wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Surówki i sałatki - majonez

marysia - 2007-06-25, 07:25
Temat postu: majonez
Dział kuchenny mamy pięknie rozbudowany, a ja i tak nie wiem gdzie o majonez zapytać. No ale majonez daje się też do sałatek i surówek, więc pytam tu :-) .
Czy możecie podzielić się sprawdzonymi przepisami na majonezy wegańskie? Bardzo lubię majonez, ale wszystkie moje wyroby jakoś ostatecznie mnie nie zadowalały. Jakiego podstawowego składnika używacie, jakich przypraw (chyba z przyprawianiem mam największy kłopot)?

Agnieszka - 2007-06-25, 09:34

Z podaniem proporcji zawsze mam problem bo robię "na oko"
majonezy robiłam z:
- rozgotowanego ryżu (zazwyczaj wszyscy jedzący woleli z białego)
- rozgotowany ryż + ziemniak (gotuje razem)
- kasza kukurydziana
- kasza kukurydziana + rozgotowany ryż + ziemniak
Kaszę/ryż gotuję tak żeby było to płynne, ryż rozpadające się ziarenka, konsystencja płynna (a`la kleik). Jak przestygnie do melaksera/blendera, dodaję oliwę i mieszam. Potem jeszcze sok z cytryny, sól, pieprz można też cukier lub ksylitol. Czasem dodaje ząbek czosnku innym razem chrzan. Do sałatki z fasoli (fasola biała + czerwona + ananas + rodzynki) majonez doprawiam carry i szczyptą cynamonu. Robiłam tez wariant podobny do sosu tatarskiego czyli do gotowego już majonezu dodawałam drobno pokrojone ogórki kiszone i pieczarki surowe.
Używam oleju z pestek winogron, oliwa jest dla mnie w takim majonezie zbyt charakterystyczna.

Ania D. - 2007-06-25, 10:29

Majonez z ziemniaków

2 ugotowane ziemniaki
1/3-1/2 szklanki oleju
sok z cytryny
sól
woda

Wystudzone ziemniaki rozdrobnić widelcem, zalać gorącą wodą, zmiksować w blenderze (konsystencja rzadszego budyniu). Dodawać olej, miksować. Na końcu doprawić solą i sokiem z cytryny.
Najłatwiejszy i chyba najsmaczniejszy majonez. Na początku może być rzadki, ale po ostygnięciu gęstnieje. Można dodać łyżeczkę musztardy.

Majonez kukurydziany

1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
1/3 szklanki oleju
sok z cytryny
sól
woda
łyżeczka musztardy (niekoniecznie)

Ugotować kaszę kukurydzianą w 2 szklankach lekko osolonej wody (kasza powinna wyjść rzadka). Wystudzoną kaszę zmiksować, dodać jeszcze ok. pół szklanki wody, miksować dalej. Dodawać powoli olej, na końcu sok z cytryny oraz sól do smaku i ponownie miksować. Z musztardą majonez wychodzi ostrzejszy, dajemy ją na końcu.
Początkowo konsystencja majonezu może być rzadka, ale w lodówce zaczyna tężeć.
Trzymać w lodówce do 5 dni.

marysia - 2007-06-25, 15:28

Dzięki dziewczyny za przepisy. Popróbuję sobie :-D .
Martuś napisał/a:
zapytam o przepis na musztardę.

Też kiedyś chciałam sama zrobić musztardę, więc zaczęłam czytać etykiety na różnych musztardach. Gorczyca taka, gorczyca siaka, woda, ocet, sól, cukier i wszędzie te enigmatyczne "przyprawy", o które mi się najbardziej rozchodziło :evil:

k.leee - 2007-06-25, 21:19

Majonez sojowy lub migdałowy,lub z orzechów nerkowca
2 szklanki ugotowanej soi(lub orzechów lub migdałów) zmiksować z dwoma szklankami gorącej wody, długo minimum 5 minut. Zaczekać aż ostygnie. Dodać 2-3 ząbki czosnku, 1-2 łyżeczki soli. Zmiksować. Następnie bardzo powoli wlewać 2 szklanki oleju (niektórzy robią z oliwą).Na końcu dodać sok z cytryny(6 łyżek). Odstawić na 15 minut, można do lodówki to szybciej zgęstnieje.
Mi wychodził zawsze :-D

marysia - 2007-06-25, 21:22

Może moderator by się tu wtrącił, żeby nie zginęły przepisy na keczup i musztardę w tym majonezie? :mryellow: Porządek by był.
I Martuś by tam punkciki dodała może :-D . No chyba, że Martuś chce żebym dodala tutaj - ja bardzo chętnie :-)

[ Dodano: 2007-06-25, 22:23 ]
Oż.... Moderator szybszy niż myśl moja... :shock: :lol:

Martuś - 2007-06-26, 12:12

Ten majonez z przepisu k.leee jest pyszny!
ps. dziękuję za wydzielenie tematu, przepraszam za zamieszanie, teraz muszę go znaleźć :oops:

ina - 2007-07-11, 13:45

Znalazłam przepis na bardzo prosty dressing:

połącz tahini z wodą,dodaj sok z cytryny,sól i rozgnieciony czosnek
dobrze wymieszaj, używać do sałatek i warzyw :-)

Myślę że świetnie zastąpi majonez w diecie wegańskiej :-)

kasienka - 2007-07-11, 15:33

ina napisał/a:
bardzo prosty dressing

pyszny do sałat z dodatkiem avocado, świetnie się łączą tahini i avo.

eenia - 2007-07-22, 18:55

Cytat:
Ten majonez z przepisu k.leee jest pyszny!

potwierdzam, jest boski :-P

Karolina - 2007-11-03, 14:55

Kamis zrobił musztardę bez cukru - DIJON. Smak ok, cena normalna, tylko kwasek cytrynowy ma.
Lily - 2007-11-03, 14:57

Zwykła (drobno mielona) czy taka gruba?
frjals - 2007-11-03, 15:30

A czy ktoś próbował zamiast ziarna sojowego użyć mąki sojowej? Jak by zrobić taki kleik (budyń) z mąki i do tego dodawać olej? Wyszło by? Wtedy nie trzeba tak długo miksować...
Albo zamiast ryżu mąkę ryżową?

Lily - 2007-11-03, 17:24

Frjals hxxp://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1418 :)
frjals - 2007-11-03, 18:35

Hm, niby tak... ale ta mąka jest nie obrabiana termicznie, mam wątpliwości czy tak można, wydawało mi się, że soję trzeba albo ugotować, albo jakoś inaczej podgrzać. :->
Ale dzięki Lily, pewnie będę musiała sama wypróbować, jak mnie najdzie na robienie majonezu :-D

Karolina - 2007-11-04, 09:02

frjals napisał/a:
soję trzeba albo ugotować, albo jakoś inaczej podgrzać

trzeba, trzeba, inaczej jest toxic :-P

[ Dodano: 2007-11-14, 12:34 ]
Lily napisał/a:
Zwykła (drobno mielona) czy taka gruba?


