|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegañskich i wegetariañskich |
|
¦niadania i kolacje - Pasztet z pestek dyni
Ania D. - 2007-06-02, 22:32 Temat postu: Pasztet z pestek dyni Pasztet z pestek dyni
1 du¿y, gruby por
1 1/2 szklanki pestek z dyni
1 ³y¿ka sezamu
1 du¿y seler
1-1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 5 kromek razowego chleba
sól
pieprz zio³owy
s³odka papryka
ostra papryka
ga³ka muszkato³owa
olej
Ugotowaæ selera, wystudziæ i obraæ. Namoczyæ chleb lub wystudziæ kaszê. Pora pokroiæ, udusiæ na oleju, dodaæ zmielone pestki dyni i sezamu, wymieszaæ. Przepu¶ciæ przez maszynkê selera, odci¶niêty chleb lub kaszê, uduszonego pora ze zmielonymi pestkami dyni i sezamu. Dodaæ sól, s³odk± paprykê i pieprz zio³owy oraz 3 ³y¿ki oleju, wyrobiæ masê. Je¶li jest sucha, to dodaæ nieco wody z moczenia chleba. Wy³o¿yæ do wysmarowanej olejem formy, piec ok. 25 min w ¶rednio nagrzanym piekarniku.
Bardzo smaczny, doskonale siê rozsmarowuj±cy pasztet. Ma delikatn± nutkê selera, ale dla osób, które nie lubi± tego smaku mo¿na zamiast selera dodaæ ugotowan± pietruszkê i du¿y ziemniak.
margot - 2007-06-10, 15:01
ale to jest smaczne ,upiek³am z my¶l± o jutrzejszych ,wtorkowych kanapkach
ale chyba nie starczy ,prawie zjedlismy teraz na ciep³o-gor±co
martika - 2007-06-11, 19:24
pasztet wyszed³ pyszny, chocia¿ troszkê znieni³am jego sk³ad. W³a¶nie sie objadamy
Ania D. - 2007-06-11, 20:24
Cieszê sie, ¿e smakuje, nam te¿ posmakowa³. Ja bardzo lubiê wszystko, co jest z dodatkiem pora, a do pasztetów por jest wg mnie idealnym sk³adnikiem.
margot - 2007-06-11, 22:48
Ania D. napisa³/a: | a do pasztetów por jest wg mnie idealnym sk³adnikiem. |
tak ,a pasztet zosta³ dzi¶ rano zjedzony
chyba powtórzê bo mamy jeszcze wielka ochotê na ten smak
k.leee - 2007-06-13, 02:25
martika napisa³/a: | pasztet wyszed³ pyszny, chocia¿ troszkê znieni³am jego sk³ad |
co zmieni³a¶?
martika - 2007-09-28, 19:07
k.leee napisa³/a: | martika napisa³/a: | pasztet wyszed³ pyszny, chocia¿ troszkê znieni³am jego sk³ad |
co zmieni³a¶? |
no w³a¶nie nie doda³am pora tylko asofetidê i chleb normalny, suszony bo na zakwasie nie mia³am
pora te¿ przez nic nie przepuszcza³am bo nie mam przez co.
k³apouchy - 2007-09-29, 23:13
W³a¶nie zrobi³am, pasztet pycha, ale...ja nie mogê robiæ nic wg przepisów Ani, w³a¶nie jestem na diecie, trzyma³am siê dzielnie 3 tygodnie, zrobi³am ten pasztet i ju¿ poch³onê³am gdzie¶ 1/4 (mia³am tylko spróbowaæ) i to po 22
DagaM - 2007-10-04, 09:32
Aniu, Twoim pasztetem poczêstowa³a nas bodi i wyobra¼ sobie, ¿e mój wybredny m±¿ stwierdzi³, ¿e jest to jedna z najlepszych rzeczy jakie jad³! Na pocz±tku gdy poczêstowa³am go, oszukuj±c, ¿e sama zrobi³am, powiedzia³, ¿e niemo¿liwe, za dobry w smaku jak na mój wyrób Koniec koñców uwa¿amy oboje, ¿e ten pasztet to mistrzostwo ¶wiata, py-cho-ta!!!
alcia - 2007-10-04, 09:43
Te¿ taki czasem robiê, tylko jeszcze z dodatkiem marchewki i pietruszki, zagêszczam p³atkami owsianymi, nie chlebem (ale to ma³o istotne szczegó³y ) i to w³a¶nie mój m±¿ najczê¶ciej siê o ten pasztet prosi! kto by pomy¶la³
DagaM - 2007-10-04, 09:44
Mo¿e powinny¶my za³o¿yæ w±tek "potrawy, które najbardziej lubi± nasi mê¿owie"
Ania D. - 2007-10-04, 11:29
Daga . Po³±czenie pestek z dyni z potrawami to jeden z moich lepszych pomys³ów (choæ nie ³udzê siê, ¿e jestem w tym piewsza )
eenia - 2007-10-05, 14:45
U nas pasztet z pestek dyni i selera jest sta³ym go¶ciem, ale ten z poprzedniej wersji z kropkowca jeszcze, tego jeszcze nie probowali¶my, trzeba bêdzie...
dorotato - 2007-10-06, 08:59
My te¿ siê w³a¶nie do³±czyli¶my do mi³o¶ników tego pasztetu. Jest pyszny
añ - 2007-10-06, 18:07
DagaM napisa³/a: | Mo¿e powinny¶my za³o¿yæ w±tek "potrawy, które najbardziej lubi± nasi mê¿owie" |
Agnieszka - 2007-10-07, 20:27
Zrobi³am pasztet. Dzi¶ próbowa³a Gaja i smakowa³, jutro zabiorê do pracy poczêstowaæ innych.
Przepis zamieszczony na forum by³ baz± wyj¶ciow±. By³ por, pestki dyni, sezam, seler (1/4 bulwy). Chleba na zakwasie mia³am za ma³o wiêc da³am resztki wczorajszej jaglanej i jaglan± m±kê, pestki s³onecznika i siemiê (te¿ w formie proszku) oraz gotowan± marchewkê, pietruszkê, imbir i czerwon± s³odk± paprykê.
