wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - olej lniany

Magdi - 2007-07-11, 14:13
Temat postu: olej lniany
Witajcie,
od jakiegoś czasu stosuję w naszej diecie olej lniany z Oleofarmu, ale hmm. cena jest tragiczna, bo 58 zł za litr. Ostatnio znalazłam olej lniany, olej z lnianki i konopny na stronie Instytutu hxxp://shop.inf.poznan.pl (przepraszam,ale ni epotrafię wkleić link), jak to Robicie , że zaraz jest odnośnik do strony? Jestem ciekawa do czego i czy używacie olej lniany? U nas "idzie" do warzyw, kasz, zup., a może macie jeszzce z innego miejsca wypróbowany?

pzdr,
Magdi

YolaW - 2007-07-11, 14:19

odpowiedz na pytanie o wklejanie linków z TU znajdziesz hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=524]TU :)
o oleju lnianym nic nie wiem niestety :(

Lily - 2007-07-11, 14:29

Taki tani?
Na pewno warto używać oleju lnianego albo siemienia, gdyż zawiera niezbędne kwasy Omega3...
A do czego to nie wiem, bo nie używam - no ale pewnie tak jak np. oliwy z oliwek - do sałatek, zupy czy kaszy...

alcia - 2007-07-11, 14:34

Magdi napisał/a:
Jestem ciekawa do czego i czy używacie olej lniany?

Jak używałam, to do wszystkiego (kaszki, zupy, sałatki, surówki, inne dania..), bez gotowania (czyli jak do zupy, to już na talerz). Ale już przestałam używać, po tym, jak po raz kolejny kupiłam zjełczały (czyli potwornie gorzki). Teraz wolę używać zmielonego siemienia lnianego (też do wszystkiego).

Magdi - 2007-07-11, 15:20
Temat postu: proba
dziękuję z teraz próba czy wyjdzie?hxxp://shop.inf.poznan.pl]TU,
YolaW - 2007-07-11, 15:36

brawo!! :)
kasienka - 2007-07-11, 16:21

Ja używam tego oleju właśnie z instytutu z Poznania i jest pyszny. jemy go z chlebem, sałatkami, serem, dodaję trochę do zup, past, polewam pierogi...
Humbak - 2007-07-11, 16:23

kasienka napisał/a:
polewam pierogi...

:shock: olejem??? i tak wcinacie?

kasienka - 2007-07-11, 16:29

No, niektórzy polewają stopionym masłem(jak w tej piosence Kur :mrgreen: ), my też czasem a ostatnio olejem lałam i tez dobre :)
Karolina - 2007-07-11, 16:37

Kasia kupujecie przez net czy na miejscu? Może masz namiary na sklepik w realu?
Izzi - 2007-07-11, 16:44

Ja też używam oleju z Poznania. Co jakiś czas (co 3 dni) dolewam stołową łyżkę do porannych płatków z musli :-D Nie zapominam o nim szczególnie w momentach zagrożenia PMS :-P

hxxp://primanatura.com/czytelnia/omega-3.htm]Oto link do dalszych inforamcji o oleju lnianym i kwasach omega 3


:!: zastosowanie oleju lnianego za hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Olej_lniany]wikipedią;)
Cytat:
* w przemyśle spożywczym - niegdyś stosowany powszechnie, obecnie rzadko, ze względu na stosunkowo wysoką cenę i specyficzny smak;
* do celów artystycznych - do zabezpieczania powierzchni malowideł i polichromowanych rzeźb, jako spoiwo i medium w malarstwie - obecnie powoli traci tutaj znaczenie na rzecz materiałów syntetycznych;
* jako surowiec przemysłowy - obecnie olej lniany jest wykorzystywany sporadycznie w postaci tzw. pokostu naturalnego (z dodatkiem tzw. sykatyw czyli mydeł ołowiowych i manganowych) w stolarstwie i szkutnictwie do konserwacji starych mebli czy łodzi
* w przemyśle kosmetycznym używany jako dodatek do olejków do ciała, przeznaczony dla skóry tłustej, pękającej, skłonnej do zapaleń. Wykazuje działanie regenerujące, hamuje zapalenia skóry.

kasienka - 2007-07-11, 16:57

Karolina, w P&P kupuję(ale nie pamiętam za ile...) i w organicu widziałam ostatnio, w Browarze, na dole obok P&P otworzyli, był za 7zł mały(240ml). To i tak wychodzi dużo taniej niż z oleofarmu, bo tu za litr masz ok.30zł, a tam 58 :roll:

Nigdy nie trafiłam na gorzką wersję tego oleju.

