wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - chleb najpyszniejszy na ¶wiecie

moony - 2009-11-27, 18:46
Temat postu: chleb najpyszniejszy na ¶wiecie
Podaję Wam super tajny :D przepis mojej buddyjskiej Cioci na chlebek. Prosty i sprawdzony.
A więc:
kilogram m±ki (ze względu na duż± ilo¶ć ziaren używałam zawsze pszennej)
szklanka otr±b
po 1/3 szklanki (albo jak się sypnie) ziaren słonecznika, sezamu i siemienia lnianego
opakowanie drożdży
łyżka cukru
litr ciepłej wody
łyżka soli
odrobina oleju

M±kę, ziarna i sól wymieszać na sucho. Drożdże rozrobić z łyżk± cukru. Dodać do m±ki i ziaren, powoli mieszać, koniecznie drewnian± łyżk±, z ciepł± wod±. Gdy masa będzie już gęsta i lepi±ca, przełożyć do keksówki posmarowanej olejem i delikatnie posypanej m±k±. Piec w temperaturze ok. 200 stopni przez godzinę. Po wył±czeniu piekarnika nie wyjmowac chleba jeszcze przez pół godziny.
Najlepiej smakuje z masłem :)

neina - 2009-11-30, 02:09

Nie trzeba czekac az ciasto wyrosnie?
moony - 2009-11-30, 17:07

Rany, rany - tak! Zapomniałam... :oops: po wyrobieniu przykrywamy ¶ciereczk± i na 15 min. w pobliże ciepłego miejsca. Potem miszu miszu jeszcze raz, do formy i już.
Jagienka - 2010-01-01, 22:00

wczoraj upiekłam i jest przewspaniały. dziękuję za ten przepis :-)
karmelowa_mumi - 2010-12-29, 22:02

moony, alleluja dla Cioci! chleb jest w smaku przegenialny!

wyszła mi keksówka +mała blaszka, aaa. i musiałam piec z 15 minut dłużej, bo po godzinie był jeszcze mokrawy w ¶rodku

moony - 2010-12-30, 10:38

Cieszę się, że smakuje :)
Lady_Bird - 2010-12-30, 10:51

moony, ale mi narobiła¶ ochoty na ten chleb!
Dziewczyny, jaki wymiar keksówki do tego chlebka będzie najlepszy? Nie chcę żeby przez za mał±/ za duż± formę chleb się nie udał.
A w piekarniku to z termoobiegiem piec, czy góra dół...
Z góry thx za podpowiedzi :mryellow:

moony - 2010-12-30, 19:03

Lady_Bird, ja mam keskówki 35x12. Chleb mi czasami wychodzi niski i mało przypieczony, ale to wina starego gazowego piekarnika. Jak masz mniejsze to lepiej nawet, bo będzie wyższy. Ale nie powinno być problemów, je¶li dobrze i długo wymieszasz. Facet się do tego nadaje, bo ciasto jest ciężkie, a im więcej mieszasz, tym więcej się napowietrza. Raz władowałam dobrze wymieszan± cało¶ć do jednej keksówki i zbierałam z piekarnika :P Co do termoobiegu nie pomogę, bo całe życie mam gazowe piecyki.
Lady_Bird - 2010-12-30, 21:10

moony, dziękuję za odpowiedĽ.
Czy dobrze zrozumiałam, że pieczesz w dwóch keksówkach?Bo kupiłam dzis jedn± i potem jak zaczęłam czytać, że kilogram m±ki w skladzie to cos mi sie wydało, że chyba mi to się nie zmie¶ci. A kupiłam tak±, która ma 30cm długo¶ci.
I jeszcze jedno pytanie odno¶ne drożdży. Opakowanie, które kupiłam ma 100 gram. Czy to nie za dużo?

moony - 2010-12-30, 22:04

Drożdży ma być 100 gram wła¶nie. Ale polecam Ci dokupić drug± keksówkę lub po prostu upiec chleb w jakiej¶ większej tortownicy, bo może wypłyn±ć.

[ Dodano: 2010-12-30, 22:05 ]
O, albo zrób najpierw z pół porcji na jedn± keksówkę. Na spróbowanie ;)

Lady_Bird - 2010-12-30, 22:32

moony napisał/a:


[ Dodano: 2010-12-30, 22:05 ]
O, albo zrób najpierw z pół porcji na jedn± keksówkę. Na spróbowanie ;)


o, i tak chyba zrobię wła¶nie!
dzięki :-)

moony - 2010-12-31, 12:09

Aisha napisał/a:
zwykłej białej m±ki pszennej

Tak. Mam ochotę spróbować też zrobić z żytni± 720.

majaja - 2011-01-11, 10:47

Nie chcę mnożyć tematów na temat pieczenia chleba, a rozbiłam taki drożdżowy więc pytam tutaj:
uzyłam m±ki do chleba z drożdżami, maszyny do chleba, wyszedł mi rozpadaj±cy się, co mogło się stać?

kofi - 2011-01-11, 11:20

moony napisał/a:
Aisha napisał/a:
zwykłej białej m±ki pszennej

Tak. Mam ochotę spróbować też zrobić z żytni± 720.

