wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - powidła sliwkowe jak to sie robi?

Salamandra*75 - 2009-09-06, 21:31
Temat postu: powidła sliwkowe jak to sie robi?
Pomocy!!!!!!!! sliwek mam cały sad i chce zrobic powidełek na zime,czy ktos może mi podac przepis jak zrobic?
Ewa - 2009-09-06, 21:58

Powyciągać pestki, wrzucić do gara i smażyć, smażyć, smażyć ;) Na koniec cukier o ile używasz lub zmielone daktyle.
pidzama - 2009-09-06, 22:36

No to ja jeszcze od siebie dodam że u mnie w domu zawsze gotowe powidła przecierało się przez sito/durszlak w celu usunięcia skórek;
daria - 2009-09-06, 23:02

a ja w zeszłym roku wrzuciłam jeszcze goździki... pyszniutkie wyszły.. bez cukru! :mrgreen:
Salamandra*75 - 2009-09-07, 08:39

dzieki dziewczyny zabieram sie za śliwki...........
pzdr jesiennie

Agnieszka - 2009-09-07, 09:07

Robię bez cukru, śliwki wg mnie najlepsze węgierki takie mocno dojrzałe, dodaję pod koniec zmiksowane daktyle i cynamon, nie przecieram ale w tym roku potraktuję Brunem, zlewam gorące w słoiki, potem pasteryzuję
kofi - 2009-09-07, 09:21

Gdzieś przeczytałam, że powidła robi się z bardzo małą ilością cukru (20 dag na kg śliwek), więc pozwoliłam sobie w ogóle zrezygnować z cukru, dając za to trochę rodzynek.
Nie wysmażyłam całego soku, bo wydaje mi się, że im dłużej się smaży tym bardziej są cierpkie, skórki zostały nie do końca rozgotowane.

gosia_w - 2009-09-07, 10:13

Ja zrobiłam z uleny - bez cukru. Śliwki wypestkowałam i gotowałam. Nie blendowałam. Nie dodawałam przypraw. Gotowałam 3 dni, czwartego pasteryzowałam. Są pyszne Tak samo zrobię węgierki.
Ewa - 2009-09-07, 10:23

kofi napisał/a:
bo wydaje mi się, że im dłużej się smaży tym bardziej są cierpkie
Ale prawdziwe powidła powinny być twarde, takie ze 3 dni smażone :-D
Agnieszka, a ile tego cynamonu dajesz?

Karolina - 2009-09-07, 11:04

Bez cukru można zrobić z węgierek, w starych księgach kucharskich zaleca się takie już przejrzałe, lekko pomarszczone, przemrożone. Żeby się nie psuły do każdego pełnego słoiczka nalew się łyżeczkę spirytusu, podpala i zakręca. Osobiście jeszcze tego nie próbowałam.
Agnieszka - 2009-09-07, 12:38

Ewa: robię w garze 5 litrowym i dodaję płaską małą łyżeczkę (łyżeczka jest mała taka do filiżanki). Cynamon nie ma być dominujący ale wg mnie fajnie się komponuje ze śliwkami, oczywiście możesz dodać mniej lub więcej.

Robiłam też z mieszanek różnych odmian węgierki ale ta klasyczna najbardziej mi pasuje i nie jest taka wodnista.

Był też na forum przepis (nie wiem czy na kropkowym, czy obecnym) na powidła z dodatkiem kakao, testowałam i też bardzo fajny smak (gdyby autorka wkleiła albo może ktoś pamięta).

Ewa - 2009-09-07, 13:56

Agnieszka napisał/a:
Był też na forum przepis (nie wiem czy na kropkowym, czy obecnym) na powidła z dodatkiem kakao
Robiłam chłopakom w zeszłym roku tyle, że z karobem, bo oni kakao nie mogą. Dla mnie obrzydliwe, ale im smakuje ;) Mówią na to "śliwkotella"
Lily - 2009-09-07, 13:57

Agnieszka napisał/a:
Był też na forum przepis (nie wiem czy na kropkowym, czy obecnym) na powidła z dodatkiem kakao, testowałam i też bardzo fajny smak (gdyby autorka wkleiła albo może ktoś pamięta).
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3984&start=0 :)
Agnieszka - 2009-09-07, 15:31

Lily: to właśnie ten przepis, dziękuję :)
gemi - 2009-09-15, 13:17

Ewa napisał/a:
Robiłam chłopakom w zeszłym roku tyle, że z karobem, bo oni kakao nie mogą. Dla mnie obrzydliwe, ale im smakuje Mówią na to "śliwkotella"
Ja sobie zapodałam tydzień temu. Pyyyychaaa!!! Wypozyczę sobie tą nazwę od chłopaków :-D
ulapal - 2009-09-15, 13:44

też uwielbiam z cynamonem.

a to nie wystarczy ze jak sie gorące powidla z gara wlewa to sloik sam sie zapasteryzuje/ , np uprzednio wygotowany sloik. ja robilam tak. po zamknieciu- tylko uwaga zeby brzegi przy nakrętce byly czyste- przewrocic do gory dnem. ja juz bym nie pasteryzowala dodatkowo.

wlasnie mam w garze jezyny. pierwszy raz robie. ciekawe jakie wyjda.

Agnieszka - 2009-09-15, 18:00

moja mama tak robiła (z cukrem) obecnie np z ksylitolem pasteryzuje na wszelki, dodatkowo trzyma przetwory w piwnicy a ja nie mam takiego miejsca
eloo - 2009-09-18, 12:28

Robiłam w tym roku konfitury ze śliwek po raz pierwszy. Cukru nie dodawałam. Wyszły przepyszne. Śliwki wypestkowałam, dodałam wody i tak się gotowało, gotowało i gotowało. Ja nie lubię takich twardych, więc mimo wszystko krócej niż 3 dni ;)

Następnym razem dodam daktyli dla urozmaicenia.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group