Przepraszam Lily, nie doczytałam wcześniej - jest to musztarda ze zmielonej gorczycy. Ostra i smaczna:)

nitka - 2008-04-21, 14:19

tysiąc pięćset razy próbowałam zrobić majonez i kicha. Kupuję roślinny z Polgruntu, dostępny w Piotrze i Pawle.
Marcela - 2008-04-21, 14:30

nitka, czy są tam jakieś konserwanty? I w ogóle co tam jest w składzie?
Karolina - 2008-04-21, 22:17

Nieciekawy jest z tego co pamiętam.

[ Dodano: 2008-04-21, 23:18 ]
Nitka ale co tu mozna zepsuć?

Lily - 2008-04-21, 22:19

Marcela napisał/a:
nitka, czy są tam jakieś konserwanty? I w ogóle co tam jest w składzie?
cała chemia jaka tylko może być :) to ja już wolę Kielecki, zresztą takiego używam, jeśli już :) no ale on nie jest wegański :)
Karolina napisał/a:
jest to musztarda ze zmielonej gorczycy. Ostra i smaczna:)
a, to fajnie, bo gruboziarnistej nie lubię, może gdzieś spotkam taką :)
Kamm - 2008-04-22, 08:21

Ja zawsze robię z ziemniakow , oleju , cytryny , i ewentualnie musztardy . Zaszwe wychodzi , jest banalni prosty i szybki .
nitka - 2008-07-03, 06:49
Temat postu: wejonez
wyszedł mi majonez, najbliższy mojemu wyobrażeniu o majonezie, zupełnie przez przypadek-wczoraj.
otóż, nie dalej jak miesiąc temu zrobiłam hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3254]paprykarz Pomarańczki, zaprawiłam, i przypomniałam sobie o nim wczoraj. BYł za gęsty, prawie suchy, i ziarenka ryżu nie do końca mi się zmieliły. Dodałam więc do takiej pasty puszkę kukurydzy, tofu, wodę, pieprz, sól i sos sojowy, umieściłam w blenderze i.... wyszedł majonez. Nareszcie!

Shaera - 2009-02-09, 11:26

Kamm napisał/a:
Ja zawsze robię z ziemniakow , oleju , cytryny , i ewentualnie musztardy . Zaszwe wychodzi , jest banalni prosty i szybki .

Zgadzam się, robię podobny, ale bez oleju i nawet podam swój przepis ;-) Gdyby swoją konsystencją za bardzo przypominał klej (z reguły wina rodzaju ziemniaków), można rozcieńczyć wodą ;-)

Majonez z ziemniaków
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez ok. tydzień
na ok. 350 g
2 małe ziemniaki, 2/3 szkl. wody, po łyżeczce gładkiej musztardy, octu ryżowego i sosu sojowego; sól morska
Ziemniaki oczyścić, umyć, pokroić na kawałki, ugotować i wystudzić. Ziemniaki dokładnie zmiksować z wodą, dokładnie wymieszać z musztardą, octem ryżowym i sosem sojowym, przyprawić solą i schłodzić

Amanii - 2009-09-27, 15:13

Prościutki i szybki majonez, testowany wczoraj do kanapek i dzisiaj do tortilli, jak dla mnie różnicy nie czuć (a jeszcze pamiętam smak majonezu nievegan) :)

-puszka białej fasolki
-olej
-musztarda
-sok z cytryny

Białą fasolkę podgrzewamy wraz z odrobiną zalewy. Jak będzie gorąca zdejmujemy z ognia, wrzucamy do blendera i mielimy na gładką masę (ponoć jak jest zimna trudniej otrzymać gładką konsystencję). Dodajemy ze 2 łyżki musztardy, sok z połówki cytryny, mieszamy. Powoli lejemy olej po troszkę i ubijamy. Sprawdzamy smak, docytryniamy/domusztardzamy do smaku.

Jest mega :D

vegan ciacho - 2009-12-16, 22:45

Amanii wielki buziak za ten przepis! Jest tak dobry, ze moje dzisiejsze kanapki wrecz nim ociekaly :mryellow:
tcioflove - 2009-12-21, 13:43

Amanii, a tego oleju to ile? tylko nie pisz, że na oko, bo ja nie wiem ile to jest :-P
Amanii - 2009-12-21, 14:02

hehe :) na oko :) serio :)

nie wiem, tak z pół szklanki?

Vegan Ciacho, ile dałaś?

tcioflove - 2009-12-21, 14:34

pół szklanki? a widzisz- bo ja dolałabym jakieś dwie łyżki :P
Amanii - 2009-12-21, 14:50

no to byś miała mniej tłusty :) i pewnie mniej lejący... zależy jaką konsystencję chcesz uzyskać... serio, to wychodzi w praniu :)
tcioflove - 2009-12-21, 14:55

Okaże się wieczorem jak będę robić :)
Malinetshka - 2009-12-25, 23:08

Amanii, zrobiłam dzisiaj majonez z przepisu, który podałaś - rewelacja :D użyłam takiej malutkiej podłużnej białej fasolki, ale nie z puszki, tylko ugotowałam. No i podoprawiałam "na oko" :) Jeju, jakie pyszne to :D dzięki!
wiosna - 2009-12-26, 11:50

Zrobiłam sos tatarski i sałatkę warzywną - taką, jak za "starych czasów" - co za rozkosz!
Majonez Amanii jest cudowny, smakuje jak taki domowy, jajkowy majonez (nie jakiś paskudny ze sklepu). Zajadamy się nim oboje i smakuje nam bardzo bardzo.

Ja oleju dodałam również na oko, robiłam z 2 puszek fasolki i myślę, że mogła być ze szklanka oleju mniej więcej.
Następnym razem nie będę podgrzewać fasolki tylko zblenduję ją taką prosto z puszki, nie będę musiała czekać aż ostygnie :mrgreen:

Malinetshka - 2009-12-26, 19:10

wiosna napisał/a:
sos tatarski

Podasz przepis? :)

Amanii - 2009-12-26, 19:58

Jeszcze raz powtórzę, że ochy i achy należą się kidslovefruit bo to ona mnie nauczyła robić ten majonez :) i będę jej za to wdzięczna do końca życia :)

ja dziś zrobiłam na bazie tego cuda sosik do awokado - dodałam drobniutko pokrojone ogóreczki konserwowe, paprykę, ogoreczki swieze, koperek, pieprz... Instrukcja obsługi: Awokado przekroić w poprzek na połówki, wyjąć pestkę, naładować sosu do dziury po pestce i zajadać łyżeczką (awokado musi być miękkie)

Alispo - 2009-12-26, 20:08

O,zrobie korzystajac z wolnej chwili :)Tez lubie ten majonez :) A Rafał jeszcze nie probował to moze sie przekona:)ze lepszy niz tradycyjny ;-)

I znów mniam :-) Ja daje łyżkę musztardy bo kiedys przesadzilam,moze to kwestia rodzaju musztardy.

wiosna - 2009-12-27, 10:21

Malinetshka napisał/a:
wiosna napisał/a:
sos tatarski

Podasz przepis? :)


Sos u nas jest zawsze na święta i jest jedną z najważniejszych świątecznych atrakcji (tuż obok rodzinnego grania w karty :mrgreen: )

Zawsze robiliśmy go krojąc ogórki konserwowe i marynowane grzybki na drobniutkie kosteczki - każda z nas podpatrywała, czy inna przypadkiem nie idzie na łatwiznę i nie robi kosteczek za dużych ;)
Ja w tym roku z potwornego braku czasu zrobiłam zbrodnię straszną - zmiksowałam ogórki i grzybki w maszynce do koktajli, ale nie na papkę, tylko na kawałki. Nie był taki jaki być powinien w kosteczkach, ale inaczej musiałabym święta odwołaćniestety.

