wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - kalarepy?

madalenka - 2009-09-17, 20:45
Temat postu: kalarepy?
Kalarepy? Dodam, że kotlety już przerobione. ;D Może być dowolnie: sałatka, na ciepło, jakkolwiek. Ale po wegańsku.
Kat... - 2009-09-17, 20:52

To tylko taki luźny pomysł bo nigdy nie robiłam ale można spróbować zupę-krem. Podsmażyć wcześniej na oleju, ugotować na jarzynowej podstawie z odrobinką soczewicy i odrobinką ryżu (świetne połączenie aminokwasowe) i zmiksować.
dynia - 2009-09-18, 15:03

Potwierdzam zupa krem kalarepowa jest pierwszorzędna,zmiksowana z śmietanką sojową lub owsianą ...pycha 8-)
ulapal - 2009-09-19, 18:03

był przepis na puree ziemniaki i kalarepa, gdzies w dziale z kuchnia.
a ze kalarepek mam tylko kilka to wole surowe. jak jablko. :-P

madalenka - 2009-09-22, 15:23

Kat... napisał/a:
To tylko taki luźny pomysł bo nigdy nie robiłam ale można spróbować zupę-krem. Podsmażyć wcześniej na oleju, ugotować na jarzynowej podstawie z odrobinką soczewicy i odrobinką ryżu (świetne połączenie aminokwasowe) i zmiksować.


Dodałam jeszcze marchewkę i pietruszkę. Zjadłam z grzankami. I moi mięsożercy wyżarli mi 3/4 zupy, mimo że mieli swoją, pomidorową. Czyli zdała egzamin, dzięki wielkie. ;)

Humbak - 2009-09-22, 15:35

Ja podduszam z cebulką i pietruszką zieloną i podaję jako jarzynkę do ziemniaków.

Kat... napisał/a:
z odrobinką soczewicy
której?
Agnieszka - 2009-09-22, 18:41

- pocięta w słupki do maczania we wszelkich sosach/dipach
- pokrojona w kostkę/słupki i obgotowana jak fasolka czy kalafior z masłem/margaryna i bułką tartą
- surówki:
1: starta na dużych oczkach z dodatkiem oliwy, pieprzu, soli, soku z cytryny
2: starta na dużych oczkach z dodatkiem oliwy, chrzanu, koperku, śmietany np ryżowej/sojowej lub majonezu, soli
wg mnie fajnie się komponuje z: ogórkami surowymi i kiszonymi, częściami dolnymi pekińczyka, kukurydzą
młode listki też podobno jadalne (drobno pokroić trzeba ale nie testowałam bo od liści mam futrzaki)

w jakimś programie Makłowicza widziałam faszerowaną kalarepkę (nie testowałam ale wydała mi się ciekawa i zapamiętałam mniej więcej): obrana, wydrążona tak żeby uzyskać miejsce na farsz (farsz był połączeniem wnętrza kalarepki, ryżu, mięsa i przypraw ale myślę, że każdy którym napełnia się paprykę czy cukinię się sprawdzi) wszystko było duszone w bulionie/wodzie w garnku pod przykryciem (ze ściętych wierzchów były zrobione przykrycia/daszki i podczas duszenia kalarepki były nimi przykryte).

madalenka - 2009-09-22, 18:47

Ja dałam czerwoną soczewicę. Bo już wykorzystałam całą zieloną na sałatkę. ;)
dynia - 2009-09-22, 18:48

Agnieszka napisał/a:
-

w jakimś programie Makłowicza widziałam faszerowaną kalarepkę (nie testowałam ale wydała mi się ciekawa i zapamiętałam mniej więcej): obrana, wydrążona tak żeby uzyskać miejsce na farsz (farsz był połączeniem wnętrza kalarepki, ryżu, mięsa i przypraw ale myślę, że każdy którym napełnia się paprykę czy cukinię się sprawdzi) wszystko było duszone w bulionie/wodzie w garnku pod przykryciem (ze ściętych wierzchów były zrobione przykrycia/daszki i podczas duszenia kalarepki były nimi przykryte).

Oj tak jest bosssska.Ja zamiast mięsa nadziewam proteiną sojową a reszta jak w oryginale ,smakuje wybornie 8-)

Humbak - 2009-09-22, 20:36

madalenka, dzięki :)
Kat... - 2009-09-22, 20:46

Humbak, ja przeważnie do zup używam czerwonej ale czasem robię pół na pół.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group