wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dania gorące - Wegańskie naleśniki - udają się w 99,9% przypadków

gosia_w - 2009-10-04, 08:40

fajnie, będę testować. Do tej pory robiłam z mąki 100% razowej z mlekiem roślinnym, ale dodawałam jajka. Czy mąka biała może być chlebowa, czy musi być taka zupełnie biała 450-550?
Lady_Bird - 2009-10-04, 08:51

o, dzięki za przepis. Patentu z płatkami owsianymi nie znałam. Ostatnio moje naleśniki znalazły sie w koszu, bo wyszła mi normalnie glina o smaku mąki. Chwilowo mam awersje i do nalesników i do smażonego, ale jak przejdzie to wypróbuję!!!
DagaM - 2009-10-04, 09:45

Patent z płatkami owsianymi stosowała Ania D, nasza mistrzyni kulinarna, stąd ja również. Robię ciasto w proporcji mąk :
2 części białej + 1 część razowej + 1 część zmielonych płatków owsianych.
Dodać wody (lub mleka roślinnego), soli, zmiksować i odstawić na 15 min. Zawsze wychodzą i nie są takie "tępe" czy "szorstkie" jak naleśniki w 100% z mąki razowej. :-)

margot - 2009-10-04, 10:38

ja powiem tak robiłam je z białej , na mleku domowym migdałowym i dałam szczyptę , może dwie kurkumy , wyglądały bardziej słonecznie , szybko się je robi ,łatwo i dzieciaki co jedzą takie ,,zwykłe -jajeczne" naleśniki nic nie zauważyły,że to ciut inna wersja i wcinały tak że nie nadążyłam smażyć :mrgreen:
Agnieszka - 2009-10-04, 12:41

kiedyś sprawdzę bo naleśniki nie są moją mocną stroną (rekord z 1 kg mąki wyszło mi 6 szt) ale dzieć czasem lubi
ag - 2009-10-04, 16:22

ja też wypróbuję bo do tej pory robiłam z mąki razowej, bez białej, z jajkiem i efekty nie były rewelacyjne.
malina - 2009-10-04, 16:54

Ja robiłam z tym mlekiem - hxxp://www.evergreen.pl/owsiane-instant-p-805.html, bez dodatku białej maki,z samej orkiszowej i wyszły super.
Moja mama robi mix różnych mąk :owsiana,kukurydziana,orkiszowa itd i zawsze jej wychodzą.Są super elastyczne,swietne do zawijanie różnych rzeczy.
Ostatnio robiłam jeszcze z karobem,są pyszne z dodatkiem konfitury sliwkowej.

gosia_w - 2009-10-04, 17:43

ag napisał/a:
ja też wypróbuję bo do tej pory robiłam z mąki razowej, bez białej, z jajkiem i efekty nie były rewelacyjne.

a nam własnie takie świetnie wychodzą. Robimy wg przepisu "wielojajecznego" - 200g mąki, szklanka mleka (daję zbożowe), 2 jaja, szczypta soli, 2 łyżki oleju.

Lily - 2009-10-04, 18:20

A ja robię dla odmiany z orkiszowej drobnej, z jajkiem, bez mleka ;) Z orkiszowej w ogóle wszystko jest najlepsze :P
Fermina_Daza - 2009-10-04, 18:24

Witam na forum. mój pierwszy post. Świetne i bardzo łatwe naleśniki wychodzą z przepisu Moniki Mrozowskiej zawartym w 6 numerze Vege. A mianowice :
1 część mąki białej
1/3 część mąki groszkowej
szczypta soli i woda do konsystencji ciasta naleśnikowego. Można dodać oleju do ciasta, ale wtedy smażymy na suchej patelni. Bardzo prosty przepis a nalesniki wychodzą pyszne

taniulka - 2009-10-04, 21:05

Mieszam mąkę orkiszową z samą wodą i też mi wychodzą :)
Kat... - 2009-10-05, 11:39

Aaaa! Wyszły mi! Nie wierzę! Oczywiście lekko zmodyfikowałam (a raczej zawartość moich szafek) jak zwykle ale normalnie łatwiej się przewracało niż takie z jajkiem! Ja pierdziu one są cienkie! :mryellow:

U mnie była:
szklanka białej
szklanka razowej żytniej
pół szklanki mąki z amarantusa
litr mleka migdałowego
trochę wody
szczypta soli
trochę kurkumy