Jak już ogórków i grzybków jest dość (mniej więcej pół na pół) dodaje się do nich majonezu i śmietany, też mniej więcej pół na pół. Z majonezem fasolkowym i śmietanką sojową jest boski, właśnie go kończymy, polecam bardzo ;)

Rozpisałamsię, przepraszam :roll:

Malinetshka - 2009-12-27, 10:44

wiosna, dzięki :)
Wczoraj wygooglowałam różne wersje sosu i zrobiłam taki z grzybkami, ogórkami i oliwkami - mniam. Ale tylko na bazie majonezu z fasoli ;) i tylko trochę, tak na dodatek do kolacjowych kanapek.

nika - 2009-12-27, 15:51

ja w tym roku pierwszy raz robiłam majonez, znalazłam przepis na taki z mąki sojowej i byłam bardzo miło zaskoczona, bo szczerze mówiąc nie spodziewałam sie, ze wyjdzie mi coś co choćby przypominało majonez. Oprócz tego, że troche przesoliłam i dodałam za dużo gorczycy to jednak TO smakuje jak majonez :-D
Z sosem tatrskim pokombinuję niebawem, bo sporo mi jeszcze zostało majonezu.

maryczary - 2009-12-28, 13:22

nika, daj przepis :)
nika - 2009-12-28, 17:04

to zmodyfikowana troszkę wersja tego przepisu hxxp://puszka.pl/przepis/1418-majonez_sojowy.html
Zmodyfikowana głównie jeżeli chodzi o dodatki bo dodałam tylko gorczyce i sól (za dużo), no i łyżkę musztardy.

Agnieszka - 2009-12-30, 20:47

nie bardzo mam czas na garowanie ale jutro zastanawiam się czy nie popełnić coś a`la puszkowy majonez/dip z czerwonej zapuszkowanej (innej w najbliższym sklepie, po powrocie nie udało mi się kupić) a koniec miesiąca i z kasą kiepawo, zapasy też prawie wyszły :-|


zrobiłam z czerwonej fasoli w puszce i będzie jako dip (cebula surowa, pieprz ziołowy, oregano, bazylia -suszone, sól, woda, sos pomidorowy, sok z cytryny, czerwona ostra papryka, olej z pestek winogron, pół łyżeczki ksylitolu) i zobaczymy co na to konsumenci - smaczny jak dla mnie

ten czerwony bo drugi jest zielony: z pestkami dyni, nerkowcami, awokado, czosnkiem, solą, wodą, natką, sokiem z cytryny, ostrą papryką i olejem z pestek winogron

gosia_w - 2010-01-25, 20:53

Jak długo przechowujecie ten majonez z przepisu Amanii? Z opisów widzę, że ma małe szanse postać, ale chciałam wiedzieć, żeby zaplanować, ile zrobić.
Amanii - 2010-01-25, 21:17

hmmm... no nie wiem, y 3 dni w lodówce w zamkniętym słoiku - dawał radę. Dłużej nigdy nie miałam :)
gosia_w - 2010-01-25, 21:44

dzięki, to kupuję fasolkę i robię :-D
karmelowa_mumi - 2010-01-25, 21:48

gosia_w, u mnie stoi 4 dzień i jeszcze jutro posłuży - tylko, że z tego majonezu robiłam sos czosnkowy, więc może czosnek tak dobrze konserwuje? :)
gosia_w - 2010-01-25, 21:52

fajnie, spróbuję też wersji z czosnkiem. A czosnek dałaś od razu, czy dopiero po jakimś czasie?
karmelowa_mumi - 2010-01-25, 21:54

gosia_w, od razu - miksowałam razem z nim - jest r e w e l a c y j n y (nie wiem, czy nie lepszy niż czysty majoneze :)
gosia_w - 2010-01-25, 21:56

to coś dla mnie, bo bardzo lubię czosnek :-D
Amanii - 2010-01-26, 09:38

też robiłam sos czosnkowy do pizzy na bazie tego majonezu. Najlepiej byłoby dodać trochę jogurtu naturalnego, ale sojowe w Almie się skończyły, więc dodałam tylko trochę oleju, czosnek, zioła i sok z cytryny + odrobinę cukru. Wyszedł przepyszny, jak w pizzerii... Planujemy zabierać taki ze sobą chodząc na pizzę na miasto :D
karmelowa_mumi - 2010-01-26, 09:50

Amanii, tak jak mówisz, zapomniałam, ale faktycznie dodałam jogurtu naturalnego. Aha, na 2-gi dzień był lepszy, bo się przegryzł był :) dodałam też dużo pieprzu
Amanii - 2010-01-26, 10:56

to malutki jogurt (150g) firmy Joya, o taki:

kosztuje 2,50 zł, ale nie zawsze jest. Przynajmniej w Renomie we Wrocławiu :) Mają też szejki owocowe z tej samej firmy, nieco większe (hmm... z 250 ml? 300?) za bagatela 4,59 :D

Tasak - 2010-01-26, 22:38

właśnie go dzisiaj widziałam w Almie w Manufakturze (lans) ;D i szejka też, obok leżał :D i zastanawiałam się czy to tego szukałyśmy razem ostatnio
Kat... - 2010-01-26, 23:27

euridice, a gdzie Ty masz Alme? Ja nigdy wcześniej o tym sklepie nie słyszałam, a po sprawdzeniu w necie okazuje się, że w Warszawie jest tylko na Pradze. Tam będziesz specjalnie po jogurt sojowy jechać?
angienunia - 2010-01-27, 06:52

euridice napisał/a:
Kat... napisał/a:
po sprawdzeniu w necie okazuje się, że w Warszawie jest tylko na Pradze. Tam będziesz specjalnie po jogurt sojowy jechać?

Tak :mrgreen:

Znalazłam jeszcze sojowy naturalny provamel, o tu: hxxp://www.eko-zdrowie.pl/p/4/391247/jogurt_sojowy_naturalny_bio-desery_jogurty_wega%C5%84skie-%C5%BCywno%C5%9B%C4%87_wegetaria%C5%84ska.html

hxxp://www.eko-zdrowie.pl/templates/images/thumb.php?file=hxxp://www.eko-zdrowie.pl/templates/images/products/68/6836e76abb08fe4ed2edf81927dc6bf6ee.jpg&x=295&y=295]Obrazek

"odbiór osobisty w siedzibie sklepu Eko-Zdrowie pod adresem: Bazar Szembeka ul. Zamieniecka 90 pawilon 165A w Warszawie."

