|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Dania gorące - Wegańskie naleśniki - udają się w 99,9% przypadków
gosia_w - 2009-10-04, 08:40
fajnie, będę testować. Do tej pory robiłam z mąki 100% razowej z mlekiem roślinnym, ale dodawałam jajka. Czy mąka biała może być chlebowa, czy musi być taka zupełnie biała 450-550?
Lady_Bird - 2009-10-04, 08:51
o, dzięki za przepis. Patentu z płatkami owsianymi nie znałam. Ostatnio moje naleśniki znalazły sie w koszu, bo wyszła mi normalnie glina o smaku mąki. Chwilowo mam awersje i do nalesników i do smażonego, ale jak przejdzie to wypróbuję!!!
DagaM - 2009-10-04, 09:45
Patent z płatkami owsianymi stosowała Ania D, nasza mistrzyni kulinarna, stąd ja również. Robię ciasto w proporcji mąk :
2 części białej + 1 część razowej + 1 część zmielonych płatków owsianych.
Dodać wody (lub mleka roślinnego), soli, zmiksować i odstawić na 15 min. Zawsze wychodzą i nie są takie "tępe" czy "szorstkie" jak naleśniki w 100% z mąki razowej.
margot - 2009-10-04, 10:38
ja powiem tak robiłam je z białej , na mleku domowym migdałowym i dałam szczyptę , może dwie kurkumy , wyglądały bardziej słonecznie , szybko się je robi ,łatwo i dzieciaki co jedzą takie ,,zwykłe -jajeczne" naleśniki nic nie zauważyły,że to ciut inna wersja i wcinały tak że nie nadążyłam smażyć
Agnieszka - 2009-10-04, 12:41
kiedyś sprawdzę bo naleśniki nie są moją mocną stroną (rekord z 1 kg mąki wyszło mi 6 szt) ale dzieć czasem lubi
ag - 2009-10-04, 16:22
ja też wypróbuję bo do tej pory robiłam z mąki razowej, bez białej, z jajkiem i efekty nie były rewelacyjne.
malina - 2009-10-04, 16:54
Ja robiłam z tym mlekiem - hxxp://www.evergreen.pl/owsiane-instant-p-805.html, bez dodatku białej maki,z samej orkiszowej i wyszły super.
Moja mama robi mix różnych mąk :owsiana,kukurydziana,orkiszowa itd i zawsze jej wychodzą.Są super elastyczne,swietne do zawijanie różnych rzeczy.
Ostatnio robiłam jeszcze z karobem,są pyszne z dodatkiem konfitury sliwkowej.
gosia_w - 2009-10-04, 17:43
ag napisał/a: | ja też wypróbuję bo do tej pory robiłam z mąki razowej, bez białej, z jajkiem i efekty nie były rewelacyjne. |
a nam własnie takie świetnie wychodzą. Robimy wg przepisu "wielojajecznego" - 200g mąki, szklanka mleka (daję zbożowe), 2 jaja, szczypta soli, 2 łyżki oleju.
Lily - 2009-10-04, 18:20
A ja robię dla odmiany z orkiszowej drobnej, z jajkiem, bez mleka Z orkiszowej w ogóle wszystko jest najlepsze
Fermina_Daza - 2009-10-04, 18:24
Witam na forum. mój pierwszy post. Świetne i bardzo łatwe naleśniki wychodzą z przepisu Moniki Mrozowskiej zawartym w 6 numerze Vege. A mianowice :
1 część mąki białej
1/3 część mąki groszkowej
szczypta soli i woda do konsystencji ciasta naleśnikowego. Można dodać oleju do ciasta, ale wtedy smażymy na suchej patelni. Bardzo prosty przepis a nalesniki wychodzą pyszne
taniulka - 2009-10-04, 21:05
Mieszam mąkę orkiszową z samą wodą i też mi wychodzą
Kat... - 2009-10-05, 11:39
Aaaa! Wyszły mi! Nie wierzę! Oczywiście lekko zmodyfikowałam (a raczej zawartość moich szafek) jak zwykle ale normalnie łatwiej się przewracało niż takie z jajkiem! Ja pierdziu one są cienkie!