Przy kolejnym razie przetestuje wariant z dodatkiem czosnku i majeranku.
añ - 2007-10-07, 22:33
ja robi³am w³a¶nie wczoraj okaza³o siê, ¿e nasz kot sta³ siê entuzjast± tego¿
Alispo - 2007-10-07, 22:51
Musze wyprobowac,w takim razie tez dla kotow w ramach detoksu po wczorajszym(Tosia-/2,5 / :"da³am ciastecka Budlysiowi "
OT
Ale to jeszcze nie wszystko,potem bylo dosc dwuznacznie:"szukam kotka.Na sniadanko"
martka - 2007-10-09, 23:16
añ napisa³/a: | ja robi³am w³a¶nie wczoraj okaza³o siê, ¿e nasz kot sta³ siê entuzjast± tego¿ |
to masz taki model kota jak mój Keks: wszystkie nowe smaki s± wyzwaniem, a grochówkê to sam z garnka wyjada
Agnieszka - 2007-10-10, 20:05
pasztet zanios³am do pracy i smakowa³, kolejne osoby wziê³y przepis
[ Dodano: 2007-10-10, 20:07 ]
acha zapomnia³am dodaæ, ¿e Ada te¿ upomina³a siê o kanapki z nim
Ania D. - 2007-10-10, 20:16
Agnieszko, cieszê siê bardzo. Ada wie, co dobre
Agnieszka - 2007-10-10, 21:04
jak pisa³am zmieni³am lekko sk³ad ale wyszed³ bardzo dobry
czekam na Twoje przepisy bo nawet je¶li nie trzymam siê ¶ci¶le receptury z przyjemno¶ci± testujê uwzglêdniaj±c nasze zasoby lodówkowo zapasowe i smaki.
Lily - 2007-10-10, 21:20
a mo¿na bez pora? wszyscy tak zachwalaj±, ale ja pora nie zjem... mo¿e seler?
Ania D. - 2007-10-10, 21:52
Lily, wariacje mog± byæ ró¿ne. Ja robi³am te¿ z dodatkiem kapusty kiszonej, dodawa³am j± te¿ (lub ogórki) np. do piero¿ków pieczonych lub gotowanych. Ja lubiê dodatek pora, bo daje smak, który mi odpowiada. Mozna na pewno robiæ z innymi warzywami, dobry do pasztetu jest te¿ broku³ (warto dodaæ tylko trochê czego¶ na wzmocnienie smaku, typu czosnek, trochê soku z ogórków kiszonych). Je¶li tylko lubisz kombinacje smakowe, to próbuj. Warzywa w pasztecie s± wa¿ne, bo dziêki nim produkt koñcowy nie jest skoncentrowany i ma delikatniejszy smak.
margot - 2007-10-13, 16:43
Znowu zrobi³am,pyszny
martka - 2007-10-15, 23:43
meldujê, ¿e zrobi³am dzi¶ rano (zamiast chleba p³atki owsiane i dorzuci³am jeszcze broku³a zmiksowanego). pó³ blaszki zniknê³o w nieznanych okoliczno¶ciach
smakowa³o bardzo mê¿owi oczywi¶cie i moim rodzicom te¿ bardzo. dziêki Aniu
Agnieszka - 2007-10-17, 18:21
Zrobi³am powtórkê i modyfikacjê
Selera da³am sporo, dodatkowo tak¿e ugotowan± marchewkê, majeranek suszony, mielone: siemiê i jaglan± a poniewa¿ mia³am niewykorzystan± kaszê gryczan± (jasn± ugotowan± tak mniej wiêcej szklankê) to doda³am
Nie jestem fanem kaszy gryczanej jednak w tym po³±czeniu jest ok.
Acha: tym razem oby³o siê bez chleba bo nie mia³am.
loika - 2007-10-25, 10:02
Jedli¶my dzi¶ rano. Baaardzo smaczne!
Cytrynka - 2007-10-25, 21:13
W³asnie upiek³am, z czê¶ci zrobilam kotleciki na dzisiejsze ¶niadanie, szkoda, ¿e by³o ich tak ma³o. Aniu, wspania³y przepis. Dziêkujê.
[ Dodano: 2007-10-25, 23:19 ]
Da³am Adasiowi pasztetu. Piszcza³ z rado¶ci i wcina³ a¿ mi³o.
kasienka - 2007-11-04, 18:52
to pierwszy pasztet który mi wyszed³
tylko nie wiem, czy on powinien siê daæ kroiæ, bo mój jest bardziej do smarowania, ale pyszny i tak
zojka3 - 2007-11-04, 19:48
Ja zrobi³am ten pasztet jako placuszki i te¿ do¶æ lu¼ne by³y, bardziej do smarowania ni¿ chrupania ale chyba nie odcisnê³am chleba dok³adnie
Tak czy inaczej by³ bardzo dobry.
kasienka - 2007-11-04, 20:56
o, ja te¿ nie odcisnê³am chleba, to mo¿e przez to...ale i tak pychotka
martka - 2007-11-04, 21:40
kasienka, ja robi³am z p³atkami owsianymi zamiast chleba, wiêc nie by³o czego odciskaæ, a konsystencja zdecydowanie bardziej do smarowania ni¿ do krojenia. mi jak najbardziej odpowiada
rosa - 2007-11-06, 10:30
ja chleb odcisnê³am a te¿ by³ do smarowania
martka - 2007-11-06, 10:34
robi³am wczoraj znowu.... i tym razem wyszed³ taki raczej do krojenia
yetta - 2007-11-12, 14:53
Ojjj ja uwielbiam pestki dyni. Jutro robiê pasztet, ale jestem ciekawa.
Uwielbiam jeszcze broku³a i czosnek. Chyba do³o¿ê do przepisu i zobaczymy.
martka - 2007-11-12, 18:18
yetta, ja robi³am za ka¿dym razem z broku³em w³a¶nie
Agnieszka - 2007-11-12, 21:02
Powracam do tego przepisu (choæ bez chleba a w zamian kasze), nadprodukcja idzie na placki/kotlety.
Jako pasztet wychodzi taki do krojenia choæ w I wersji jak da³am trochê chlebka by³ lu¼niejszy (bardziej smarowid³owy). Z czosnkiem te¿ testowa³am (bez broku³a) por, pestki dyniowe, seler i/lub gotowane warzywa (marchewka, pietruszka), kasze: jaglana i/lub gryczana (wersja bezglutenowa a gryczana niepalona) wg mnie pasuj± (podobnie majeranek, natka pietruszki, s³onecznik mielony tak¿e).
yetta - 2007-11-13, 08:34
Aaaa to super, ¿e mo¿na daæ broku³a - dzisiaj po pracy bêdê robiæ pasztet... nie mogê siê doczekaæ.