Aha, to też na Pradze. Oh well, czego się nie robi dla jogurtu sojowego :mryellow:


nie tylko na Pradze :) jest jeszcze na Kabatach i w "Zoltym Cesarzu" na polach mokotowskich.

Lily - 2010-01-27, 09:13

W Warszawie są 3 Almy, wszystkie na Pradze?
gosia_w - 2010-02-18, 20:50

Zrobiłam majonez Amanii. Normalnie mnie zatkało, ale pyszota! Wielkie dzięki za przepis! Czemu ja tą fasolkę tak długo kupowałam, mogłam się już wcześniej cieszyć :-)
mag-da - 2010-04-09, 22:05

myślę, że posiadaczki cuda zwanego termomiksem mogą spróbować zrobić majonez z oleju, wody, musztardy i soli
ja mam takie urządzenie kupione w sprzedazy bezp.(jak termomiks)
ooo, takie:
hxxp://www.eurofit-trading.eu/main.php?id=master&jaz=pl
(nie umiem wkleić samej fotki, pzrepraszam :oops: )
i właśnie w nim robiłam ten majonez(pani na pokazie też robiła, a jakże :mryellow: )-nie chce się wierzyć, ale ten wodno-olejowy majonez smakuje zupełnie jak tradycyjny ze słoiczka albo domowej roboty.
Podobno nie da się go ukręcić zwykłym mikserem(nie próbowałam)-chodzi o odpowiednie rozbicie cząsteczek wody i oleju czy jakos tak... :-)

tęczówka - 2010-04-17, 10:52

też zrobiłam wczoraj amaniowy ;-) majo.jak dla mnie jest on o wiele wiele lepszy niż ten zwykły,jajkowy(no ale fakt,tamtego smaku już zbytnio nie pamiętam) :mrgreen:
Shaera - 2010-04-25, 20:41

Amanii napisał/a:
Prościutki i szybki majonez, testowany wczoraj do kanapek i dzisiaj do tortilli, jak dla mnie różnicy nie czuć (a jeszcze pamiętam smak majonezu nievegan) :) (...)Jest mega :D

Amanii, majonezik pierwsza klasa 8-) Dzisiaj robiłam po raz drugi (w sumie ok. 5 min. i był gotowy, to najszybszy znany mi majonez i przy tym bardzo smakowy ;-) ).
Nie wiem dokładnie jak z proporcjami, też robiłam na oko. Za pierwszym razem użyłam dosyć sporo oleju (no chyba jakoś tak 1/3-1/2 szkl.) i dodałam musztardę sarepską, za drugim razem troszkę - chyba z łyżkę - oleju, a musztardę zwykłą, stołową. Smaku to nie zmieniło, a było mniej tłuste i przy tym - mniej kaloryczne 8-)
Nie pamiętam smaku prawdziwego majonezu, więc nie wiem, czy jakaś różnica jest, ale w/g mamy - Twój majonezik jest ewidentnie LEPSZY, niż oryginał :-D
W najbliższym czasie będę jeszcze testować na urodzinowej sałatce i przy sojaczowej panierce, a wypróbowałam już na grahamce z pomidorem i jako sos - rozcieńczyłam troszkę wodą - do ziemniaków i jak dla mnie rewelacja 8-) :-P
POLECAM, POLECAM i jeszcze raz POLECAM 8-)

[ Dodano: 2010-04-25, 21:55 ]
kidslovefruit, właśnie doczytałam, że podziękowania również i dla Ciebie, więc big THX! :-D

Amanii - 2010-04-26, 06:32

kidslovefruit sie nie udziela na forum, wiec na mnie spadl caly splendor :) no ale to ona mi pokazala ten majonez :)

a ja troche zrewolucjonizowalam produkcje - fasoli nie podgrzewam tylko wrzucam do blendera kielichowego, dodaje od razu 2 lyzki musztardy (gladkiej, stolowej) i 2 lyzeczki octu, miksuje najpierw na wolnym biegu, potem włączam szybki i ciurkiem dolewam olej, aż kolor zmieni się na biały, a konsystencja stanie się majonezowa. Myślę, że ok 1/3 szklanki oleju.

Blender kielichowy jednocześnie rozdrabnia fasolę na idealnie gładką masę, i ubija całość z tym olejem na idealną emulsję - nie do porównania z innymi przyrządami kuchennymi :)

Shaera - 2010-04-26, 08:14

Amanii napisał/a:
kidslovefruit sie nie udziela na forum, wiec na mnie spadl caly splendor :) no ale to ona mi pokazala ten majonez :)

To nic, może kiedyś zajrzy ;-) , a póki co - big THX dla Ciebie :-D :roll: 8-)

Amanii napisał/a:
Blender kielichowy jednocześnie rozdrabnia fasolę na idealnie gładką masę, i ubija całość z tym olejem na idealną emulsję - nie do porównania z innymi przyrządami kuchennymi :)

No ja akurat mam tylko ręczny blenderek, ale i tak wszystko pięknie rozdrabnia i powstaje coś na kształt (?) prawdziwego majonezu ;-) Naprawdę piękna sprawa - bardzo szybki, bardzo tani i bardzo smaczny :-) (jeszcze gdyby był zdrowy, to już w ogóle wypas ;-) )

wiosna - 2010-04-26, 10:12

Cytat:
(jeszcze gdyby był zdrowy, to już w ogóle wypas )


Shaera, ja i to zmieniłam ;)
Dodaję do niego oliwy lnianej, z oliwej albo innych jeszcze fajnych oliw - teraz mogę jeść nie z obżarstwa,a dla zdrowia ;)
Szybko zrezygnowałam z podgrzewania i innych utrudnień - teraz wrzucam do pojemniczka fasolkę, od razu dodaję musztardy i cytryny, a i olej przestałam wlewać powolutku - później wszystko miksuję i gotowe. Na koniec jeszcze czasem dodajemy ziół, czosnku, posiekanej pietruszki albo innych dobroci. Pycha! :)

Shaera - 2010-04-26, 15:40

wiosna napisał/a:
teraz mogę jeść nie z obżarstwa,a dla zdrowia ;)

No... w sumie to racja ;-) Tylko chodzi mi o to, że ja generalnie wychodzę z założenia, że ogólnie konserwy (groszek, fasolka, kukurydza, ogólnie przetworzona żywność, etc.) do zdrowych, wartościowych produktów nie należą, a witamin to też jak na lekarstwo (albo wcale w najgorszym wypadku :roll: ). Olej lniany to chyba bardzo dobry pomysł (raczej z tych neutralnych w smaku ;-) ), natomiast oliwa z oliwek (i czosnek, ziółka i wspomniana przez Ciebie pietrucha) - myślę - zmieni smak majonezu, ale za to otrzymamy na pewno pyszny, zdrowy sos ;-) Ja w swojej modyfikacji pozostanę przy białej puszkowej fasolce (podgrzewam - wtedy lepiej mój blenderek rozdrabnia 'na gładko' ;-) ), musztardzie stołowej, soku z cytryny i łyżce oleju słonecznikowego/z pestek winogron :roll:

