wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Sprzęty kuchenne - Nóż ceramiczny - Czy ktoś używał takie cudo?

Przemo__ - 2009-11-02, 21:12
Temat postu: Nóż ceramiczny - Czy ktoś używał takie cudo?
"Ostrze ceramiczne jest chemicznie obojętne, co oznacza że nie wchodzą w kontakt z krojoną żywnością.
Dzięki ceramicznemu ostrzu, wszystkie produkty (zwłaszcza warzywa i owoce) pozostają pełne witamin i "oryginalnego" smaku nawet po kontakcie z nożem. Jak wiadomo sałatę rwie się, ponieważ po kontakcie z metalem ciemnieje, ogórki obiera się z odpowiedniej strony, aby nie miały goryczki itd.Nożem ceramicznym można kroić sałatę, obierać i kroić ogórki (z każdej strony) oraz inne warzywa i owoce bez obaw o ich smak i wartości odżywcze."

Tak piszą sprzedawcy takich cudeniek, a czy ktoś osobiście to testował?

Zdjęcia, itp np na Allegro:
hxxp://www.allegro.pl/search.php?string=n%C3%B3%C5%BC+ceramiczny&sourceid=Mozilla-search

blamagda - 2009-11-02, 22:28

Ja właśnie też się zastanawiałam nad takim nożem, bo słyszałam, że sałata, czy natka pietruszki czy szpinak krojone metalowymi narzędziami tracą chyba żelazo czy inne wartościowe składniki - na serio tak jest? Jeśli tak, to chyba trza kupić...
Anja - 2009-12-28, 23:22

No i mamy to cudo - bardzo dobre jest, polecam. :-)
Przemo__ - 2010-02-18, 16:00

Dodam tylko że znalazłem polecenia firmy KYOCERA i taki właśnie kupiłem, jest rewelacyjny, wcześniej wielu rzeczy po prostu nie dało się tak cieńko pokroić bo chleb się np kruszył.

Kupiliśmy taki:
hxxp://www.hiendkitchen.com/product_info.php/cPath/21/products_id/35

Ale na Allegro - znacznie taniej.

Krokodyl - 2011-03-04, 21:45

Czy to prawda, że te ceramiczne nie trzeba w ogóle ostrzyć?
AZ - 2011-03-06, 14:03

nie trzeba, mi w jednym miejscu odprysnęło ostrze podczas mycia, chciałam to delikatnie zeszlifować osełką, ale odpryskiwało dalej, wiec dałam sobie spokój


Przemo__ napisał/a:
ogórki obiera się z odpowiedniej strony, aby nie miały goryczki [...]obierać i kroić ogórki (z każdej strony)

pierwsze słyszę, zawsze kroiłam ogóry tak, żeby mi było najwygodniej. o co tu chodzi?

Lily - 2011-03-06, 19:56

AZ napisał/a:
o co tu chodzi?
Nie wiem, niektóre ogórki są gorzkie, bo są np. stare, ale nie wydaje mi się, żeby miało to jakikolwiek związek ze sposobem krojenia ;) Nie spotkałam się nigdy z czymś takim.
Anja - 2011-03-07, 13:18

Ponoć ma to znaczenie - mizeria jest gorzka, gdy się kroi ogórki od strony ogonka. Tak twierdzą znawcy tematu. :-) A przy takim nożu tej goryczy nie ma (nie pytajcie mnie czemu, bo nie wiem :-> ), ponoć jabłka też nie ciemnieją, no cuda, panie... ;-) Są też ponoć tarki ceramiczne.
AZ - 2011-03-07, 14:12

że jabłka nie ciemnieją to potwierdzam, nie wiem tylko czy to zasługa noża czy mam turbolodówkę.
Lily - 2011-03-07, 18:03

AZ napisał/a:
że jabłka nie ciemnieją to potwierdzam, nie wiem tylko czy to zasługa noża czy mam turbolodówkę.
To, czy jabłka ciemnieją, zależy od gatunku - ciemnieją te, które mają dużo witaminy C, bo ona się po prostu utlenia po przekrojeniu. Niektóre też nie ciemnieją, bo są nasycone konserwantami chyba.
matity - 2011-03-07, 18:03

