|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przetwory - Botwinka na zimę
isadora - 2009-07-03, 15:51 Temat postu: Botwinka na zimę Trzy pęczki botwinki
2 łyżki soli
Botwinkę pokroić i włożyć do garnka. Zalać wodą (troszkę ponad liście). Dodać sól. Zagotować i pogotować jeszcze jakieś 10 minut. Przełożyć do słoików i pasteryzować 15-20 minut.
agaB - 2009-07-15, 23:54
Chyba wypróbuje. Tylko mam dylemat, bo w sobotę wyjeżdżam, czy jak wrócę w sierpniu, to czy kupię botwinkę? Czy może skończy się na nią sezon?
isadora - 2009-07-17, 09:52
Trudno mi powiedzieć, być może jeszcze dostaniesz. Nie pamiętam jak długo można się nią raczyć
priya - 2012-07-17, 17:58
Czy ktoś próbował tak robić botwinkę? Wyszło? nie psuło się? Większość przepisów na jakie trafiam w sieci zawiera ocet, a chcę tego uniknąć. Właściwie to już wstawiłam botwinę z solą i gotuje się Ale pytam bo wolałabym usłyszeć, że wychodzi fajna
Kawonka - 2012-07-17, 20:45
Ja dodaję sok z cytryny bądź sok z kiszonych ogórków (jakiś kwas, żeby kolor zachować). Przechowuje się bez problemu.
priya - 2012-07-18, 09:38
Kawonka, serdecznie dziękuję! Dobra to wiadomość
maga - 2012-07-18, 09:56
A ja botwinę mrożę. Siekam, lekko podduszam na oliwie, wkładam do pudełka po lodach i do zamrażarki.
Co prawda zupy nie gotowałam z niej, ale robiłam tarty, dodawałam do duszonych warzyw, pierogów itp. Jest ok.
bronka - 2012-07-18, 11:27
priya, ja robiłam w zeszłym roku.Pięknie się zachowała. Też z cytryną
priya - 2012-07-18, 11:49
Dzięki dziewczyny. Szukam sposobów innych niż mrożenie, fajnie, że bez problemu się przechowuje w słoikach. Tyle, że zrobiłam sposobem z pierwszego posta na górze, czyli bez kwasku/cytryny. Mam nadzieję, że też będzie ok. Następnym razem dodam sok z cytryny.
bronka - 2012-07-18, 12:41
priya, sok z cytryny dawałam, żeby zachować kolor
|
|