Lily - 2010-04-26, 15:49

Shaera napisał/a:
Tylko chodzi mi o to, że ja generalnie wychodzę z założenia, że ogólnie konserwy (groszek, fasolka, kukurydza, ogólnie przetworzona żywność, etc.) do zdrowych, wartościowych produktów nie należą, a witamin to też jak na lekarstwo (albo wcale w najgorszym wypadku :roll: ).
Hmm, ale to nie jest aż tak przetworzona żywność - po prostu poddana obróbce termicznej, bez chemicznych dodatków. I witamin nadal ma sporo. Na pewno nie jest ich pozbawiona. Zostaje tylko kwestia "zdrowotności" samej puszki.
Malinetshka - 2010-04-26, 15:54

Poza tym fasolkę można samemu ugotować, nie? :P ja tak robiłam i było git. Taką drobną, białą miałam. Ale w bardziej leniwy dzień pewnie posłużyłabym się puszką.
Shaera - 2010-04-26, 17:38

Lily napisał/a:
Hmm, ale to nie jest aż tak przetworzona żywność - po prostu poddana obróbce termicznej, bez chemicznych dodatków. I witamin nadal ma sporo. Na pewno nie jest ich pozbawiona. Zostaje tylko kwestia "zdrowotności" samej puszki.

Uspokoiłaś mnie, bo żyłam w przekonaniu, że konserwy pozbawione są witamin (ale C raczej na pewno rozkłada się w gotowaniu 8-) chociaż można ją sobie pominąć i przyjąć z czegoś innego ;-) ) ;-) Co do samej puszki, to mogą faktycznie przenikać jakieś cząsteczki materiału, z którego wykonane są puszki (metale konkretnie), ale to jest chyba znikomy problem, myślę :-P No i można się też przyczepić zawartości soli (nadciśnienie, te sprawy) w danej konserwie, a to już inna bajka ;-)
hxxp://kobieta.wp.pl/kat,26297,title,Jedzenie-z-puszki,wid,10128626,wiadomosc2.html?ticaid=1a0f2]TUTAJ znalazłam jakiś taki króciutki artykulik o przetworzonym (puszki) jedzeniu. Skupili się na zaletach i zapomnieli o wadach, heh :-P

Malinetshka napisał/a:
Poza tym fasolkę można samemu ugotować, nie? :P ja tak robiłam i było git. Taką drobną, białą miałam. Ale w bardziej leniwy dzień pewnie posłużyłabym się puszką.

Można, pewnie, że można (ciekawa byłam właśnie czy smak będzie taki sam, ale jeżeli piszesz, że ok. no to ok. ;-) ) ;-) Jednak to nie będzie wtedy majonez szybkościowy, nie da się ukryć, heh ;-)

Malinetshka - 2010-04-26, 18:57

Shaera, taką gotowaną fasolę pewnie trzeba po swojemu posolić, no i zależy jaka to fasola itd. Może to wpłynąć na różnice w smaku, ale pewnie jakieś subtelne raczej.
arahja - 2010-04-27, 08:35

Shaera napisał/a:
Jednak to nie będzie wtedy majonez szybkościowy, nie da się ukryć, heh


Jak ktoś ciągle coś moczy i gotuje, to może nawet nie zauważyć, że ten etap trwa dłużej niż w przypadku fasoli z puszki. Mam smaka na ten majonez, chyba pójdę po jaśka :>

Amanii - 2010-04-27, 09:18

mozesz przyjsc do mnie i sprobowac :P daleko nie masz ;)
eli - 2010-05-05, 21:12

Amanii napisał/a:
to malutki jogurt (150g) firmy Joya, o taki:
hxxp://www.temar.pl/cms/files/products/thumbs/Joya_jogurt_sojowy_naturalny.jpg]Obrazek
kosztuje 2,50 zł, ale nie zawsze jest. Przynajmniej w Renomie we Wrocławiu :) Mają też szejki owocowe z tej samej firmy, nieco większe (hmm... z 250 ml? 300?) za bagatela 4,59 :D


w 'moim' REALu jest też jkbc

k.leee - 2010-05-05, 21:31

eli napisał/a:
jkbc
co to jest jkbc?
Amanii - 2010-05-06, 07:27

to samo co jbc :)
hxxp://www.miejski.pl/slowo-JBC

:mrgreen:

eli - 2010-05-06, 11:49

Amanii napisał/a:
to samo co jbc :)
hxxp://www.miejski.pl/slowo-JBC

:mrgreen:


xctly :mrgreen:

ale tak na poważnie używam tylko jkbc - przydaje sie czasem w smsach...przepraszam - w KRÓTKICH INFORMACJACH TEKSTOWYCH :mryellow:

Kat... - 2010-05-20, 22:30

euridice napisał/a:
Wyjdzie czy nie wyjdzie?
wiesz zawsze można docytrynić :-D jutro. Mi wyszedł tylko raz. Smakował identycznie jak zwykły ale nie udało mi się już nigdy tego smaku powtórzyć. Powodzenia.

[ Dodano: 2010-06-08, 13:50 ]
Mam! Wreszcie mam idealny majonez! Zrobiłam wg przepisu dwa razy i wyszedł. Mięsożerca stwierdził, że smakuje jak normalny majonez. Mi ten Amanii bardzo smakował ale wyszedł raz i więcej nie chce nie wiedzieć czemu.

A teraz zachwycam się tak przepisem J. Słomy i M. Trymbulaka z ostatniego Vege:

"Majonez z orzechów nerkowca

100ml mleka kokosowego
garść orzechów nerkowca
100ml oleju
2 łyżki musztardy
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka soli

Miksujemy mleko kokosowe z orzeszkami nerkowca, następnie dodajemy olej i sól, jeszcze raz miksujemy. Dodajemy musztardę, ponownie miksujemy. Na samym końcu dodajemy sok z cytryny i miksujemy po raz ostatni. Możemy schłodzić w lodówce aby majonez był bardziej gęsty."

Ja robiłam na sojowo-kokosowym i wyszedł boski.

lilias - 2010-06-11, 09:45

euridice, a kwasek cytrynowy by nie dał rady?
Malinetshka - 2010-06-11, 09:57

Kat..., a nie czuć w nim smaku kokosa? tzn. czy to nie przeszkadza? bo ja uwielbiam mleko koko, ale nie do wszystkiego mi pasuje.. i tak się zastanawiam czy w majonezie je czuć :>
Ja zrobiłam teraz ten z przepisu Amanii, tym razem z puszkowanej fasolki i.. kurczę, lepszy! :> Po prostu wyśmienity w smaku... musztarda sarepska do tego, sok z cytryny, olej z pestek winogron. Solić już nie trzeba było.