Jeśli chodzi o ogórki, to faktycznie sposób krojenia ma znaczenie - gorzki smak zawarty jest w ciemniejszej części, właśnie od ogonka i krojenie od tej strony powoduje rozprzestrzenianie się "goryczki" na całe warzywo. Dlatego lepiej zaczynać krojenie od drugiej strony (jaśniejszej).
gosia_w - 2011-03-07, 19:14

ja mam inny sposób na ogórki - kroję na pół i każdą połowę obieram od przekrojenia do czubka. Wtedy nie są gorzkie i nie muszę się zastanawiać, w którą stronę obierać ;-)
matity - 2011-03-07, 19:26

gosia_w napisał/a:
ja mam inny sposób na ogórki - kroję na pół i każdą połowę obieram od przekrojenia do czubka. Wtedy nie są gorzkie i nie muszę się zastanawiać, w którą stronę obierać ;-)

No tak, to jest zawsze jakiś sposób :-)

kofi - 2011-03-07, 19:48

Przemo__ napisał/a:
Dodam tylko że znalazłem polecenia firmy KYOCERA i taki właśnie kupiłem, jest rewelacyjny, wcześniej wielu rzeczy po prostu nie dało się tak cieńko pokroić bo chleb się np kruszył.

Kupiliśmy taki:
hxxp://www.hiendkitchen.com/product_info.php/cPath/21/products_id/35

Ale na Allegro - znacznie taniej.

Jakiś kosmos. Myślę, że do krojenia jarzyn i chleba nie potrzeba aż tak specjalistycznego sprzętu. :roll:
Ja używam tylko malutkich nożyków z ząbkami, takich za 2 zł, może 4. Chleb można pokroić bardzo cienko. Tak raz na rok kupuję kolejny nożyk.

Lily - 2011-03-07, 21:42

kofi napisał/a:
Jakiś kosmos.
Prawdę mówiąc ja co jakiś czas mam wrażenie, że połowa użytkowników wd to milionerzy i zaczynam się tu czuć nieswojo :roll:
Wybaczcie offtop.

Capricorn - 2011-03-07, 22:21

Lily napisał/a:
Prawdę mówiąc ja co jakiś czas mam wrażenie, że połowa użytkowników wd to milionerzy i zaczynam się tu czuć nieswojo :roll:


też tak czasem mam. W każdym razie, jestem w Twojej połowie, Lily :)

Alispo - 2011-03-07, 22:47

Milionerzy i ortorektycy ;-)
xy - 2011-03-07, 23:32

Co to u licha jest ortorektyk?;)
Krokodyl - 2011-03-07, 23:33

hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Ortoreksja
dżo - 2011-12-20, 21:53

Widziałam w auchan zestaw dwóch ceramicznych noży za 90 zł. Cena niezła, ale boję się o jakość. Czy ktoś ma takie marketowe?
ifinoe - 2011-12-21, 13:57

ja mam od pół roku dwa nożyki i obieraczkę z Rossmana - były po 20-30 zł...wciąż są bardzo ostre i używam ich na okrągło, właściwie wszystkie inne poszły w odstawkę
dżo - 2011-12-21, 18:39

ifinoe, dzięki :)
edysqa - 2011-12-22, 20:47

Kupiłam na "spróbowanie" na allegro za 30 zł nożyk mały i obieraczkę, jeszcze nie doszedł ale jestem ciekawa jakie będą.
Czytałam że nawet badziewne noże ceramiczne są bardziej i dłużej ostre niż noże z japońskiej stali
:shock:

Salamandra*75 - 2011-12-23, 16:30

ja mam sa rewelacyjne polecam:P
edysqa - 2012-01-02, 23:50

Potwierdzam opinie, nóż jest super :) za 20 kilka złotych kupiłam na Allegro z "gratis" obieraczką, która mi jest ze tak napiszę obojętna. Ale z noża jestem super zadowolona, teraz planuje zakup dłuższego bo ten ma 7 cm (ostrze) i ciężko pokroic coś szerokiego. Ale udało mi się tym nozykiem bez problemu (tzn bez okruchow, łamania i cienko) ukroic swiezutki, jeszcze ciepły chleb :-)
dżo - 2012-01-03, 15:06

edysqa napisał/a:
ukroic swiezutki, jeszcze ciepły chleb

To ogromna zaleta tych noży, lubię bardzo cienko pokrojone kromki i mój nóż świetnie daje radę.
Kupiłam zstaw z auchan, jak narazie sprawdzają się rewelacyjnie, w pierwszych dniach używania ciągle chodziłam z plastrami na palcach ;-) .