U mnie była:
szklanka białej
szklanka razowej żytniej
pół szklanki mąki z amarantusa
litr mleka migdałowego
trochę wody
szczypta soli
trochę kurkumy
Jak na pierwszy raz są super, nawet grudki mi nie przeszkadzają (mieszałam ręcznie)
ina - 2009-10-05, 11:42
euridice, dzięki za tak szczegółowy opis. Chyba się wreszcie przełamie i spróbuję zrobić te naleśniki
DagaM - 2009-10-05, 17:33
Kat... nie no Ty to jestes niezła, naleśniki z dodatkiem mąki żytniej razowej to już są poza moim zasięgiem. Mam wrażenie, że mąka żytnia powoduje, ze naleśniki są ciągle jakby niedosmażone.
euridice napisał/a: | no widzisz, nie taki naleśnik straszny, jak go malują | świetnie napisane!
Kat... - 2009-10-05, 22:04
Ulala dzięki ale ja już mówiłam, że one nie są idealne ale idealne jak na pierwszy raz. Mają taką lekką nutkę niedosmażenia ale myślę, że następne (jutro albo pojutrze:mryellow: ) już będą lepsze, wspomniane już wcześniej grudki i może dałoby się cieńsze ale i tak jestem bardzo z siebie dumna
Już mam tyle pomysłów, np: zamiast oleju oliwę czosnkową albo cynamon i gałka do moich własnych bez cukrowych jabłek
A wyglądają tak: hxxp://picasaweb.google.com/Katarzyna.Kowalczyk.86/Jedzenie#5389206933057594450
lilias - 2009-10-05, 22:25
Lily napisał/a: | A ja robię dla odmiany z orkiszowej drobnej, z jajkiem, bez mleka Z orkiszowej w ogóle wszystko jest najlepsze |
Orkiszowa najlepsza jest Euri przepis wypróbuję, bo brzmi smakowicie
ifinoe - 2009-10-05, 23:27
ja też dziś zrobiłam wegańskie naleśniki
szklanka mąki pszennej chlebowej
szklanka mąki pszenne razowej
szklanka mąki z ciecierzycy
szczypta soli
gulp oleju
i woda
wyszły bardzo fajne
moje wcześniejsze próby naleśnikowe bez jajek kończyły się, krótko mówiąc, źle
przełomem okazał się przepis na pudlę z książki Kuchnia Kryszny (maka z ciecierzycy, troszkę pszennej i warzywa)...co prawda pudla to miały być placki, ale mnie wyszły piękne, elastyczne naleśniki i odtąd dodaję mąkę z ciecierzycy do każdych naleśników, i zawsze wychodzą...podejrzewam, że owsiana miałaby podobne działanie, ale ponieważ ciecierzycową mogę kupić u Hindusa za rogiem w każdej chwili, to płatków na owsiana mielić mi się nie chce
ina - 2009-10-06, 09:26
euridice napisał/a: | ina napisał/a:
euridice, dzięki za tak szczegółowy opis. Chyba się wreszcie przełamie i spróbuję zrobić te naleśniki
Powodzenia |
Dzięki. Wyszły Nawet podrzucać się nauczyłam
gosia_w - 2009-10-06, 20:07
[ Dodano: 2009-10-06, 20:08 ]
ina napisał/a: | Nawet podrzucać się nauczyłam | Mogę przyjść na kurs podrzucania? U nas w domu tylko mąż umie podrzucać, więc gdy wyjeżdża nie ma naleśników (od czasu, gdy przekładałam palcami i się poparzyłam, już sama nie smażę)
gosia_w - 2009-10-06, 20:50
euri, mam szpatułkę i nic. Chętnie zobaczę kiedyś, w jaki sposób z niej korzystasz.
