|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Specjalne okazje - Sylwek
misza - 2009-12-28, 12:16 Temat postu: Sylwek Macie jakieś pomysły na menu Sylwestrowe?Szukam inspiracji ...
Na razie wymyśliłam tylko marchewki w cieście piwnym i sałatki.
Chciałabym też zrobić koreczki (znacie jakieś fajne?). Pomożecie?(nie w robieniu, tylko w wymyślaniu:>).
Agnieszka - 2009-12-28, 12:56
w koreczki bym się nie bawiła, no chyba że dodatkowe dłonie do pomocy
jeśli masz sprzęt miksujący może:
dipy by k.leee
pesto paprykowe by ag
fava by Daga
majonez wegański (szybki i cieszący się powodzeniem na forum jest z fasoli w puszcze – przepis podawała Amanii )
zawsze można w nich zamoczyć chrupki, pieczywo, warzywa surowe.......
pomyśl o kotlecikach jęczmiennych by Euri (proste i smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno)
pewnie przygotowałabym coś na ciepło (co łatwo podgrzać) jak warzywa duszone czy bigos
misza - 2009-12-28, 14:17
Szczerze mówiąc, spojrzałam tylko na przekąski (bo o te głównie mi chodzi) w dziale jedzeniowym,ale nie ma tam zbyt wielu tematów...
Z drugiej strony w "specjalnych okazjach" nie ma jeszcze wątku a propos Sylwestra, więc pomyślałam, że założę .
Ale dzięki, dzięki za pomysły .
Aaaa...i jeszcze pytanie, z serii głupich : w co wbić koreczki, żeby było ładnie ?
maryczary - 2009-12-28, 14:38
misza napisał/a: | w co wbić koreczki, żeby było ładnie ? | w coś dużego
może w połówkę melona, grejpfruta
Lady_Bird - 2009-12-28, 14:42
maryczary napisał/a: | misza napisał/a: | w co wbić koreczki, żeby było ładnie ? | w coś dużego
może w połówkę melona, grejpfruta |
albo jabłko.
Agnieszka - 2009-12-28, 15:19
Euri: dziękuję
nie sztuką jest narobić się i paść na "pysk"
w cieście piwnym można np. krążki cebuli albo pobawić się w pakory warzywne a dla lubiących garowanie: samosy, kofty (na zimno też ok)
koreczki może w dwóch wariantach np. owocowe i takie warzywne z dodatkiem sera lub tofu wędzonego / kiełbasek sojowych (z kiszonymi lub konserwowymi warzywami/grzybami, papryką żywą w różnych kolorach, surowymi pieczarkami, rzodkiewką (też jest biała), oliwkami lub dużymi kaparami
dobrej zabawy i smakowitych potraw:-)
opisz wrażenia
ag - 2009-12-28, 15:39
a może wege sushi? ładnie wygląda i smaczne jest
omlet ze szpinakiem pokrojony na paseczki, do tego dip z sosu sojowego z imbirem, chilli, czosnkiem i świeżą kolendrą
na ciepło - pieczone pieczarki (faszerowane suszonymi pomidorami, dymką i pesto)
Agnieszka - 2009-12-28, 16:26
ag: przepraszam już poprawiłam wpadkę
Soul - 2009-12-31, 10:12
Misza, my idziemy na przebieranego sylwestra, gdzie połowa z 15 osób to wege, więc będzie niezła rywalizacja kulinarna
od nas będzie pasztet gryczano-czosnkowy z soczewicą i świeży chlebek orkiszowy z sezamem,
domowe masło ziołowe (przy okazji dekoracyjne bo zielone) w małych miseczkach,
faszerowane pieczarki,
na ciepło ratatuja
a na słodko sałatka owocowa z dekoracjami z uciętych szczytów ananasa,
jakieś czekoladki z mleka w proszku, z żurawiną
kostki ciasta bananowego z bakaliami;
i ciasteczka francuskie z konfiturą różaną (zostały jeszcze ze świąt).
Ciekawe co inni przyniosą, mniam
margot - 2009-12-31, 10:38
Soul napisał/a: | będzie pasztet gryczano-czosnkowy z soczewicą i świeży chlebek orkiszowy z sezamem, |
a jak robisz ten pasztet?
a chleb na zakwasie?Sezam do środka czy tylko posypany?
Soul - 2009-12-31, 11:25
chlebek na drożdżach, nie mam czasu na zakwas ∞ a sezam grubo na wierzch, fajnie się spieka.
a pasztet jest z filiżanki soczewicy, filiżanki kaszy gryczanej mocno palonej, obie namaczane na noc. Ugotować razem do miękkości, wrzucając do garnka całą główkę czosnku, nieobraną Osobno ugotować warzywa, dowolne, ja daję dużo selera i marchwi, i pietruszkę, też do garnka daję drugą główkę czosnku.
Po ugotowaniu i odcedzeniu wyciskasz do miski z kaszą i warzywami obie główki, czosnek wychodzi w postaci ugotowanego mięciusiego masełka, żadnego obierania, babrania się, uwielbiam ten sposób
dodaję full pieczarek podsmażonych z dwiema cebulami, całą natkę pietruszki, dużo ziół (mieszanki ojca mateusza, taka z 18 ziółek) dużo pieprzu, wszystko wg uznania, jedno jajko lub półtora, garść bułki tartej, miksujesz jakimś blenderem do lekkiej puchatej konsystencji i siup do nasmarowanych i obsypanych bułką foremek.
I już, jest prosty, tani i boski
Malinetshka - 2009-12-31, 12:40
Soul napisał/a: | soczewicy |
Przepis brzmi pysznie a z którą soczewicą najlepsiejszy?
