wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Babka bezglutenowa na zakwasie Ani D.

magdusia - 2007-06-26, 22:04
Temat postu: Babka bezglutenowa na zakwasie Ani D.
4 łyżki zakwasu gryczanego (resztę zakwasu dodałam do chleba na zakwasie)
1/2 szklanki ciepłej wody
2/3 szklanki m±ki gryczanej
Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. Ja postawiłam przykryte na garnku z ciepła wod±, kilka razy wodę trochę podgrzewałam, trzymałam tak ok. 3 godzin. Ciasto nie ro¶nie za bardzo, ale staje się pulchne, widac to wyraĽnie, jak się je potem miesza. Dodałam:
1/2 szklanki mleka ro¶linnego (ja miałam akurat sojowe)
1 czubat± łyżeczkę karobu (przesiać przez sitko)
1 płask± łyżeczkę cynamonu
3/4 szklanki m±ki ryżowej
1 czubat± łyżkę miodu
4 łyżki oleju
Wszystko dokładnie wymieszać, wychodzi gęsty budyń. Wylać do natłuszczonej foremki na babkę z kominkiem (niewielkiej), odstawić w ciepłej miejsce na ok. 2-3 godziny. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku.
Baba jest mokra, smak ma intensywny (byłam zdzwiona, że tak mocno smakuje z m±ki z kaszy niepalonej), ma delikatnie słodki posmak - my¶lę, że dla wielu osób nie byłaby ona słodka. Warto dodać wiórki, więcej innej m±ki, masę daktylow± lub rodzynki.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group