wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Dla maluchów - Jadłospis wegetariański

margot - 2007-06-02, 22:35
Temat postu: Jadłospis wegetariański
JADLOSPIS WEGETARIANSKI
(przyklady)

SNIADANIA (ok. 9.00) - preferowane na cieplo (!)
* porydz - mieszanka platkow zbozowych (pszenne, zytnie, jeczmienne, owsiane, popping z amarantusa) z:
- WERSJA NA SLODKO - owocami suszonymi (morele, figi, rodzynki, daktyle), nasionami (sezamem, siemieniem, pestkami dyni i slonecznika) z dodatkiem swiezych owocow sezonowych (jablka, brzoskwinie, gruszki, winogrona), odrobina masla i przyprawami (kurkuma, cynamon, mielone gozdziki czy kardamon), posypana orzechami (np. mielonymi)
WSZYSTKIE OWOCE - BIO - SUSZONE METODA NATURALNA.
- lub WERSJA NA SLONO - te same platki z nasionami, ale z warzywami (cebulka, marchew, dynia, brokuly, pomidor, kalafior, seler, kalarepa - w zaleznosci od sezonu) z dodatkiem oliwy lub masla, swiezego kopru, natki pietruszki i przypraw: pieprzu, soli, ziol suszonych: bazylii, majeranku, oregano.
* kasza jaglana z jablkami, rodzynkami, cynamonem i kardamonem
* czasami kanapki - zawsze tostowane - z chleba razowego, podplomykow (ew. grahamki)

A NA KANAPKI:
* pasty wlasnej roboty (z fasoli, cieciorki, soczewicy, slonecznika) z dodatkiem wartosciowej oliwy (olej lniany, z oliwek, z zarodkow pszenicy, z winogron - zawsze tloczony na zimno) oraz cebulki (podduszonej), czosnku, imbiru swiezego (zima), ziol, soli kamiennej lub sosu sojowego (shoyu, tamari), sezamu, siemienia. Czasem do powyzszych skladnikow dodatek z warzyw gotowanych - marchwi, dyni etc.
* na pasty posypka GOMASIO - sezam prazony z sola (stosunek sezamu do soli 12:1) mielony - przechowywany w lodowce
* maslo orzechowe - z orzechow laskowych, migdalowych, brazylijskich, wloskich - nie z ziemnych (!)
* czasem pasty gotowe - z cieciorki, soczewicy, "drozdzowa", pasztet z soczewicy
* ogorki kiszone, natka pietruszki, koper
* jajecznica na masle lub jajka na miekko (jajka eko, czasem jajka przepiorcze) z koperkiem lub szczypiorkiem + kasza jaglana lub pieczywo ryzowe
* herbaty ziolowe (koper wloski+rumianek, koper wloski+skrzyp, koper wloski+ pokrzywa, lukrecja, nagietek, dziurawiec), zwykla goraca woda, herbaty owocowe tylko w upaly, soki warzywne (najlepiej wlasnej roboty - bez cukru), kawa inka (z mala iloscia miodu), kakao (lub karob) na bazie mleka owsianego, ryzowego, sojowego - jesli mleko krowie, to tylko od "chlopa" i wtedy z malym dodatkiem kardamonu i cynamonu, gozdzikow

OBIADY (miedzy 13.00 a 15.00)
ZUPA:
* zupy warzywne (kalafiorowa, z kapusta, dyniowa, brokulowa, pomidorowa (+makaron razowy), cebulowa, krem z cukinii, dyni (z grzankami), KRUPNIKI (z kaszy jeczmiennej, jaglanej, pelnoziarnistego ryzu), barszcz czysty jak i z warzywami, zupy z soczewicy, fasoli,
dodatek platkow zbozowych, czasem zageszczane maka (razowa), smietana niehomogenizowana, kasza kukurydziana. Bez kostek warzywnych, polepszaczy smakowych, za to na oliwie z dodatkiem masla, przypraw, soli kamiennej a zima - z dodatkiem miso oraz swiezego imbiru. Miso dodane na koncu (!)