Anja - 2009-12-31, 13:29
A słyszeliście o przesądzie, że jeśli w sylwestra pojawi się na stole potrawa z kaszy jaglanej, to w nowym roku nie zabraknie pieniędzy? Ja na wszelki wypadek co roku coś z niej robię...
margot - 2009-12-31, 13:37
Anja napisał/a: | A słyszeliście o przesądzie, że jeśli w sylwestra pojawi się na stole potrawa z kaszy jaglanej, to w nowym roku nie zabraknie pieniędzy? |
nie ale niechcący się przyłączyłam to mi się udało
Soul napisał/a: | pasztet jest z filiżanki |
Soul , brzmi pysznie , dziękuję za przepis
agazima - 2009-12-31, 13:51
ja wlasnie zrobilam wege sushi z kaszy jaglanej dwie wersje:
tempeh ogorek kiszony suszona sliwka musztarda
tempeh ogorek kiszony suszony pomidor musztarda
maczane w sosie sojowym
Soul - 2009-12-31, 14:05
Oby wam smakował tak jak nam! Nawet mój mięsny małż go uwielbia
Acha, ja robiłam zawsze z zielonej soczewicy, z innej jeszcze nie próbowałam, no i co do pieczenia, temp. nie podam, bo mam piekarnik gazowy na oko, bez podziałki, ale piekę w średnim płomieniu przez około półtorej godziny. Z wierzchu musi się zrobić mała skorupka, taka jak powierzchnia wyschniętej ziemi latem, a w środku musi być sprężysty i miękki, by móc go rozsmarować.
Powodzenia!
margot - 2009-12-31, 14:21
agazima napisał/a: | wege sushi z kaszy jaglanej dwie wersje: |
a bardziej szczegółowo to jak się robi takie sushi? Na glon daje się kasze tak jak ryż?
gosia_w - 2009-12-31, 15:42
Anja napisał/a: | A słyszeliście o przesądzie, że jeśli w sylwestra pojawi się na stole potrawa z kaszy jaglanej, to w nowym roku nie zabraknie pieniędzy? |
ja nie słyszałam, dziękuję za informację
U nas była na śniadanie jaglanka z owocami, a do obiadu były kotleciki jaglane z marchewką i cebulą. Nawet totalnie nie-kotlecikowa córcia zjadła jednego Pewno pomogło własnoręczne lepienie i panierowanie. Kuchnię właśnie domyłam
Anja - 2009-12-31, 16:17
Ja dziś to hxxp://www.youtube.com/watch?v=GG6x-CAq7nw]to robię na sylwka. Od tamtego roku to nasza "nowa świecka tradycja".
daria - 2009-12-31, 17:21
Urobiłam się straszliwie, z dzieckiem w kuchni, z przerwami na karmienie, przewijanie, zabawianie od 12.00 do 17.00 stworzyłam:
sushi aż nie wierzę, że mi się udało, nadzienie z ogórka surowego, papryki czerwonej, pieczarek, suszonych pomidorów, awokado, cukini podparowanej, marchwii podparowanej, mam nadzieję, że będzie pychaaa
tarta, której już kawałek zjedliśmy na obiad: ciasto z mąki białej i groszkowej - wyszło pyszne do tego farsz szpinakowo cukiniowo paprykowo pieczarkowy zapiekany z serem żółtym
pieczarki pieczone z farszem z soczewicy czerwonej, zielonej i czarnej doprawione curry
sałatka z mozarellą z pomidorami i bazylią plus zielona sałata i awokado, skropione oliwą i cytryną, mniam mniam
ciekawe kto to wszystko zje
a na deser:
tiramisu, robiłam wczoraj
na serku mascarpone podduszone jabłka z cynamonem i wanilią
smażony banan polany sosem ze stopionej czekolady z gałką lodów
trochę zaszalałam, ale co tam, sylwester jest raz w roku
Jagienka - 2009-12-31, 18:06
daria napisał/a: | Urobiłam się straszliwie, z dzieckiem w kuchni, z przerwami na karmienie, przewijanie, zabawianie od 12.00 do 17.00 stworzyłam:
sushi aż nie wierzę, że mi się udało, nadzienie z ogórka surowego, papryki czerwonej, pieczarek, suszonych pomidorów, awokado, cukini podparowanej, marchwii podparowanej, mam nadzieję, że będzie pychaaa
tarta, której już kawałek zjedliśmy na obiad: ciasto z mąki białej i groszkowej - wyszło pyszne do tego farsz szpinakowo cukiniowo paprykowo pieczarkowy zapiekany z serem żółtym
pieczarki pieczone z farszem z soczewicy czerwonej, zielonej i czarnej doprawione curry
sałatka z mozarellą z pomidorami i bazylią plus zielona sałata i awokado, skropione oliwą i cytryną, mniam mniam
ciekawe kto to wszystko zje
a na deser:
tiramisu, robiłam wczoraj
na serku mascarpone podduszone jabłka z cynamonem i wanilią
smażony banan polany sosem ze stopionej czekolady z gałką lodów
trochę zaszalałam, ale co tam, sylwester jest raz w roku |
Znakomite menu
Pod wrażeniem jestem i zaczerpnę z tych pomysłów przy jakiejś okazji, bo Sylwester to u nas nic ciekawego w tym roku - sami w domu w dodatku zmęczeni życiem (tymczasowo mam nadzieję). Ale dzisiaj pomyślałam sobie, że za rok zostawię Córeczkę mojej Mamie (bo pewnie wytrzyma już noc bez moich piersi ) i wybierzemy się na bal.
gosia_w - 2009-12-31, 19:51
daria, ale smakowicie zastawiony stół!
Ewa mama Nuli - 2011-01-01, 14:51
A ja czytającąc te Wasze przepisy już czakam na Wielkanoc
|
|