DagaM - 2009-10-06, 20:53
ifinoe napisał/a: | odtąd dodaję mąkę z ciecierzycy do każdych naleśników, i zawsze wychodzą...podejrzewam, że owsiana miałaby podobne działanie, ale ponieważ ciecierzycową mogę kupić u Hindusa za rogiem w każdej chwili, to płatków na owsiana mielić mi się nie chce | tak, faktycznie mąka owsiana ma właściwości klejące, tak samo jak mąka groszkowa (z ciecierzycy) i mąka sojowa.
ifinoe, a gdzie Ty masz tam Hindusa i po ile sprzedaje mąkę groszkową?
vegekucharka - 2009-10-07, 01:08
DagaM napisał/a: | po ile sprzedaje mąkę groszkową? |
Daga, ja mam kilogram mąki z ciecierzycy, która jest BEST BEFORE NOV 2009. Kupiłam ją w Kuchniach Świata w Tarasach Z. Jeżeli uważasz, że jest ok ... to ja się chętnie tej mąki zrzeknę na Twoja rzecz, albo zamienię na jakąś inną, niekoniecznie egzotyczną .
zojka3 - 2009-10-07, 07:45
DagaM napisał/a: | gdzie Ty masz tam Hindusa i po ile sprzedaje mąkę groszkową? |
można samemu ja sobie zrobić. Bierzesz groszek i do młynka Ja musiałam co prawda przesiać ja jeszcze, bo mieladło nie dało rady ale jest.
ina - 2009-10-07, 09:00
gosia_w napisał/a: | Mogę przyjść na kurs podrzucania? U nas w domu tylko mąż umie podrzucać, więc gdy wyjeżdża nie ma naleśników (od czasu, gdy przekładałam palcami i się poparzyłam, już sama nie smażę) |
gosia_w, podstawowa zasada - to nie zamykać oczu jak się podrzuca
euridice napisał/a: | ina, moje gratulacje |
dzięki
Amanii - 2009-10-07, 09:08
Podrzucanie jest łatwe, pod warunkiem, że na patelni nie ma tluszczu i że naleśnik jest odklejony Mi nawet lewą ręką już wychodzi. Ze 2 razy, jak się uczyłam to nie wyszło, naleśnik spadł mi na rękę i poparzył (hmm.. może warto potrenować na zimnym?) ale potem już szło gładko.
Robi się to tak: skupienie -- hop! -- skupienie -- plask Przy "hop" należy lekkim ruchem podrzucająco-obrotowym wyrzucić naleśnika na niezbyt dużą odległość (to znacznie ułatwia późniejsze "plask" )
Mam nadzieję, że ta instrukcja jest równie czytelna jak Kasi instrukcja smażenia naleśników
alcia - 2009-10-07, 09:21
Ja też zawsze używam płatków owsianych (najłatwiej), bądź mąki groszkowej, kukurydzianej (moja ulubiona w naleśnikach) lub czasem sojowej do "zlepiania" bezjajecznych naleśników. Ale od bidy i bez takich dodatków wychodzą - podstawowa zasada, to dać ciastu poleżeć trochę czasu, a nie wymieszać i łapać się od razu za smażenie
ifinoe - 2009-10-07, 11:22
DagaM napisał/a: | tak, faktycznie mąka owsiana ma właściwości klejące, tak samo jak mąka groszkowa (z ciecierzycy) i mąka sojowa.
ifinoe, a gdzie Ty masz tam Hindusa i po ile sprzedaje mąkę groszkową? |
na Rajtana, tuz przy Puławskiej jest sklepik Himalaya hurt-detal...nie pamiętam po ile tam mąka, ale moje ogólne wrażenie było, że jest tanio, zwłaszcza w porównaniu z np. Samirą
gosia_w - 2009-10-07, 19:36
dzięki dziewczyny za dobre rady dotyczące podrzucania. Potrenuję
Kat... - 2009-10-07, 20:42
Ja dzisiaj próbowałam podrzucać i zepsułam 3 naleśniki. Reszta wyszła super. W trakcie musiałam dolać wody do ciasta bo za grube wychodziły. Nabieram wprawy
Lady_Bird - 2009-10-25, 11:44
to ja tylko powiem, ze faktycznie te płatki owsiane czynią cuda!naleśniki wyszły smaczne, piękne i w ogóle mniaaaam!
Lady_Bird - 2009-10-25, 13:47
euridice napisał/a: | Lady_Bird, bardzo się cieszę, smacznego! |
dzięki euridice.
jak masz jeszcze jakies fajne przepisy w rękawie, to z niecierpliwością czekam
Kat... - 2009-10-25, 22:15
Z pewnością ma. Widziałaś kiedyś Jej stronę?
gemi - 2009-11-05, 00:05
euri, Twoje opisy wykonania są dla mnie tak bardzo lekkie, wesołe i obrazkowe. I już czyta się je bardzo smacznie.