DRUGIE DANIE (zazwyczaj 1+2+3):
1/ PODSTAWA: kasza (peczak, jaglana, polenta, gryczana (niepalona), ryz pelny, bulgur) posypana gomasio lub gotowana z nasionami (slonecznika, dyni) lub makaron razowy
KASZE PO UMYCIU NA SITKU, PRAZONE KROTKO NA SUCHEJ PATELNI i DOPIERO GOTOWANE (oprocz kukurydzianej)

2/ DODATKI:
* warzywa gotowane - (kalafior, fas. szparagowa, brokul, kukurydza, fenkul, marchew, dynia, kalarepa) najczesciej na parze z maslem lub z bulka tarta i maslem, buraczki gotowane i starte
* warzywa zapiekane - z ziolami i oliwa lub w sosach (pomidorowym, smietanowym) - dynia, kalarepa, pomidory, papryka, cukinia, fenkul, szparagi, ziemniaki, duszona cebulka z ziolami
* sosy warzywne (do makaronu) - cukinia+cebula+maslo - miksowane, pomidory+papryka+marchew+cebula+czosnek - drobno krojone lub starte, pieczarki+cebula+maslo, dynia+cebula+galka muszkatolowa - miksowane, calosc z dodatkiem oliwek, posypane serem kozim lub owczym lub odrobina dobrego parmezanu lub/i zmiksowanymi nasionami.
* dodatki bardziej pracochlonne - zapiekanki z warzyw: zapiekana papryka faszerowana np. kasza i pieczarkami, zapiekane ziemniaki z marchwia, cebula, jajkami, etc. - kombinacje dowolne, golabki z farszem np: kasza+cebula+pieczarki
* kotleciki: z fasoli, soczewicy, platkow owsianych, tofu, cieciorki, slonecznika, jajek, rowniez z kaszy jaglanej i ziemniakow itp.
* jajko sadzone
* puree - z cieciorki (z mielona kolendra, maslem sezamowym, oliwa i sokiem z cytryny), z soczewicy (np. czerwonej), fasoli
* straczkowe w sosie wlasnym lub pomidorowym z przyprawami (fasole, soczewica zielona, brazowa, cieciorka)

POTRAWY SAMODZIELNE (choc moga byc tez z dodatkiem kaszy czy makaronu):
* nalesniki z maki razowej (pszennej, orkiszowej, grycznej, kukurydzianej, owsianej, jeczmiennej etc) z dowolnym farszem z warzyw (np. szpinaku, marchwii, cebuli, brokulow etc.) kasz, roslin straczkowych - moga byc polane jakims sosem,
lub na slodko z prazonymi jablkami, gruszkami z dodatkiem rodzynek, innych suszonych owocow, cynamonem, kardamonem, gozdzikami, polane jogurtem kozim, smietana niehomogenizowana (jesli nie ma wilgoci w organizmie) z orzechami
* potrawy tzw. jednogarnkowe - fasolka po bretonsku - z dodatkiem seitanu, tempeh lub w ostatecznosci parowek sojowych - z ziemniakami lub chlebem razowym, kapusta duszona z cebula, makaronem razowym i ziolami, "risotta" - pelny ryz duszony z warzywami
* tarta z maki razowej z roznymi farszami np. z cukinii, porow, zalewane masa jajeczno- jogurtowa lub posypane niewielka iloscia sera koziego

3/ SUROWKI LUB SALATKI
* z marchwii (z rodzynkami, sokiem z cytryny), fenkula, kapusty bialej, czerwonej, pekinskiej, ogorkow kiszonych, pomidorow i cebulki, natki pietruszki i pomidorow (ze swiezym imbirem i sezamem), selera (z jablkiem, smietana, rodzynkami), papryki kolorowej, ogorkow, oliwek, salat (zwykla, rukola, roszponka) z dodatkiem oliwy (olej lniany, slonecznikowy, sezamowy, z oliwek, pestek winogron - tloczone na zimno) lub majonezu (najlepszy-robiony w domu), jogurtu koziego lub krowiego niehomogenizowanego, przypraw i soli kamiennej, posypane prazonymi nasionami (sezam bialy i czarny, pestki dyni, slonecznika, siemie, orzechy)

* salatki z gotowanych warzyw - brokulow, kalafiora, fasolki szparagowej, ziemniakow, marchwii polaczone z surowymi owocami i warzywami np. gotowane buraczki z jablkiem i surowa cebula, salatka tradycyjna (gotowana marchew, seler, pietruszka itd. z ogorkiem kiszonym, jabliem i majonezem), gotowany brokul+surowa papryka czerwona+natka pietruszki+jogurt lub majonez