Izzi - 2007-07-11, 17:01

kasienka napisał/a:
Nigdy nie trafiłam na gorzką wersję tego oleju.
a ja raz trafiłam :-x fuj! Okropność! Szkoda mi było kasy i kupiłam jakiś taki dziwnie tańszy od pozostałych i ..musiałam go wylać bo był przeokropnie okropny!
alcia - 2007-07-11, 17:21

Humbak napisał/a:
kasienka napisał/a:
polewam pierogi...

:shock: olejem??? i tak wcinacie?

ja też zawsze polewam pierogi olejem. Dziwne? ;)
Co by się nie sklejały chociażby :)

Izzi - 2007-07-11, 17:23

alcia napisał/a:
Co by się nie sklejały chociażby
ja dolewam olej do makaronu podczas gotowania też po to aby się nie sklejał
alcia - 2007-07-11, 17:33

Izzi napisał/a:
ja dolewam olej do makaronu podczas gotowania też po to aby się nie sklejał

ja też, ale z pierogami nie tak łatwo, zwłaszcza, jak chce się je jeść jeszcze drugiego dnia :)

YolaW - 2007-07-11, 17:34

Izzi napisał/a:
ja dolewam olej do makaronu podczas gotowania też po to aby się nie sklejał

ja też

dort - 2007-07-11, 18:05

kasieńka ja kupuje ten olej w zielarskim i za 480 place 10zl (czyli jakies 20zl za litr) - dziwne, bo z Poznania do Poznania o wiele bliżej niż do Lublina :mryellow:
kasienka - 2007-07-11, 19:13

dort, nie widziałam większych butelek, rozejrzę się. Na pewno można go kupić tez bezpośrednio w instytucie, ale ja kupowałam w sklepie. Może kiedyś się wybiorę, bo chyba daleko nie mam.
dort - 2007-07-11, 19:33

ja wiem, że sprzedają w plastikowych i szklanych butelkach, tylko nie wiem czy każdą pojemność - akurat te większe widziałam tylko w plastiku, a wiadomo, że cena plastikowego opakowania jest mniejsza, wiec moze stad ta rozbierznosc
Humbak - 2007-07-12, 05:41

alcia napisał/a:
Dziwne?

hihi... no... dla mnie ;-) :->
nie lubie wcinania samego oleju jakikolwiek by nie byl... a ze dodaje do wody w trakcie gotowania to inna sprawa :-)

ina - 2007-07-12, 07:53

kasienka napisał/a:
dort, nie widziałam większych butelek


można go zamówić tutaj:
hxxp://e-zdrowie.abc24.pl/default.asp?kat=16606&pro=88817 :-)

arete - 2007-07-12, 08:30

Tylko, że ten olej z Instytutu ma dwie wady: po pierwsze, jest niskolinolinowy czyli ma obniżoną ilość kwasów omega, o które nam przecież chodzi, a po drugie, jest w jasnej butelce, a to sprzyja utlenianiu tych kwasów (no ale jak ich tam niewiele już zostało to pewnie butelka nie ma znaczenia). Na pewno jest lepszy w smaku niż np. Oleofarm (mnie się praktycznie nie zdarza kupić oleju bez goryczki), ale to dlatego, że jest niskolinolinowy czyli trwalszy. Ja raczej nie dodaję oleju do potraw, no może czasem trochę do sałatki czy do zupy, raczej pijemy łyżkę czy 2 podczas posiłku.
kasienka - 2007-07-12, 11:41

arete, faktycznie, widziałam w większych butelkach plastikowych, ale były jasne i dlatego nie kupiłam. Teraz mnie oświeciło. Małe szklane są ciemne.
Martuś - 2007-07-12, 11:46

