wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Specjalne okazje - Sylwek

misza - 2009-12-28, 12:16
Temat postu: Sylwek
Macie jakieś pomysły na menu Sylwestrowe?Szukam inspiracji :mrgreen: ...
Na razie wymyśliłam tylko marchewki w cieście piwnym i sałatki.
Chciałabym też zrobić koreczki (znacie jakieś fajne?). Pomożecie?(nie w robieniu, tylko w wymyślaniu:>).

Agnieszka - 2009-12-28, 12:56

w koreczki bym się nie bawiła, no chyba że dodatkowe dłonie do pomocy

jeśli masz sprzęt miksujący może:
dipy by k.leee
pesto paprykowe by ag
fava by Daga
majonez wegański (szybki i cieszący się powodzeniem na forum jest z fasoli w puszcze – przepis podawała Amanii )
zawsze można w nich zamoczyć chrupki, pieczywo, warzywa surowe.......

pomyśl o kotlecikach jęczmiennych by Euri (proste i smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno)
pewnie przygotowałabym coś na ciepło (co łatwo podgrzać) jak warzywa duszone czy bigos

misza - 2009-12-28, 14:17

Szczerze mówiąc, spojrzałam tylko na przekąski (bo o te głównie mi chodzi) w dziale jedzeniowym,ale nie ma tam zbyt wielu tematów...
Z drugiej strony w "specjalnych okazjach" nie ma jeszcze wątku a propos Sylwestra, więc pomyślałam, że założę :-P .
Ale dzięki, dzięki za pomysły :-) .


Aaaa...i jeszcze pytanie, z serii głupich ;-) : w co wbić koreczki, żeby było ładnie :roll: ?

maryczary - 2009-12-28, 14:38

misza napisał/a:
w co wbić koreczki, żeby było ładnie :roll: ?
w coś dużego :)
może w połówkę melona, grejpfruta

Lady_Bird - 2009-12-28, 14:42

maryczary napisał/a:
misza napisał/a:
w co wbić koreczki, żeby było ładnie :roll: ?
w coś dużego :)
może w połówkę melona, grejpfruta


albo jabłko.

Agnieszka - 2009-12-28, 15:19

Euri: dziękuję :-)
nie sztuką jest narobić się i paść na "pysk"

w cieście piwnym można np. krążki cebuli albo pobawić się w pakory warzywne a dla lubiących garowanie: samosy, kofty (na zimno też ok)

koreczki może w dwóch wariantach np. owocowe i takie warzywne z dodatkiem sera lub tofu wędzonego / kiełbasek sojowych (z kiszonymi lub konserwowymi warzywami/grzybami, papryką żywą w różnych kolorach, surowymi pieczarkami, rzodkiewką (też jest biała), oliwkami lub dużymi kaparami

dobrej zabawy i smakowitych potraw:-)
opisz wrażenia :-)

ag - 2009-12-28, 15:39

a może wege sushi? ładnie wygląda i smaczne jest :-)
omlet ze szpinakiem pokrojony na paseczki, do tego dip z sosu sojowego z imbirem, chilli, czosnkiem i świeżą kolendrą
na ciepło - pieczone pieczarki (faszerowane suszonymi pomidorami, dymką i pesto)

Agnieszka - 2009-12-28, 16:26

ag: przepraszam :oops: już poprawiłam wpadkę
Soul - 2009-12-31, 10:12

Misza, my idziemy na przebieranego sylwestra, gdzie połowa z 15 osób to wege, więc będzie niezła rywalizacja kulinarna :mryellow:

od nas będzie pasztet gryczano-czosnkowy z soczewicą i świeży chlebek orkiszowy z sezamem,
domowe masło ziołowe (przy okazji dekoracyjne bo zielone) w małych miseczkach,
faszerowane pieczarki,
na ciepło ratatuja

a na słodko sałatka owocowa z dekoracjami z uciętych szczytów ananasa,
jakieś czekoladki z mleka w proszku, z żurawiną
kostki ciasta bananowego z bakaliami;
i ciasteczka francuskie z konfiturą różaną (zostały jeszcze ze świąt).