* czasem KOMPOTY z sezonowych owocow slodzone miodem, cukrem trzcinowym lub rodzynkami - zima: z suszonych owocow lub herbatki ziolowe

KOLACJE (najpozniej o 18.30)
* chleb (tostowany) z dodatkami jak na sniadanie
* czasem powtorka zupy z obiadu
* ryz z jablkami i odrobina cynamonu
* domowa pizza na razowym ciescie bez sera
* "zapiekanki": na chleb maslo, przecier pomidorowy, plasterek cebuli, pieczarki, pokrojone oliwki posypane oregano, bazylia i czerwona slodka sproszkowana papryka
* kukurydza z maslem lub inne gotowane warzywa z samym maslem (marchew, ziemniak, fasolka szparagowa)
* herbatki z melisy, rumianku, pokrzywy (czasem z miodem-gdy dziecko jest pobudzone)

PRZEKASKI i DESERY
Przekaski (P) miedzy posilkami podawane sa tylko sporadycznie - lepszy apetyt na posilek glowny. Deser (D) zas podawany jest 1-2 razy tygodniowo (tzw. "slodki dzien")

* (P) mieszanka z owocow suszonych, orzechow, pestek dyni, slonecznika, wiorkow kokosowych lub "chipsy" z suszonych jablek
* (P) kanapki z wlasnej roboty dzemami, powidlami, miodem
* (P) budyn sojowy na mleku owsianym lub na wodzie z dodatkiem cynamonu i kardamonu
* (D) kupowane herbatniki czy batoniki musli (bez czekolady i cukru) - sklepy ze zdrowa zywn.
* (D) domowe ciasto (szarlotka, babka, kruche z dzemem, drozdzowe, sernika - unikamy) lub pierniczki domowe na slodzie, cukrze trzcinowym lub miodzie
* (P) pieczone jablko ze slodem lub rodzynkami, cynamonem
* (P) sezonowe owoce - gruszki, jablka, winogorna, morele - bez owocow poludniowych i w malych ilosciach

UNIKAMY:
* produktow mocno przetworzonych, konserwowanych chemicznie, mrozonych i odgrzewanych w mikrofali
* tluszczow roslinnych utwardzanych chemicznie (emulgatory) - margaryny
* bialego cukru, bialej maki, bialego pieczywa
* "slepej uliczki" zastepowania miesa za pomoca soji - soja moze sie pojawiac w diecie, ale nie w duzych ilosciach. To samo tyczy sie nabialu.
* owocow poludniowych - zwlaszcza jesienia i zima
* mleka UHT i przetworow z takiego mleka
* choc to trudne - zwracamy uwage na pochodzenie warzyw i owocow: na pierwszy rzut oka te identycznej wielkosci, o identycznej niemal barwie i niepsujace sie nieprzyzwoicie dlugo moga byc np. modyfikowane genetycznie, "wzbogacane" chemia etc.
* staramy sie unikac czestego smazenia (zwlaszcza na glebokim oleju) - jesli kotlety - to po usmazeniu odsaczamy nadmiar tluszczu recznikiem papierowym. Odgrzewac juz bez tluszczu (troche wody). Warzywa raczej dusic niz smazyc.
i to juz wszystko....

JADŁOSPIS WEGAŃSKI
Śniadanie: (ok. 8:00-8:30)
 chleb razowy głównie żytni lub bulki grahamki - ok. 3 kromki
 pasta z prażonych i mielonych: sezamu i siemienia lnianego, pestek dyni i słonecznika, z amarantusem (w postaci poppingu), orzechami (laskowymi, migdałami, ziemnymi, czasem włoskimi), daktylami (ew. figami lub rodzynkami), karobem (mączka chleba świętojańskiego, zamiast kakao), olejem z pestek winogron lub lnianym (czasem na kanapkę z pastą - dżem śliwkowy własnej roboty albo inny bez dodatku cukru)
 pasta taka jak wyżej, ale na słono (bez suszonych owoców i karobu), z dodatkiem gotowanej mielonej fasoli (różne gatunki) lub soczewicy (różne gatunki) lub grochu, groszku zielonego z puszki, ewentualnie ciecierzycy, z olejem jak wyżej
 od czasu do czasu pasztety sojowe z puszek, gotowe pasty z tofu, pasty z awokado własnej roboty
 pomidory lub ogórki (także małosolne, kiszone)
 drożdże spożywcze w postaci płatków do posypywania kanapek
 od czasu do czasu sałata, małe ilości cebuli
 sok pomarańczowy lub jabłkowy (czasem wieloowocowy, witaminizowany) lub herbatka owocowa

