wegedzieciak.pl
forum rodzin wegañskich i wegetariañskich

¦niadania i kolacje - Pasztet z pestek dyni

Ania D. - 2007-06-02, 21:32
Temat postu: Pasztet z pestek dyni
Pasztet z pestek dyni

1 du¿y, gruby por
1 1/2 szklanki pestek z dyni
1 ³y¿ka sezamu
1 du¿y seler
1-1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub 5 kromek razowego chleba
sól
pieprz zio³owy
s³odka papryka
ostra papryka
ga³ka muszkato³owa
olej

Ugotowaæ selera, wystudziæ i obraæ. Namoczyæ chleb lub wystudziæ kaszê. Pora pokroiæ, udusiæ na oleju, dodaæ zmielone pestki dyni i sezamu, wymieszaæ. Przepu¶ciæ przez maszynkê selera, odci¶niêty chleb lub kaszê, uduszonego pora ze zmielonymi pestkami dyni i sezamu. Dodaæ sól, s³odk± paprykê i pieprz zio³owy oraz 3 ³y¿ki oleju, wyrobiæ masê. Je¶li jest sucha, to dodaæ nieco wody z moczenia chleba. Wy³o¿yæ do wysmarowanej olejem formy, piec ok. 25 min w ¶rednio nagrzanym piekarniku.
Bardzo smaczny, doskonale siê rozsmarowuj±cy pasztet. Ma delikatn± nutkê selera, ale dla osób, które nie lubi± tego smaku mo¿na zamiast selera dodaæ ugotowan± pietruszkê i du¿y ziemniak.

margot - 2007-06-10, 14:01

ale to jest smaczne ,upiek³am z my¶l± o jutrzejszych ,wtorkowych kanapkach
ale chyba nie starczy ,prawie zjedlismy teraz na ciep³o-gor±co

martika - 2007-06-11, 18:24

pasztet wyszed³ pyszny, chocia¿ troszkê znieni³am jego sk³ad. W³a¶nie sie objadamy :)
Ania D. - 2007-06-11, 19:24

Cieszê sie, ¿e smakuje, nam te¿ posmakowa³. Ja bardzo lubiê wszystko, co jest z dodatkiem pora, a do pasztetów por jest wg mnie idealnym sk³adnikiem.
margot - 2007-06-11, 21:48

Ania D. napisa³/a:
a do pasztetów por jest wg mnie idealnym sk³adnikiem.


tak ,a pasztet zosta³ dzi¶ rano zjedzony
chyba powtórzê bo mamy jeszcze wielka ochotê na ten smak

k.leee - 2007-06-13, 01:25

martika napisa³/a:
pasztet wyszed³ pyszny, chocia¿ troszkê znieni³am jego sk³ad

co zmieni³a¶?

martika - 2007-09-28, 18:07

k.leee napisa³/a:
martika napisa³/a:
pasztet wyszed³ pyszny, chocia¿ troszkê znieni³am jego sk³ad

co zmieni³a¶?


no w³a¶nie nie doda³am pora tylko asofetidê i chleb normalny, suszony bo na zakwasie nie mia³am :)

pora te¿ przez nic nie przepuszcza³am bo nie mam przez co.

k³apouchy - 2007-09-29, 22:13

W³a¶nie zrobi³am, pasztet pycha, ale...ja nie mogê robiæ nic wg przepisów Ani, w³a¶nie jestem na diecie, trzyma³am siê dzielnie 3 tygodnie, zrobi³am ten pasztet i ju¿ poch³onê³am gdzie¶ 1/4 (mia³am tylko spróbowaæ) i to po 22 ;)
DagaM - 2007-10-04, 08:32

Aniu, Twoim pasztetem poczêstowa³a nas bodi i wyobra¼ sobie, ¿e mój wybredny m±¿ stwierdzi³, ¿e jest to jedna z najlepszych rzeczy jakie jad³! Na pocz±tku gdy poczêstowa³am go, oszukuj±c, ¿e sama zrobi³am, powiedzia³, ¿e niemo¿liwe, za dobry w smaku jak na mój wyrób :-P Koniec koñców uwa¿amy oboje, ¿e ten pasztet to mistrzostwo ¶wiata, py-cho-ta!!!
alcia - 2007-10-04, 08:43

Te¿ taki czasem robiê, tylko jeszcze z dodatkiem marchewki i pietruszki, zagêszczam p³atkami owsianymi, nie chlebem (ale to ma³o istotne szczegó³y :) ) i to w³a¶nie mój m±¿ najczê¶ciej siê o ten pasztet prosi! kto by pomy¶la³ ;)
DagaM - 2007-10-04, 08:44

Mo¿e powinny¶my za³o¿yæ w±tek "potrawy, które najbardziej lubi± nasi mê¿owie" :mryellow:
Ania D. - 2007-10-04, 10:29

Daga :-D . Po³±czenie pestek z dyni z potrawami to jeden z moich lepszych pomys³ów (choæ nie ³udzê siê, ¿e jestem w tym piewsza :-P )
eenia - 2007-10-05, 13:45

U nas pasztet z pestek dyni i selera jest sta³ym go¶ciem, ale ten z poprzedniej wersji z kropkowca jeszcze, tego jeszcze nie probowali¶my, trzeba bêdzie...
dorotato - 2007-10-06, 07:59

My te¿ siê w³a¶nie do³±czyli¶my do mi³o¶ników tego pasztetu. :-) Jest pyszny
- 2007-10-06, 17:07

DagaM napisa³/a:
Mo¿e powinny¶my za³o¿yæ w±tek "potrawy, które najbardziej lubi± nasi mê¿owie" :mryellow:
:lol: :lol:
Agnieszka - 2007-10-07, 19:27

Zrobi³am pasztet. Dzi¶ próbowa³a Gaja i smakowa³, jutro zabiorê do pracy poczêstowaæ innych.
Przepis zamieszczony na forum by³ baz± wyj¶ciow±. By³ por, pestki dyni, sezam, seler (1/4 bulwy). Chleba na zakwasie mia³am za ma³o wiêc da³am resztki wczorajszej jaglanej i jaglan± m±kê, pestki s³onecznika i siemiê (te¿ w formie proszku) oraz gotowan± marchewkê, pietruszkê, imbir i czerwon± s³odk± paprykê.
Przy kolejnym razie przetestuje wariant z dodatkiem czosnku i majeranku.