Więc jak mnie najdzie chętka na naleśniki, to wypróbuję ten przepis (po hummusie, który stał się atrakcją w naszej kuchni, nie mam cienia wątpliwości, że naleśniki też podbiją nasze podniebienia )
Lady_Bird - 2009-11-05, 13:22
Kat... napisał/a: | Z pewnością ma. Widziałaś kiedyś Jej stronę? |
kurcze, można prosić o jakiegoś linka?
pomarańczka - 2009-11-06, 23:31
taniulka ja też robię naleśniki z mąki (zazwyczaj mieszam np. grahamkę +inną razową po szkl),wody ,szczypty soli i odrobiny oleju ubijam to wszystko widelcem ,pięknie się smażą i ciasto jest bez żadnych grudek nie mam specjalnej pateli do smażenia naleśników I zawsze mi wychodzą mogę nauczyć każdego wystarczą chęci
zina - 2009-11-29, 12:25
Watku wczesniej nie czytalam (choc co mi tam mignelo ) ale dzis z braku jajek na sniadanie powstaly wysmienite nalesniki z maki owsianej, ktore juz nigdy nie zamienie na inne
Proporcje w zasadzie na oko:
Zmielone platki quinoa (ok pol szklanki), platki owsiane (ok. szklanki) i maka razowa (ok pol szklanki) plus bonus zmielone pestki dyni (pare lyzek) Dodalam rowniez ok lyzeczki proszku do pieczenia ze sklepu ze zdrowa zywnoscia.
Plus mleko ryzowe i troche cieplej wody.
Podawalam z pieczonymi jablkami i morelami (namoczone na noc i zmiksowane).
Wyszly chrupiace (takie najbardziej lubie!) choc lamliwe (nie dadza sie zwinac ale nam to bynajmniej nie przeszkadzalo )
Polecam!
znakoff - 2009-11-30, 11:31
Ja już trzy razy robiłam te cudowne naleśniki (pół na pół mąka razowa i biała plus płatki owsiane) i za każdym razem wychodziły idealnie. Z lenistwa i innych powodów (np. braku mleka roślinnego w kartonie ) dodaję wodę i wodę, a nie mleko i wodę, a wszystko robię mniejwięcej na oko (jak poleca Autorka ) i wychodzi lepiej niż niegdziiejsze naleśniki z jajem. Brawa za przepis!
PS. w wersji gęściejszej wychodzi fajny placek, trochę mi macę przypomina, choć raczej macy nie jadłam Pycha!
eMka - 2009-12-01, 08:48
zina napisał/a: | Watku wczesniej nie czytalam (choc co mi tam mignelo ) ale dzis z braku jajek na sniadanie powstaly wysmienite nalesniki z maki owsianej, ktore juz nigdy nie zamienie na inne |
ja również:)
biechna - 2009-12-03, 14:38
Hm, ja zawsze robię wegańskie, szkoda mi do naleśników jajek czy mleczek
Ale faktem to, że z białej mąki.
Dodaję też kurkumę.
Jak dodam więcej kurku, to są czerwone
angienunia - 2010-01-23, 09:40
zrobilam!! wyszly!! i normalnie ciesze sie jak dziecko, bo to moj pierwszy raz
jezu jak ja tesknilam za nalesnikami
zina - 2010-03-28, 09:46
Moja nowa wersja na szybkie naleśniki bez mąki owsianej:
mąka orkiszowa razowa plus jakieś mleko roślinne co znajdę w lodówce.