Ciekawe co inni przyniosą, mniam :-)

margot - 2009-12-31, 10:38

Soul napisał/a:
będzie pasztet gryczano-czosnkowy z soczewicą i świeży chlebek orkiszowy z sezamem,

a jak robisz ten pasztet?
a chleb na zakwasie?Sezam do środka czy tylko posypany?

Soul - 2009-12-31, 11:25

chlebek na drożdżach, nie mam czasu na zakwas :-> ∞ a sezam grubo na wierzch, fajnie się spieka.

a pasztet jest z filiżanki soczewicy, filiżanki kaszy gryczanej mocno palonej, obie namaczane na noc. Ugotować razem do miękkości, wrzucając do garnka całą główkę czosnku, nieobraną :-P Osobno ugotować warzywa, dowolne, ja daję dużo selera i marchwi, i pietruszkę, też do garnka daję drugą główkę czosnku.

Po ugotowaniu i odcedzeniu wyciskasz do miski z kaszą i warzywami obie główki, czosnek wychodzi w postaci ugotowanego mięciusiego masełka, żadnego obierania, babrania się, uwielbiam ten sposób :-D

dodaję full pieczarek podsmażonych z dwiema cebulami, całą natkę pietruszki, dużo ziół (mieszanki ojca mateusza, taka z 18 ziółek) dużo pieprzu, wszystko wg uznania, jedno jajko lub półtora, garść bułki tartej, miksujesz jakimś blenderem do lekkiej puchatej konsystencji i siup do nasmarowanych i obsypanych bułką foremek.

I już, jest prosty, tani i boski :-)

Malinetshka - 2009-12-31, 12:40

Soul napisał/a:
soczewicy

Przepis brzmi pysznie :) a z którą soczewicą najlepsiejszy? :)

Anja - 2009-12-31, 13:29

A słyszeliście o przesądzie, że jeśli w sylwestra pojawi się na stole potrawa z kaszy jaglanej, to w nowym roku nie zabraknie pieniędzy? Ja na wszelki wypadek co roku coś z niej robię... ;-)
margot - 2009-12-31, 13:37

Anja napisał/a:
A słyszeliście o przesądzie, że jeśli w sylwestra pojawi się na stole potrawa z kaszy jaglanej, to w nowym roku nie zabraknie pieniędzy?

nie ale niechcący się przyłączyłam :mrgreen: to mi się udało ;-)

Soul napisał/a:
pasztet jest z filiżanki

Soul , brzmi pysznie , dziękuję za przepis

agazima - 2009-12-31, 13:51

ja wlasnie zrobilam wege sushi z kaszy jaglanej dwie wersje:
tempeh ogorek kiszony suszona sliwka musztarda
tempeh ogorek kiszony suszony pomidor musztarda
maczane w sosie sojowym

Soul - 2009-12-31, 14:05

Oby wam smakował tak jak nam! :-) Nawet mój mięsny małż go uwielbia :-P

Acha, ja robiłam zawsze z zielonej soczewicy, z innej jeszcze nie próbowałam, no i co do pieczenia, temp. nie podam, bo mam piekarnik gazowy na oko, bez podziałki, ale piekę w średnim płomieniu przez około półtorej godziny. Z wierzchu musi się zrobić mała skorupka, taka jak powierzchnia wyschniętej ziemi latem, a w środku musi być sprężysty i miękki, by móc go rozsmarować.