- 2007-10-07, 21:33

ja robi³am w³a¶nie wczoraj :) okaza³o siê, ¿e nasz kot sta³ siê entuzjast± tego¿ :D
Alispo - 2007-10-07, 21:51

:mrgreen: Musze wyprobowac,w takim razie tez dla kotow :lol: ;-) w ramach detoksu po wczorajszym(Tosia-/2,5 / :"da³am ciastecka Budlysiowi :-) " ;-)
OT
Ale to jeszcze nie wszystko,potem bylo dosc dwuznacznie:"szukam kotka.Na sniadanko" :shock: :lol:

martka - 2007-10-09, 22:16

añ napisa³/a:
ja robi³am w³a¶nie wczoraj :) okaza³o siê, ¿e nasz kot sta³ siê entuzjast± tego¿ :D

to masz taki model kota jak mój Keks: wszystkie nowe smaki s± wyzwaniem, a grochówkê to sam z garnka wyjada :mrgreen:

Agnieszka - 2007-10-10, 19:05

pasztet zanios³am do pracy i smakowa³, kolejne osoby wziê³y przepis :-)

[ Dodano: 2007-10-10, 20:07 ]
acha zapomnia³am dodaæ, ¿e Ada te¿ upomina³a siê o kanapki z nim

Ania D. - 2007-10-10, 19:16

Agnieszko, cieszê siê bardzo. Ada wie, co dobre ;-)
Agnieszka - 2007-10-10, 20:04

jak pisa³am zmieni³am lekko sk³ad ale wyszed³ bardzo dobry
czekam na Twoje przepisy bo nawet je¶li nie trzymam siê ¶ci¶le receptury z przyjemno¶ci± testujê uwzglêdniaj±c nasze zasoby lodówkowo zapasowe i smaki.

Lily - 2007-10-10, 20:20

a mo¿na bez pora? wszyscy tak zachwalaj±, ale ja pora nie zjem... mo¿e seler?
Ania D. - 2007-10-10, 20:52

Lily, wariacje mog± byæ ró¿ne. Ja robi³am te¿ z dodatkiem kapusty kiszonej, dodawa³am j± te¿ (lub ogórki) np. do piero¿ków pieczonych lub gotowanych. Ja lubiê dodatek pora, bo daje smak, który mi odpowiada. Mozna na pewno robiæ z innymi warzywami, dobry do pasztetu jest te¿ broku³ (warto dodaæ tylko trochê czego¶ na wzmocnienie smaku, typu czosnek, trochê soku z ogórków kiszonych). Je¶li tylko lubisz kombinacje smakowe, to próbuj. Warzywa w pasztecie s± wa¿ne, bo dziêki nim produkt koñcowy nie jest skoncentrowany i ma delikatniejszy smak.
margot - 2007-10-13, 15:43

Znowu zrobi³am,pyszny
martka - 2007-10-15, 22:43

meldujê, ¿e zrobi³am dzi¶ rano (zamiast chleba p³atki owsiane i dorzuci³am jeszcze broku³a zmiksowanego). pó³ blaszki zniknê³o w nieznanych okoliczno¶ciach :mrgreen: ;-)

smakowa³o bardzo mê¿owi oczywi¶cie i moim rodzicom te¿ bardzo. dziêki Aniu

Agnieszka - 2007-10-17, 17:21

Zrobi³am powtórkê i modyfikacjê
Selera da³am sporo, dodatkowo tak¿e ugotowan± marchewkê, majeranek suszony, mielone: siemiê i jaglan± a poniewa¿ mia³am niewykorzystan± kaszê gryczan± (jasn± ugotowan± tak mniej wiêcej szklankê) to doda³am
Nie jestem fanem kaszy gryczanej jednak w tym po³±czeniu jest ok.
Acha: tym razem oby³o siê bez chleba bo nie mia³am.

loika - 2007-10-25, 09:02

Jedli¶my dzi¶ rano. Baaardzo smaczne! :-)
Cytrynka - 2007-10-25, 20:13

W³asnie upiek³am, z czê¶ci zrobilam kotleciki na dzisiejsze ¶niadanie, szkoda, ¿e by³o ich tak ma³o. Aniu, wspania³y przepis. Dziêkujê.

[ Dodano: 2007-10-25, 23:19 ]
Da³am Adasiowi pasztetu. Piszcza³ z rado¶ci i wcina³ a¿ mi³o. :-D

kasienka - 2007-11-04, 18:52

to pierwszy pasztet który mi wyszed³ :)

tylko nie wiem, czy on powinien siê daæ kroiæ, bo mój jest bardziej do smarowania, ale pyszny i tak :)

zojka3 - 2007-11-04, 19:48

Ja zrobi³am ten pasztet jako placuszki i te¿ do¶æ lu¼ne by³y, bardziej do smarowania ni¿ chrupania ale chyba nie odcisnê³am chleba dok³adnie :-(
Tak czy inaczej by³ bardzo dobry.

kasienka - 2007-11-04, 20:56

o, ja te¿ nie odcisnê³am chleba, to mo¿e przez to...ale i tak pychotka :D
martka - 2007-11-04, 21:40

kasienka, ja robi³am z p³atkami owsianymi zamiast chleba, wiêc nie by³o czego odciskaæ, a konsystencja zdecydowanie bardziej do smarowania ni¿ do krojenia. mi jak najbardziej odpowiada :-D
rosa - 2007-11-06, 10:30

ja chleb odcisnê³am a te¿ by³ do smarowania :-)
martka - 2007-11-06, 10:34

robi³am wczoraj znowu.... i tym razem wyszed³ taki raczej do krojenia
yetta - 2007-11-12, 14:53

Ojjj ja uwielbiam pestki dyni. Jutro robiê pasztet, ale jestem ciekawa. :)
Uwielbiam jeszcze broku³a i czosnek. Chyba do³o¿ê do przepisu i zobaczymy.

martka - 2007-11-12, 18:18

yetta, ja robi³am za ka¿dym razem z broku³em w³a¶nie :-)
Agnieszka - 2007-11-12, 21:02

Powracam do tego przepisu (choæ bez chleba a w zamian kasze), nadprodukcja idzie na placki/kotlety.
Jako pasztet wychodzi taki do krojenia choæ w I wersji jak da³am trochê chlebka by³ lu¼niejszy (bardziej smarowid³owy). Z czosnkiem te¿ testowa³am (bez broku³a) por, pestki dyniowe, seler i/lub gotowane warzywa (marchewka, pietruszka), kasze: jaglana i/lub gryczana (wersja bezglutenowa a gryczana niepalona) wg mnie pasuj± (podobnie majeranek, natka pietruszki, s³onecznik mielony tak¿e).

yetta - 2007-11-13, 08:34

Aaaa to super, ¿e mo¿na daæ broku³a - dzisiaj po pracy bêdê robiæ pasztet... nie mogê siê doczekaæ. :-D