Jak na pierwszy raz są super, nawet grudki mi nie przeszkadzają (mieszałam ręcznie)

ina - 2009-10-05, 11:42

euridice, dzięki za tak szczegółowy opis. Chyba się wreszcie przełamie i spróbuję zrobić te naleśniki :mrgreen:
DagaM - 2009-10-05, 17:33

Kat... nie no Ty to jestes niezła, naleśniki z dodatkiem mąki żytniej razowej to już są poza moim zasięgiem. Mam wrażenie, że mąka żytnia powoduje, ze naleśniki są ciągle jakby niedosmażone.

euridice napisał/a:
no widzisz, nie taki naleśnik straszny, jak go malują :mrgreen:
świetnie napisane! :mryellow:
Kat... - 2009-10-05, 22:04

Ulala dzięki ale ja już mówiłam, że one nie są idealne ale idealne jak na pierwszy raz. Mają taką lekką nutkę niedosmażenia ale myślę, że następne (jutro albo pojutrze:mryellow: ) już będą lepsze, wspomniane już wcześniej grudki i może dałoby się cieńsze ale i tak jestem bardzo z siebie dumna :-D
Już mam tyle pomysłów, np: zamiast oleju oliwę czosnkową albo cynamon i gałka do moich własnych bez cukrowych jabłek :-D
A wyglądają tak: hxxp://picasaweb.google.com/Katarzyna.Kowalczyk.86/Jedzenie#5389206933057594450

lilias - 2009-10-05, 22:25

Lily napisał/a:
A ja robię dla odmiany z orkiszowej drobnej, z jajkiem, bez mleka ;) Z orkiszowej w ogóle wszystko jest najlepsze :P


Orkiszowa najlepsza jest :-D Euri przepis wypróbuję, bo brzmi smakowicie

ifinoe - 2009-10-05, 23:27

ja też dziś zrobiłam wegańskie naleśniki ;)

szklanka mąki pszennej chlebowej
szklanka mąki pszenne razowej
szklanka mąki z ciecierzycy
szczypta soli
gulp oleju
i woda

wyszły bardzo fajne

moje wcześniejsze próby naleśnikowe bez jajek kończyły się, krótko mówiąc, źle
przełomem okazał się przepis na pudlę z książki Kuchnia Kryszny (maka z ciecierzycy, troszkę pszennej i warzywa)...co prawda pudla to miały być placki, ale mnie wyszły piękne, elastyczne naleśniki i odtąd dodaję mąkę z ciecierzycy do każdych naleśników, i zawsze wychodzą...podejrzewam, że owsiana miałaby podobne działanie, ale ponieważ ciecierzycową mogę kupić u Hindusa za rogiem w każdej chwili, to płatków na owsiana mielić mi się nie chce ;)

ina - 2009-10-06, 09:26

euridice napisał/a:
ina napisał/a:
euridice, dzięki za tak szczegółowy opis. Chyba się wreszcie przełamie i spróbuję zrobić te naleśniki

Powodzenia :D


Dzięki. Wyszły :shock: ;-) Nawet podrzucać się nauczyłam :mrgreen:

gosia_w - 2009-10-06, 20:07

[ Dodano: 2009-10-06, 20:08 ]
ina napisał/a:
Nawet podrzucać się nauczyłam :mrgreen:
Mogę przyjść na kurs podrzucania? U nas w domu tylko mąż umie podrzucać, więc gdy wyjeżdża nie ma naleśników (od czasu, gdy przekładałam palcami i się poparzyłam, już sama nie smażę)
gosia_w - 2009-10-06, 20:50

euri, mam szpatułkę i nic. Chętnie zobaczę kiedyś, w jaki sposób z niej korzystasz.
DagaM - 2009-10-06, 20:53

ifinoe napisał/a:
odtąd dodaję mąkę z ciecierzycy do każdych naleśników, i zawsze wychodzą...podejrzewam, że owsiana miałaby podobne działanie, ale ponieważ ciecierzycową mogę kupić u Hindusa za rogiem w każdej chwili, to płatków na owsiana mielić mi się nie chce ;)
tak, faktycznie mąka owsiana ma właściwości klejące, tak samo jak mąka groszkowa (z ciecierzycy) i mąka sojowa.
ifinoe, a gdzie Ty masz tam Hindusa i po ile sprzedaje mąkę groszkową?

vegekucharka - 2009-10-07, 01:08

DagaM napisał/a:
po ile sprzedaje mąkę groszkową?