Powodzenia! :-)

margot - 2009-12-31, 14:21

agazima napisał/a:
wege sushi z kaszy jaglanej dwie wersje:

a bardziej szczegółowo to jak się robi takie sushi? Na glon daje się kasze tak jak ryż?

gosia_w - 2009-12-31, 15:42

Anja napisał/a:
A słyszeliście o przesądzie, że jeśli w sylwestra pojawi się na stole potrawa z kaszy jaglanej, to w nowym roku nie zabraknie pieniędzy?

ja nie słyszałam, dziękuję za informację ;-)
U nas była na śniadanie jaglanka z owocami, a do obiadu były kotleciki jaglane z marchewką i cebulą. Nawet totalnie nie-kotlecikowa córcia zjadła jednego :-D Pewno pomogło własnoręczne lepienie i panierowanie. Kuchnię właśnie domyłam :mryellow:

Anja - 2009-12-31, 16:17

Ja dziś to hxxp://www.youtube.com/watch?v=GG6x-CAq7nw]to robię na sylwka. Od tamtego roku to nasza "nowa świecka tradycja". ;-)
daria - 2009-12-31, 17:21

Urobiłam się straszliwie, z dzieckiem w kuchni, z przerwami na karmienie, przewijanie, zabawianie od 12.00 do 17.00 stworzyłam:

sushi :shock: aż nie wierzę, że mi się udało, nadzienie z ogórka surowego, papryki czerwonej, pieczarek, suszonych pomidorów, awokado, cukini podparowanej, marchwii podparowanej, mam nadzieję, że będzie pychaaa :mryellow:

tarta, której już kawałek zjedliśmy na obiad: ciasto z mąki białej i groszkowej - wyszło pyszne :-> do tego farsz szpinakowo cukiniowo paprykowo pieczarkowy zapiekany z serem żółtym

pieczarki pieczone z farszem z soczewicy czerwonej, zielonej i czarnej doprawione curry

sałatka z mozarellą z pomidorami i bazylią plus zielona sałata i awokado, skropione oliwą i cytryną, mniam mniam


ciekawe kto to wszystko zje :roll:

a na deser:

tiramisu, robiłam wczoraj
na serku mascarpone podduszone jabłka z cynamonem i wanilią
smażony banan polany sosem ze stopionej czekolady z gałką lodów

trochę zaszalałam, ale co tam, sylwester jest raz w roku :-) ;-)

Jagienka - 2009-12-31, 18:06

daria napisał/a:
Urobiłam się straszliwie, z dzieckiem w kuchni, z przerwami na karmienie, przewijanie, zabawianie od 12.00 do 17.00 stworzyłam:

sushi :shock: aż nie wierzę, że mi się udało, nadzienie z ogórka surowego, papryki czerwonej, pieczarek, suszonych pomidorów, awokado, cukini podparowanej, marchwii podparowanej, mam nadzieję, że będzie pychaaa :mryellow:

tarta, której już kawałek zjedliśmy na obiad: ciasto z mąki białej i groszkowej - wyszło pyszne :-> do tego farsz szpinakowo cukiniowo paprykowo pieczarkowy zapiekany z serem żółtym

pieczarki pieczone z farszem z soczewicy czerwonej, zielonej i czarnej doprawione curry

sałatka z mozarellą z pomidorami i bazylią plus zielona sałata i awokado, skropione oliwą i cytryną, mniam mniam


ciekawe kto to wszystko zje :roll:

a na deser:

tiramisu, robiłam wczoraj
na serku mascarpone podduszone jabłka z cynamonem i wanilią
smażony banan polany sosem ze stopionej czekolady z gałką lodów

trochę zaszalałam, ale co tam, sylwester jest raz w roku :-) ;-)


Znakomite menu :-)
Pod wrażeniem jestem i zaczerpnę z tych pomysłów przy jakiejś okazji, bo Sylwester to u nas nic ciekawego w tym roku - sami w domu w dodatku zmęczeni życiem (tymczasowo mam nadzieję). Ale dzisiaj pomyślałam sobie, że za rok zostawię Córeczkę mojej Mamie (bo pewnie wytrzyma już noc bez moich piersi ;-) ) i wybierzemy się na bal.

gosia_w - 2009-12-31, 19:51

daria, ale smakowicie zastawiony stół!
Ewa mama Nuli - 2011-01-01, 14:51

A ja czytającąc te Wasze przepisy już czakam na Wielkanoc :mryellow:

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group