edysqa - 2012-01-03, 18:09

Ja się własnie zastanawialam dlaczego mam taką poprzecinaną skórę na palcach a zauważyłam to bo mnie szczypac zaczęły :-)
ifinoe - 2012-01-05, 19:37

w Rossmannie znów się pojawiły noże ceramiczne w dwóch rozmiarach
kofi - 2012-01-05, 19:52

No właśnie dziś widziałam, obejrzałam i odwiesiłam. 29 ten mniejszy - 10 cm, ten więszy nie wiem. Jakoś nie mam odwagi...
Salamandra*75 - 2012-01-05, 19:55

ja mam i jest super polecam
ifinoe - 2012-01-05, 21:27

ja mam i dziś wykupiłam wszystkie które były akurat na stanie w sklepie ;) dla rodziny, bo każdy kto u mnie coś kroił ceramicznym nożem, nabywał natychmiastowej chęci zakupu ;)
kofi - 2012-01-05, 22:12

dżo napisał/a:
w pierwszych dniach używania ciągle chodziłam z plastrami na palcach ;-) .

No tego się właśnie boję, ja bez ceramicznego i tak chodzę.
Słuchajcie, a spadały Wam te noże na podłogę? Bo słyszałam, że to się może zniszczyć od tego, a u nas wiecznie coś spada... :->

Lily - 2012-01-05, 22:15

Narobiłyście mi chęci na taki nóż 8-)
Anja - 2012-01-05, 22:17

kofi napisał/a:

Słuchajcie, a spadały Wam te noże na podłogę? Bo słyszałam, że to się może zniszczyć od tego, a u nas wiecznie coś spada... :->

Mi spadł ze dwa razy, ale jest cały.

maslowska - 2012-08-23, 14:57

Noże ceramiczne są świetne ! Bardzo wytrzymałe i od czasu zakupu nie musiałam, żadnego ostrzyć ponieważ są nadal tak samo ostre jak na początku. Z tym, że wybrałam [edit]. Trochę droższe ale komfort użytkowania bardzo duży.

Zedytowane przez moderatora. Spam.

patrycccja - 2012-12-04, 23:09

kofi napisał/a:
Słuchajcie, a spadały Wam te noże na podłogę? Bo słyszałam, że to się może zniszczyć od tego, a u nas wiecznie coś spada... :->


W tej chwili są już 2 rodzaje noży ceramicznych - całe ceramiczne i metalowe powlekane powłoką ceramiczną (te ostatnie tańsze, ale jakościowo nie wiem jak wypada porównanie). Noże ceramiczne, jak to ceramika, oczywiście moga sie potłuc (a te z powłoka odpryskiwać). Dlatego kupując teraz taki nóż koniecznie kupiłabym z takim "etui" na ostrze. Aha, a jesli ktoś ma "złe" nawyki przy siekaniu i stuka nożem (czyli porusza nim góra/dól, a nie "trzyma" czubek przy desce i tylko dociska resztę jak dźwignię), to na wszelki wypadek nie powinien używać takiego noża na szklanej desce.

Co do ostrości noży ceramicznych to bez przesady... W miarę porządny nóż, najlepiej nie z blachy (jak da się łatwo wygiąć na boki, w łuk, to blacha), będzie porównywalnej jakości. Chociaż biorąc pod uwagę to, że noże ceramiczne, a szczególnie z powłoką ceramiczną, są teraz tańsze niż na początku, to może taniej jest kupić ceramiczny... Zwł. jesli chodzi o dłuższe noże nadające się do krojenia chleba. Z trzeciej... mnie zniechęca, że trzeba tak na nie uważać, żeby się nie stłukły. Z czwartej... Nie, nie ma czwartej ;)

edysqa - 2012-12-04, 23:41

Mój nóż niestety nie wytrzymał roku, ale z mojej winy. Zaczęłam kroic nim zamrozona na "kość" cytrynę i pękł :-(
Na gwiazdkę kupię sobie kolejny bo bez niego jak bez ręki się czuję (chociaz mam dosyc dobre noże fiskarsa). Zastanawiam się tylko czy ceramicznych czy tylko powlekany.
Macie doświadczenia z tymi drugimi?