[ Dodano: 2007-11-26, 14:24 ]
Pasztet zrobiony, jest przepyszny. Doda³am marchewkê i pietruszkê. Dzisiaj jest ju¿ na "wykoñczeniu" tak¿e za kilka dni powtórka. Tym razem zrobiê wersjê z broku³em i jaglan±. :) Dziêkujê Aniu. ;)

dort - 2007-12-20, 11:32

a ja tym razem zamiast selera doda³am brukslekê (drobno poszatkowan± i podsma¿ona na oleju), a do ¶rodka doda³am ca³± marchew, lekko podduszona na parze - Oskarek od razu wyjad³ ca³± marchew :mryellow: nabra³a takiego fajlnego smaku,

wiec jeszcze raz napisze przepis rewelacyjny, dziêkuje Aniu D. :-D

Ania D. - 2007-12-20, 19:02

:-D
kasienka - 2007-12-20, 19:06

Ania D., my wcinamy ten pasztet od 2 miesiêcy chyba :)
martka - 2007-12-20, 19:25

kasienka, my te¿ non stop... dzi¶ zrobi³am kolejny, mania jaka¶ :mrgreen:
Ewa - 2007-12-20, 21:11

kasienka napisa³/a:
my wcinamy ten pasztet od 2 miesiêcy chyba

I nie popsu³ siê jeszcze? ;-) :mrgreen:

kasienka - 2007-12-20, 21:25

Ewa napisa³/a:
I nie popsu³ siê jeszcze? ;-) :mrgreen:

wiedzia³am, ¿e ktos to napisze ;)
Nie popsu³ siê, bo doda³am konserwantów :mrgreen:

Lily - 2007-12-20, 21:41

kasienka napisa³/a:
my wcinamy ten pasztet od 2 miesiêcy chyba

Ewa napisa³/a:
I nie popsu³ siê jeszcze? ;-) :mrgreen:

to samo chcia³am.... :mrgreen:

Agnieszka - 2007-12-21, 22:26

U mnie zago¶ci (wersja z kaszami) na ¶wi±tecznym stole
Kreestal - 2007-12-24, 15:18

Pasztet robi furorê na forum i s³usznie :) Tak dobrego jeszcze nigdy nie jad³am :-D zrobi³am go dok³adnie wg przepisu.
kasienka - 2007-12-24, 20:08

U mnie w domu wszyscy zachwyceni :) Nawet siostry :-P
Ewa - 2007-12-24, 21:10

Ja te¿ zrobi³am na ¶wiêta, po raz pierwszy. Pyszny jest :-P
Kamm - 2008-02-04, 14:25

W koncu sie zabralam za ten pasztet ;-) Jednak zmodyfikowany bo nie mialam pestek dyni , za to poszedl slonecznik i siemie lniane , wyszedl pyszny :mryellow:
Agnieszka - 2008-02-04, 18:59

U mnie w weekend by³a kolejna modyfikacja
czyli: por, pestki dyni, gryczana niepalona i dogotowa³am jeszcze zielonej soczewicy, przyprawy sól, pieprz zio³owy, czerwona s³odka papryka, sok z cytryny.

Te¿ wysz³o b fajne choæ seler wg mnie wzbogaci³by smak.

yetta - 2008-06-11, 11:17

Agnieszka napisa³/a:
Zrobi³am powtórkê i modyfikacjê
Selera da³am sporo, dodatkowo tak¿e ugotowan± marchewkê, majeranek suszony, mielone: siemiê i jaglan± a poniewa¿ mia³am niewykorzystan± kaszê gryczan± (jasn± ugotowan± tak mniej wiêcej szklankê) to doda³am
Nie jestem fanem kaszy gryczanej jednak w tym po³±czeniu jest ok.
Acha: tym razem oby³o siê bez chleba bo nie mia³am.


Czy dobrze rozumiem, ¿e doda³a¶ jaglan± zmielon±, czyli m±czkê z jaglanej ? :)
Zabieram siê ponownie za pasztet dzisiaj lub jutro. ;)

Agnieszka - 2008-06-11, 18:36

Tak w tym wariancie by³a mielona na m±kê kasza jaglana.

Nie zawsze mam czas na pieczenie chleba, czasem kupujê gotowy chleb lub bu³ki orkiszowe. Bu³ki czasem zostawiam do wyschniêcia i przerobienia na tart± bu³kê ale ¶winki dziewczynki zjadaj±.

Do przepisu na ten pasztet wracam i gotowan± jaglankê te¿ dodawa³am bo czasem gotujê wiêcej na placki/kotlety/farsze/pasztety (taki przegl±d lodówki ;-) )

fizia - 2008-07-06, 19:58


w³a¶nie zrobili¶my z Fazim wersjê z broku³em (bez selera i pora) + orzeszki piniowe, dyniowe, s³onecznik, sezam, chleb s³odowy i oliwa z pestek dyni. PYCHA!!!!!!!!
A je¶li o oliwie, polecam tê z pestek dyni, jest niesamowita, jeste¶my ca³kowicie uzale¿nieni, dodajemy do ka¿dej sa³atki :mryellow:
Wielkie dziêki za przepis :mryellow:

iris - 2008-08-04, 10:02

pychota! fizia super pomys³ z tym broku³em ;) mojemu mê¿owi tak zasmakowa³o, ¿e ze¿ar³ wszystko, a mia³o byæ dla dzisiejszych go¶ci. zabieram siê wiêc do produkcji od nowa ;)
fizia - 2008-08-04, 18:08

iris, to nie moj pomys³ ale ta wariacja najbardziej mi siê podoba :mryellow: te¿ ci±gle robimy i gdzie¶ znika :shock:
mizumo - 2008-08-04, 21:31

fizia, ta oliwa z pestek dyni taka s³odkawa jest?
fizia - 2008-08-04, 22:26

nie mizumo, nie jest ale jest pyszna, do sa³atek idealna :mryellow:
mizumo - 2008-08-05, 13:22

hm, bo gdzie¶ czyta³am o lekko s³odkawym oleju i nie mogê sobie przypomnieæ który to by³... :oops:
Martu¶ - 2008-08-05, 14:11

mizumo, chyba kokosowy? Ajanna pisa³a, ¿e go dodaje do dañ na s³odko (on jest w sta³ej formie).
mizumo - 2008-08-05, 18:37

Nie, nie to nie by³ kokosowy i w formie cieczy - mo¿e z orzechów w³oskich albo migda³ów?
fizia - 2008-08-05, 19:09

to mo¿e z migda³ów, bo z w³oskich mam i nie jest s³odki :-)

[ Dodano: 2008-08-05, 20:10 ]
a mo¿e to by³ "olej ze s³odkich migda³ów"?
ale to do cia³a jest taki :mryellow:

mizumo - 2008-08-05, 19:32

do cia³a nie :mrgreen: do jedzenia :mrgreen:
no trudno, bêdê dalej szukaæ ;)

Lily - 2008-08-05, 20:24

hxxp://www.oleofarm.com.pl/sklep/?p=productsList&iCategory=2 mo¿e z dzikiej ró¿y ;) albo z orzechów w³oskich
gosia_w - 2008-11-06, 21:50