[ Dodano: 2007-11-26, 14:24 ]
Pasztet zrobiony, jest przepyszny. Doda³am marchewkê i pietruszkê. Dzisiaj jest ju¿ na "wykoñczeniu" tak¿e za kilka dni powtórka. Tym razem zrobiê wersjê z broku³em i jaglan±. Dziêkujê Aniu.
dort - 2007-12-20, 11:32
a ja tym razem zamiast selera doda³am brukslekê (drobno poszatkowan± i podsma¿ona na oleju), a do ¶rodka doda³am ca³± marchew, lekko podduszona na parze - Oskarek od razu wyjad³ ca³± marchew nabra³a takiego fajlnego smaku,
wiec jeszcze raz napisze przepis rewelacyjny, dziêkuje Aniu D.
Ania D. - 2007-12-20, 19:02
kasienka - 2007-12-20, 19:06
Ania D., my wcinamy ten pasztet od 2 miesiêcy chyba
martka - 2007-12-20, 19:25
kasienka, my te¿ non stop... dzi¶ zrobi³am kolejny, mania jaka¶
Ewa - 2007-12-20, 21:11
kasienka napisa³/a: | my wcinamy ten pasztet od 2 miesiêcy chyba |
I nie popsu³ siê jeszcze?
kasienka - 2007-12-20, 21:25
Ewa napisa³/a: | I nie popsu³ siê jeszcze? |
wiedzia³am, ¿e ktos to napisze
Nie popsu³ siê, bo doda³am konserwantów
Lily - 2007-12-20, 21:41
kasienka napisa³/a: | my wcinamy ten pasztet od 2 miesiêcy chyba |
Ewa napisa³/a: | I nie popsu³ siê jeszcze? |
to samo chcia³am....
Agnieszka - 2007-12-21, 22:26
U mnie zago¶ci (wersja z kaszami) na ¶wi±tecznym stole
Kreestal - 2007-12-24, 15:18
Pasztet robi furorê na forum i s³usznie Tak dobrego jeszcze nigdy nie jad³am zrobi³am go dok³adnie wg przepisu.
kasienka - 2007-12-24, 20:08
U mnie w domu wszyscy zachwyceni Nawet siostry
Ewa - 2007-12-24, 21:10
Ja te¿ zrobi³am na ¶wiêta, po raz pierwszy. Pyszny jest
Kamm - 2008-02-04, 14:25
W koncu sie zabralam za ten pasztet Jednak zmodyfikowany bo nie mialam pestek dyni , za to poszedl slonecznik i siemie lniane , wyszedl pyszny
Agnieszka - 2008-02-04, 18:59
U mnie w weekend by³a kolejna modyfikacja
czyli: por, pestki dyni, gryczana niepalona i dogotowa³am jeszcze zielonej soczewicy, przyprawy sól, pieprz zio³owy, czerwona s³odka papryka, sok z cytryny.
Te¿ wysz³o b fajne choæ seler wg mnie wzbogaci³by smak.
yetta - 2008-06-11, 12:17
Agnieszka napisa³/a: | Zrobi³am powtórkê i modyfikacjê
Selera da³am sporo, dodatkowo tak¿e ugotowan± marchewkê, majeranek suszony, mielone: siemiê i jaglan± a poniewa¿ mia³am niewykorzystan± kaszê gryczan± (jasn± ugotowan± tak mniej wiêcej szklankê) to doda³am
Nie jestem fanem kaszy gryczanej jednak w tym po³±czeniu jest ok.
Acha: tym razem oby³o siê bez chleba bo nie mia³am. |
Czy dobrze rozumiem, ¿e doda³a¶ jaglan± zmielon±, czyli m±czkê z jaglanej ?
Zabieram siê ponownie za pasztet dzisiaj lub jutro.
Agnieszka - 2008-06-11, 19:36
Tak w tym wariancie by³a mielona na m±kê kasza jaglana.
Nie zawsze mam czas na pieczenie chleba, czasem kupujê gotowy chleb lub bu³ki orkiszowe. Bu³ki czasem zostawiam do wyschniêcia i przerobienia na tart± bu³kê ale ¶winki dziewczynki zjadaj±.
Do przepisu na ten pasztet wracam i gotowan± jaglankê te¿ dodawa³am bo czasem gotujê wiêcej na placki/kotlety/farsze/pasztety (taki przegl±d lodówki )
fizia - 2008-07-06, 20:58
w³a¶nie zrobili¶my z Fazim wersjê z broku³em (bez selera i pora) + orzeszki piniowe, dyniowe, s³onecznik, sezam, chleb s³odowy i oliwa z pestek dyni. PYCHA!!!!!!!!
A je¶li o oliwie, polecam tê z pestek dyni, jest niesamowita, jeste¶my ca³kowicie uzale¿nieni, dodajemy do ka¿dej sa³atki
Wielkie dziêki za przepis
iris - 2008-08-04, 11:02
pychota! fizia super pomys³ z tym broku³em mojemu mê¿owi tak zasmakowa³o, ¿e ze¿ar³ wszystko, a mia³o byæ dla dzisiejszych go¶ci. zabieram siê wiêc do produkcji od nowa
fizia - 2008-08-04, 19:08
iris, to nie moj pomys³ ale ta wariacja najbardziej mi siê podoba te¿ ci±gle robimy i gdzie¶ znika
mizumo - 2008-08-04, 22:31
fizia, ta oliwa z pestek dyni taka s³odkawa jest?
fizia - 2008-08-04, 23:26
nie mizumo, nie jest ale jest pyszna, do sa³atek idealna
mizumo - 2008-08-05, 14:22
hm, bo gdzie¶ czyta³am o lekko s³odkawym oleju i nie mogê sobie przypomnieæ który to by³...
Martu¶ - 2008-08-05, 15:11
mizumo, chyba kokosowy? Ajanna pisa³a, ¿e go dodaje do dañ na s³odko (on jest w sta³ej formie).
mizumo - 2008-08-05, 19:37
Nie, nie to nie by³ kokosowy i w formie cieczy - mo¿e z orzechów w³oskich albo migda³ów?
fizia - 2008-08-05, 20:09
to mo¿e z migda³ów, bo z w³oskich mam i nie jest s³odki
[ Dodano: 2008-08-05, 20:10 ]
a mo¿e to by³ "olej ze s³odkich migda³ów"?
ale to do cia³a jest taki
mizumo - 2008-08-05, 20:32
do cia³a nie do jedzenia
no trudno, bêdê dalej szukaæ
Lily - 2008-08-05, 21:24
hxxp://www.oleofarm.com.pl/sklep/?p=productsList&iCategory=2 mo¿e z dzikiej ró¿y albo z orzechów w³oskich
gosia_w - 2008-11-06, 21:50
Zrobi³am po raz kolejny ten pasztet. Troche zmodyfikowa³am przepis - zamiast chleba razowego da³am p³atki owsiane mieszane z gryczanymi. My¶lê, ¿e to bêdzie jedno z dañ czêsto pojawiaj±cych siê u mnie na stole. £atwo je przygotowaæ i jest pyszne.