Daga, ja mam kilogram mąki z ciecierzycy, która jest BEST BEFORE NOV 2009. Kupiłam ją w Kuchniach Świata w Tarasach Z. Jeżeli uważasz, że jest ok ... to ja się chętnie tej mąki zrzeknę na Twoja rzecz, albo zamienię na jakąś inną, niekoniecznie egzotyczną ;) .

zojka3 - 2009-10-07, 07:45

DagaM napisał/a:
gdzie Ty masz tam Hindusa i po ile sprzedaje mąkę groszkową?

można samemu ja sobie zrobić. Bierzesz groszek i do młynka ;-) Ja musiałam co prawda przesiać ja jeszcze, bo mieladło nie dało rady ale jest.

ina - 2009-10-07, 09:00

gosia_w napisał/a:
Mogę przyjść na kurs podrzucania? U nas w domu tylko mąż umie podrzucać, więc gdy wyjeżdża nie ma naleśników (od czasu, gdy przekładałam palcami i się poparzyłam, już sama nie smażę)


gosia_w, podstawowa zasada - to nie zamykać oczu jak się podrzuca ;)

euridice napisał/a:
ina, moje gratulacje :D


dzięki :-D

Amanii - 2009-10-07, 09:08

Podrzucanie jest łatwe, pod warunkiem, że na patelni nie ma tluszczu i że naleśnik jest odklejony :) Mi nawet lewą ręką już wychodzi. 8-) Ze 2 razy, jak się uczyłam to nie wyszło, naleśnik spadł mi na rękę i poparzył (hmm.. może warto potrenować na zimnym?) ale potem już szło gładko.

Robi się to tak: skupienie -- hop! -- skupienie -- plask :) Przy "hop" należy lekkim ruchem podrzucająco-obrotowym wyrzucić naleśnika na niezbyt dużą odległość (to znacznie ułatwia późniejsze "plask" :) )

Mam nadzieję, że ta instrukcja jest równie czytelna jak Kasi instrukcja smażenia naleśników :D

alcia - 2009-10-07, 09:21

Ja też zawsze używam płatków owsianych (najłatwiej), bądź mąki groszkowej, kukurydzianej (moja ulubiona w naleśnikach) lub czasem sojowej do "zlepiania" bezjajecznych naleśników. Ale od bidy i bez takich dodatków wychodzą - podstawowa zasada, to dać ciastu poleżeć trochę czasu, a nie wymieszać i łapać się od razu za smażenie :)
ifinoe - 2009-10-07, 11:22

DagaM napisał/a:
tak, faktycznie mąka owsiana ma właściwości klejące, tak samo jak mąka groszkowa (z ciecierzycy) i mąka sojowa.

ifinoe, a gdzie Ty masz tam Hindusa i po ile sprzedaje mąkę groszkową?


na Rajtana, tuz przy Puławskiej jest sklepik Himalaya hurt-detal...nie pamiętam po ile tam mąka, ale moje ogólne wrażenie było, że jest tanio, zwłaszcza w porównaniu z np. Samirą

gosia_w - 2009-10-07, 19:36

dzięki dziewczyny za dobre rady dotyczące podrzucania. Potrenuję :-D
Kat... - 2009-10-07, 20:42

Ja dzisiaj próbowałam podrzucać i zepsułam 3 naleśniki. Reszta wyszła super. W trakcie musiałam dolać wody do ciasta bo za grube wychodziły. Nabieram wprawy :mryellow:
Lady_Bird - 2009-10-25, 11:44

to ja tylko powiem, ze faktycznie te płatki owsiane czynią cuda!naleśniki wyszły smaczne, piękne i w ogóle mniaaaam!
Lady_Bird - 2009-10-25, 13:47

euridice napisał/a:
Lady_Bird, bardzo się cieszę, smacznego! :D


dzięki euridice.
jak masz jeszcze jakies fajne przepisy w rękawie, to z niecierpliwością czekam ;-)