[ Dodano: 2010-06-11, 10:59 ]
euridice, wg mnie bez cytryny byłby oki. Ja dałam bardzo mało cytryny, bo nie przepadam za zbyt kwaskowym.. może po prostu ździebko więcej musztardy dołóż :> Tzn. rozumiem, że to już dawno było, to Twoje pytanie ;) Zrobiłaś go?

Kat... - 2010-06-11, 10:07

Malinetshka napisał/a:
Kat..., a nie czuć w nim smaku kokosa? tzn. czy to nie przeszkadza?
wiesz, ja nie czułam ale ja miałam domowe sojowe mleko z automatu robione z kokosem, którego nie było jakoś dużo. Mleko miało tylko zapach kokosowy.
Dzisiaj robię ze zwykłego sojowego i się później podzielę wrażeniami. Nie sądzę żeby nie wyszło.

Malinetshka - 2010-06-11, 11:02

Kat..., i z takiego rzadkawego mleka robi Ci się kremowy majonez? Bo fasola to jednak tworzy solidną "treść" majonezu.
Kat... - 2010-06-11, 11:05

Oj robi robi. Nerkowce dają radę. Żeby był bardzo gęsty musi postać w lodówce ale od razu też nie jest jakiś wodnisty. Mogę dzisiaj zrobić zdjęcie.
lilias - 2010-06-11, 11:07

Kat..., zrób, ja wzrokowiec ;-)

[ Dodano: 2010-06-14, 12:25 ]
Widziałam, robi smaczne wrażenie :-D

agazima - 2010-06-22, 12:16

zamiast cytryny lepiej użyć octu jabłkowego, o wiele zdrowiej, i bardziej bylby do originalu podobny. Tak jak nasze babki robily:P
krzysztof - 2010-07-25, 14:07
Temat postu: majonez z awokado
WITAM :-o

Prosty sposób na super pyszny i super szybki majonez
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=312419#312419
Smacznego !!!

POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY :-o

Amanii - 2010-08-09, 18:00

jako fanka majonezu fasolowego muszę napisać, że teraz będę używała go już tylko i wyłącznie do produkcji dipów (bo taniej), natomiast na pozycje dyżurnego majonezu kanapkowego wysunął się dzisiaj majonez sojowy z tego przepisu:

hxxp://puszka.pl/przepis/4345-majonez_weganski_z_mleka_sojowego.html

Chciałam zwykły majonez, a nie czosnkowy, więc nie dawałam żadnych przypraw tylko sól. No i zrobiłam z połowy szklanki mleka, bo bałam się, że nie wyjdzie. Wyszło i jest przegenialny. Konsystencję ma lekką, taką galaretkowo-chmurkową jak te wszystkie winiary, helmansy babuni itp. W smaku też raczej nieodróżnialny od sklepowych (chociaż z tych bardziej słodkich niż kwaśnych. Ci co lubią "Kielecki" mogą nie zasmakować w tym). Jako były koneser majonezów wszelakich porównałabym go do "Splendido" z biedronki, lub jego droższego odpowiednika czyli "Helmans Babuni" właśnie :)

Mistrzostwo świata :)

gosia_w - 2011-04-25, 06:22

zrobiłam na święta majonez wg poniższych proporcji:
1 szklanka nerkowców
1/2 szklanki wody (100 ml)
1 łyżka musztardy
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
125 ml oleju słonecznikowego
Zmiksowałam nerkowce z wodą, potem dodałam sok z cytryny, musztardę i przyprawy. Zmiksowałam. Potem powoli dolewałam olej, cały czas miksując (na wolnych obrotach). Robiłam w blenderze kielichowym, takim do koktajli. Po zmiksowaniu był dość rzadki (przelałam do słoika), przez noc w lodówce zgęstniał i ma konsystencję majonezową. Bardzo smaczny :-D

rosa - 2011-04-25, 17:55

a ja zrobiłam ziemniaczany - świetnie pasował do brokułowej sałatki z przepisu Agnieszki
Agnieszka - 2011-04-26, 17:00

Bardzo lubię vegan majonezy (choć nie mówię, że klasycznego nie zdarza mi się zjeść). Warto zrobić wcześniej i wstawić do lodówki a dodatki co, kto lubi. Mnie pasuje: chrzan, jak do sosu tatarskiego, raczej olej winogronowy niż oliwa albo np. do szparagów dodatek po wykonaniu w postaci szczypiorku, koperku). Zazwyczaj dodaję sok z cytryny.
rosa: mam nadzieję, że sałatka smakowała a podobne połączenia wg. mnie pasują z bobem/ fasolką szparagową/ kalafiorem.

rosa - 2011-04-26, 19:54

Agnieszka, sałatka była przepyszna - dzięki ogromne za inspiracje :-)
Agnieszka - 2011-04-26, 20:23

rosa: cieszę się :-) może w innym temacie napisz jak robiłaś, co modyfikowane było.
edysqa - 2011-04-30, 23:14

Chyba idę namoczyc fasole biała bo niestety nie mam w puszce :-(

Powiedzcie mi jak macie w domu puszke fasoli jaka jest jej waga netto? Nie bardzo wiem ile namoczyc fasoli ;-)

bronka - 2011-05-01, 05:21

edysqa napisał/a:
Chyba idę namoczyc fasole biała bo niestety nie mam w puszce :-(

Powiedzcie mi jak macie w domu puszke fasoli jaka jest jej waga netto? Nie bardzo wiem ile namoczyc fasoli ;-)


i tak musiałabyś przeliczyć masę suchej fasoli na masę ugotowanej :->

Pewnie juz namoczyłaś, ale jeszcze się wtrącę :-P Ja bym namoczyła 1/3 objętości puszki.

edysqa - 2011-05-01, 07:17

bronka, ugotuje wiecej, chodziło mi raczej o to ile wziąć tej już ugotowanej :-)
No i niestety nie wiem jaka jest objętość puszki bo jej nie mam :-)

Agnieszka - 2011-05-04, 18:23

edysqa: ugotowanej weź +/- odpowiednik zawartości puszki (moim zdaniem nawet mniej bo fasola z puszki jest bardziej hmmmm: wodnista/soczysta... no nasączona płynem w którym pływa. Gotujesz więc sądzę, że poradzisz i uzyskasz konsystencję właściwą.

a tu warianty objętościowe puszek
hxxp://www.mniammniam.com/Fasola_w_puszce___porownanie_produktow-782a.html

moony - 2011-05-04, 18:41

Zrobiłam majonez z przepisu Amanii - jestem usatysfakcjonowana bardzo, bardzo :)
priya - 2011-05-05, 12:45

moony, jakiego octu użyłaś? czy jabłkowy się nada?
moony - 2011-05-05, 18:17

Octu, eeee... Był w przepisie? Bo nie użyłam żadnego :P
priya - 2011-05-05, 20:08

moony, a ktoru robilas? tenz fasoli? bo ja mam na mysli ten z mleka sojowego, do ktorego Amanii podała linka (z 'puszki').
edysqa - 2011-05-05, 21:46

Agnieszka, wyszedł super majonez :-)
moony - 2011-05-06, 10:22

priya napisał/a:
moony, a ktoru robilas? tenz fasoli? bo ja mam na mysli ten z mleka sojowego, do ktorego Amanii podała linka (z 'puszki').