Zrobiłam już parę razy jak nas złapał głód i nigdy się nie rozczarowałam
A mąki używam takiej:
hans - 2010-03-28, 21:46
Nadziwić się nie mogę...naleśniki wegańskie to jakiś problem Azja robi takie od 1991 roku, po drodze nauczyła i mnie. Od wielu lat robię je z powodzeniem z najróżniejszych rodzajów mąki oprócz żytniej, bo z niej to klej do tapet wychodzi . Teraz to już nawet 100% mąki orkiszowej daję i zawsze od kiedy pamiętam robię naleśniki na wodzie, a nie na mleku...mąka, woda, olej i sól wymieszać wszystkie składniki razem, wlewać na rozgrzaną patelnię i satysfakcja gwarantowana.
gosia_w - 2010-03-28, 21:58
hans, robisz a mąki razowej?
hans - 2010-03-28, 23:30
Ostatnio z takiej mąki jak na tej hxxp://www.zdrowazywnosc.com.pl/image_func.php?img=gfx/8663724cdccd7c7074d558a3c7b8728c.jpg&maxwidth=250&lang=pl]fotce robię i zawsze wychodzą. Jest to czeska mąka orkiszowa pełnoziarnista a więc razowa jak najbardziej
zina - 2010-03-28, 23:34
Zauważyłam, że jednak na zwykłej razowej mi nie wychodzą a na orkiszowej razowej tak.
Cashomaniaczka - 2010-06-03, 16:51
Euri, dziękuję! Wyszły mi świetne z Twojego przepisu, bez żadnych modyfikacji (nooo, może tylko dużo więcej wody dałam, ale to tylko by dobrą konsystencję uzyskać). NARESZCIE Super się przewracały i nic się nie przyklejało do patelni.
no to zaczynamy sezon naleśnikowania
puszczyk - 2010-12-13, 09:16
Ja zawsze improwizuję - woda, maka, soda lub proszek do pieczenia. Na pewno łatwiej zrobić z mąki graham (czyli bardziej oczyszczonej) niż z razowej 2000.
Ciasto nalewam na środek patelni i rozlewam po bokach przechylając ją, a odwracam na drugą stronę podrzucając (jak kucharz z Muppet Show ).
Niech wypowiedzą się Ci co potrafią podać konkretny przepis.
Chyba już jest wątek o naleśnikach.
śliwka - 2010-12-13, 09:28
Aisha, hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6723]tutaj jest dużo o naleśnikach.
Ja robię bez sody ani proszku. Po prostu mieszam mąkę z solą i wodą i trochę oleju i tyle.Sprawdzam tylko konsystencję. Proporcji nie podam, bo zawsze robię "na oko". Potrzebna jest też dobra patelnia.
Irokezik91 - 2010-12-13, 10:19
Z tego przepisu wychodzą 100% razowe naleśniki. ---- >> hxxp://puszka.pl/przepis/4233-nalesniki_w_10_minut.html
Iw napisał/a: | Potrzebna jest też dobra patelnia. |
Zwłaszcza do razowych naleśników, bo na ogół są delikatniejsze.
pomarańczka - 2010-12-13, 15:34
Aisha Mam nadzieję,że wyszły zawsze,jakby co, to mogę Cię nauczyć robić naleśniki
pomarańczka - 2010-12-13, 15:47
Ok.
Lily - 2010-12-15, 10:32
Hmm, a czemu ten temat jest w Off-topic?
pałczi - 2013-01-03, 18:34
melduję, że na wodzie naleśniki z przepisu Euri też wychodzą super nie mogę się zdecydować, czy lepsze z musem jabłkowym czy na ostro z fasolą
zrobiłam ze szklanki mąki białej, pół szklanki razowej i pół owsianej. wychodzą lepsze niż dawne bezjajeczne!
ropuszka - 2013-03-05, 13:03
naleśniki wyszły
na początku było źle, bo miałam niedokładnie zmielone płatki, ale przeblendowałam ciasto i są ok no i smaczne
Kat... - 2013-03-06, 15:42
Dzięki za podbicie tematu, bo już nie miałam pomysłu na kolację.
Ja pakuję do tych naleśników wszystko co się da: zmielone pestki, płatki, kasze, różne mąki. Wczoraj były z mąk: pszennej, gryczanej i owsianej, do tego zmielony sezam, zmielona kasza jaglana i gęste mleko z pestek dyni, odrobina oleju i woda. Wyszły mi grubsze niż zwykle ale taki był zamiar bo młoda też jadła i nie chciałam żeby je porwała od razu.
Maple Leaf - 2013-03-06, 17:44
Dzisiaj robiłam cukinię w tym cieście. Pycha
|
|