Zrobi³am po raz kolejny ten pasztet. Troche zmodyfikowa³am przepis - zamiast chleba razowego da³am p³atki owsiane mieszane z gryczanymi. My¶lê, ¿e to bêdzie jedno z dañ czêsto pojawiaj±cych siê u mnie na stole. £atwo je przygotowaæ i jest pyszne.
Ania D. - 2008-11-06, 21:54

Gosiu, cieszê siê. A ja idê nanie¶æ poprawki do przepisu, bo od dawna robiê go z kasz± jaglan± (z chlebem robi³am, jak mi siê skoñczy³a kasza). Bardzo lubiê ten pasztet, jest dla mnie najsmaczniejszy.
Malinetshka - 2008-11-06, 22:29

Ja te¿ ostatnio robiê go co rusz, wszystkim baaardzo smakuje :) Zdeklarowanym miêso¿ercom najbardziej :mryellow: Obecnie mam te¿ taki lekko zmodyfikowany, bo s± jeszcze inne warzywa obok selera i pora: cebula, marchew i pietruszka, a tak¿e ja³owiec i lubczyk. Pychozja! :D
magcha - 2008-11-07, 15:19

Ja te¿ sta³am siê zagorza³± fank± tego pasztetu! Zrobi³am go dzi¶ z dodatkiem kaszy jaglanej. I mnóstwo natki pietruszki. Pycha! :-D
Ania D. - 2008-11-07, 21:40

Malinetshka, Magcha, super :-D
gosia_w - 2008-11-24, 21:19

Dzisiaj zrobi³am z kasz± jaglan±. Smakuje mi jeszcze bardziej ni¿ z p³atkami, jest bardzo delikatny. Polecam!
Malinetshka - 2008-11-29, 23:31

Tym razem doda³am pietruchê + natkê pietruchy, a por mi siê lekko zrumieni³ na patelni, co da³o jeszcze bardziej wyrazisty smak. Pasztet jest przepyszny :)
fizia - 2008-11-30, 00:09

mniam :-D
Anja - 2008-12-23, 11:17

Bardzo ciekawy smak! Dziêki Aniu D. :-) Zrobi³am ten pasztet na ¶wiêta - super!
va - 2009-01-05, 18:02

rewelacja, wchodzi do repertuaru!
arahja - 2009-02-21, 19:36

Pooooezja!
Robi³am dok³adnie wg przepisu, przepyszny :D Ma jaki¶ lekko orzechowy smaczek... Niesamowity! :D

Ania D. - 2009-02-21, 22:19

Bardzo siê cieszê :-D
cayenne - 2009-02-21, 22:54

To prawda, ¿e jest rewelacyjny. Ca³a moja rodzina go uwielbia z miêso¿ernym te¶ciem na czele (te¶ciowa za¿±da³a przepisu :mryellow: )
Manu - 2009-03-06, 15:20

dodalam reszte cieciorki ze wczoraj i platki zmielone owsiane, usmazony por z cukinia, olej z pestek dyni i oczywiscie pestki dyni.... pokpilam sprawe, a jakze, pasztet wyszedl max suchy, zdeklasowalam go wiec slodka smietana i smarowidlem z suszonych morelek z maslem migdalowym. powinnacm chociaz namoczyc te platki...

za to konsystencja do chrupania pierwsza klasa!
pytanie kto to bedzie chrupal poza mna :-P


przy Waszej wyobrazni kulinarnej to ja jestem totalny ch³ystek :-|

nic dziwnego ze ciagle slucham o tych parowkach... :evil:

Ania D. - 2009-03-06, 19:03

Manu, to tylko kwestia wprawy, któr± szybko nabêdziesz. P³atki, podobnie jak bu³ka tarta, ch³on± du¿o wilgoci, jesli wiêc je dodajemy do masy, to nie powinna ona byæ od razu zwarta. Ale to ju¿ wiesz...
arahja - 2009-03-07, 23:54

Pasztet Ani jest na g³ównej stronie serwisu gazeta.pl :D
Lily - 2009-03-08, 00:07

arahja napisa³/a:
Pasztet Ani jest na g³ównej stronie serwisu gazeta.pl :D
no w³a¶nie, co¶ mi mignê³o, ale nie zagl±da³am, teraz ju¿ wiem ;)
Lena - 2009-03-14, 22:37

W desperacji polecia³am do sklepu o godzinie 20:30. teraz siedzi w piekarniku. wysz³y mi 2 ma³e keksówki. Ale co ja siê mia³am z moj± wiekow± maszynk± to moje. Zrobi³am zgodnie z przepisem + niedu¿a miseczka mieszanki broku³a marchewki i kalafiora. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Podczas próbowania wydawa³ mi siê odrobinê gorzki przez pestki dyni, ale mo¿e to zaniknie
Manu - 2009-03-21, 20:12

Lena napisa³/a:
gorzki przez pestki dyni
moje pestki nie sa gorzkie, ale za to wychodzi mi strasznie mdly... moze za bardzo robie pod Polciaka. tyle ze ona i tak tym pluje :evil: podaje z majonezem migdalowym.
Malinetshka - 2009-03-22, 11:33

Manu napisa³/a:
za to wychodzi mi strasznie mdly...

Proponujê wiêcej pora :) tak ze dwa razy ;)

olgwie - 2009-04-21, 18:46

Zrobi³am dzisiaj ten pasztet w wersji prawie podstawowej. Prawie, bo nie mia³am sezamu. Mi bardzo smakuje. A dzieci powiedzia³y: "no, to jest dobre". M. wyjecha³, jak zwykle, wiêc nie spróbuje. Jego strata...
atta - 2009-04-23, 20:37

ja te¿ w³a¶nie zrobi³am i jest suuuper! zamiast pora - asafetida, no i doda³am pietruszkê zamiast selera plus sporo s³onecznika - ale mimo modyfikacji pasztet nadal niez³y:)
mono-no-aware - 2009-04-29, 19:53

Pasztet jest pycha. Jad³am go u znajomej. W najbli¿szych dniach zabieram siê sama do pieczenia! Oby tylko Majka nie szala³a za bardzo :) , bo bêdê musia³a robiæ na raty i biegaæ za ni± po mieszkaniu :)

[ Dodano: 2009-05-01, 21:13 ]
No wziê³am siê za robotê .... muszê przyznaæ, ze omal nie "ze¿ar³am" podsma¿onej pory ze zmielonymi pestkami dyni i sezamem. Pycha! ..... Lecê wstawiæ pasztet do piekarnika.

arahja - 2010-03-21, 12:22

W³a¶nie czekam na seler, por uduszony, chlebek siê moczy, uuu :D
rosa - 2010-03-21, 18:47

zrobi³am z ziemniakiem zamiast selera i bardziej mojej rodzinie smakowa³ :-)
natka - 2010-03-23, 20:40

zrobiony, zjedzony i ju¿ mi siê marzy nastêpny :mryellow:
mo¿e z broku³ami?
tym razem trzyma³am siê przepisu i wyszed³ na prawdê pyyszny!- rodzinka zajada³a siê a¿ mi³o by³o patrzeæ :-D
choæ nie powiem, ¿e na pocz±tku podchodzili do niego jak do je¿a :-P ehh te niedowiarki!