Nie wiem, czy drożdże "podnios±" żytni± m±kę, wiem, że żytni robi się na zakwasie i nie próbowałam inaczej.
majaja m±ka z drożdżami była? Nie używałam takich mieszanek, ale co¶ pewnie z proporcjami nie tak.

Lily - 2011-01-11, 11:25

kofi napisał/a:
Nie wiem, czy droĽdĽ "podnios±" żytni± m±kę, wiem, że żytni robi się na zakwasie i nie próbowałam inaczej.
Tak, można dodać trochę, ale na 100% żytniej raczej nie wyjdzie.
Jagienka - 2011-01-11, 13:37

Lily napisał/a:
kofi napisał/a:
Nie wiem, czy droĽdĽ "podnios±" żytni± m±kę, wiem, że żytni robi się na zakwasie i nie próbowałam inaczej.
Tak, można dodać trochę, ale na 100% żytniej raczej nie wyjdzie.

mnie wyszedł na 100% żytniej. Piekłam już dosyć dosyć dawno. Miał być na pszennej razowej, ale przez przypadek (niemal identyczne opakowania m±k) wsypalam żytni±. Dopiero po upieczeniu, jak spróbowałam, u¶wiadomiłam sobie, ze to była m±ka żytnia :lol:
Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale ja piekłam w piekarniku elektrycznym na termoobiegu.
Wg tego przepisu upiekłam już bardzo duużo chlebków z różnych m±k i za każdym razem efekt był zachwycaj±cy. Z kilograma m±ki wychodz± mi zawsze 2 keksówki.

moony - 2011-01-11, 13:57

Lily napisał/a:
na 100% żytniej raczej nie wyjdzie.

Dzięki za radę. Ja jestem pocz±tkuj±cy żuczek je¶li idzie o pieczenie chleba, więc uczę się na błędach. A jak może być z orkiszow±?

Lily - 2011-01-11, 16:41

Cytat:
A jak może być z orkiszow±?
Orkiszowa to rodzaj pszennej, dobry chleb z niej wychodzi ;)
karmelowa_mumi - 2011-01-11, 16:46

ja robiłam drugi chleb podrasowany orkiszow± m±k± - nie wyszedł tak dobry w smaku jak piewszy.. z sam± pszenn±
majaja - 2011-01-12, 07:04

Jak ta m±ka jest razowa to też opakowanie drożdży i ile to opakowanie, całe 100 g? Czy zamiast cukru mogę dać miód i ile? te drożdże zanim wleję do ciasta maj± rosn±ć sobie tak?
Jagienka - 2011-01-12, 12:35

majaja napisał/a:
Jak ta m±ka jest razowa to też opakowanie drożdży i ile to opakowanie, całe 100 g?

Ja dawałam za każdym razem cale opakowanie 100g, bez względu na rodzaj m±ki.

majaja napisał/a:
Czy zamiast cukru mogę dać miód i ile?

miód zamiast cukru dawałam jedynie do chlebow na zakwasie. Do tych wg tego tutaj przepisu, dodawałam cukier trzcinowy, ale przy najbliższej okazji mam zamiar spróbować z miodem ;-)

majaja napisał/a:
te drożdże zanim wleję do ciasta maj± rosn±ć sobie tak?

ja na pocz±tku wlewałam drożdże nie czekaj±c aż wyrosn± i chleb się zawsze udawał. póĽniej mama zwróciła mi uwagę na to, że warto trochę odczekać po rozpuszczeniu drożdży, żeby "zaczyn chwycił". tak też robiłam i chleb również się udawał. Tak więc z mojego do¶wiadczenia wynika, że nie ma znaczenia, czy zaczekam aż drożdże zaczn± "pracować", czy wleję je zaraz po zmieszaniu z wod±.
jeszcze mi się nie zdarzyło, zeby chleb pieczony wg tego przepisu nie udał się :-)

moony - 2011-01-12, 12:37

majaja napisał/a:
Jak ta m±ka jest razowa to też opakowanie drożdży

Nigdy nie robiłam z razow±, ale raczej tak.
majaja napisał/a:
ile to opakowanie, całe 100 g
tak
majaja napisał/a:
Czy zamiast cukru mogę dać miód i ile?