Ania D. - 2008-11-06, 21:54
Gosiu, cieszê siê. A ja idê nanie¶æ poprawki do przepisu, bo od dawna robiê go z kasz± jaglan± (z chlebem robi³am, jak mi siê skoñczy³a kasza). Bardzo lubiê ten pasztet, jest dla mnie najsmaczniejszy.
Malinetshka - 2008-11-06, 22:29
Ja te¿ ostatnio robiê go co rusz, wszystkim baaardzo smakuje Zdeklarowanym miêso¿ercom najbardziej Obecnie mam te¿ taki lekko zmodyfikowany, bo s± jeszcze inne warzywa obok selera i pora: cebula, marchew i pietruszka, a tak¿e ja³owiec i lubczyk. Pychozja!
magcha - 2008-11-07, 15:19
Ja te¿ sta³am siê zagorza³± fank± tego pasztetu! Zrobi³am go dzi¶ z dodatkiem kaszy jaglanej. I mnóstwo natki pietruszki. Pycha!
Ania D. - 2008-11-07, 21:40
Malinetshka, Magcha, super
gosia_w - 2008-11-24, 21:19
Dzisiaj zrobi³am z kasz± jaglan±. Smakuje mi jeszcze bardziej ni¿ z p³atkami, jest bardzo delikatny. Polecam!
Malinetshka - 2008-11-29, 23:31
Tym razem doda³am pietruchê + natkê pietruchy, a por mi siê lekko zrumieni³ na patelni, co da³o jeszcze bardziej wyrazisty smak. Pasztet jest przepyszny
fizia - 2008-11-30, 00:09
mniam
Anja - 2008-12-23, 11:17
Bardzo ciekawy smak! Dziêki Aniu D. Zrobi³am ten pasztet na ¶wiêta - super!
va - 2009-01-05, 18:02
rewelacja, wchodzi do repertuaru!
arahja - 2009-02-21, 19:36
Pooooezja!
Robi³am dok³adnie wg przepisu, przepyszny Ma jaki¶ lekko orzechowy smaczek... Niesamowity!
Ania D. - 2009-02-21, 22:19
Bardzo siê cieszê
cayenne - 2009-02-21, 22:54
To prawda, ¿e jest rewelacyjny. Ca³a moja rodzina go uwielbia z miêso¿ernym te¶ciem na czele (te¶ciowa za¿±da³a przepisu )
Manu - 2009-03-06, 15:20
dodalam reszte cieciorki ze wczoraj i platki zmielone owsiane, usmazony por z cukinia, olej z pestek dyni i oczywiscie pestki dyni.... pokpilam sprawe, a jakze, pasztet wyszedl max suchy, zdeklasowalam go wiec slodka smietana i smarowidlem z suszonych morelek z maslem migdalowym. powinnacm chociaz namoczyc te platki...
za to konsystencja do chrupania pierwsza klasa!
pytanie kto to bedzie chrupal poza mna
przy Waszej wyobrazni kulinarnej to ja jestem totalny ch³ystek
nic dziwnego ze ciagle slucham o tych parowkach...
Ania D. - 2009-03-06, 19:03
Manu, to tylko kwestia wprawy, któr± szybko nabêdziesz. P³atki, podobnie jak bu³ka tarta, ch³on± du¿o wilgoci, jesli wiêc je dodajemy do masy, to nie powinna ona byæ od razu zwarta. Ale to ju¿ wiesz...
arahja - 2009-03-07, 23:54
Pasztet Ani jest na g³ównej stronie serwisu gazeta.pl
Lily - 2009-03-08, 00:07
arahja napisa³/a: | Pasztet Ani jest na g³ównej stronie serwisu gazeta.pl | no w³a¶nie, co¶ mi mignê³o, ale nie zagl±da³am, teraz ju¿ wiem
Lena - 2009-03-14, 22:37
W desperacji polecia³am do sklepu o godzinie 20:30. teraz siedzi w piekarniku. wysz³y mi 2 ma³e keksówki. Ale co ja siê mia³am z moj± wiekow± maszynk± to moje. Zrobi³am zgodnie z przepisem + niedu¿a miseczka mieszanki broku³a marchewki i kalafiora. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Podczas próbowania wydawa³ mi siê odrobinê gorzki przez pestki dyni, ale mo¿e to zaniknie
Manu - 2009-03-21, 20:12
Lena napisa³/a: | gorzki przez pestki dyni | moje pestki nie sa gorzkie, ale za to wychodzi mi strasznie mdly... moze za bardzo robie pod Polciaka. tyle ze ona i tak tym pluje podaje z majonezem migdalowym.
Malinetshka - 2009-03-22, 11:33
Manu napisa³/a: | za to wychodzi mi strasznie mdly... |
Proponujê wiêcej pora tak ze dwa razy
olgwie - 2009-04-21, 19:46
Zrobi³am dzisiaj ten pasztet w wersji prawie podstawowej. Prawie, bo nie mia³am sezamu. Mi bardzo smakuje. A dzieci powiedzia³y: "no, to jest dobre". M. wyjecha³, jak zwykle, wiêc nie spróbuje. Jego strata...
atta - 2009-04-23, 21:37
ja te¿ w³a¶nie zrobi³am i jest suuuper! zamiast pora - asafetida, no i doda³am pietruszkê zamiast selera plus sporo s³onecznika - ale mimo modyfikacji pasztet nadal niez³y:)
mono-no-aware - 2009-04-29, 20:53
Pasztet jest pycha. Jad³am go u znajomej. W najbli¿szych dniach zabieram siê sama do pieczenia! Oby tylko Majka nie szala³a za bardzo , bo bêdê musia³a robiæ na raty i biegaæ za ni± po mieszkaniu
[ Dodano: 2009-05-01, 21:13 ]
No wziê³am siê za robotê .... muszê przyznaæ, ze omal nie "ze¿ar³am" podsma¿onej pory ze zmielonymi pestkami dyni i sezamem. Pycha! ..... Lecê wstawiæ pasztet do piekarnika.
arahja - 2010-03-21, 12:22
W³a¶nie czekam na seler, por uduszony, chlebek siê moczy, uuu
rosa - 2010-03-21, 18:47
zrobi³am z ziemniakiem zamiast selera i bardziej mojej rodzinie smakowa³
natka - 2010-03-23, 20:40
zrobiony, zjedzony i ju¿ mi siê marzy nastêpny
mo¿e z broku³ami?
tym razem trzyma³am siê przepisu i wyszed³ na prawdê pyyszny!- rodzinka zajada³a siê a¿ mi³o by³o patrzeæ
choæ nie powiem, ¿e na pocz±tku podchodzili do niego jak do je¿a ehh te niedowiarki!