Kahela - 2010-04-03, 15:03

ja zrobi³am dok³adnie wg przepisu.. tylko pieczarki duszone z cebulka doda³am, bo siê pl±ta³y po lodówce i nikt ich nie chcia³ zuzyæ :-P pychotka jakich ma³o.. Robi³am ju¿ nie jeden pasztet, ale ten bije wszystkie na g³owê :mrgreen:
d¿o - 2010-04-03, 20:10

Kahela napisa³/a:
Robi³am ju¿ nie jeden pasztet, ale ten bije wszystkie na g³owê

Potwierdzam :-) . Jest rewelacyjny! Zabiera³am siê do niego ju¿ od d³u¿szego czasu i ¿a³ujê bo jest niewiarygodnie pyszny.

Ania D. - 2010-04-03, 21:45

Dziewczyny, ale mi³o, ¿e tak smakuje :-D
d¿o - 2010-04-04, 21:11

Ania D., jeste¶ doskona³± kreatork± smaku (chcia³am napisac kuchark± ale to nie odda tego co mam na my¶li 8-) , tak wspaniale ³±czysz sk³adniki, tworzysz nowe potrawy, masz wielki dar :-) .
Anja - 2010-04-05, 07:48

Dziewczyny, czy ten pasztet wytrzyma mi 6 dni?
W czwartek przyje¿d¿a kto¶, kogo chcia³abym tym pasztetem poczêstowaæ, ale czy warto zostawiaæ kawa³ek?

Kahela - 2010-04-05, 10:38

Anja napisa³/a:
Dziewczyny, czy ten pasztet wytrzyma mi 6 dni?
mój jest od pi±tku w lodówce, i nic mu nie dolega, wiec wydaje mi sie, ¿e jesli nie narazisz go na wyschniecie nadmierne, to powinien byæ cacy i dalej pyszny :lol: No chyba ze sie kto¶ po³akomi, ale wiesz... na to nie ma rady :lol: :lol:
Anja - 2010-04-07, 12:38

hmm, ja te¿ zrobi³am w pi±tek... no có¿, zobaczymy... :-)
Kahela - 2010-04-07, 12:53

Anja napisa³/a:
no có¿, zobaczymy... :-)
donoszê ¿e mój ma sie dzis ca³kiem dobrze, a jeszcze go pó³ jest :mryellow: bo nikt poza mn± nie chce nawet spróbowaæ, nie wiedz± co trac± :lol: :lol:
z_grzywk± - 2010-04-08, 12:03
Temat postu: Re: Pasztet z pestek dyni
Nie doczyta³am do koñca i ju¿ chcia³am pytaæ "A co je¶li mój syn nie mo¿e selera???" ale ju¿ wszystko wiem :) Spróbujê na pewno. Mniam.
Aniu D. jeste¶ bardzo znana na tym forum. Gdy szuka³am natchnienia ¶wi±teczno-kulinarnego wszêdzie trafia³am na posty typu Ania D. to Ania D. tamto, przepis Ani D. :)

Anja - 2010-10-20, 15:09

Jak nie mam czasu, to robiê modyfikacjê tego pasztetu - pastê z pestek dyni, selera i pora (+ przyprawy, olej). Te¿ niez³e. :->
blamagda - 2010-10-21, 18:12

Anju, w sensie, ¿e nie pieczesz, czy jak?
emiwa - 2010-10-21, 21:38

Zrobi³am pasztet wg przepisu, m±¿ zachwycony :-D
Anja - 2010-10-22, 08:04

blamagda, no nie piekê (ale taki pieczony lepszy oczywi¶cie). :->
kocham_tramwaje - 2010-11-04, 12:14

¶pieszê donie¶æ, ¿e u nas co trzeci dzieñ siê czyni pasztet.
jak piekê wieczorem, do ¶niadania doczekuje mo¿e 1/3 :mrgreen:

robi³am ¶ci¶le wg przepisu (na jaglance)-no wypas.
ostatnio na gryczanej.
rewelacja.
bêdziemy zimowaæ na tym pasztecie :-D

sunflower_ren - 2010-11-05, 15:57

Przeczyta³am ten w±tek i muszê koniecznie spróbowaæ zrobiæ ten pasztet :-D Najpierw w wersji podstawowej, a pó¼niej wprowadzê mo¿e jakie¶ modyfikacje (zawsze tak robiê z nowymi przepisami:))
gemi - 2010-11-26, 15:52

re-we-la-cja :!: Idealny na okres chorobowy - ze wzglêdu na jaglankê. I na ci±¿owy - ze wzglêdu na pestki z dyni :-)

Bêdê pope³niaæ znacznie czê¶ciej. Z ró¿nymi modyfikacjami (nietrzymanie siê przepisu le¿y w mojej naturze :mrgreen: )

olgasza - 2010-11-26, 20:51

gemi napisa³/a:
re-we-la-cja :!: Idealny na okres chorobowy - ze wzglêdu na jaglankê. I na ci±¿owy - ze wzglêdu na pestki z dyni :-)

Bêdê pope³niaæ znacznie czê¶ciej. Z ró¿nymi modyfikacjami (nietrzymanie siê przepisu le¿y w mojej naturze :mrgreen: )


mogê siê tylko podpisaæ :-)

gemi - 2010-12-29, 18:03

kolejny raz pope³niony i kolejny raz zebra³ gratulacje - tym razem by³ to pasztetowy debiut mojego mê¿a. Smakowa³ nawet "zajad³ym" miêso¿ercom. Ale jestem dumna z jego wyczynu :-D :-D :-D
bronka - 2010-12-30, 11:02

Mi nie wyszed³. Tzn wyszed³ ale nie smakowa³. Ma³¿onkowi smakowa³ co potwierdza regu³ê ;-) .
Czy ten pasztet ma jasny kolor? Mo¿e da³am za du¿o jaglanki :roll:

