|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - kalarepy?
madalenka - 2009-09-17, 20:45 Temat postu: kalarepy? Kalarepy? Dodam, że kotlety już przerobione. ;D Może być dowolnie: sałatka, na ciepło, jakkolwiek. Ale po wegańsku.
Kat... - 2009-09-17, 20:52
To tylko taki luźny pomysł bo nigdy nie robiłam ale można spróbować zupę-krem. Podsmażyć wcześniej na oleju, ugotować na jarzynowej podstawie z odrobinką soczewicy i odrobinką ryżu (świetne połączenie aminokwasowe) i zmiksować.
dynia - 2009-09-18, 15:03
Potwierdzam zupa krem kalarepowa jest pierwszorzędna,zmiksowana z śmietanką sojową lub owsianą ...pycha
ulapal - 2009-09-19, 18:03
był przepis na puree ziemniaki i kalarepa, gdzies w dziale z kuchnia.
a ze kalarepek mam tylko kilka to wole surowe. jak jablko.
madalenka - 2009-09-22, 15:23
Kat... napisał/a: | To tylko taki luźny pomysł bo nigdy nie robiłam ale można spróbować zupę-krem. Podsmażyć wcześniej na oleju, ugotować na jarzynowej podstawie z odrobinką soczewicy i odrobinką ryżu (świetne połączenie aminokwasowe) i zmiksować. |
Dodałam jeszcze marchewkę i pietruszkę. Zjadłam z grzankami. I moi mięsożercy wyżarli mi 3/4 zupy, mimo że mieli swoją, pomidorową. Czyli zdała egzamin, dzięki wielkie.
Humbak - 2009-09-22, 15:35
Ja podduszam z cebulką i pietruszką zieloną i podaję jako jarzynkę do ziemniaków.
Kat... napisał/a: | z odrobinką soczewicy | której?
Agnieszka - 2009-09-22, 18:41
- pocięta w słupki do maczania we wszelkich sosach/dipach
- pokrojona w kostkę/słupki i obgotowana jak fasolka czy kalafior z masłem/margaryna i bułką tartą
- surówki:
1: starta na dużych oczkach z dodatkiem oliwy, pieprzu, soli, soku z cytryny
2: starta na dużych oczkach z dodatkiem oliwy, chrzanu, koperku, śmietany np ryżowej/sojowej lub majonezu, soli
wg mnie fajnie się komponuje z: ogórkami surowymi i kiszonymi, częściami dolnymi pekińczyka, kukurydzą
młode listki też podobno jadalne (drobno pokroić trzeba ale nie testowałam bo od liści mam futrzaki)
w jakimś programie Makłowicza widziałam faszerowaną kalarepkę (nie testowałam ale wydała mi się ciekawa i zapamiętałam mniej więcej): obrana, wydrążona tak żeby uzyskać miejsce na farsz (farsz był połączeniem wnętrza kalarepki, ryżu, mięsa i przypraw ale myślę, że każdy którym napełnia się paprykę czy cukinię się sprawdzi) wszystko było duszone w bulionie/wodzie w garnku pod przykryciem (ze ściętych wierzchów były zrobione przykrycia/daszki i podczas duszenia kalarepki były nimi przykryte).
madalenka - 2009-09-22, 18:47
Ja dałam czerwoną soczewicę. Bo już wykorzystałam całą zieloną na sałatkę.
dynia - 2009-09-22, 18:48
Agnieszka napisał/a: | -
w jakimś programie Makłowicza widziałam faszerowaną kalarepkę (nie testowałam ale wydała mi się ciekawa i zapamiętałam mniej więcej): obrana, wydrążona tak żeby uzyskać miejsce na farsz (farsz był połączeniem wnętrza kalarepki, ryżu, mięsa i przypraw ale myślę, że każdy którym napełnia się paprykę czy cukinię się sprawdzi) wszystko było duszone w bulionie/wodzie w garnku pod przykryciem (ze ściętych wierzchów były zrobione przykrycia/daszki i podczas duszenia kalarepki były nimi przykryte). |
Oj tak jest bosssska.Ja zamiast mięsa nadziewam proteiną sojową a reszta jak w oryginale ,smakuje wybornie
Humbak - 2009-09-22, 20:36
madalenka, dzięki
Kat... - 2009-09-22, 20:46
Humbak, ja przeważnie do zup używam czerwonej ale czasem robię pół na pół.
|
|