Tak, ten z fasoli, ten z mlekiem umknął mi.

lilias - 2011-07-24, 19:38

zrobiłam z dwóch opakowań jogurtu sojowego (zdjęcie wcześniej w wątku) zamiast z mleka sojowego ;-)

reszta bez zmian: sól, cytryna, musztarda, olej, sól.

dla mnie BOMBA :mryellow:

zjadłam i mam na później (sporo wyszło). siedzi w lodówce, ach :-P polecam!!!

neon.ka - 2011-10-05, 15:06

Dziewczyny, pisałyście dotąd o majonezie wegańskim. A ja chciałam zapytać te dziewczyny [tudzież chłopaków], które jedzą jajka, czy próbowały robić majonezy samodzielnie i czy udało Wam się uniknąć na drugi dzień rozwarstwienia? Chodzi mi o to, że zaraz po ukręceniu mój majonez wygląda bardzo ładnie, a po kilku godzinach na wierzchu pojawia się przezroczysta oleista warstewka. To samo kiedy dodam go do sałatki, to po jakimś czasie wygląda ona nieładnie.
Czy macie jakieś patenty na takie sytuacje?

maga - 2011-10-05, 15:34

neon.ka, ja regularnie robię tradycyjny majonez. To, o czym piszesz zdarza mi się wtedy, gdy dodam za dużo oleju. W jakich proporcjach mieszasz składniki?
neon.ka - 2011-10-05, 15:40

No właśnie w tych przepisach, które ja miałam, było tylko tyle, żeby dodawać olej do jednego żółtka do momentu, w którym majonez wygląda na kruchy. Co nie do końca rozumiem jaki to wygląd.
Zdaje się, że u mnie wychodziło trochę więcej niż pół szklanki oleju na żółtko.

Ale skoro Tobie wychodzi, to gdybyś mogła napisać swoje proporcje...

maga - 2011-10-05, 15:53

Też nie wiem, co to znaczy, że majonez wygląda na kruchy :lol:
Generalnie 1 żółtko jest w stanie wchłonąć maksymalnie szklankę oleju, więc u Ciebie powinno być ok.
Ja robię wszystko "na oko", więc podam tylko mniej-więcej:
2 żółtka mieszam trzepaczką rózgową z łyżeczką musztardy, szczyptą soli, pieprzu, sokiem z 1/2 cytryny i łyżeczką cukru. Gdy wszystko się ładnie połączy dodaję stopniowo ok. 1,5 szkl oleju. Czasem jest to 1 szklanka, czasem 2. Nie wiem, od czego to zależy, może od żółtek? Obserwuję po prostu konsystencję i dolewam olej. Próbuję, ewentualnie doprawiam, wkładam na godzinę do lodówki, mieszam ponownie i do słoika. Ciężko mi tu wytłumaczyć, jaka konsystencja jest u mnie ok. Na pewno majonez jest rzadszy od Delikatesowego Winiar.
Jeśli mi się zwarzy (ze 2-3 razy mi się zdarzyło) - próbuję najpierw dodać trochę musztardy, a jeśli to nie pomoże, mieszam żółtko i stopniowo dodaję ten zwarzony majonez :-)

bronka - 2011-10-05, 15:59

nie rozumiem. To jest tylko olej z żółtkami?
maga - 2011-10-05, 16:04

bronka, olej, żółtka, musztarda, cytryna, sól, pieprz, cukier. Co jeszcze byś chciała dodać do majonezu?
bronka - 2011-10-05, 16:06

maga napisał/a:
bronka, olej, żółtka, musztarda, cytryna, sól, pieprz, cukier. Co jeszcze byś chciała dodać do majonezu?

no nie wiem :-> małżonek jada pomorski i tam jest woda i 4 linijki chemicznych dodatków :->
Chyba mu zacznę robić :roll: A to się naprawdę ubija trzepaczka tylko?

maga - 2011-10-05, 16:17

ano. Trwa to jakieś 3-5 minut :-)
seminko - 2011-10-05, 16:25

Słuchajcie, a czy cytryna jest niezbędna w majonezie? Nie można by dodać czegoś innego, kwaśnego? Soku z kiszonki..? ;-) Jak myślicie?
gosia_w - 2011-10-05, 16:28

Wydaje mi się, że cytryna pełni rolę emulgatora, czyli ułatwia połączenie żółtka z olejem.
bronka - 2011-10-05, 16:58

gosia_w napisał/a:
Wydaje mi się, że cytryna pełni rolę emulgatora, czyli ułatwia połączenie żółtka z olejem.

żółtko też jest emulgatorem ;-)
Na chłopski rozum to możesz zastąpić octem (jabłkowym np), ale ja nie robiłam nigdy takiego zwykłego majonezu

seminko - 2011-10-05, 17:01

gosia_w napisał/a:
Wydaje mi się, że cytryna pełni rolę emulgatora, czyli ułatwia połączenie żółtka z olejem.

Hm. Może tak być. Ja akurat chciałam zrobić jakiś wegański, ale tam też cytryna na żelaznej pozycji :-> Chociaż... Serek z nerkowców wg przepisu Amanii z innego wątku wyszedł genialnie, a zamiast soku z cytryny dałam właśnie sok z kiszonej kapusty pekińskiej, więc... no, nie wiem, może cień szansy jest... :-P

Malinetshka - 2011-10-05, 17:01

Hm, ja nigdy nie dodawałam cytryny :>
Już dawno nie robiłam takiego majonezu, ale to było coś w ten deseń:
żółtko o temp. pokojowej (generalnie takiej samej jak reszta składników), odrobinka cukru, soli i musztardy, jak składniki się połączą to po troszeczku olej... i wsio. Ja majonez robiłam w malakserze na najwolniejszych obrotach. Bywało, że wychodził idealny, gęsty, jak ze sklepu :D a bywało, że się warzył, wtedy robiłam jak maga podaje.
Wodę można dodać pod koniec, ale nie jest to konieczne.

seminko - 2011-10-05, 17:03

bronka napisał/a:
Na chłopski rozum to możesz zastąpić octem (jabłkowym np

Brrr. Dzieciowi chciałam zrobić, ale dzięki ;-)
Ale w wersji dla dorosłych ocet mógłby się sprawdzić, fakt. Chyba :-)

[ Dodano: 2011-10-05, 18:06 ]
Malinetshka napisał/a:
Hm, ja nigdy nie dodawałam cytryny :>

O! :-D To super :-)

neon.ka - 2011-10-05, 20:48

dzięki za odpowiedzi. :-)
maga napisał/a:
2 żółtka mieszam trzepaczką rózgową
ja mieszam mikserem, może to ma jakieś znaczenie? Może ręcznie lepiej, niż automatycznie?...
maga napisał/a:
Próbuję, ewentualnie doprawiam, wkładam na godzinę do lodówki, mieszam ponownie i do słoika.
tego też spróbuję.
maga napisał/a:
Ciężko mi tu wytłumaczyć, jaka konsystencja jest u mnie ok. Na pewno majonez jest rzadszy od Delikatesowego Winiar.
ale w każdym razie do samego końca korzystania z niego [ile czasu stoi u Ciebie?] nie rozwarstwia się, tak?