Kahela - 2010-04-03, 16:03
ja zrobi³am dok³adnie wg przepisu.. tylko pieczarki duszone z cebulka doda³am, bo siê pl±ta³y po lodówce i nikt ich nie chcia³ zuzyæ pychotka jakich ma³o.. Robi³am ju¿ nie jeden pasztet, ale ten bije wszystkie na g³owê
d¿o - 2010-04-03, 21:10
Kahela napisa³/a: | Robi³am ju¿ nie jeden pasztet, ale ten bije wszystkie na g³owê |
Potwierdzam . Jest rewelacyjny! Zabiera³am siê do niego ju¿ od d³u¿szego czasu i ¿a³ujê bo jest niewiarygodnie pyszny.
Ania D. - 2010-04-03, 22:45
Dziewczyny, ale mi³o, ¿e tak smakuje
d¿o - 2010-04-04, 22:11
Ania D., jeste¶ doskona³± kreatork± smaku (chcia³am napisac kuchark± ale to nie odda tego co mam na my¶li , tak wspaniale ³±czysz sk³adniki, tworzysz nowe potrawy, masz wielki dar .
Anja - 2010-04-05, 08:48
Dziewczyny, czy ten pasztet wytrzyma mi 6 dni?
W czwartek przyje¿d¿a kto¶, kogo chcia³abym tym pasztetem poczêstowaæ, ale czy warto zostawiaæ kawa³ek?
Kahela - 2010-04-05, 11:38
Anja napisa³/a: | Dziewczyny, czy ten pasztet wytrzyma mi 6 dni? | mój jest od pi±tku w lodówce, i nic mu nie dolega, wiec wydaje mi sie, ¿e jesli nie narazisz go na wyschniecie nadmierne, to powinien byæ cacy i dalej pyszny No chyba ze sie kto¶ po³akomi, ale wiesz... na to nie ma rady
Anja - 2010-04-07, 13:38
hmm, ja te¿ zrobi³am w pi±tek... no có¿, zobaczymy...
Kahela - 2010-04-07, 13:53
Anja napisa³/a: | no có¿, zobaczymy... | donoszê ¿e mój ma sie dzis ca³kiem dobrze, a jeszcze go pó³ jest bo nikt poza mn± nie chce nawet spróbowaæ, nie wiedz± co trac±
z_grzywk± - 2010-04-08, 13:03 Temat postu: Re: Pasztet z pestek dyni Nie doczyta³am do koñca i ju¿ chcia³am pytaæ "A co je¶li mój syn nie mo¿e selera???" ale ju¿ wszystko wiem Spróbujê na pewno. Mniam.
Aniu D. jeste¶ bardzo znana na tym forum. Gdy szuka³am natchnienia ¶wi±teczno-kulinarnego wszêdzie trafia³am na posty typu Ania D. to Ania D. tamto, przepis Ani D.
Anja - 2010-10-20, 16:09
Jak nie mam czasu, to robiê modyfikacjê tego pasztetu - pastê z pestek dyni, selera i pora (+ przyprawy, olej). Te¿ niez³e.
blamagda - 2010-10-21, 19:12
Anju, w sensie, ¿e nie pieczesz, czy jak?
emiwa - 2010-10-21, 22:38
Zrobi³am pasztet wg przepisu, m±¿ zachwycony
Anja - 2010-10-22, 09:04
blamagda, no nie piekê (ale taki pieczony lepszy oczywi¶cie).
kocham_tramwaje - 2010-11-04, 12:14
¶pieszê donie¶æ, ¿e u nas co trzeci dzieñ siê czyni pasztet.
jak piekê wieczorem, do ¶niadania doczekuje mo¿e 1/3
robi³am ¶ci¶le wg przepisu (na jaglance)-no wypas.
ostatnio na gryczanej.
rewelacja.
bêdziemy zimowaæ na tym pasztecie
sunflower_ren - 2010-11-05, 15:57
Przeczyta³am ten w±tek i muszê koniecznie spróbowaæ zrobiæ ten pasztet Najpierw w wersji podstawowej, a pó¼niej wprowadzê mo¿e jakie¶ modyfikacje (zawsze tak robiê z nowymi przepisami:))
gemi - 2010-11-26, 15:52
re-we-la-cja Idealny na okres chorobowy - ze wzglêdu na jaglankê. I na ci±¿owy - ze wzglêdu na pestki z dyni
Bêdê pope³niaæ znacznie czê¶ciej. Z ró¿nymi modyfikacjami (nietrzymanie siê przepisu le¿y w mojej naturze )
olgasza - 2010-11-26, 20:51
gemi napisa³/a: | re-we-la-cja Idealny na okres chorobowy - ze wzglêdu na jaglankê. I na ci±¿owy - ze wzglêdu na pestki z dyni
Bêdê pope³niaæ znacznie czê¶ciej. Z ró¿nymi modyfikacjami (nietrzymanie siê przepisu le¿y w mojej naturze ) |
mogê siê tylko podpisaæ
gemi - 2010-12-29, 18:03
kolejny raz pope³niony i kolejny raz zebra³ gratulacje - tym razem by³ to pasztetowy debiut mojego mê¿a. Smakowa³ nawet "zajad³ym" miêso¿ercom. Ale jestem dumna z jego wyczynu
bronka - 2010-12-30, 11:02
Mi nie wyszed³. Tzn wyszed³ ale nie smakowa³. Ma³¿onkowi smakowa³ co potwierdza regu³ê .