Obiad w domu (ok. 15:00 - 16:00) - przykładowe zestawy:
Do większości obiadów:
 zupa warzywna (marchewka, seler, pietruszka, por, ziemniaki, cebula, dynia, fasolka szparagowa, soczewica czerwona, pszenica (bulgur), płatki sojowe, brokuły, kalafior, kaszka kukurydziana - w różnych proporcjach i zestawieniach), czasem zagęszczana mąką (pszenną razową, amarantusową, kukurydzianą) lub
 zupa pomidorowa z makaronem (razowy lub graham), rodzynkami, pestkami

Drugie dania:
 ziemniaki gotowane z marchewką, kotlety z grochu, soi, fasoli (z dodatkiem płatków owsianych, suszonych i mielonych owoców), obtoczone w sezamie, smażone na oliwie z oliwek
 surówka z kapusty pekińskiej z pomidorami, cebulą, orzechami, oliwą lub olejem, pestkami dyni i słonecznika, natką pietruszki
 sok owocowy lub herbata owocowa, mięta
 placki z mieszanej mąki: pszennej razowej, gryczanej, amarantusowej, kukurydzianej, smażone na oliwie
 surówka z tartej marchwii z jabłkiem, sokiem z cytryny
 szklanka barszczu czerwonego
 kasza gryczana (lub jaglana, pęczak, jęczmienna) z morelami suszonymi
 buraczki na ciepło
 kotleciki z tofu, obtaczane w otrębach (pszennych lub żytnich), lub sezamie, smażone na oliwie
 sok
 makaron razowy (pszenny, żytni, orkiszowy)
 warzywa (marchew, brokuły, pietruszka, cebula, seler) gotowane na parze, polane oliwą tłoczoną na zimno, posypane koperkiem
 sałata w oliwie z czosnkiem, na słono
 kaszka kukurydziana zapiekana z zielonym groszkiem
 tarty seler z jabłkiem
 sok warzywny
 cukinia faszerowana warzywami, albo w sosie sojowym z oliwą
 fasolka szparagowa gotowana na parze z sosem sojowym i oliwą
 ziemniaki pieczone w folii z ziołami
 ogórki ze śmietaną sojową
 ryż pełnoziarnisty, gotowany i podsmażany z cebulą, orzechami, rodzynkami, przyprawami, oliwą
 brokuły w sosie beszamelowym (mąka pszenna razowa, oliwa i mleko sojowe)
 kapusta kiszona z oliwą
 sok owocowy, mięta
 kotlety z proteiny sojowej (w postaci płatów, gulaszu)
 ziemniaki puree z oliwą tłoczoną na zimno i koperkiem
 kukurydza z pomidorami i cebulą, pestkami
 sok owocowy
 ciasto kruche na słono z mąki pszennej razowej, amarantusowej lub kukurydzianej, z oliwą lub olejem, z farszem z warzyw, np. z porów
 surówka: kapusta biała z oliwą, pestkami i awokado lub tofu
 barszcz czerwony z grzankami z chleba razowego
 ciecierzyca gotowana i zapiekana w oliwie, z przyprawami, czosnkiem i sosem sojowym
 kotleciki z kaszy jaglanej, mielonych pestek dyni i słonecznika, płatków zbożowych
 fenku (koper włoski) w słonym sosie z sezamu, siemienia, pestek i oliwy lub
 kalarepa gotowana, zasmażana z sezamem i przyprawami

Kolacja (ok.20:00)
 2-3 kromki chleba z pastami i dodatkami jak na śniadanie
 czasami fasolka w sosie pomidorowym (z puszki) na ciepło lub
 musli wielozbożowe z orzechami, pestkami i suszonymi owocami, na mleku sojowym
 sok, mięta, herbatka owocowa

Przekąski między posiłkami:
 orzechy brazylijskie, migdały, nerkowce
 pestki słonecznika
 chrupki ryżowe z sezamem lub siemieniem, chrupki kukurydziane
 owowce: banany, jabłka, gruszki, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, mandarynki, winogrona, czereśnie, jagody, maliny, morele, truskawki
 szklanka mleka sojowego wzbogaconego wapniem (350 mg wapnia w szklance)
 soki owocowe

