wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Naleśniki gryczane

Ania D. - 2009-04-29, 19:32
Temat postu: Naleśniki gryczane
Naleśniki gryczane

Ciasto:
1 1/2 szklanki mąki gryczanej (zmielona kasza gryczana niepalona)
duża szczypta soli
1 łyżeczka majeranku
1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki słodkiej papryki
ok. 2 szklanek zimnej wody
olej

Wymieszać mąkę, sól, majeranek, pieprz ziołowy, słodką paprykę, dodać wodę i zmiksować. Odstawić na ok. 30 min. Dodać łyżeczkę oleju i smażyć naleśniki.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 8 dużych naleśników. Doskonale się je smaży, są bardzo pulchne i elastyczne.

Farsz:
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 1/2 szklanki wody
2 ogórki kiszone
2 średnie cebule
majeranek
pieprz ziołowy
pokrojona natka
olej

Zetrzeć ogórki na tarce, połączyć z soczewicą i gotować na małym ogniu do miękkości (ok. 40 min). Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do gorącej soczewicy, doprawić majerankiem i pieprzem ziołowym, dodać natkę i wymieszać.

Karolina - 2009-04-30, 13:43

Aniu czy mąkę mielisz w swoim młynie? Jak robno zmielona musi być aby ciasto się ładni skleiło?
Ania D. - 2009-04-30, 21:16

Karolina, grykę mielę zwykle w młynku do kawy lub blenderze. Ona jest miękka, więc nie ma problemu z uzyskaniem drobnej mąki. Ciasto ładnie się klei, chociaż pamiętam, że kiedyś ktoś pisał, że dopiero jak dodał jajko, to udało mu się zrobić te naleśniki. ale ja myślę, że chodzi tu o sprawność naleśnikową ;-) , ja od kilku dobrych lat nie dodaję jajek i nigdy nie mam problemu z ich smażeniem. Dla mnie te naleśniki są łatwe w wykonaniu (ale z własnej mąki, nie kupowanej).
Karolina - 2009-05-01, 21:17

W takim razie spróbuję, faktycznie mąka gryczana kupowana to do niczego się nie nadaje.
isadora - 2009-05-18, 16:17

Robiłam dziś. Farsz wspaniały, ale naleśniki nie udały się...
ajlon - 2014-07-31, 19:08

A mnie się udały w połowie :)

Wszystko robiłam według przepisu ale po pierwszym przede wszystkim rozrzedziłam ciasto bo w ogóle nie chciało się rozlewać po patelni. Pierwsze dwa smażone na innych patelniach kompletnie nie udane, musiałam je zeskrobywać. Trzeci już lepiej ale przywierał i musiałam go odrywać więc się porozrywał. Czwarty był grubszy więc się połamał. A o piątym zapomniałam, zostawiłam go na dłuższą chwilę na dużym ogniu i odszedł pięknie! Więc odkryłam sposób :D Kolejne trzy podobnie zrobione i wszystkie bardzo pięknie odchodziły, grube, puszyste, mogłam je nawet przerzucać w powietrzu.

Nie mniej to ciasto jest dziwne, ono jakby się waży na patelni, czy to tylko ja tak miałam? Następnym razem to 1/2 szklanki mąki chyba wezmę pszenną pełnoziarnistą.

go. - 2014-08-01, 11:04

mi się mąka gryczana lepiej klei, jak ją "zaparzę" wrzątkiem. A jeśli nie to dorzucam sporo zmielonego siemienia lnianego i też jest spoko
serenatta - 2014-10-08, 21:14

mi wychodzą doskonale, mąka gryczana i wytrawne naleśniki to to co lubię. może to jest kwestia mąki, że czasem nie wychodzą Wam...na patelni żeliwnej nie przywierają to tym bardziej na teflonowych nie powinny. moi znajomi od naleśników mówią, że w zasadzie do tych naleśników potrzebna jest wylko mąka gryczana i woda i nie może nie wyjść. ja je robiłam dwa razy. pozdrawiam :)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group