Czy ten pasztet ma jasny kolor? Mo¿e da³am za du¿o jaglanki
Malinetshka - 2010-12-30, 11:21
bronka, ja nie robi³am z jaglank± tylko z razowym chlebem, zatem by³ ciemny do¶æ. Mo¿e byæ, ¿e za du¿o jaglanki.. ona jednak sama w sobie md³a jest. (wg mnie)
maga - 2010-12-30, 14:03
bronka, ja robi³am z jaglank±. Poczyni³am drugi raz i wyszed³ lepszy niz za pierwszym. Wcze¶niej ma³¿ nie za bardzo wcina³, teraz pa³aszowa³, ¿e hej
Da³am ok. 1,5 szklanki ugotowanej jaglanki. Z innowacji - siedzia³ w piekarniku prawie godzinê, bo zapomnia³am wy³±czyæ
bronka - 2010-12-30, 14:57
maga, ja te¿ da³am 1,5 szkl. jaglanki i piek³am godzinê
ma³¿ jad³. ja nie. zrobi³am z tego kotleciki po ¶wiêtach i by³y b. dobre.
maga - 2010-12-30, 17:44
bronka, mo¿e to nie Twój kierunek smakowy i tyle. Dobrze, ¿e chocia¿ kotlety dobre, szkoda by³oby wyrzuciæ
iris - 2010-12-30, 18:30
ja, na przyk³ad, zdecydowanie wolê ten pasztet z chlebem razowym ni¿ kasz± jaglan±.
maga - 2010-12-30, 20:42
Ooo! dobrze wiedzieæ. Muszê wypróbowaæ tê wersjê
zina - 2010-12-30, 21:06
iris napisa³/a: | ja, na przyk³ad, zdecydowanie wolê ten pasztet z chlebem razowym ni¿ kasz± jaglan±. |
ja tez
z_grzywk± - 2011-01-03, 11:45
Zrobi³am ten pasztet na imprezê sylwestrow±. Do momentu wyj¶cia z domu zjad³am po³owê. Absolut.
bronka - 2011-01-04, 11:19
Dziewczyny a macie jakie¶ zdjêcie tego pasztetu?
Mój by³ jasny. Zielonkawy ( od pestek ) i smakowa³ trochê jak... gotowane jajko
z_grzywk± - 2011-01-04, 11:30
Zdjêcia niestety nie mam. Dzi¶ bêdê robiæ ponownie wiêc uwieczniê.
Ja swój przypiek³am na koniec i mia³ ³adn± z³ot± skórkê ale generalnie by³ zielony
Co do smaku to mia³am k³opot z przyprawieniem. Bardzo d³ugo trzyma³o mnie dentystyczne znieczulenie i nie czu³am zbyt wiele. Moje kubki smakowe le¿a³y od³ogiem i dopiero po jakim¶ czasie mia³am okazjê poczuæ ten pycholot Delikatny by³. Pysznie delikatny ))
karmelowa_mumi - 2011-01-04, 11:43
mój jest jasnobr±zowy a w smaku dominowa³ seler
¶liwka - 2011-01-04, 13:19
bronka, ja mam hxxp://picasaweb.google.com/108069175256279193911/NaszeZareKo#5514506808744402434]tutaj .
dorotato - 2011-01-04, 19:34
Cytat: | Mój by³ jasny. Zielonkawy ( od pestek ) i smakowa³ trochê jak... gotowane jajko
_________________ |
Bronka ja raczej nie dodaje kasz, czy chleba - chyba, ¿e zosta³o cos w kuchni, ale:
do duszonego pora dodajê cebulê oraz do selera koniecznie dodaje pietruchê (nawet jej du¿o), marchewkê. Wiêc pasztet po zmieleniu jest kolorowy.
Sugestie z cebul± i pietruszka s± mojego R - i moim zdaniem ¶wietnie prze³amuja s³odkie i md³e smaki. O = polecam i sos chrzanowy do tego - miodzio
edysqa - 2011-01-04, 20:15
Chyba muszê w koñcu zrobiæ ten pasztet ale nie mam tyle dyni w domu a poza tym w³asnie piekê soczewicowo-warzywny (na resztce zupy smieciowej co by siê nie zmarnowa³a )
Jak tylko bêdê w sklepie dokupie pestki i zrobiê ten pasztet:-)
dorotato - 2011-01-04, 20:19
edysqa napisa³/a: | Jak tylko bêdê w sklepie dokupie pestki i zrobiê ten pasztet:-) |
polecam
z_grzywk± - 2011-01-05, 10:18
Wczoraj zrobi³am. Dumna i blada przynios³am do pracy gdy¿ mój kolega bardzo jest spragniony mych kulinarnych ciekawostek. I co? Otwieram pude³ko, R. umie¶ci³ nos w ¶rodku i us³ysza³am A FEEEE. Zgrozzzaaaaa
gosia_w - 2011-01-10, 12:58
Zrobi³am z kalafiorem zamiast selera i przyprawi³am do¶æ intensywnie Pycha. Zjad³am na ciep³o spory kawa³ek na obiad.
z_grzywk± - 2011-01-10, 16:05
gosia_w kocham kalafiora i dzi¶ wypróbujê Twoj± wersjê. Podpowiedz mi jednak czym i w jakiej ilo¶ci przyprawi³a¶.
gosia_w - 2011-01-10, 16:10
robi³am pó³ porcji - da³am pó³ ³y¿eczki ostrej papryki, pó³ ³y¿eczki s³odkiej papryki, ³y¿eczkê pieprzu zio³owego, ³y¿eczkê majeranku, pó³ ³y¿eczki ga³ki, odrobinê soli (robi³am z chlebem, wiêc doda³am sól tak symbolicznie). Pikantny wyszed³, ale mi smakuje.
edysqa - 2011-01-22, 17:04
Zrobi³am pasztet wg pierwszego przepisu. Pozniej mia³am trudno¶ci z domyciem maszynki, moim zdaniem nie potrzeba przekrecac przez maszynkê ju¿ zmielonych pestek dyni, tylko pózniej wymieszaæ. Niestety one sklejaja wszystko w maszynce
Pasztet wyszed³ mi bardzo kleisty i raczej suchy, ta kleistosc mi ¶rednio odpowiada³a, nastêpnym razem zrobiê trochê inaczej, bo baza jest niez³a i daje mozliwosci kombinacji
Sara - 2012-01-09, 23:00 Temat postu: przepyszny Polecam ten pasztet
Zrobilam z chlebem razowym, bardzo smakowa³ mi i mojej rodzinie
Poli - 2012-01-18, 23:05
Takze zrobilam i polecam, tylko moj pasztet wyszedl do krojenia i troche suchawy, ale moze dlatego ze nie mialam kaszy , wiec dalam platki z jaglanki.
I lekko zmodyfikowalam przepis - uproscilam, selera i pora ugotowalam na parze a pozniej wszystkie skladniki do miksera (food procesor) i zmiksowalam na gladka mase
koko - 2012-01-23, 21:18
Dzisiaj zrobi³am pasztet. Wyszed³ idealny, wilgotny, ale dobry do krojenia. Wprowadzi³am malutkie modyfikacje: nie mia³am sezamu - doda³am czarnuszkê. Dosypa³am odrobinê tartej bu³ki, tak¿e na wierzch. Zosta³o mi bia³ko z jajka z gotowania czego¶ wcze¶niej, wiêc doda³am je do masy. Kolor rewela. Smak te¿.
