wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Ciasteczka sezamowe

agaB - 2009-05-06, 21:22
Temat postu: Ciasteczka sezamowe
Ciasteczka sezamowe
 2 szklanki m±ki pszennej z pełnego przemiału
 15 dag sezamu
 3 łyżki miodu
 Skórka otarta z cytryny
 100 g masła
 1 łyżka oleju
 Szczypta soli
 10 dag sezamu podprażyć i dodać do m±ki.
 Następnie m±kę z sezamem zagnie¶ć z miękkim masłem, olejem, miodem, szczypt± soli i skórk± cytrynow±. (nie dodaje skórki, a sezam przynajmniej czę¶ć można zmielić)
 Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
 Ciasto wałkować, wycinać ciasteczka i piec na natłuszczonej blasze 15 minut.-20minut

agaB - 2009-05-07, 17:40

Dzieciom Ewy smakowały ciasteczka na ostatnim spotkaniu, więc wkleiłam dla mamy przepis.
Ewa - 2009-05-07, 20:42

agaB napisał/a:
Dzieciom Ewy smakowały ciasteczka na ostatnim spotkaniu, więc wkleiłam dla mamy przepis.
Zrobiłam dzisiaj. Tyle, że jak wyci±gnęłam ciasto z lodówki, to mi się kompletnie pokruszyło. Dodałam jeszcze kilka łyżek oleju i jedno jajko. Jako¶ dało się zagnie¶ć w kupę ;) Ciastka pycha :-P
gemi - 2009-05-07, 21:53

agaB napisał/a:
Dzieciom Ewy smakowały ciasteczka na ostatnim spotkaniu, więc wkleiłam dla mamy przepis

i to nie tylko Natanielowi i Gabrysiowi :!: :D Więc Agu¶ dzięki za przepis - bo ten smak chodzi za mn± już prawie 2 tygodnie. Trza by co¶ podziałać :lol:

agaB - 2009-05-08, 14:39

Niestety ciasto trudno się wałkuje. Może trzeba krócej trzymać w lodówce. Ja próbowałam i z jajkiem i bez- nie zmienia to krucho¶ci ciasta przy wałkowaniu. Jedynie zauważyłam, że jak trzyma się dłużej niż 2 godziny, to jest ono bardzo kruche. Trzeba jeszcze poeksperymentować.
Ale jedn± wiem, że zawsze robię podwójn± porcję, gdyż ledwo jak one ostygn±, to już ich nie ma. Ja to nawet czasami gor±ce je :oops:

gemi - 2009-05-09, 21:52

zrobiłam dzisiaj - pycha :!: :mryellow: fakt, kruszy się trochę przy wałkowaniu i wykrawaniu, ale udało mi się je okiełznać i wrzucić na blaszkę. M±ż i przyjaciólka też zachwyceni, Normalnie cud miód i orzeszki...
... sezam, znaczy się :-P

Agnieszka - 2009-05-10, 11:57

zaintrygowały i próby podejmę
agaB - 2009-05-25, 23:23

Agnieszka, próbuj. Tylko nie trzymaj za długo w lodówce. Ja ostatnio ciasto to kroiłam na mniejsze kawałki i rękami wałkowałam i kroiłam tak jak warzywa, a jak rozkładałam na blaszce, to je jeszcze spłaszczałam, aby nie były za grube.
Sposób bardzo prosty i za razem szybki.

mamalucy - 2011-06-18, 09:33

a ja mam pytanko, czy make pszenna mozna zastapic orkiszowa albo ryzowa? Bo na pszenice corka ma uczulenie :-(
margot - 2011-06-18, 11:25

mamalucy napisał/a:
a ja mam pytanko, czy make pszenna mozna zastapic orkiszowa albo ryzowa? Bo na pszenice corka ma uczulenie :-(

nie wiem jak na ryżowa ,ale na orkiszowa na 100% można zamienić każda pszenna

agaB - 2011-07-24, 21:01

mamalucy napisał/a:
a ja mam pytanko, czy make pszenna mozna zastapic orkiszowa albo ryzowa? Bo na pszenice corka ma uczulenie :-(

Ja nawet zrobiłam z m±ki owsianej, czyli zmielonych płatków owsianych.

margot - 2011-07-25, 10:33

ja te ciasteczka znam od 20 lat , były one w poradniku domowym (jako takie nadziewane jabłkami tzn musem),ale bez sezamu , dowaliłam dużo sezamu i przepis wysłałam do ,,W¦" bo wtedy go namiętnie czytałam , potem taki przepis znalazłam w dwóch ksi±żkach o pięciu przemianach u pani Czelej i u Bielińskiej
A to dobrze wiedzieć ,że wyjd± też na m±ce owsianej :-)

Maple Leaf - 2012-02-23, 22:42

Przepyszne s± te ciasteczka! Smakuj± zupełnie jak chałwa, według mnie:) Zrobiłam je z m±ki orkiszowej razowej pół na pół z owsian± i bez skórki cytrynowej.
gemi - 2013-07-11, 12:23

Od¶wieżam w±tek. Upiekłam, s± pyszne :-)
Dałam 10 dag zmielonego sezamu (do konsystencji pasty tahini) i do ciasta dolałam 2 łyżki zimnej wody. To wszystko ułatwiło zagniatanie, wałkowanie i wykrawanie.
Super rozwi±zanie dla tych, którzy przepadaj± za chałw±, a nie toleruj± spulchniaczy


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group