Ja kiedyś kupowałam Oleofarmu, ale drogi jak pierun, więc przerzuciłam się na Eurolen - jest sprzedawany w butelce opakowanej w kartonik i jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby coś nie tak było z jego smakiem (chociaż ogólnie to ten z Oleofarmu był smaczniejszy..)
Magdi - 2007-07-12, 20:26
Temat postu: Olejowego szaleństwa ciąg dalszy:-)
Widzę, że temat olejowy został poszerzony o Wasze doświadczenia to fajnie! Ja zamawiałam w Poznaniu na telefon : 061 845 58 55 u bardzo miłej Pani. Wiecie, że w Instytucie jest przepyszny olej z lnianki? A co to lnianka to dowiedziałam się hxxp://www.tutej.pl.pl]TU, a jest też super olej konopny, który ma ogromne ilości omega więcej niż lniany hxxp://shop.inf.poznan.pl]TU. Musze Wam napisać, że ja robię hmm cóż używam twarogu bo nie jesteśmy tak do końca wege pastę. Pasta składa się z twarogu, oleju lnianego i jogurtu i to jest baza na rózne sosy pasty do chleba, ziemniaków. Ni e wiem czy słyszałyście o diecie dr Budwig? hxxp://www.olejlniany.zdrowe-produkty.pll]TU tak wiec uzyamy oleju do wszystkigo - warzyw, zup rowniez jako kosmetyk

piszcie co nowego o oleju

pozdrawiam,
Magdi

magdi - 2007-07-12, 20:30
Temat postu: lnianka
w poprzedniej wypowiedzi o lniance strona się nie otwiera więc jeszcze raz hxxp://www.tutej.pl/cms.php?i=11640, dieta dr Budwig www.vitalia.pl/index.php/mid/25/fid/201/odchudzanie/diety/odp_id/22/pid/22/forum/3&cookie=1
dort - 2007-07-12, 21:26

ale instytut robi też oleje zimno tłoczone ten konopny i lniany i one sa tylko w malych ciemnych butelkach
magdi - 2007-07-12, 21:39

tak, w ciemnych butelkach i dlatego można dłuzej trzymać
efcia - 2007-07-15, 00:53

kasienka napisał/a:
No, niektórzy polewają stopionym masłem(jak w tej piosence Kur :mrgreen: ), my też czasem a ostatnio olejem lałam i tez dobre :)


He he, zaszokowalam niedawno mojego tate serwując mu ziemniaki polane olejem lnianym

agazima - 2008-06-23, 16:58

olej lniany zaczyna działać gdy jest połaczony z aminokwasami czyli spożywany w postaci pasty dr. budwig w ogole polecam artykul o diecie dr.budwig, bardzo interesujace. Olej lniany z Oleofarmu ten w wielkiej ciemnej butelce to jedyny na rynku prawdziwy olej lniany zawiera wiele cennych kwasów omega 3 z duza przewaga nad omega 6 . Warto uzywac tego dobrego oleju i wydac troche kasy na niego a starcza na dlugo i co wazne lepiej przelac do malych buteleczek i nie otweirac za czesto bo sie ulatnia olej i w lodowce trzymac
magdusia - 2008-06-23, 17:04

agazima napisał/a:
olej lniany zaczyna działać gdy jest połaczony z aminokwasami czyli spożywany w postaci pasty dr. budwig

czyli co,jak przyjmujemy sam olej to organizm nie przyswaja omega3 ?
ta pasta to twaróg i olej a o jakie aminokwasy chodzi?

alcia - 2008-06-23, 17:13

agazima napisał/a:
Olej lniany z Oleofarmu ten w wielkiej ciemnej butelce to jedyny na rynku prawdziwy olej lniany

A skąd ta opinia?
agazima napisał/a:
Warto uzywac tego dobrego oleju i wydac troche kasy na niego a starcza na dlugo

jak na długo starcza, to na pewno nie jest zbyt wiele wart. Olej lniany szybciutko jełczeje, powinno się używać świeżego, a nie kupować duże ilości i magazynować przez długi czas.
agazima napisał/a:
lepiej przelac do malych buteleczek i nie otweirac za czesto bo sie ulatnia olej i w lodowce trzymac

ulatnia, czy utlenia?