Poli - 2012-01-23, 23:27
Tak mi zasmakowa³ ten pasztet, ze w tym tygodniu powtórka
Gudi - 2012-01-25, 17:49
co z moim pasztetem jest nie tak? gorzkawy jest... chyba mam jakie¶ felerne pestki
koko - 2012-01-26, 08:37
Gudi, mo¿e tak byæ. Jak olej zaczyna je³czeæ, to gorzknieje. Przypomnij sobie np. smak nie¶wie¿ych orzechów laskowych.
Maple Leaf - 2012-02-25, 17:15
Pasztet jest prze-pyszny! Zrobi³am raz w wersji oryginajlnej, a drugim razem z pestkami s³onecznika zamiast dyni, a oprócz selera dorzuci³am korzeñ pietruszki. Za ka¿dym razem nie mog³am przestaæ je¶æ
Poli - 2012-02-26, 21:20
Maple Leaf napisa³/a: | Pasztet jest prze-pyszny! Zrobi³am raz w wersji oryginajlnej, a drugim razem z pestkami s³onecznika zamiast dyni, a oprócz selera dorzuci³am korzeñ pietruszki. Za ka¿dym razem nie mog³am przestaæ je¶æ |
wg moich eksperymentow , najlepsze polaczenie warzywne w tym pasztecie to seler+ pietruszka+ por. Ja takze jak zrobie to nie moge przestac jesc jak zrobie inny pasztet to zawsze porownuje z tym i niestety zadem mu nie dorównuje
Maple Leaf - 2012-02-27, 12:41
Poli napisa³/a: | wg moich eksperymentow , najlepsze polaczenie warzywne w tym pasztecie to seler+ pietruszka+ por |
Wczoraj zrobi³am w³a¶nie takie po³±czenie, ale jaglankê zast±pi³am ugotowanym pêczakiem. No jak zawsze niezawodny
change - 2012-03-23, 09:58
Ja zrobilem pasztet a ze akurat nie mialem w domu ani pietruszki ani selera wiec dodalem ugotowana marchewke i duzego ziemniaka oraz chleb razowy zamiast kaszy. Wyszla swietna zbita ale nie za sucha struktura z ciekawymi czerwonawymi "przeblyskami" marchwi i bardzo dobry smak, choc nastepnym razem sprobuje i dodam kminek (bo lubie .
Izzi - 2012-05-06, 09:27
help!!
pasztet wyszed³ mi jaki¶ taki nijaki
mo¿e byæ to spowodowane brakiem sezamu? bo tylko tego sk³adnika nie mia³am w domu
a mo¿e po prostu zbyt ma³o przyprawi³am?
konsystencja idealna ale smak - bezsmakowy
Maple Leaf - 2012-05-06, 17:47
Izzi, wydaje mi siê, ¿e to mo¿e byæ kwestia przypraw. Chyba najbardziej smak podnosi w tym przepisie pieprz zio³owy- genialnie tutaj pasuje i nadaje mu charakteru. Ale tak ogólnie ten pasztet nie jest jako¶ specjalnie wyrazisty, choæ ja go w³a¶nie za t± kremowo¶æ i delikatno¶æ ceniê
ana138 - 2012-05-06, 22:29
Izzi, a robi³as wersjê z selerem? bo ja robi³am pierwszy raz na wielkanoc, da³am duzo selera i by³ bardzo wyrazisty, az za bardzo selerowy, nastepnym razem dam mniej. myslê, ¿e charakteru nada³o mu te¿ duzo pieprzu ziolowego, tak jak pisze Maple Leaf, i ga³ka muszkatu³owa.
Izzi - 2012-05-07, 14:31
mo¿e to przez seler
A. nie przepada wiêc da³am pó³ na pó³ z ziemniakiem
i ba³am siê poszaleæ z ga³k± (bo nigdy wcze¶niej jej nie u¿ywa³am )
popieprzy³am za¶ mocno (!)
nastêpnym razem bêdzie wiêc ca³y seler i full ga³ki
zobaczymy
Agnieszka - 2012-05-07, 14:54
Izzi: je¶li kto¶ nie jest fanem selera, to jego udzia³u bym nie zwiêksza³a. Mo¿esz eksperymentowac z przyprawami (popieram pieprz zio³owy, sól zio³ow±, przyprawê dla wegetarian z Darów Natury..., ga³ki nie lubiê wiêc nie stosujê) oraz kaszami np. gryczan±.
Jak wyszed³ md³y zawsze mo¿na okrasic na kanapce chrzanem lub cwik³±
Izzi - 2012-05-07, 16:07
Cytat: | mo¿na okrasic na kanapce chrzanem lub cwik³±
| dok³adnie okrasza³am pesto i ..pasztetu nie ma
arahja - 2012-05-07, 21:35
ga³a siê tu ¶wietnie komponuje - nie bój siê. d³ugo jej nie u¿ywa³am, a teraz ju¿ mniej wiêcej czujê, co ni± mo¿na posypaæ. i bardzo lubiê, np. do szpinaku.
d¿o - 2012-09-12, 20:10
Upro¶ci³am dzi¶ przygotowanie sk³adników, seler star³am na tarce i udusi³am razem z porem.
¶liwka - 2012-09-13, 10:49
Ooo, dobrze wiedzieæ. To gotowanie selera jest jedynym minusem w przygotowywaniu tego pasztetu. A ja nie lubiê jak siê co¶ tak d³ugo gotuje. Dziêki, d¿o. A w smaku i konsystencji taki sam wyszed³?
d¿o - 2012-09-13, 19:16
Iw, tak wyszed³ pyszny jak zawsze
agus - 2012-12-22, 16:18
Piszecie, ¿e mo¿na je¶æ ten pasztet z æwik³± lub pesto - czy z czym¶ jeszcze kto¶ mo¿e próbowa³?
Mój siê w³a¶nie upiek³, z braku pora da³am cebulê, ziemniaka zamiast selera, i mo¿e byæ trochê md³y, dlatego zastanawiam siê nad sosem do niego...