Desery po głównych posiłkach: (nie codziennie)
 figi, daktyle, rodzynki, morele suszone
 ciasto bananowe z mąką pszenną razową, orzechami, płatkami owsianymi, karobem i daktylami, oliwą

 makowiec z kaszą kukurydzianą, słodem pszennym lub daktylowym, orzechami
 przekąska z poppingu amarantusowego, mielonych orzechów, rodzynek, sezamu, wiórków kokosowych, pestek s onecznika na słodzie jęczmiennym
 budyń sojowy z karobem, jabłka pieczone, lody własnej roboty na śmietanie sojowej z owocami i orzechami
 deserki (ze słoiczków) z przecieranych jabłek z jagodami, śliwkami suszonymi
UWAGA:
 dzieci przyjmują codziennie po jednej tabletce Vegevitu - B12 (5 mcg), do posiłku
 czasem piją soki wzbogacane B12 (szklanka soku - 0,4 mcg B12)
 nie jedzą cukru, mleka i jego przetworów, jaj, mięsa (w tym ryb), tłuszczy zwierzęcych, margaryn, białego pieczywa, białego ryżu
 nie jedzą chipsów, słodyczy ze sklepu, herbatników ze sklepu itd

dodatki do zupek dla dzieci "Mini poradnik"
Dla dzieci po 8 mies. życia, jak również dla dorosłych

1. tofu
2. zmielone ziarna słonecznika, dyni, sezamu, lnu
3. brokuły
4. groszek zielony mrożony
5. kalafior
6. popping amarantusowy
7. soczewica czerwona
8. soczewica zielona i brązowa

Do zupek jarzynowych dla dzieci (marchew, ziemniak, pietruszka, seler, por) dodajemy po 8 (5) miesiącu ww. dodatki, ale zmielone nasiona później ok. 10-11 miesiąca dla wszystkich dzieci.(Do gotowej zupki, czyli bez zagotowania). Dodatki do podstawowej zupki wprowadzamy stopniowo i nie wszytkie składniki na raz. Popping jest szczególnie przydatny, bo jest b. zdrowy i nie zawiera glutenu, więc można go dodawać do zupek wcześniej (ok. 8[5] m.). Tofu jest lekkostrawne, pediatra wege powiedziała, że można je podawać dzieciom od 9[6] misiąca, co skrupulatnie uczyniliśmy . Zaczynałam od małej ilości (1 łyżeczka). Ani tofu, ani poppingu nie gotowałam, dodawałam do gorącej zupki i zaraz miksowałam. Brokuły, groszek czy kalfior podaje się ok. 9[7] miesiąca i wrzuca się je pod koniec gotowania, nie moga być twarde. W okolicach 9[7] miesiąca podaje się czerwoną soczewicę. Gotujemy ją wraz z jarzynami. Ja zaczynałam od 0,5 łyżeczki na zupkę. potem stopniowo zwiększałam (bałam się wdęć).
Soczewicę zieloną i brązową podajemy ok. 10-11 miesiąca. Również stopniowo.
Teraz Milence (17 miesięcy) regularnie zabielam zupki zmielonymi: słonecznikiem, dynią, sezamem. Lub startym tofu.

[ Dodano: 2007-06-03, 15:30 ]
Ten jadłospis powstał dzięki
-Gonya-część wegetariańska
-Darek Gzyra-część wegańska,jest to spis potraw dla dr Klemarczyka
-a te zupki(dodatki )czyje są?

kłapouchy - 2007-06-27, 10:13
Temat postu: Re: jadłospis-z wege.dzieciak
margot napisał/a:

* maslo orzechowe - z orzechow laskowych, migdalowych, brazylijskich, wloskich - nie z ziemnych (!)

dlaczego nie z ziemnych?

ina - 2007-06-27, 10:44

kłapouchy napisał/a:
dlaczego nie z ziemnych?


Bo zimne często są spleśniałe, i mogą być rakotwórcze :-/

alcia - 2007-07-01, 13:07

kłapouchy napisał/a:
dlaczego nie z ziemnych?

Jak napisała ina- ziemne bez pleśni praktycznie nie występują. Poza tym nie są to nawet orzechy, tylko fasola.

