wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - Pokrzywa

Cytrynka - 2009-04-15, 18:52
Temat postu: Pokrzywa
W moim sklepie pojawiła się ręcznie zbierana dzika pokrzywa. Wiem, że pokrzywa jest zdrowa. Co można z niej zrobić? Zakładam, że pewnie surówkę, ale mniema, że zjadłabym ją tylko ja i Julcia. Oczywiście przepis na surówkę mile widziany. Zastanawiam się jednak, czy może dało by się przygotować jakiś domowy lek, nie wiem: wyciąg, coś co można długo trzymać i podawać w razie potrzeby. Dosyć droga ta pokrzywa niestety, ale może udałoby mi się coś z niej zrobić.
kamma - 2009-04-15, 21:59

Cytrynka, żeby dłużej trzymać pokrzywę, najlepiej ją ususzyć i sproszkować. W takiej formie nadaje się niemal do wszystkiego: jako dodatek do zup, sałatek, sosów, dań warzywnych.
Świeżą zaś pokrzywę najlepiej umyć, sparzyć, pokroić, poddusić z czosnkiem i dodać do makaronu. Doskonałe danie!

PiPpi - 2009-04-15, 22:36

można też mieszać pół na pół ze szpinakiem i makaronem i pieczarkami i zapiekać, tez niczego sobie:)
ag - 2009-04-16, 15:05

Jako świeżo upieczona posiadaczka sokowirówki nie oparłabym się zapewne pokusie przerobienia jej na sok, np. jabłkowy z miętą i pokrzywą.
dżo - 2009-04-16, 16:09

ag, za pomocą sokowirówki trudno jest wycisnąć sok z pokrzywy, najlepiej zrobić to przy uzyciu maszynki do mielenia i lnianej ściereczki, taki sok można albo zamrozić(jak ma się go za duzo) albo zrobić nalewkę na wódce lub wymieszać z miodem i zajadać 1 łyzkę dziennie,
kociakocia - 2009-04-16, 18:48

można listki gotować na parze, krótko smażyć niczym szpinak ;-) , a taki sok ag oj napiłabym się :-P
zina - 2009-05-16, 19:18

Dzis kupilam caly worek bio pokrzywy i jutro wyprobuje cos z niej jadalnego przyrzadzic :-D
zina - 2009-05-17, 21:17

Zrobilam zapiekanke z pieczarek, pokrzywy, jarmuzu i tofu.
Piekielnie poparzylam sobie rece bo zapomnialam o rekawicach :->
Danie pozostalo juz tylko na tym obrazku, wyszlo pysznie :-)

Kahela - 2010-04-09, 13:06

a czy taka suszona pokrzywa, pita jak herbata ma w sobie żelazo ? bo nie jestem pewna :oops:
dżo - 2010-04-09, 13:12

Kahela, oczywiście, że ma, żelazo nie ginie pod wpływem ciepła/gorąca, nie wyparowuje itd.
Kahela - 2010-04-09, 13:20

dżo napisał/a:
oczywiście, że ma
czyli jak juz sobie taka popijam, to wypada, jakis sok z cytryny dodać albo cus, żeby witaminka C była, si ?

domyslam się, że pytam was o oczywistości, ale czasem niewiem... :-(

dżo - 2010-04-09, 13:24

Kahela, pytałam o to chemiczkę i zachodzą jakieś reakcje, Fe przedostaje się do naparu. Warto dodać soku z cytryny, polepsza przyswajanie żelaza i poprawia smak.
Kahela - 2010-04-09, 13:34

dżo, dziekuję pięknie :mryellow:
puszczyk - 2010-04-09, 14:33

Tylko lepiej żeby herbata z pokrzywy ostygła zanim doda się do niej cytryny, żeby wysoka temperatura nie zniszczyła witaminy C, no nie?
ronika - 2010-06-09, 17:28

mówicie o takiej zwykłej niskiej pokrzywie która rośnie w ogródku? czy ona nadaje się do spożycia? czy o tej wysokiej, z dużymi liśćmi co rośnie na rowach zwykle? pytam bo mam pełno w ogrodzie tej małej, chciałam ją wykorzystać jeśli się nadaje
samaja - 2010-06-09, 19:03

ronika, chodzi o tą niską , ta wysoka to jest zbyt wyrosnięta , nie nadaje się do jedzenia ;-)
Nawet z tej niskiej warto zbierać tylko górne szczyty , same wierzchołki -tam jest najwiecej wartości odżywczych.