lilias - 2012-12-05, 09:14

z ceramicznych ostrzy używam wyłącznie obieraczki :-D , nożyk mnie jakoś nie zauroczył :roll:
edysqa - 2012-12-05, 09:57

lilias, a mnie odwrotnie :-D obieraczka nie zachwyciła :->
patrycccja - 2012-12-05, 11:20

edysqa napisał/a:
Zastanawiam się tylko czy ceramicznych czy tylko powlekany.
Macie doświadczenia z tymi drugimi?


To sprawdź ceny i zobacz czy w ogóle jest się co zastanawiać :) Moim zdaniem kupno krótkiego, powlekanego, takiego na próbę, to może być dobra inwestycja, jeśli nikt inny ci nie doradzi z własnego doświadczenia. Ja bym tak zrobiła z czystej ciekawości :) W Hali Mirowskiej (Wwa) widziałam średni nóż (9cm, z "etui" na ostrze), niem. produkcji, za 21 zł.

Anja - 2013-05-12, 15:31

Będą niedrogie noże z powłoką ceramiczna w tym tygodniu:
hxxp://wyborcza.pl/1,95792,13871503,Noze_z_powloka_ceramiczna.html

olgasza - 2013-05-12, 15:37

Anja, dzięx za info, chyba się skuszę :-)
DoskaZ - 2013-05-13, 02:13

Noże ceramiczne są rewelacyjne, używam ich od kilku lat. Nie wyobrażam sobie już bez nich krojenia warzyw ani chleba. Zniszczyłam już dwie sztuki (chociaż te fragmenty, których nie zniszczyłam nadal są tak ostre jak wtedy, kiedy były kupione).

Czego takim nożem na pewno nie wolno nigdy robić:

1) Nie można kroić nimi metalowych mieszadeł, które się zapodziały w chlebie
2) Nie można nimi podważać niczego, a szczególnie wieczka od słoika

Nawet nie pytajcie, skąd to wiem :roll: :lol:

kofi - 2013-05-13, 12:19

DoskaZ napisał/a:
Noże ceramiczne są rewelacyjne, używam ich od kilku lat. Nie wyobrażam sobie już bez nich krojenia warzyw ani chleba. Zniszczyłam już dwie sztuki (chociaż te fragmenty, których nie zniszczyłam nadal są tak ostre jak wtedy, kiedy były kupione).

Czego takim nożem na pewno nie wolno nigdy robić:

1) Nie można kroić nimi metalowych mieszadeł, które się zapodziały w chlebie
2) Nie można nimi podważać niczego, a szczególnie wieczka od słoika

Nawet nie pytajcie, skąd to wiem :roll: :lol:

Ojej, a chciałam kupić ten do chleba. :-|
Zawwwsze mam mieszadło... :->

zou - 2013-05-13, 22:22

Kofi- ale te z gazety to bedą to stalowe, a tylko powlekane, więc to nie taka krucha ceramika w całości ;)
zou - 2013-06-04, 15:11

Hm...Chciałam kupić te z Wyborczej, ale nie załapałam się. Teraz zamówiłam podbne na allegro, zobaczymy jak się toto sprawuje. Poprzednio uzywałam z Wyborczej, sprzed 2 lat, tych noży ze stali nierdzewnej, niby są ok, ale niepokoi mnie mycie w zmywarce i rdzenienie, takie punkciki. Mmam nadzieję, że te z powłoką będa pod tym względem bezproblemowe.
gosia_w - 2013-06-04, 15:29

zou, noże lepiej myć ręcznie niż w zmywarce. Myte w zmywarce szybciej tracą ostrość. Takie ze stali. Nie wiem, czy ceramiczne nadają się do zmywarki, ja myję ręcznie.
Oglądałam jeden z Wyborczej (uniwersalny) i nie podobał mi się - źle leżał w ręku, miał zbyt długie ostrze i do tego ostre na czubku (łatwo się skaleczyć). Nie kupiłam.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group