Lily - 2007-07-01, 13:13

Bardzo kaloryczne te jadłospisy. Ja np. nigdy nie jem 2 dań na obiad...
alcia - 2007-07-01, 13:30

Cytat:
Bardzo kaloryczne te jadłospisy. Ja np. nigdy nie jem 2 dań na obiad...

Bo to jadłospisy dzieci :) Przypuszczam, że dziecku będziesz dwa dania gotowała. Przynajmneij przez jakiś czas...

Kashmiri - 2007-07-01, 13:41

nie ważna ilość dań, ale to, co w nich siedzi - nigdy nie gotowałam dziecku dwóch dań i było dobrze :) mogła być kasza z warzywami na obiad, a zupa na kolację, albo odwrotnie.
alcia - 2007-07-01, 15:57

Kashmiri napisał/a:
nie ważna ilość dań, ale to, co w nich siedzi

a to też fakt... :-)

Lily - 2007-07-01, 17:14

Nie mam dziecka, ale nie wiem, czy bym gotowała - zależy, co by to było :)
PS Jak ja byłam dzieckiem to często wcale nie było obiadu, więc...

Capricorn - 2007-07-01, 18:58

u mnie rzadko są dwa dania. Wyrodna matka ;-)
zojka3 - 2007-08-18, 06:45

Oj, od razu wyrodna! Przecież to trzeba by było stać cały dzień w kuchni a nie lepiej się pobawić z pociechą po jednogarnkowym obiedzie?
pao - 2007-08-18, 10:58

ja tam nigdy nie robiłam dwudaniowych obiadków. gabi dopiero w przedszkolu z tym sie spotkała (no i czasem u mojej babci, ale u niej wciąż się je, zatem ciężko dojrzeć ile było dań ;) )
margot - 2007-08-18, 16:41

Danie jedno możebyc lepiej skomponowane niz kilka
A tu tylko taka sciaga ,inspiracja ,podpowiedź....

Idka - 2008-01-09, 23:19

witam.Mam pytanie o jadłospis dla 7 miesięcznej wegetarianki. cały czas pije mleko mamy, nauczyła sie nowych smaków po przejściu z diety tylko mlecznej i potrzebujemy wsparcia we wprowadzaniu kolejnych składników coby niczego nie przegapić. dzięki!
alcia - 2008-01-09, 23:41

Idka napisał/a:
potrzebujemy wsparcia we wprowadzaniu kolejnych składników coby niczego nie przegapić.

hej :)
tutaj masz dokłądną rozpiskę:
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=214
W razie jakichkolwiek problemów pytaj, z przyjemnością pomogę. Mam córcię w identycznym wieku :)

Idka - 2008-01-10, 00:35

dzieki alcia. z grubsza te propozycje pokrywaja sie z naszymi tyle ze kazdy kiedy indziej proponuje wprowadzanie np. soczewicy. my odczuwamy tez niepokoj czy w tym okresie najwiekszego wzrostu zapewnimy malej wszystkie skladniki w diecie, zwlaszcza ze presja srodowiska na jedzenie "normalne" jest ogromna. jak bylo z twoja starsza corka?dobranoc
alcia - 2008-01-10, 09:54

Idka napisał/a:
kazdy kiedy indziej proponuje wprowadzanie np. soczewicy.

Bo wielu z nas ma rozbieżne doświadczenia z wprowadzaniem strączków, źródła też różnie mówią. Moja Kaja bardzo źle reagowała na produkty ciężkostrawne, było to widać już w pierwszych tygodniach życia po tym, jak reagowała na rzeczy, które ja zjadłam. Np. dopiero w ósmym m-cu jej życia mogłam sobie zacząć pozwalać na te łagodniejsze strączki.
I podobnie było z jej dietą - takie rzeczy wprowadzałam powoli i ostrożnie, wiele prób kończyło się fiaskiem, bo bardzo źle znosiła nawet małe ilości.
Niektórzy podają swoim dzieciom soczewicę od 7 m-ca i wszystko jest OK - wtedy nie ma przeciwwskazań. Z Leną już widzę, że będę miała całkiem inaczej i zamierzam zacząć z soczewicą już na dniach.
Także musisz zobaczyć jak Twoja córcia będzie to tolerowała. Zaczniesz od małych ilości - jak będzie OK, to można stopniowo zwiększać, jak będzie źle, to odstawić na jakiś czas. Dziecku ponizej roku wystarczy mała porcja strączków 2 razy w tygodniu (a dla takich maluszków jak nasze nie są one jeszcze niezbędne).