Kat... - 2009-10-25, 22:15

Z pewnością ma. Widziałaś kiedyś Jej stronę? :-)
gemi - 2009-11-05, 00:05

euri, Twoje opisy wykonania są dla mnie tak bardzo lekkie, wesołe i obrazkowe. I już czyta się je bardzo smacznie.
Więc jak mnie najdzie chętka na naleśniki, to wypróbuję ten przepis (po hummusie, który stał się atrakcją w naszej kuchni, nie mam cienia wątpliwości, że naleśniki też podbiją nasze podniebienia :-) )

Lady_Bird - 2009-11-05, 13:22

Kat... napisał/a:
Z pewnością ma. Widziałaś kiedyś Jej stronę? :-)


kurcze, można prosić o jakiegoś linka? :->

pomarańczka - 2009-11-06, 23:31

taniulka ja też robię naleśniki z mąki (zazwyczaj mieszam np. grahamkę +inną razową po szkl),wody ,szczypty soli i odrobiny oleju ubijam to wszystko widelcem ,pięknie się smażą i ciasto jest bez żadnych grudek :mryellow: nie mam specjalnej pateli do smażenia naleśników ;-) I zawsze mi wychodzą :-) mogę nauczyć każdego wystarczą chęci ;-)
zina - 2009-11-29, 12:25

Watku wczesniej nie czytalam (choc co mi tam mignelo ;-) ) ale dzis z braku jajek na sniadanie powstaly wysmienite nalesniki z maki owsianej, ktore juz nigdy nie zamienie na inne :-)

Proporcje w zasadzie na oko:
Zmielone platki quinoa (ok pol szklanki), platki owsiane (ok. szklanki) i maka razowa (ok pol szklanki) plus bonus zmielone pestki dyni (pare lyzek) Dodalam rowniez ok lyzeczki proszku do pieczenia ze sklepu ze zdrowa zywnoscia.
Plus mleko ryzowe i troche cieplej wody.
Podawalam z pieczonymi jablkami i morelami (namoczone na noc i zmiksowane).
Wyszly chrupiace (takie najbardziej lubie!) choc lamliwe (nie dadza sie zwinac ale nam to bynajmniej nie przeszkadzalo :-) )
Polecam! :-)

znakoff - 2009-11-30, 11:31

Ja już trzy razy robiłam te cudowne naleśniki (pół na pół mąka razowa i biała plus płatki owsiane) i za każdym razem wychodziły idealnie. Z lenistwa i innych powodów (np. braku mleka roślinnego w kartonie ;) ) dodaję wodę i wodę, a nie mleko i wodę, a wszystko robię mniejwięcej na oko (jak poleca Autorka :D ) i wychodzi lepiej niż niegdziiejsze naleśniki z jajem. Brawa za przepis!

PS. w wersji gęściejszej wychodzi fajny placek, trochę mi macę przypomina, choć raczej macy nie jadłam ;) Pycha!

eMka - 2009-12-01, 08:48

zina napisał/a:
Watku wczesniej nie czytalam (choc co mi tam mignelo ;-) ) ale dzis z braku jajek na sniadanie powstaly wysmienite nalesniki z maki owsianej, ktore juz nigdy nie zamienie na inne :-)



ja również:)

biechna - 2009-12-03, 14:38

Hm, ja zawsze robię wegańskie, szkoda mi do naleśników jajek czy mleczek ;-)
Ale faktem to, że z białej mąki.
Dodaję też kurkumę.
Jak dodam więcej kurku, to są czerwone 8-)

angienunia - 2010-01-23, 09:40

zrobilam!! wyszly!! i normalnie ciesze sie jak dziecko, bo to moj pierwszy raz :D

jezu jak ja tesknilam za nalesnikami :D

zina - 2010-03-28, 09:46

Moja nowa wersja na szybkie naleśniki bez mąki owsianej:
mąka orkiszowa razowa plus jakieś mleko roślinne co znajdę w lodówce.
Zrobiłam już parę razy jak nas złapał głód i nigdy się nie rozczarowałam :-)

