|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Domowa piekarnia - babeczki marchewkowo-orkiszowe
zina - 2009-12-31, 17:26 Temat postu: babeczki marchewkowo-orkiszowe Wczoraj w kawiarni jadlam muffinki moich marzen! Marchewkowe, maloslodkie i puszyste, dokladnie takie jak lubie
Dzis wygooglowalam przepis na weganskie babeczki o bardzo podobnym smaku
hxxp://www.veggiemealplans.com/archive/1-recipes/917-spelt-carrot-muffins]stad
Przepis jest po angielsku ale zaraz postaram sie go przelozyc.
Mieszanka z siemienia lnianego:
1,5 lyzki swiezozmielonego siemienia lnianego
1/3 cup (one cup odpowiada 250 ml albo niecalej szklance nieslodzonego soku jablkowego albo roslinnego mleka
Suche skladniki:
Szklanka caloziarnistej maki orkiszowej
1 lyzeczka sody
1 lyzeczka cynamonu
1/4 cup rodzynek
1/8 lyzeczki przypraw (dalam takich do piernika na oko ok pol lyzeczki)
1/8 lyzeczki soli
1/4 szklanki orzechow wloskich czyli troche mniej niz 1/4 szklanki
2 duze lyzki zmielonego kokosu
Mokre skladniki:
2 duze lyzki oleju
4 duze lyzki syropu z agawy
4 duze lyzki nieslodzonego masla (badz getego musu) jablkowego (nie mialam wiec nie dodalam)
mala lyzka wanilii (nie mialam , dodalam aromatu migdalowego)
1 szklanka drobnostartej marchewki (ok 2 srednich marchewek)
Wykonanie:
piekarnik nastawic na 190 stopni. Wysmarowac blache muffinkowa olejem.
(W oryginalnym przepisie pisza ze wychodzi ok 24 malych muffinkow. Mi wyszlo 6 duzych bo taki mialam tylko rozmiar papierkow)
Wymieszac siemie lniane z sokiem jablkowym i odstawic na chwile.
Wymieszac dokladnie wszystkie suche skladniki.
W osobnej misce wymieszac wszystkie mokre skladniki i dodac mieszanke z siemienia lnianego.
Dodac mokre skladniki do suchych i wymieszac.
Piec ok 10-12 minut. Pieklam dlugo dluzej ale moj piekarnik jest troche kiepski niestety.
Sprawdzic patyczkiem czy babeczki sa juz suche w srodku.
Smacznego
gosia_w - 2009-12-31, 19:41
Zina, przepis wygląda bardzo apetycznie. Z pewnością wypróbuję.
Zajrzałam do linka i:
1/3 cup to 1/3 szklanki o pojemności 250 ml. W przepisie jest jeszcze 1/4 cup rodzynek. W jednym z komentarzy jest info o zastąpieniu apple butter przez apple sauce. Takowego też nie znam. Zastanawiam się nad dodaniem musu jabłkowego.
Na końcu jest jeszcze info, żeby po wyjęciu z piekarnika zostawić na 3-4 minuty w foremce. Wyjąć i studzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pudełku.
kociakocia - 2009-12-31, 21:01
gosia_w, a może cos takiego by się nadało hxxp://www.evergreen.pl/koncentrat-jablkowy-p-162.html
zina - 2009-12-31, 21:33
gosia_w, dziekuje za sprostowanie. Juz poprawilam.
Mialam oczywiscie napisac o jednym cup a nie o 1/3
Ja pieklam w takich papierowych kubeczkach do pieczenia muffinow, ktore wsadzilam do okraglej tortownicy i bylo ok. Ale ostudzic oczywiscie nalezaloby
Apple sauce to chyba takie dosyc zageszczone jablka beda.