Lily - 2008-06-23, 17:41

agazima napisał/a:
spożywany w postaci pasty dr. budwig
może, ale nie jest to metoda dla wegan
agazima - 2008-06-23, 18:39

ta pasta to twaróg z jogurtem i olejem zmiksowana w tej [postaci omega 3 szybciej transportuje sie w organizmie oczywiscie jesli sie spozywa z innymi produktami napewno ma wlasciwosci lecznice ale wazne zeby z bialkiem takze polecane jest z rybami, kaszami, pasta serowa a tak w ogole zapraszam do artykulu o tym oleju
moja dietetyczka powiedziala ze tylko ten olej z oleofarmu jest wiarygodny te ze sklepu sa czesto w jasnych butelkach co mowi nam ze to podrobka wazne jest czytanie na etykietach
zalecila mi ona tez przelanie do mniejszych butelek i trzymanie w lodowce
tu sa przepisy z olejem
hxxp://www.oleofarm.com.pl/przepisy4.php
ja sama codziennie staram sie zjadac ta paste i juz po tygodniu tak mi sie wlosy poprawily ze szok lsnia i sa delikatne.
tu jest o oleju
hxxp://www.primanatura.pl/

Lily - 2008-06-23, 18:43

agazima napisał/a:
ja sama codziennie staram sie zjadac ta paste i juz po tygodniu tak mi sie wlosy poprawily ze szok lsnia i sa delikatne.
wiesz, nie chcę na siłę negować tego, co piszesz, ale włosy, które już wyrosły są martwe i od jedzenia oleju przez tydzień nie mogły się poprawić...
a jeśli chodzi o olej lniany to myślę, że nie tylko ten jeden jest dobry, O ILE jest świeży - czyli przy dobrym przechowywaniu ok. 2 tygodnie od tłoczenia

alcia - 2008-06-23, 18:55

agazima napisał/a:
moja dietetyczka powiedziala ze tylko ten olej z oleofarmu jest wiarygodny te ze sklepu sa czesto w jasnych butelkach co mowi nam ze to podrobka wazne jest czytanie na etykietach

czytanie - rzecz oczywista. Jasne opakowanie świadczy o podróbie? Świadczyć może o tym, że olej będzie miał dostęp do światła i przez to będzie szybciej tracił na wartości. Ale akurat ja na ogół widuję oleje w ciemnych butelkach. i wszystkie jak leci - zjełczałe, oleofarmu również.
najlepiej:
Lily napisał/a:
przy dobrym przechowywaniu ok. 2 tygodnie od tłoczenia

czyli ciężka sprawa.

pozostaję więc przy nasionach :)

Lily - 2008-06-23, 18:57

Ale ja nie rozumiem, co to znaczy "podróbka" - że niby z czego ten olej? Z rzepaku? Po prostu w jasnej butelce szybciej się zepsuje i tyle...
agazima - 2008-06-23, 19:19

jesli komus bardzo zalezy aby miec dobry olej to wie gdzie go kupic i tyle ale niewazne nie ma co sie spierac bo i tak ma kazdy swoje zdanie
a te wlosy nie mogly mi sie od tak zmienic ja wierze w moc tego oleju udowodniono ze po ok. tyg stosowania oleju czuje sie tak zwana homeostaze. napewno to skutek omega 3
nastepnym super źrodlem omega 3 jest olej z kryla tez ciezko dostepny :(

a tak nie z beczki bo nie moglam znalezc w necie weganie to nie jedza zadnych produktow od zwierzat ale czemu jaj nie jedza ? przeciez wtedy sie nie zabija ....?
jesli kogos urazam z gory przepraszam
od 5 miesiecy jestes wegetarianka i zaglebiam sie w to wszytsko

Lily - 2008-06-23, 19:23

agazima napisał/a:
nastepnym super źrodlem omega 3 jest olej z kryla tez ciezko dostepny :(
hmm, kryl nie jest wegetariański ;)
agazima - 2008-06-23, 19:27

niestety nie ale musze miec dobre zrodlo omega 3 bo mam 17 lat ale przynajmniej nie wiaze sie to z jedzieniem miesa
przynajmniej jest to czysty olej bez zadnych toksyn ktore zawiera rybie mieso