A mąki używam takiej:


hans - 2010-03-28, 21:46

Nadziwić się nie mogę...naleśniki wegańskie to jakiś problem :shock: Azja robi takie od 1991 roku, po drodze nauczyła i mnie. Od wielu lat robię je z powodzeniem z najróżniejszych rodzajów mąki oprócz żytniej, bo z niej to klej do tapet wychodzi :lol: . Teraz to już nawet 100% mąki orkiszowej daję i zawsze od kiedy pamiętam robię naleśniki na wodzie, a nie na mleku...mąka, woda, olej i sól wymieszać wszystkie składniki razem, wlewać na rozgrzaną patelnię i satysfakcja gwarantowana.
gosia_w - 2010-03-28, 21:58

hans, robisz a mąki razowej?
hans - 2010-03-28, 23:30

Ostatnio z takiej mąki jak na tej hxxp://www.zdrowazywnosc.com.pl/image_func.php?img=gfx/8663724cdccd7c7074d558a3c7b8728c.jpg&maxwidth=250&lang=pl]fotce robię i zawsze wychodzą. Jest to czeska mąka orkiszowa pełnoziarnista a więc razowa jak najbardziej :)
zina - 2010-03-28, 23:34

Zauważyłam, że jednak na zwykłej razowej mi nie wychodzą a na orkiszowej razowej tak.
Cashomaniaczka - 2010-06-03, 16:51

Euri, dziękuję! Wyszły mi świetne z Twojego przepisu, bez żadnych modyfikacji (nooo, może tylko dużo więcej wody dałam, ale to tylko by dobrą konsystencję uzyskać). NARESZCIE :mryellow: :mryellow: :mryellow: Super się przewracały i nic się nie przyklejało do patelni.
no to zaczynamy sezon naleśnikowania ]:->

puszczyk - 2010-12-13, 09:16

Ja zawsze improwizuję - woda, maka, soda lub proszek do pieczenia. Na pewno łatwiej zrobić z mąki graham (czyli bardziej oczyszczonej) niż z razowej 2000.
Ciasto nalewam na środek patelni i rozlewam po bokach przechylając ją, a odwracam na drugą stronę podrzucając (jak kucharz z Muppet Show :mryellow: ).
Niech wypowiedzą się Ci co potrafią podać konkretny przepis.
Chyba już jest wątek o naleśnikach.

śliwka - 2010-12-13, 09:28

Aisha, hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=6723]tutaj jest dużo o naleśnikach.
Ja robię bez sody ani proszku. Po prostu mieszam mąkę z solą i wodą i trochę oleju i tyle.Sprawdzam tylko konsystencję. Proporcji nie podam, bo zawsze robię "na oko". Potrzebna jest też dobra patelnia.

Irokezik91 - 2010-12-13, 10:19

Z tego przepisu wychodzą 100% razowe naleśniki. :-) ---- >> hxxp://puszka.pl/przepis/4233-nalesniki_w_10_minut.html
Iw napisał/a:
Potrzebna jest też dobra patelnia.

Zwłaszcza do razowych naleśników, bo na ogół są delikatniejsze.

pomarańczka - 2010-12-13, 15:34

Aisha Mam nadzieję,że wyszły :-) zawsze,jakby co, to mogę Cię nauczyć robić naleśniki ;-)
pomarańczka - 2010-12-13, 15:47

Ok. :-)
Lily - 2010-12-15, 10:32

Hmm, a czemu ten temat jest w Off-topic?
pałczi - 2013-01-03, 18:34

melduję, że na wodzie naleśniki z przepisu Euri też wychodzą super :mryellow: nie mogę się zdecydować, czy lepsze z musem jabłkowym czy na ostro z fasolą :oops:
zrobiłam ze szklanki mąki białej, pół szklanki razowej i pół owsianej. wychodzą lepsze niż dawne bezjajeczne!

ropuszka - 2013-03-05, 13:03

naleśniki wyszły :mrgreen:
na początku było źle, bo miałam niedokładnie zmielone płatki, ale przeblendowałam ciasto i są ok :-> no i smaczne :->

Kat... - 2013-03-06, 15:42

Dzięki za podbicie tematu, bo już nie miałam pomysłu na kolację. :-D
Ja pakuję do tych naleśników wszystko co się da: zmielone pestki, płatki, kasze, różne mąki. Wczoraj były z mąk: pszennej, gryczanej i owsianej, do tego zmielony sezam, zmielona kasza jaglana i gęste mleko z pestek dyni, odrobina oleju i woda. Wyszły mi grubsze niż zwykle ale taki był zamiar bo młoda też jadła i nie chciałam żeby je porwała od razu.

Maple Leaf - 2013-03-06, 17:44

Dzisiaj robiłam cukinię w tym cieście. Pycha :-)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group