Malinetshka - 2010-12-30, 11:21

bronka, ja nie robi³am z jaglank± tylko z razowym chlebem, zatem by³ ciemny do¶æ. Mo¿e byæ, ¿e za du¿o jaglanki.. ona jednak sama w sobie md³a jest. (wg mnie)
maga - 2010-12-30, 14:03

bronka, ja robi³am z jaglank±. Poczyni³am drugi raz i wyszed³ lepszy niz za pierwszym. Wcze¶niej ma³¿ nie za bardzo wcina³, teraz pa³aszowa³, ¿e hej :-D
Da³am ok. 1,5 szklanki ugotowanej jaglanki. Z innowacji - siedzia³ w piekarniku prawie godzinê, bo zapomnia³am wy³±czyæ :-P

bronka - 2010-12-30, 14:57

maga, ja te¿ da³am 1,5 szkl. jaglanki i piek³am godzinê :-D
ma³¿ jad³. ja nie. zrobi³am z tego kotleciki po ¶wiêtach i by³y b. dobre.

maga - 2010-12-30, 17:44

bronka, mo¿e to nie Twój kierunek smakowy i tyle. Dobrze, ¿e chocia¿ kotlety dobre, szkoda by³oby wyrzuciæ ;-)
iris - 2010-12-30, 18:30

ja, na przyk³ad, zdecydowanie wolê ten pasztet z chlebem razowym ni¿ kasz± jaglan±.
maga - 2010-12-30, 20:42

Ooo! dobrze wiedzieæ. Muszê wypróbowaæ tê wersjê :-)
zina - 2010-12-30, 21:06

iris napisa³/a:
ja, na przyk³ad, zdecydowanie wolê ten pasztet z chlebem razowym ni¿ kasz± jaglan±.

ja tez :-)

z_grzywk± - 2011-01-03, 11:45

Zrobi³am ten pasztet na imprezê sylwestrow±. Do momentu wyj¶cia z domu zjad³am po³owê. Absolut.
bronka - 2011-01-04, 11:19

Dziewczyny a macie jakie¶ zdjêcie tego pasztetu?
Mój by³ jasny. Zielonkawy ( od pestek ;-) ) i smakowa³ trochê jak... gotowane jajko :shock:

z_grzywk± - 2011-01-04, 11:30

Zdjêcia niestety nie mam. Dzi¶ bêdê robiæ ponownie wiêc uwieczniê.

Ja swój przypiek³am na koniec i mia³ ³adn± z³ot± skórkê ale generalnie by³ zielony :)
Co do smaku to mia³am k³opot z przyprawieniem. Bardzo d³ugo trzyma³o mnie dentystyczne znieczulenie i nie czu³am zbyt wiele. Moje kubki smakowe le¿a³y od³ogiem i dopiero po jakim¶ czasie mia³am okazjê poczuæ ten pycholot :) Delikatny by³. Pysznie delikatny :) ))

karmelowa_mumi - 2011-01-04, 11:43

mój jest jasnobr±zowy :) a w smaku dominowa³ seler
¶liwka - 2011-01-04, 13:19

bronka, ja mam hxxp://picasaweb.google.com/108069175256279193911/NaszeZareKo#5514506808744402434]tutaj .
dorotato - 2011-01-04, 19:34

Cytat:
Mój by³ jasny. Zielonkawy ( od pestek ) i smakowa³ trochê jak... gotowane jajko
_________________

Bronka ja raczej nie dodaje kasz, czy chleba - chyba, ¿e zosta³o :) cos w kuchni, ale:
do duszonego pora dodajê cebulê oraz do selera koniecznie dodaje pietruchê (nawet jej du¿o), marchewkê. Wiêc pasztet po zmieleniu jest kolorowy.
Sugestie z cebul± i pietruszka s± mojego R - i moim zdaniem ¶wietnie prze³amuja s³odkie i md³e smaki. O = polecam i sos chrzanowy do tego - miodzio :)

edysqa - 2011-01-04, 20:15

Chyba muszê w koñcu zrobiæ ten pasztet :-) ale nie mam tyle dyni w domu a poza tym w³asnie piekê soczewicowo-warzywny (na resztce zupy smieciowej ;-) co by siê nie zmarnowa³a :-) )
Jak tylko bêdê w sklepie dokupie pestki i zrobiê ten pasztet:-)

dorotato - 2011-01-04, 20:19

edysqa napisa³/a:
Jak tylko bêdê w sklepie dokupie pestki i zrobiê ten pasztet:-)

polecam

z_grzywk± - 2011-01-05, 10:18

Wczoraj zrobi³am. Dumna i blada przynios³am do pracy gdy¿ mój kolega bardzo jest spragniony mych kulinarnych ciekawostek. I co? Otwieram pude³ko, R. umie¶ci³ nos w ¶rodku i us³ysza³am A FEEEE. Zgrozzzaaaaa ]:->
gosia_w - 2011-01-10, 12:58

Zrobi³am z kalafiorem zamiast selera i przyprawi³am do¶æ intensywnie ;-) Pycha. Zjad³am na ciep³o spory kawa³ek na obiad.
z_grzywk± - 2011-01-10, 16:05

gosia_w kocham kalafiora i dzi¶ wypróbujê Twoj± wersjê. Podpowiedz mi jednak czym i w jakiej ilo¶ci przyprawi³a¶.
gosia_w - 2011-01-10, 16:10

robi³am pó³ porcji - da³am pó³ ³y¿eczki ostrej papryki, pó³ ³y¿eczki s³odkiej papryki, ³y¿eczkê pieprzu zio³owego, ³y¿eczkê majeranku, pó³ ³y¿eczki ga³ki, odrobinê soli (robi³am z chlebem, wiêc doda³am sól tak symbolicznie). Pikantny wyszed³, ale mi smakuje.
edysqa - 2011-01-22, 17:04

Zrobi³am pasztet wg pierwszego przepisu. Pozniej mia³am trudno¶ci z domyciem maszynki, moim zdaniem nie potrzeba przekrecac przez maszynkê ju¿ zmielonych pestek dyni, tylko pózniej wymieszaæ. Niestety one sklejaja wszystko w maszynce :-(
Pasztet wyszed³ mi bardzo kleisty i raczej suchy, ta kleistosc mi ¶rednio odpowiada³a, nastêpnym razem zrobiê trochê inaczej, bo baza jest niez³a i daje mozliwosci kombinacji :-)

Sara - 2012-01-09, 23:00
Temat postu: przepyszny
Polecam ten pasztet
Zrobilam z chlebem razowym, bardzo smakowa³ mi i mojej rodzinie

Poli - 2012-01-18, 23:05

Takze zrobilam i polecam, tylko moj pasztet wyszedl do krojenia i troche suchawy, ale moze dlatego ze nie mialam kaszy , wiec dalam platki z jaglanki.
I lekko zmodyfikowalam przepis - uproscilam, selera i pora ugotowalam na parze a pozniej wszystkie skladniki do miksera (food procesor) i zmiksowalam na gladka mase :-D

koko - 2012-01-23, 21:18

Dzisiaj zrobi³am pasztet. Wyszed³ idealny, wilgotny, ale dobry do krojenia. Wprowadzi³am malutkie modyfikacje: nie mia³am sezamu - doda³am czarnuszkê. Dosypa³am odrobinê tartej bu³ki, tak¿e na wierzch. Zosta³o mi bia³ko z jajka z gotowania czego¶ wcze¶niej, wiêc doda³am je do masy. Kolor rewela. Smak te¿.
Poli - 2012-01-23, 23:27