Lily - 2008-06-23, 19:29

agazima napisał/a:
niestety nie ale musze miec dobre zrodlo omega 3 bo mam 17 lat
a co to ma do rzeczy? na tym forum sporo jest osób, które mają dzieci i nie muszą jakoś korzystać z morskich skorupiaków ;)
PiPpi - 2008-06-23, 19:32

agazima napisał/a:


a tak nie z beczki bo nie moglam znalezc w necie weganie to nie jedza zadnych produktow od zwierzat ale czemu jaj nie jedza ? przeciez wtedy sie nie zabija ....?
jesli kogos urazam z gory przepraszam
od 5 miesiecy jestes wegetarianka i zaglebiam sie w to wszytsko


mleka i jego przetworów tez nie jedzą, a przecież dla mleka nie trzeba zabić zwierzęcia, jest masa innych powodów, negatywny wpływ nabiału na zdrowie, większe zanieczyszczenie nabiału niż pokarmu roślinnego, wykorzystywanie zwierząt ma tu miejsce niestety a w moim odczuciu weganie bardziej po partnersku traktują zwierzęta, btw sama jakiś czas byłam weganką

agazima - 2008-06-23, 19:36

ale tak naprawde skad wiemy czy dostarczamy wystarczajaco omega 3 do organizmu bo ja nie wiem
agazima - 2008-06-23, 19:45

ja akurat jaja mam od babci ktora ma maly kurnik wiec bardzo eko mam te jaja i sie nie musze martwic o to a jestem ciekawa jak to jest z serem bialym i jogurtami?
agazima - 2008-06-23, 19:59

dzieki juz nie zasmiecam forum rzeczami nie na temat hehe

[ Dodano: 2008-06-23, 20:04 ]
czyli wegaństwo jest zdrowsze na to wychodzi
a jesli sie kupuje organiczne przetwory takie jak kozi kefir czy ser bialy to chyba nie ma obawy o jakies nieproszone bakterie czy co?
bo np. wazne jest odnawianie flory jelitowej a to mozna uzyskac pijac kefir albo maslanke

alcia - 2008-06-23, 20:25

agazima, zapraszam do odpowiedniego działu na takie rozmowy. To jest dział kuchnia, temat dot. oleju lnianego.

agazima napisał/a:
bo np. wazne jest odnawianie flory jelitowej a to mozna uzyskac pijac kefir albo maslanke

jak się ją niszczy, to i może trzeba odnawiać :)

agazima - 2008-06-23, 20:34

nawet najzdrowsi ludzie odnawiaja
dżo - 2008-06-23, 21:04

agazima napisał/a:
postaci omega 3 szybciej transportuje sie w organizmie oczywiscie jesli sie spozywa z innymi produktami napewno ma wlasciwosci lecznice ale wazne zeby z bialkiem

czyli wystarczy, że jest spożywany np. z ciecierzycą jako humus, lub pastą fasolową, itd, nie musi to być od razu twaróg,
agazima, czy znasz dokładne wyjaśnienie dlaczego kwasy omega 3 należy spożywać z białkiem?

agazima - 2008-06-23, 21:07

nie chodzi mi o wszytskie omega 3 tylko konkretnie olej lniany musi byc spozywany z białkami najlpiej poczytac o tym tam jest fachowe wyjasnienie dietetyczka podala mi liste rzeczy z ktorymi najlepiej zjadac olej wiec jesli ktos zaintersowany moge napisac
dżo - 2008-06-23, 21:08

agazima napisał/a:
nie chodzi mi o wszytskie omega 3 tylko konkretnie olej lniany musi byc spozywany z białkami

ale dlaczego właśnie tak? to mnie interesuje,

agazima - 2008-06-23, 21:11

Olej lniany i chudy biały ser muszą być spożywane razem, gdyż wzajemnie się uzupełniają uruchamiając korzystne procesy biochemiczne. Zmiksowanie zawierającego nienasycone kwasy oleju lnianego z chudym białym serem powoduje związanie kwasów z białkami umożliwiając bardzo szybkie przyswajanie w układzie pokarmowym i transportowanie w organizmie.

[ Dodano: 2008-06-23, 21:13 ]
Białka twarożka są bogate w siarkę. Bardzo istotny składnik wszystkich tkanek oraz m.in. witaminy B1, kwasu pantotenowego i biotyny. Jest więc niezbędna do prawidłowego spalania białek, węglowodanów i tłuszczów. Zmiksowanie oleju lnianego z twarogiem powoduje związanie nienasyconych kwasów tłuszczowych z białkami. Ten prosty zabieg sprawia, że tłuszcz staje się rozpuszczalny w wodzie. Jest to bardzo istotna przemiana, która umożliwia bardzo szybkie i pełne przyswajanie w układzie pokarmowym oraz transportowanie we krwi i limfie.

w ogole zainteresowalam sie dr. budwig juz dawno polecam gorąco !