I o tej porze roku pokrzywy już kwitną ( najlepsze są majowe ) , więc musisz wyszukiwać takie które jeszcze nie zakwitły.

kamma - 2010-06-09, 19:31

ronika, ta duża to pokrzywa zwyczajna:

ta mniejsza to pokrzywa żegawka:

obie są jadalne przed kwitnieniem, młode pędy lub czubki.

samaja - 2010-06-10, 11:44

kamma napisał/a:

obie są jadalne przed kwitnieniem


A to przepraszam za wprowadzenie w błąd :oops: , zawsze myślałam , że ta wielka jest zbyt wyrosnięta i nie nadaje się do jedzenia.

ronika - 2010-06-10, 15:32

dzięki bardzo! to u mnie w ogrodzie żegawka rośnie, tylko nie wiem czy juz kwitnie..sprawdzę i pozbieram jesli sie nada :-) tak czy inaczej dziękuję za pomoc

przepraszam za OT i głupie pytanie, ale jak mogę komuś zaznaczyć, ze mi pomógł, wiedzę, zę jest taka opcja? :->

dorciap1975 - 2013-02-11, 14:08

a małym dzieciom ile podawać pokrzywy i czy mozna wogle/
DoskaZ - 2013-05-20, 00:11

samaja napisał/a:
I o tej porze roku pokrzywy już kwitną ( najlepsze są majowe ) , więc musisz wyszukiwać takie które jeszcze nie zakwitły.
Ponaglona tym wpisem, dzisiaj zrobiłam podejście do pokrzywy nr 2. Nikt z nas przed pierwszym podejściem nie jadł nigdy pokrzywy.

Pierwsze podejście było jakiś miesiąc temu, surówka z ledwo wyrosłych z ziemi pokrzywek - no owszem, zjedliśmy, ale nie za bardzo smakowało, a mąż narzekał, że mu chyba zaszkodziło, więc trochę się zniechęciłam.

Dzisiaj nazbierałam wielką siatę samych czubków (mających 2-4 listki) i zrobiłam zapiekankę z ziemniakami, marchewką i sporą ilością pokrzywy między tymi warzywami. Dołożyłam trochę szpinaku, ale niestety było go mniej, niż pokrzywy. Na początek chyba lepiej byłoby, żeby smak pokrzywy nie zdominował zapiekanki...

Do smaku trzeba się przyzwyczaić, bo - jak dla nas - jest dość dziwny. Ale mam nadzieję, że jednak polubimy pokrzywę, bo zapiekankę mimo wszystko zjedliśmy dość chętnie. Jednak na razie widzę, że zupa z pokrzywy by u nas raczej nie przeszła. Myślę, że będę tej roślinki chyba na razie dawała jednorazowo mniej do potraw, za to częściej.

Reszta zebranych dzisiaj czubków poszła do suszarki, do jutra pewnie będzie sucha, zostawię na zimę.

A, i jutro załatwiam sobie porządne rękawiczki. ;-)

Czy możecie polecić nam jakieś wypróbowane potrawy, po których prawdopodobnie polubimy smak pokrzywy? Może w połączeniu z innymi roślinami polnymi? W cieście naleśnikowym? Jako niewielki dodatek do zup?

zou - 2013-05-20, 06:52

do szejków
melba - 2013-06-09, 14:13

ja popelnilam niedawno duszone pieczarki z pokrzywa.

dwie cebule poszatkowalam i zeszklilam na oleju, dodalam czosnek i posiekanych kilka pieczarek (mniej wiecej tyle co cebuli), do tego garsc poszatkowanej pokrzywy, doprawilam sola i pieprzem, troche bylo wodniste wiec zagescilam maka i wyszlo pyszne!

lilkamajer28 - 2013-06-17, 12:20

Jadłam ostatnio pesto zrobione z pokrzywy. Super jest!
Maple Leaf - 2014-06-04, 10:15

Jaki jest "limit" naparu z pokrzywy? Zdarza mi się wypijać po 5 kubków takiej herbatki dziennie i zaczęłam się zastanawiać czy nie przesadzam. Są jakieś negatywne skutki, jak się tego dużo pije?
dżo - 2014-06-04, 20:14

Maple Leaf, wiem jedynie to co przeczytałam na opakowaniu, że w trakcie dłuższego używania trzeba suplementować witaminy z grupy B.
Maple Leaf - 2014-06-05, 12:42

dżo napisał/a:
w trakcie dłuższego używania trzeba suplementować witaminy z grupy B.

ups... :-|
Dzięki za odzew ;-)

VegaVega - 2015-01-27, 02:36
Temat postu: Herbata z pokrzywy
Ja też mam u siebie na działce pokrzywę. I generalnie - korzystam z tego dobrodziejstwa. Zbieram i suszę dla królików (mam ich 5), to tak, jakby ktoś nie wiedział, bo króliczki bardzo przepadają za pokrzywą, ale musi być suszona! Jest też zdrowa dla nich, także nie tylko człowiek może czerpać korzyści z jej właściwości. A ja piję oczywiście herbatkę z takiej ususzonej własnoręcznie pokrzywy. Tutaj chociażby możecie sobie poczytać o jej zdrowotnym działaniu i na co jest dobra: hxxp://www.herbata.info/herbata-z-pokrzywy/]hxxp://www.herbata.info/herbata-z-pokrzywy/.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group