Tak mi zasmakowa³ ten pasztet, ze w tym tygodniu powtórka :-P
Gudi - 2012-01-25, 17:49

co z moim pasztetem jest nie tak? gorzkawy jest... chyba mam jakie¶ felerne pestki ;(
koko - 2012-01-26, 08:37

Gudi, mo¿e tak byæ. Jak olej zaczyna je³czeæ, to gorzknieje. Przypomnij sobie np. smak nie¶wie¿ych orzechów laskowych.
Maple Leaf - 2012-02-25, 17:15

Pasztet jest prze-pyszny! Zrobi³am raz w wersji oryginajlnej, a drugim razem z pestkami s³onecznika zamiast dyni, a oprócz selera dorzuci³am korzeñ pietruszki. Za ka¿dym razem nie mog³am przestaæ je¶æ ;-)
Poli - 2012-02-26, 21:20

Maple Leaf napisa³/a:
Pasztet jest prze-pyszny! Zrobi³am raz w wersji oryginajlnej, a drugim razem z pestkami s³onecznika zamiast dyni, a oprócz selera dorzuci³am korzeñ pietruszki. Za ka¿dym razem nie mog³am przestaæ je¶æ ;-)


wg moich eksperymentow , najlepsze polaczenie warzywne w tym pasztecie to seler+ pietruszka+ por. Ja takze jak zrobie to nie moge przestac jesc :-P jak zrobie inny pasztet to zawsze porownuje z tym i niestety zadem mu nie dorównuje ;-)

Maple Leaf - 2012-02-27, 12:41

Poli napisa³/a:
wg moich eksperymentow , najlepsze polaczenie warzywne w tym pasztecie to seler+ pietruszka+ por

Wczoraj zrobi³am w³a¶nie takie po³±czenie, ale jaglankê zast±pi³am ugotowanym pêczakiem. No jak zawsze niezawodny :)

change - 2012-03-23, 09:58

Ja zrobilem pasztet a ze akurat nie mialem w domu ani pietruszki ani selera wiec dodalem ugotowana marchewke i duzego ziemniaka oraz chleb razowy zamiast kaszy. Wyszla swietna zbita ale nie za sucha struktura z ciekawymi czerwonawymi "przeblyskami" marchwi i bardzo dobry smak, choc nastepnym razem sprobuje i dodam kminek (bo lubie :) .
Izzi - 2012-05-06, 08:27

help!!
pasztet wyszed³ mi jaki¶ taki nijaki
mo¿e byæ to spowodowane brakiem sezamu? bo tylko tego sk³adnika nie mia³am w domu
a mo¿e po prostu zbyt ma³o przyprawi³am?

konsystencja idealna ale smak - bezsmakowy

Maple Leaf - 2012-05-06, 16:47

Izzi, wydaje mi siê, ¿e to mo¿e byæ kwestia przypraw. Chyba najbardziej smak podnosi w tym przepisie pieprz zio³owy- genialnie tutaj pasuje i nadaje mu charakteru. Ale tak ogólnie ten pasztet nie jest jako¶ specjalnie wyrazisty, choæ ja go w³a¶nie za t± kremowo¶æ i delikatno¶æ ceniê ;-)
ana138 - 2012-05-06, 21:29

Izzi, a robi³as wersjê z selerem? bo ja robi³am pierwszy raz na wielkanoc, da³am duzo selera i by³ bardzo wyrazisty, az za bardzo selerowy, nastepnym razem dam mniej. myslê, ¿e charakteru nada³o mu te¿ duzo pieprzu ziolowego, tak jak pisze Maple Leaf, i ga³ka muszkatu³owa.
Izzi - 2012-05-07, 13:31

mo¿e to przez seler
A. nie przepada wiêc da³am pó³ na pó³ z ziemniakiem
i ba³am siê poszaleæ z ga³k± (bo nigdy wcze¶niej jej nie u¿ywa³am :lol: )
popieprzy³am za¶ mocno (!)

nastêpnym razem bêdzie wiêc ca³y seler i full ga³ki

zobaczymy ;-)

Agnieszka - 2012-05-07, 13:54

Izzi: je¶li kto¶ nie jest fanem selera, to jego udzia³u bym nie zwiêksza³a. Mo¿esz eksperymentowac z przyprawami (popieram pieprz zio³owy, sól zio³ow±, przyprawê dla wegetarian z Darów Natury..., ga³ki nie lubiê wiêc nie stosujê) oraz kaszami np. gryczan±.
Jak wyszed³ md³y zawsze mo¿na okrasic na kanapce chrzanem lub cwik³± ;-)

Izzi - 2012-05-07, 15:07

Cytat:
mo¿na okrasic na kanapce chrzanem lub cwik³± ;-)
dok³adnie :mrgreen: okrasza³am pesto i ..pasztetu nie ma
arahja - 2012-05-07, 20:35

ga³a siê tu ¶wietnie komponuje - nie bój siê. :) d³ugo jej nie u¿ywa³am, a teraz ju¿ mniej wiêcej czujê, co ni± mo¿na posypaæ. i bardzo lubiê, np. do szpinaku.
d¿o - 2012-09-12, 19:10

Upro¶ci³am dzi¶ przygotowanie sk³adników, seler star³am na tarce i udusi³am razem z porem.
¶liwka - 2012-09-13, 09:49

Ooo, dobrze wiedzieæ. To gotowanie selera jest jedynym minusem w przygotowywaniu tego pasztetu. A ja nie lubiê jak siê co¶ tak d³ugo gotuje. Dziêki, d¿o. A w smaku i konsystencji taki sam wyszed³?
d¿o - 2012-09-13, 18:16

Iw, tak wyszed³ pyszny jak zawsze :-)
agus - 2012-12-22, 16:18

Piszecie, ¿e mo¿na je¶æ ten pasztet z æwik³± lub pesto - czy z czym¶ jeszcze kto¶ mo¿e próbowa³?
Mój siê w³a¶nie upiek³, z braku pora da³am cebulê, ziemniaka zamiast selera, i mo¿e byæ trochê md³y, dlatego zastanawiam siê nad sosem do niego...