Lily - 2008-06-23, 21:23

agazima, a co ma zrobić osoba uczulona na białka mleka?
agazima - 2008-06-23, 22:08

:-?
Marcela - 2008-06-24, 09:10

alcia napisał/a:
a na ogół widuję oleje w ciemnych butelkach. i wszystkie jak leci - zjełczałe, oleofarmu również

Mam identyczne doświadczenia. Kilka razy nawet wymieniłam olej na inny, z innej partii lub innej firmy i ten nowy też był zjełczały , gorzki. Przestałam kupować i też bazuję na siemieniu.

YolaW - 2008-06-24, 21:12

Mam dobrą koleżankę, która jest bardzo zorientowana w temacie olejów (ze względu na pracę) i powiedziała, że bardzo bogaty w omega 3 jest też olej rzepakowy. Tak na marginesie: dowiedziałam się od niej, że nie ma czegoś takiego jak olej z pierwszego tłoczenia, to tylko chwyt marketingowy.

A co do agazima: hmmm...powiem tak: ta sama koleżanka kończy teraz kolejne studia i tam jeden z profesorów powiedział jej, że firmy często zatrudniają osoby, których zadaniem jest wchodzenie na różne fora i promowanie ich produktów, oczywiście jako "normalny lecz zorientowany" obywatel. A agazima jest tu od wczoraj, nie przedstawiła się i udziela się tylko w tym temacie (sprawdziłam jej posty). Coś mi się to podejrzane wydaje...Choć mogę się mylić...

Lily - 2008-06-24, 21:14

Agazima udziela się też na forum wegetarianie.pl :)
YolaW - 2008-06-24, 21:23

na stałe czy tak jak tutaj?
Lily - 2008-06-24, 21:25

Od dzisiaj :)
YolaW - 2008-06-24, 21:33

I też poleca konkretny produkt?
Lily - 2008-06-24, 21:36

Jak dotąd nie :) Może to po prostu fascynacja jakimś odkryciem ;)
alcia - 2008-06-24, 22:25

YolaW napisał/a:
powiedziała, że bardzo bogaty w omega 3 jest też olej rzepakowy.

no to muszę powiedzieć, że mocno przesadziła :-| . Zawiera ponad 5x mniej omega-3 niż lniany. Czyli niewiele, równie dobry byłby w takim razie olej sojowy.
YolaW napisał/a:
Tak na marginesie: dowiedziałam się od niej, że nie ma czegoś takiego jak olej z pierwszego tłoczenia, to tylko chwyt marketingowy.

no z tym też nie do końca mogę się zgodzić. Przykładem tego, że się myli są chociażby różne klasy oliwy z oliwek. od tej z pierwszego tłoczenia, po tą sansa, pomace oil (oliwa z wytłoczyn oliwek)

agazima - 2008-06-25, 08:31

ja mam 17 lat wiec nie promuje niczego tylko podzielam sie informacjami jak ktos nie wiem nie wierzy albo co trudno ja jestem tylko tym zainteresowana i chcialam celnych uwag troche zapodac :)

[ Dodano: 2008-06-25, 08:34 ]
awszytskie osoby tutaj to mamy?

alcia - 2008-06-25, 09:01

agazima napisał/a:
awszytskie osoby tutaj to mamy?

nie, są mamy, są osoby bezdzietne i są dużo młodsze - jak Ty :)

agazima - 2008-06-25, 10:38

gdzie mozna sie przedstawic i poznac innych?
martka - 2008-06-25, 11:14

agazima, zapraszam do działu 'powitania' ;-)
alcia - 2008-06-25, 13:36

agazima napisał/a:
gdzie mozna sie przedstawic i poznac innych?

a ja zapraszam na początek tutaj: hxxp://wegedzieciak.pl/index.php
wszystko jest jasno opisane :)

YolaW - 2008-06-25, 19:53

alcia napisał/a:
YolaW napisał/a:
Tak na marginesie: dowiedziałam się od niej, że nie ma czegoś takiego jak olej z pierwszego tłoczenia, to tylko chwyt marketingowy.


no z tym też nie do końca mogę się zgodzić. Przykładem tego, że się myli są chociażby różne klasy oliwy z oliwek. od tej z pierwszego tłoczenia, po tą sansa, pomace oil (oliwa z wytłoczyn oliwek)

myślę, że miała na myśli olej rzepakowy, zapytam jeszcze dokładnie.