Tak sie spieszylam z pieczeniem ze tego skladnika nawet nie zauwazylam szczerze piszac
Babeczki wychodza bardzo puszyste i rzeczywiscie malo slodkie ale ja takie lubie
zina - 2010-01-05, 09:38
Upieklam po raz kolejny tym razem dodajac gruszkowo-jablkowych bardzo gestych powidel dostepnych w UK
Wyszly odrobine slodsze i chyba troche smaczniejsze niz poprzednim razem
maga - 2010-01-05, 10:39
przepis trochę przypomina ciasto dyniowe. podejrzewam, że w smaku też podobne (czytaj: mniamniamuśne )
ifinoe - 2010-01-05, 15:23
apple sauce w przepisach zastępuję musem jabłkowym Ekolandu..do tej pory wszystko wychodziło
gosia_w - 2010-01-05, 16:02
ifinoe napisał/a: | apple sauce w przepisach zastępuję musem jabłkowym Ekolandu..do tej pory wszystko wychodziło |
o, to moja intuicja dobry kierunek wskazała
[ Dodano: 2010-01-21, 14:19 ]
Upiekłam na Dzień Babci (razem z córcią robiłyśmy ). Rzeczywiście pyszne, mięciutkie i puszyste. Dałam przecier jabłkowy domowy. Następnym razem dam go trochę mniej, bo ciasto wyszło bardzo rzadkie. Piekłam 45 minut i myślę, że nawet bardziej gęste ciasto wymaga dłuższego pieczenia niż 10-15 minut. Będę powtarzać, dziękuję za przepis
[ Dodano: 2010-01-21, 21:52 ]
Mąż zjadł resztę (czyli 3 sztuki)! Nie ma już ani jednej babeczki Dobrze, że został mi mus jabłkowy
[ Dodano: 2010-01-23, 21:06 ]
Dzisiaj znowu babeczki Trzeba było wykorzystać otwarty mus jabłkowy. Ciasto wyszło mi dzisiaj bardziej gęste, piekły się krócej (35 minut) i też są pyszne.
Malinetshka - 2010-02-08, 21:43
Podbijam temat, żeby było widać wszystkie posty Gosi
Spróbuję wkrótce "pobabeczkować"
gosia_w - 2010-02-08, 22:31
ja jeszcze dodam, że mi wychodzi 12 sztuk - mam taką klasyczną formę do muffinek. Pewno dlatego pieką się znacznie dłużej, niż w przepisie.
zina - 2010-02-09, 10:10
gosia_w, bardzo sie ciesze ze babeczki Wam zasmakowaly
Srednio pieke je raz na tydzien.
Teraz, z okazji urodzin Klary w sobote, bede robila je z podwojnej ilosci skladnikow
ifinoe - 2010-02-09, 10:51
zrobiłam w sobotę po raz pierwszy i rzeczywiście są przepyszne opchnęliśmy we dwójkę 6 w ciągu pół godziny chyba przydałaby mi się większa forma na muffinki
zina - 2010-02-09, 13:54
ifinoe napisał/a: | chyba przydałaby mi się większa forma na muffinki |
ja wlasnie tez wole wieksze z tego samego powodu
i nie przeszkadza mi bulkowaty troche wyglad
Dla dzieciakow jednak bede piekla wersje mini
gosia_w - 2010-02-09, 15:47
chyba znowu upiekę Ostatnio robiłam z musem morelowym (zmiksowane morele, odrobina słodu, zapasteryzowane). Również pyszne, w zasadzie nie czułam różnicy w stosunku do jabłkowych.
Planuję jeszcze upiec ciasto z tego przepisu.
devil_doll - 2010-02-09, 16:56
super mniam mniam mniam
gosia_w - 2010-02-19, 15:52
Dzisiaj zrobiłam wersję śliwkową - zamiast rodzynek dałam suszone śliwki (trochę je namoczyłam, żeby było łatwiej pokroić), zamiast musu jabłkowego dałam domowe powidła śliwkowe (były dość rzadkie), a przyprawy piernikowej sypnęłam całą łyżeczkę. Siemię namaczam zawsze w wodzie, zamiast sody daję proszek do pieczenia eko. Wersja śliwkowa również jest pyszna Zjadłam 4 babeczki (wyszło mi 12).
dżo - 2010-04-25, 20:15
Zrobiłam dziś wersję zmodyfikoaną bo oczywiście nie miałam wszystkich składników w domu.
Wyszły pyszne . Tymon się nimi opychał, obiadu przez to nie zjadł.
zina - 2010-04-25, 22:07
Dziewczyny, cieszę się że Wam smakują
Ja teraz często modyfikuję trochę przpis i dosypuję co mam pod ręką - zmielone migdały, otręby czy inne orzechy
Zawsze wychodzą pyszne!
gemi - 2010-09-27, 17:06
są przepyszne Tak narobiłam sobie smaka na te muffinki, że specjalnie kupiłam foremki silikonowe. Nie żałuję, bo będą pewnie często używane.