Co jada już Twoja córka? I ile posiłków? Ja narazie podawałam swojej przez ostatni miesiąc zupki warzywne (ziemniak, marchewka, pietruszka, burak, brokuły, brukselka, natka pietruszki, groszek, por, dynia+oliwa z oliwek, olej z pestek winogron). Teraz zaczynam je wzbogacać zbożami (narazie był ryż naturalny, teraz jeszcze dojdzie kasza kukurydziana, jaglana, potem kolejne - ale bez pośpiechu), za jakiś czas spróbuję czerwoną soczewicę. I zaczęłam niedawno wprowadzać jej posiłek wieczorny - na razie były to same owoce, teraz będę dodawała do nich zborza i po tym stopniowo suszone owoce, pestki - i tak przejdziemy do kaszki.

Idka - 2008-01-11, 11:21

witam serdecznie, dziękuję za odpowiedź. Ja zaczęłam od wprowadzenia Małej kaszki na moim mleku, bo wszelkie podawanie marchewki kończyło się awanturą.Zatem jak skończyła 6 m-cy dostawała wieczorem kleik ryżowy, po kilku dniach dodałam też kleik na śniadanko- np. kukurydziany.Teraz już zajada też obiadki, na razie przyswoiła marchew, ziemniaka, pietruszkę, brokuła, por.Jutro chcę Jej dać kaszę jaglaną.Dostała też w bardzo małej ilości soczewicę i kalafior i nic Jej nie było wiec też chcę już zacząć to dawać.Poza tym wprowadziłam owoce. Za 2 tyg wracam do pracy wiec musi jeść 2 posiłki bez mleka, bo nie pije z butelki.
Mam jeszcze jedno pytanie o natkę pietruszki, jak ją rozdrabniasz żeby podać dziecku?
Także służę pomocą jeśli masz pytania.
Pozdrawiam

alcia - 2008-01-11, 12:02

Idka napisał/a:
Mam jeszcze jedno pytanie o natkę pietruszki, jak ją rozdrabniasz żeby podać dziecku?

wrzucam do gotującej sie zupki całe listki, tak pod koniec gotowania, żeby zmiękły i potem miksuję całość blenderem, nie ma problemu z rozdrobnieniem.

Pozdrawiam :)

Ania D. - 2008-01-11, 12:22

Można też wrzucić je surowe do blendera i zmiksować z niewielką ilością zupki, potem dodać do zupy na talerz.
topcia - 2008-12-21, 19:39

margot napisał/a:
staramy sie unikac czestego smazenia (zwlaszcza na glebokim oleju) - jesli kotlety - to po usmazeniu odsaczamy nadmiar tluszczu recznikiem papierowym. Odgrzewac juz bez tluszczu (troche wody). Warzywa raczej dusic niz smazyc.

dlaczego?

Lily - 2008-12-21, 19:46

topcia napisał/a:
dlaczego?

dlatego hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Akrylamid

topcia - 2008-12-21, 22:44

Lily napisał/a:
dlatego hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Akrylamid
_________________

:shock: sądziłam, że tylko przy użyciu marnych olejów /rafinowanych/ czy też smalcu, jest problem Dzięki ;-)
Jak ze smażeniem strączków, w takim układzie?

alcia - 2008-12-21, 23:03

topcia napisał/a:
Jak ze smażeniem strączków, w takim układzie?

tak jak ze smażeniem czegokolwiek innego. Ale dlaczego akurat o strączki pytasz? po co strączki smażyć? ja np. je gotuję :)

topcia - 2008-12-22, 00:11

alcia napisał/a:
tak jak ze smażeniem czegokolwiek innego. Ale dlaczego akurat o strączki pytasz?

czyli też mają albo skrobię albo krochmal?

alcia napisał/a:
po co strączki smażyć?

robimy pycha leczo z warzywami ;-)

alcia - 2008-12-22, 00:14

topcia napisał/a:
robimy pycha leczo z warzywami ;-)

ale można dusić, nie?

topcia - 2008-12-22, 03:34

alcia napisał/a:

ale można dusić, nie?

no, to raczej jest duszenie na małym ogniu. Ciekawe, jaką temp. się uzyskuje w taki sposób "obrabiając"


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group