Mirka - 2008-06-26, 08:57

dżo napisał/a:
ale dlaczego właśnie tak? to mnie interesuje,

Dżo, poczytaj o diecie dr Budwid ( znajdziesz wiele artykułów przez Googla). Zasady tej diety i dlaczego akurat olej ma być miksowany z chudym twarogiem są opisane.
Ostatnio dr Dąbrowska zaleciła tą dietę mojemu mężowi na regenerację nerwu wzrokowego. Kupuję olej w Oleofarmie. Też oceniam , ze jest najlepszy, po przetestowaniu różnych. Jeśli ktoś jada biały ser ( chociażby dopuszczając jego spożycie " na lekarstwo") to mix wg dr Budwig jest bardzo smacznym sposobem jadania oleju lnianego.
Miksuje się ok. 5 min. Wychodzi z tego jednolity krem, bez żadnych olejowych naleciałości i smaczków.
Można dodać do musli, zmiksować z owocami, zrobić z tego sos na słono ( z różnymi dodatkami) do kasz lub makaronu.
Lily napisał/a:
agazima, a co ma zrobić osoba uczulona na białka mleka?

Mleko przefermentowane (twaróg) nie uczula.

Lily - 2008-06-26, 09:45

Mirka napisał/a:
Mleko przefermentowane (twaróg) nie uczula.
Tu chyba masz na myśli laktozę, a nie białko.
Mirka - 2008-06-26, 10:14

Lily napisał/a:
Tu chyba masz na myśli laktozę, a nie białko.

Mam na myśli białko czyli kazeinę. Mleko sfermentowane ma białka rozłożone przez bakterie kwasu mlekowego.

Lily - 2008-06-26, 10:16

Nie spotkałam się z tezą, żeby osoba uczulona na mleko mogła jeść twaróg.
Mirka - 2008-06-26, 10:54

Moja teza opiera się na wykładach dr Dąbrowskiej. Istotne jest również, czy kazeina wywołuje produkcję przez układ immunologiczny przeciwciał IgE czy IgG. Hasło "uczulenie" jest bardzo ogólne.
magdusia - 2008-06-26, 11:17

niestety z praktyki wiem że twaróg również uczula,mimo tego że białka są rozłożone.
Być może w mniejszym stopniu,ale jednak.

agazima - 2008-06-26, 11:51

ale uczula osoby ktore sa od dziecka na mleko uczulone czy rowniez osoby normalne bez zadnych alergii na pokarm
Mirka - 2008-06-26, 12:35

magdusia napisał/a:
wiem że twaróg również uczula,mimo tego że białka są rozłożone.

To znaczy jakiś składnik twarogu alergizuje, ale czy wiadomo który? Do kupnych twarogów dodawana jest masa chemii. Już sam fakt, że mleko jest gotowane powoduje, że ok. 70% ludzi ma na nie alergię albo nietolerancję.
W ramach próby można by zakwasić dobre mleko prosto od krowy, potem krótko je podgrzać i spróbować podać alergikowi.
agazima napisał/a:
ale uczula osoby ktore sa od dziecka na mleko uczulone czy rowniez osoby normalne bez zadnych alergii na pokarm

Niestety, fakt że nie masz np. widocznych skutków alergi od dziecka nie znaczy w 100%, że wogóle jej nie masz.
Ludzie dorośli mają często tzw. "postać uśpioną alergii" na mleko.
Nie mają widocznych natychmiast objawów, ale skutki dla organizmu są takie same, jakby miały pełnoobjawową alergię ( np. osteoporoza, miażdżyca itp).
No i można nie mieć alergii, a mieć nietolerancję pokarmową - organizm produkuje przeciwciała IgG. W odróznieniu od alergii skutki nietolerancji widoczne są po kilku dniach i przez to trudno ocenić co nam nie służy.
Najlepiej jednak mleka niezakwaszonego nie pić.

agazima - 2008-06-26, 13:09

czyli polecacie kefiry lub maslanki?
ja mleka krowiego od dawna nie pije bo wole sojowe
slyszalam ze kozie jest zdrowsze od krowiego


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group