To może jeszcze zapytam jaki olej używacie?

maga - 2011-10-05, 21:05

Tantra napisał/a:
czy cytryna jest niezbędna w majonezie?

Może być ocet winny, kiedyś tak robiłam. Od jakiegoś czasu w ogóle octu nie używam, stąd ta cytryna. Nie jest ona emulgatorem (tę rolę spełnia żółtko i musztarda), jedynie pełni funkcje smakowe - bez zakwaszacza majonez jest mdły (sorry, Mali ;-) ) Myślę, że sok z kiszonki też by się sprawdził, popróbuj, daj znać, jak wyszło :-D
neon.ka napisał/a:
ja mieszam mikserem, może to ma jakieś znaczenie?

Myślę, że nie. Kiedyś też mieszałam mikserem, teraz mi się nie chce brudzić ;-)
Do końca wykorzystania się nie rozwarstwia. No, może ze 2-3 razy się zdarzyło, że na powierzchni zaczęły się skraplać kropelki oleju.
Ponieważ jesteśmy obłednymi majonożercami, taki słoik idzie u nas w kilka dni (tydzień?). Zdarzało się, że wyjeżdżaliśmy i stał dłużej - konsystencja bez zmian.
Używamy niestety Kujawskiego. Swego czasu robiłam miksy - oliwa, olej rzepakowy na zimno tłoczony, żeby było zdrowiej, ale zaprzestałam (oliwa mi nie pasi - daje gorzki posmak). Generalnie mam wrażenie, że z oleju zimnotłoczonego wychodzi bardzo wielka rzadzizna.

Malinetshka - 2011-10-05, 21:24

maga napisał/a:
bez zakwaszacza majonez jest mdły (sorry, Mali ;-) )

:P
mnie wystarcza ociupinka musztardy :) chociaż... może się skuszę na dodatek cytryny next time

yuka66 - 2011-10-06, 11:14

Ja robię pyszny majonez z przepisu z tego forum chyba i jest bez cytryny. Miksuje się po prostu avocado z sokiem z ogórków kiszonych. Można też podobno z sokiem z kiszonej kapusty.
seminko - 2011-10-06, 11:36

yuka66, wypróbuję, dzięki :-)

[ Dodano: 2011-10-20, 10:57 ]
Chyba kupiłam niedojrzałe awokado- długo się miksowało i wyszło goooorzkie :-x

gosssia221 - 2012-11-30, 18:31

Kocham, a nie mogę :( Niestety dna moczanowa sprawiła, że mogę jeść coraz mniej pysznych rzeczy:(
Monika_220 - 2013-01-12, 16:04

Nie ma to jak domowy majonez: szklanka oleju, 2 jajka, sok z cytryny, łyżka musztardy, trochę soli, pieprzu i gotowe.
Lily - 2013-01-12, 16:09

Monika_220 napisał/a:
Nie ma to jak domowy majonez: szklanka oleju, 2 jajka, sok z cytryny, łyżka musztardy, trochę soli, pieprzu i gotowe.
To nie jest wegański majonez, a o takim zdaje się mowa.
lilias - 2013-01-12, 17:06

robiłam ręcznie (mieszałam olejem) nie raz, ale dla mnie on za tłusty. wolę (chociaż nie zawsze idzie mi na zdrowie) pomorski, albo sojonez. po nim raczej nie mam sensacji ;-)
zuzinkas - 2013-03-13, 16:14
Temat postu: Majonez weganski z mleka sojowego
nie przeczytalam wszystkich postow bo nie mam teraz czasu wiec jak juz cos podobnego ktos podal to przepraszam..
ja robie majonez ktorego przepis znalazlam na hxxp://www.veganblog.it/

skladniki:
200 ml mleka sojowego
sok z 1 cytryny
1 lyzeczka delikatnej musztardy
1/2 lyzeczku kurkumy
300 ml oleju z kukurydzy lub slonecznika
sol

wlac do miksera mleko sojowe i wlaczyc na najnizszych obrotach, wlewac bardzo powoli 150 ml oleju, sok z cytryny, sol, musztarde, kurkume i reszte oliwy.. zrobione..

to przepis oryginalny a moje poprawki lub wskazowki to:
- wszystkie skladniki musza miec temperature pokojowa;
- dodaje tez zabek albo dwa czosnku;
- dodaje duzo wiecej musztardy bo lubie bardziej zdecydowany smak musztardy;
- sok z cytryny mozna zastapic octem (ja uzywam winnego albo jablkowego).
Polecam

zou - 2013-05-21, 20:40

Cudnie, że jest już taki wątek o wegańskich majonezach i wypróbowanych sosikach...
Od miesięcy się męczę z brakiem dobrego sosiku. Dawniej "the best" był Heinza "Tysiąca wysp"...no ale jak zawsze w spisie treści sa tajemnicze "przyprawy" niewyodrębnione....

dzisiaj popełniłam takie cuś, opis na oko:

tofu naturalne
olej ok 1/2 szkl.
koncentrat pomid 2 łyżki
2 ząbki czosnku
sól
marynata z ostrych papryczek, kilka łyżeczek
ostre suszone papryczki (aby zostały drobinki)
kurkuma dla uapetycznienia koloru ;)
cytryna

Konsystencja wyszła jak majonez winiary z dodatkiem keczupu i podobnie smakowało, jak taki "sos do weganburgerów"

riku17 - 2013-06-10, 07:49

To ja też może pochwalę się co to wczoraj wymyśliłam - mam nadzieję, że nie ma tutaj takiego przepisu (szukałam i nie znalazłam)

Majonez z płatków ryżowych:

Składniki na oko
- ugotowane płatki ryżowe
- łyżka musztardy
- spory ząbek czosnku
- sól, pieprz, kurkuma
- olej

Płatki gotujemy, blendujemy/blenderujemy/cokolwiek gorące z reszta składników olej dolewając na końcu małymi partiami do uzyskania pożądanej konsystencji.

Smacznego :->

Jovana - 2013-10-26, 18:46

ostatnio namiętnie robię majonez na bazie kaszy jaglanej, coś pysznego! wegański ze Smakoterapii
hxxp://smakoterapia.blogspot.com/2013/06/weganski-majonez-majonez-z-kaszy.html


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group