Agnieszka - 2012-12-22, 16:57
agus: zale¿nie od lubienia: æwik³a, chrzan, pesto z czosnkiem np. pietruszkowe. U nas ten warianty zale¿ny od zjadaczy, w roli kotletów (plastry pokrojone) m.in z sosem pomidorowym.
ana138 - 2012-12-22, 23:49
agus, zrobi³am ostatnio dok³adnie w tej samej wersji co ty i smakowa³ nam tak, ze juz chyba przy tej wersji pozostanê. ¶wietny z æwik³±. uwielbiam tez z musztard±.
dort - 2012-12-23, 00:11
w³a¶nie wyjê³am z piekarnika, bêdzie na wigiliê dla nas
ana138 - 2012-12-27, 23:11
uuu....ale mi wyszed³ dobry
da³am: szklankê pestek (nie mia³am wiêcej),³y¿ke sezamu, ³yzkê siemienia, dwie cebule, pó³ marchewki, po³ pietruszki, ma³y kawa³ek selera, dwa ziemniaki, 5 kromek chleba razowego, olej, sol, pieprz, ga³kê.
naprawdê ¶wietny, smakowa³ nawet miêso¿ercom uwielbiam ten pasztet
dort - 2012-12-28, 06:30
u nas równie¿ zjedzony ze smakiem przez wszystkich bez wyj±tku
go. - 2012-12-28, 10:13
zawsze jak widzê ten temat na g³ównej to mam tu wchodzê z nadziej±, ¿e kto¶ zast±pi³ czym¶ seler i napisze, ¿e by³o pyszne
bronka - 2012-12-28, 10:44
gosia z badylem napisa³/a: | zawsze jak widzê ten temat na g³ównej to mam tu wchodzê z nadziej±, ¿e kto¶ zast±pi³ czym¶ seler i napisze, ¿e by³o pyszne |
oj Gosia Gosia
atta napisa³/a: | ja te¿ w³a¶nie zrobi³am i jest suuuper! zamiast pora - asafetida, no i doda³am pietruszkê zamiast selera plus sporo s³onecznika - ale mimo modyfikacji pasztet nadal niez³y:) |
Agnieszka napisa³/a: | U mnie w weekend by³a kolejna modyfikacja
czyli: por, pestki dyni, gryczana niepalona i dogotowa³am jeszcze zielonej soczewicy, przyprawy sól, pieprz zio³owy, czerwona s³odka papryka, sok z cytryny.
Te¿ wysz³o b fajne choæ seler wg mnie wzbogaci³by smak. |
rosa napisa³/a: | zrobi³am z ziemniakiem zamiast selera i bardziej mojej rodzinie smakowa³ |
dorotato, czê¶æ selera zastêpuje pietruszk±. Mo¿na nan pewno ca³kiem zast±piæ.
dorotato napisa³/a: | do duszonego pora dodajê cebulê oraz do selera koniecznie dodaje pietruchê (nawet jej du¿o), marchewkê. Wiêc pasztet po zmieleniu jest kolorowy.
Sugestie z cebul± i pietruszka s± mojego R - i moim zdaniem ¶wietnie prze³amuja s³odkie i md³e smaki. O = polecam i sos chrzanowy do tego - miodzio |
go. - 2012-12-28, 11:13
z ziemniaka robi³ammi, bez pietruszki, trochê dawa³ jak placki ziemniaczane na ostro z porem mojego konkubenta
Ojoj, chyba w³±cza mi siê ochota... Chyba spróbuje jeszcze dodaæ tej zielonej socze, to akurat przeoczy³am mmmm
Maple Leaf - 2012-12-28, 11:23
Pietruszka zamiast selera jest mega Pasztet jest nieco s³odszy, ale i tak pycha
bronka - 2012-12-28, 12:44
gosia z badylem napisa³/a: | z ziemniaka robi³ammi, bez pietruszki, trochê dawa³ jak placki ziemniaczane na ostro z porem mojego konkubenta |
mniam. Teraz to mi smaka zrobi³a¶
Anja - 2012-12-28, 21:52
U nas ten pasztet byl, niespodziewanie, hitem ¶wi±t. Moje modyfikacje: pestki dyni uprazylam, a zamiast jaglanki dalam quinoê.
ana138 - 2012-12-28, 21:56
gosia z badylem, da³am naprawdê ma³o selera i by³ zarabisty, mysle, ¿e jak by go nie bylo, to by wiele nie straci³, zamiast tego ziemniaki, pietrucha, ma³a marchewka. mniam....a¿ ¿a³uje, ¿e sie juz skoñczy³.
Cytat: | zamiast jaglanki dalam quinoê. |
ooo....to ciekawe te¿.
Pipii - 2012-12-29, 07:47
zrobi³am dwa dni temu z kaszy gryczanej niepalonej, pestki dyni moczone, gotowany korzeñ pietruszki, pieprz zio³owy, sos Tamari - wyszed³ rewelacyjny
lamialuna - 2016-01-11, 13:10
wow ale sie przepis rozwinal
Agnieszka - 2016-01-11, 14:20
bo fajny jest
ostatnio zrobi³am z korzeniowymi na sos wg: hxxp://www.jadlonomia.com/przepisy/weganski-sos-pieczeniowy/ do tego gryczana jasna, resztki soczewicy zielonej, pestki dyni i por - wyszed³ bardzo smaczny.
FaustynaN - 2016-08-10, 10:41
Powiem Wam, wiem ¿e przepis sprawdzony, ale ja robi³am dwa razy i raz mi nie wysz³o- chyba przez kaszê.
Za pierwszym razem by³ zwyczajnie nie dobry, smakowa³ totalnie inaczej ni¿ ten od mojej kole¿anki.
Wed³ug mnie to wina kaszy. Robi³am drugi raz z innej kaszy i wysz³o super, reszta sk³adników bez zmian.
Mo¿e wrzucicie tu linki do opakowañ (najlepiej producentów, nie konkretnych sklepów) kasz z których wychodzi dobrze?
Ja drugi raz robi³am z takiej i wysz³o pysznie: hxxp://melvit.pl/p_kasza-jaglana-4-x-100-g_13
Tosiaczek - 2016-12-05, 14:39
brzmi pysznie! koniecznie musze go zrobic
Wies³awa - 2017-04-28, 10:53
Szczerze? Ostatnio kupi³am taki pasztet w knajpie zajmuj±cej siê takimi wyrobami (sojonezy, hummusy, pasztety, itp.) i powiem wam, ¿e ten smak mi nie odpowiada, jaki¶ taki niezbyt przyjemny...
panimuminek - 2017-09-20, 11:09
Ooo, ile tu ciekawych przepisów! W³a¶nie siê zabieram za pasztet 'tematyczny' (ten z pestek dyni), jestem ciekawa, jak bêdzie smakowaæ. Do tej pory robi³am domowy pasztet tylko raz, z ciecierzycy. By³ pyszny! Bêdê po kolei testowaæ Wasze przepisy
|
|