łyżk± cukru zasypujesz drożdże, żeby wyrosły, pod wpływem cukru zrobi± się lej±ce. Nie znam się na reakcjach chemicznych, więc nie wiem, czy miód da radę i czy efekt będzie ten sam.
majaja napisał/a:
e drożdże zanim wleję do ciasta maj± rosn±ć sobie tak?
tak - gdy je rozmieszasz z cukrem, odstaw w ciepłe miejsce, one sobie pobulgocz±. Tylko uważaj, żeby nie wypłynęły :P A potem dodajesz do reszty, dokładnie mieszasz i odstawiasz na 15 min, żeby sobie wszystko urosło.
kofi - 2011-01-12, 12:45

Ale do maszyny nie musz± drożdże wyrastać - lepiej dać suche - 5 g na 500 g m±ki. Do mojej maszyny nie wsypuję raczej więcej m±ki.
gosia_w - 2011-01-12, 13:02

drożdże można podkarmić miodem, słodem, syropem z agawy to nie ma znaczenia. Cukier nie jest potrzebny.
majaja - 2011-01-12, 13:59

kofi napisał/a:
Ale do maszyny nie musz± drożdże wyrastać - lepiej dać suche - 5 g na 500 g m±ki. Do mojej maszyny nie wsypuję raczej więcej m±ki.

a je¶li daję ¶wieże drozdże, nigdy nie uzywałam suszonych, i nawet nie wiem sk±d się to bierze, a ¶wieże to nawet w sklepiku obok mam? A poza tym moja matka która uzywa tej m±ki na chleb, z drożdżami, to najpierw t± makę trzyma na zakwas tylko nie mogę od niej uzyskać info ile i jak długo, zreszt± na przyszło¶ć wolałabym uzywac zwykłej razowej m±ki, nie podoba mi się ta chlebowa.

moony - 2011-01-12, 14:46

Ups, ja się nie znam na maszynach do chleba. gosia_w, dzięki za info :)
kofi - 2011-01-12, 15:16

He, u mnie łatwiej o suszone drożdże - takie w paczuszkach po 7 g (spytaj w sklepie one s± tak prawie popularne jak proszek do pieczenia), daję niecał± paczuszkę na pół kg m±ki. Jak robię drożdżowe. Kto¶ kiedy¶ pisał, ze drożdże wymieszane z zakwasem "zabiaj±" zakwas, więc raczej nie mieszam.
majaja - 2011-01-15, 15:14

Kofi a używasz tej czarnej przyprawy do chleba, czarnuszka czy jako¶ tak? Jak się to dawkuje? trzeba to zetrzeć czy jak ziarna?
kofi - 2011-01-15, 17:36

Ja tylko posypuję z wierzchu czarnuszk±, nie za wiele, bo to ma bardzo intensywny zapach, tak± nie mielon±. I nie zawsze. Bardzo lubię z makiem. A do ¶rodka wsypuję często kminek - cały, szczególnie przy większej zawarto¶ci żytniej m±ki, mnie się to jako¶ tak ładnie komponuje.
majaja - 2011-01-16, 18:36

Dzięki wielkie Kofi, zobaczymy, ostatni nadawał się do jedzenia, może ten będzie już smakował. :)
Izzi - 2011-02-25, 21:26

uczynili¶my dzi¶ z mężem mym :-P chleb ów
pierwszy w życiu a taki pyszny..
jeno w ¶rodku dziura jaka¶ nam się stworzyła
ale nicto

w piekarniku z termoobiegiem piekłam ponad godzinę
do oryginalnego przepisu dodałam pestki dyni

łoch ..pyszno¶ci :-D

karmelowa_mumi - 2011-02-25, 21:47

Izzi, dziurę się zje :D

ja też go robie regularnie i wci±ż się zachwycam :)

edysqa - 2011-02-26, 01:42

Siedzę, czytam i kiełkuje we mnie cheć zrobienia tego chleba, szkoda tylko że pora już póĽna bo pewnie bym jeszcze go upiekła :-)
Izzi - 2011-02-26, 16:12

karmelowa_mumi napisał/a:
się zje
się zjadło od razu :mrgreen:

edysqa i jak?
my dzi¶ znów pieczemy!

Izzi - 2011-02-27, 14:08

mam mam!!
sposób na dziurę to mniej drożdży!!

tym razem upiekli¶my pół na pół z m±ka pszenn± razow±
i jest przepysznie
rozpływamy się ;-)

moony - 2011-04-09, 20:05

Dodałam gar¶ć rodzynek :) Też się fajnie komponuj± z cało¶ci±.
karmelowa_mumi - 2011-04-09, 20:40

można też dać żurawinę, albo same pestki dynii, próbowali¶my też wersję ze słonecznikiem na wierzchu :) Jestem fank± tego pysznego superszybkiego chleba :)
edysqa - 2011-04-09, 20:57

Izzi, bardzo dobry :-)
Muszę powtórzyć niedługo.


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group