Agnieszka - 2012-12-22, 16:57

agus: zale¿nie od lubienia: æwik³a, chrzan, pesto z czosnkiem np. pietruszkowe. U nas ten warianty zale¿ny od zjadaczy, w roli kotletów (plastry pokrojone) m.in z sosem pomidorowym.
ana138 - 2012-12-22, 23:49

agus, zrobi³am ostatnio dok³adnie w tej samej wersji co ty i smakowa³ nam tak, ze juz chyba przy tej wersji pozostanê. ¶wietny z æwik³±. uwielbiam tez z musztard±.
dort - 2012-12-23, 00:11

w³a¶nie wyjê³am z piekarnika, bêdzie na wigiliê dla nas :-D
ana138 - 2012-12-27, 23:11

uuu....ale mi wyszed³ dobry ;-)
da³am: szklankê pestek (nie mia³am wiêcej),³y¿ke sezamu, ³yzkê siemienia, dwie cebule, pó³ marchewki, po³ pietruszki, ma³y kawa³ek selera, dwa ziemniaki, 5 kromek chleba razowego, olej, sol, pieprz, ga³kê.
naprawdê ¶wietny, smakowa³ nawet miêso¿ercom ;-) uwielbiam ten pasztet

dort - 2012-12-28, 06:30

u nas równie¿ zjedzony ze smakiem przez wszystkich bez wyj±tku :-D
go. - 2012-12-28, 10:13

zawsze jak widzê ten temat na g³ównej to mam tu wchodzê z nadziej±, ¿e kto¶ zast±pi³ czym¶ seler i napisze, ¿e by³o pyszne :mryellow:
bronka - 2012-12-28, 10:44

gosia z badylem napisa³/a:
zawsze jak widzê ten temat na g³ównej to mam tu wchodzê z nadziej±, ¿e kto¶ zast±pi³ czym¶ seler i napisze, ¿e by³o pyszne :mryellow:


oj Gosia Gosia :-P

atta napisa³/a:
ja te¿ w³a¶nie zrobi³am i jest suuuper! zamiast pora - asafetida, no i doda³am pietruszkê zamiast selera plus sporo s³onecznika - ale mimo modyfikacji pasztet nadal niez³y:)

Agnieszka napisa³/a:
U mnie w weekend by³a kolejna modyfikacja
czyli: por, pestki dyni, gryczana niepalona i dogotowa³am jeszcze zielonej soczewicy, przyprawy sól, pieprz zio³owy, czerwona s³odka papryka, sok z cytryny.

Te¿ wysz³o b fajne choæ seler wg mnie wzbogaci³by smak.

rosa napisa³/a:
zrobi³am z ziemniakiem zamiast selera i bardziej mojej rodzinie smakowa³ :-)


dorotato, czê¶æ selera zastêpuje pietruszk±. Mo¿na nan pewno ca³kiem zast±piæ.
dorotato napisa³/a:
do duszonego pora dodajê cebulê oraz do selera koniecznie dodaje pietruchê (nawet jej du¿o), marchewkê. Wiêc pasztet po zmieleniu jest kolorowy.
Sugestie z cebul± i pietruszka s± mojego R - i moim zdaniem ¶wietnie prze³amuja s³odkie i md³e smaki. O = polecam i sos chrzanowy do tego - miodzio :)

go. - 2012-12-28, 11:13

z ziemniaka robi³ammi, bez pietruszki, trochê dawa³ jak placki ziemniaczane na ostro z porem mojego konkubenta ;)
Ojoj, chyba w³±cza mi siê ochota... :-P Chyba spróbuje jeszcze dodaæ tej zielonej socze, to akurat przeoczy³am :oops: mmmm

Maple Leaf - 2012-12-28, 11:23

Pietruszka zamiast selera jest mega :-D Pasztet jest nieco s³odszy, ale i tak pycha ;-)
bronka - 2012-12-28, 12:44

gosia z badylem napisa³/a:
z ziemniaka robi³ammi, bez pietruszki, trochê dawa³ jak placki ziemniaczane na ostro z porem mojego konkubenta ;)

mniam. Teraz to mi smaka zrobi³a¶ :-D

Anja - 2012-12-28, 21:52

U nas ten pasztet byl, niespodziewanie, hitem ¶wi±t. Moje modyfikacje: pestki dyni uprazylam, a zamiast jaglanki dalam quinoê.
ana138 - 2012-12-28, 21:56

gosia z badylem, da³am naprawdê ma³o selera i by³ zarabisty, mysle, ¿e jak by go nie bylo, to by wiele nie straci³, zamiast tego ziemniaki, pietrucha, ma³a marchewka. mniam....a¿ ¿a³uje, ¿e sie juz skoñczy³.
Cytat:
zamiast jaglanki dalam quinoê.

ooo....to ciekawe te¿.

Pipii - 2012-12-29, 07:47

zrobi³am dwa dni temu z kaszy gryczanej niepalonej, pestki dyni moczone, gotowany korzeñ pietruszki, pieprz zio³owy, sos Tamari - wyszed³ rewelacyjny ;-)
lamialuna - 2016-01-11, 13:10

wow ale sie przepis rozwinal ;)
Agnieszka - 2016-01-11, 14:20

bo fajny jest :-)

ostatnio zrobi³am z korzeniowymi na sos wg: hxxp://www.jadlonomia.com/przepisy/weganski-sos-pieczeniowy/ do tego gryczana jasna, resztki soczewicy zielonej, pestki dyni i por - wyszed³ bardzo smaczny.

FaustynaN - 2016-08-10, 09:41

Powiem Wam, wiem ¿e przepis sprawdzony, ale ja robi³am dwa razy i raz mi nie wysz³o- chyba przez kaszê.

Za pierwszym razem by³ zwyczajnie nie dobry, smakowa³ totalnie inaczej ni¿ ten od mojej kole¿anki.

Wed³ug mnie to wina kaszy. Robi³am drugi raz z innej kaszy i wysz³o super, reszta sk³adników bez zmian.

Mo¿e wrzucicie tu linki do opakowañ (najlepiej producentów, nie konkretnych sklepów) kasz z których wychodzi dobrze?

Ja drugi raz robi³am z takiej i wysz³o pysznie: hxxp://melvit.pl/p_kasza-jaglana-4-x-100-g_13

Tosiaczek - 2016-12-05, 14:39

brzmi pysznie! koniecznie musze go zrobic :D
Wies³awa - 2017-04-28, 09:53

Szczerze? Ostatnio kupi³am taki pasztet w knajpie zajmuj±cej siê takimi wyrobami (sojonezy, hummusy, pasztety, itp.) i powiem wam, ¿e ten smak mi nie odpowiada, jaki¶ taki niezbyt przyjemny...
panimuminek - 2017-09-20, 10:09

Ooo, ile tu ciekawych przepisów! W³a¶nie siê zabieram za pasztet 'tematyczny' (ten z pestek dyni), jestem ciekawa, jak bêdzie smakowaæ. Do tej pory robi³am domowy pasztet tylko raz, z ciecierzycy. By³ pyszny! Bêdê po kolei testowaæ Wasze przepisy :)

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group