Z braku niektórych składników wprowadziłam następujące modyfikacje:
- zamiast masła, czy musu jabłkowego dodałam jabłko starte na małych oczkach
- zamiast soku jabłowego - wodę
- zamiast syropu z agawy dodałam kamutowy
Wyszły idealne, Pawełek w pełni podzielał mój zachwyt
zina - 2010-09-27, 21:19
gemi, fajnie
U nas też dzięki tym muffinkom pojawiła się w kuchni forma do ich pieczenia, zwyczajna ale taką zdobyłam na okazji
dżo - 2010-10-02, 10:02
Kilka dni temu zobiłam wersję z dynią (pół na pół z marchewką), wyszly pyszne, Tymon uzależniony od babeczek krzyczał babuu babuu
gemi - 2010-10-03, 14:28
dżo, świetny pomysł z tą dynią. Akurat mam w piwnicy 2 wielkie egzemplarze. Koniecznie wypróbuję
ag - 2010-10-03, 15:31
wyglądają rewelacyjnie, zamierzam upiec - w wersji marchewkowej i dyniowej
Maliboo7 - 2011-03-17, 23:22
Pyszności! Już trzecią partię zjadamy
Pozwoliłam sobie wrzucić przepis (trochę zmodyfikowany pod kątem diety bezcukrowej) na moje forum (pod tytułem "MARCHEWKOWE MUFFINKI ZINY" ).
zina - 2011-03-18, 09:58
Maliboo7, ciesze sie ze Ci zasmakowaly
kofi - 2011-03-18, 11:46
Ooo i to jesst dobry pomysł na weekend.
zina - 2011-03-21, 12:53
Siemie mozna tez namoczyc w mleku roslinnym, wychodza rownie pyszne
kofi - 2011-03-21, 13:59
Były bardzo udane, zrobiłam z pojedynczej porcji, bo się odchudzamy i niestety załapałam się na 3 zaledwie.
Jedne z najlepszych, jakie jadłam. Pyyycha.
Wszystko wg przepisu oprócz rodzynek i kokosa (w zamian płatki migdałowe). No i mus jabłkowy niestety słodki miałam, więc syropu mniej.
fylwia - 2011-03-27, 23:47
Zina super przepis . Zrobiłam je wczoraj i są świetne. Nie za słodkie, nie tłuste, aromatyczne i pyszne.
Dodałam suszone śliwki zamiast rodzynek i orzechy pecan zamiast włoskich. I zamiast masła starte jabłko i łyżkę powideł śliwkowych.
Moje pierwsze muffinki w wersji wegańskiej .Teraz zaczajam się na ciasto drożdżowe i tofusernik...
zina - 2011-03-28, 10:11
kofi, fylwia, fajnie
Maliboo7 - 2011-03-28, 12:50
Moje dziecko ostatnio mi powiedziało, że są to "najlepsze muffinki jakie w życiu jadło" Co jakiś czas mnie męczy, żebym mu zrobiła
bodi - 2011-04-27, 22:19
były dzisiaj, bo w ostatniej chwili sobie przypomniałam że dzieci mają jutro w szkole specjalny podwieczorek z okacji królewskiego śłubu Więc trzeba było cos na szybko popełnić
wyszły super
siemię namoczone w mleku sojowym, zamiast rodzynek daktyle, bez musu jabłkowego za to z jednym startym jabłkiem, idealne
wyszło mi 14, trzy pożarłyśmy jeszcze gorące, na deser po kolacji
zina - 2011-04-27, 22:29
Maliboo7, bodi,
mimish - 2011-05-23, 15:20
Wlasnie muffinki wyladowaly w naszym piekarniku i niecierpliwie oczekujemy rezultatu. Zapach jest przepyszny.
excelencja - 2011-05-30, 10:13
zrobiłam te muffiny Gosiu - i to najlepsze jakie zrobiłam ever - dziękować :**
kofi - 2011-05-30, 11:32
Nooo, chyba zrobię Danielikowi na wycieczkę.
monika343 - 2012-07-05, 17:59
Ile minut trzeba piec te mufinki?
śliwka - 2012-07-05, 18:53
monika343, w pierwszym poście zina pisała :
zina napisał/a: | Piec ok 10-12 minut. Pieklam dlugo dluzej ale moj piekarnik jest troche kiepski niestety.
Sprawdzic patyczkiem czy babeczki sa juz suche w srodku. |
koko - 2012-07-12, 16:45
Czy można upiec to jako ciasto, a nie babeczki? Nie mam foremek do babeczek...
zina - 2012-07-12, 17:53
Nie probowalam ale pewnie mozna
Daj znac.
mimish - 2012-07-29, 15:02
Zrobilam dzis po raz kolejny. Pycha!
zina - 2012-07-29, 15:32
mimish, nam tez jeszcze ciagle smakuja i ciesze sie ze Wam rowniez
Kasiarka - 2012-08-14, 20:19
Babeczki popełniłam i są fantastyczne! Jedne z lepszych wegańskich jakie jadłam
Piekłam 20 minut, syropu z agawy poszły tylko 2 łyżki, bo mus jabłkowy miałam bardzo słodki (produkcji cukrolubnej mamy ), zamiast włoskich migdały, a dodatkowo trochę pokrojonej domowej czekolady.
Polecam!!
|
|