wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - CIASTECZKA

vlada - 2007-06-02, 23:20
Temat postu: CIASTECZKA
Wrzucam kilka przepisów z tego forum i nie tylko. WIELE przepisów AniD, lecz ciężko mi okre¶lić które to s±. Przepraszam autorów przepisów, że bez ich pozwolenia wklejam ich dzieła.

CIASTECZKA:
Ciasteczka czekoladowe z quinoa (AniaD.)
1 1/2 szklanki m±ki z quinoa (zemleć na m±kę 1 szklanka quinoa w młynku do kawy)
1/2 szklanki m±ki kukurydzianej
1/3 szklanki oleju
3 czubate łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szklanki zimnej wody
3 łyżki miodu
szczypta soli

Wymieszać w misce m±kę z quinoa, kukurydzian±, kakao, cynamon, sól i proszek. Dodać olej, mieszać, by nie było grudek. Dodać wodę i rozpuszczony miód, wymieszać. Schłodzić w lodówce. Łyżeczk± brać porcje ciasta i formować ciasteczka (palce można delikatnie zwilżyć w oleju). Układać na wysmarowanej olejem blaszce, piec kilkana¶cie minut w ¶rednio nagrzanym piekarniku.


Ciasteczka bananowe:
Składniki:
- 2 lub 3 banany
- 0,5 szklanki oleju
- 0,5 szklanki cukru
- łyżeczka olejku waniliowego
- szklanka m±ki
- łyżeczka sody
- po 1 szklance wiórków kokosowych i płatków owsianych
- migdały (raczej siekane, choć mielone też mog± być)

Przygotowanie:
Rozgniatamy banany, dodajemy olej, cukier i olejek waniliowy. Wdychaj±c upojny zapach miksujemy na papkę. Dodajemy m±kę i sodę, mieszamy. Teraz - wiórki i płatki. Mieszamy dokładnie. Na koniec migdały, choć nie s± niezbędnę (przydaj± się, kiedy ciasto jest za luĽne).
Ciasteczka nakładamy na blachę łyżk± stołow± lub łyżeczk± do herbaty - zależnie od rozmiaru ciasteczek. Nie powinny się rozpływać! Masa musi być gęsta!
Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Tylko ostrożnie - lubi± się przypalać!




Ciasteczka sezamowe hxxp://www.wegetarianski.pl/ksiazka/index.php?rozdz=desery#desery
10 dag soi, 10 dag ziarna sezamu, 10 dag m±ki jęczmiennej, 15 dag m±ki pszennej, 4 łyżki oliwy, przyprawy korzenne
Soję namoczyć na noc, ugotować około 1,5-2 godziny i przekręcić przez maszynkę. Zagnie¶ć razem m±ki, soję, sezam, 2 łyżki oliwy dodaj±c wody. Wody dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję dobr± do wałkowania. Rozwałkować ciasto i szklank± lub foremkami wykrawać ciasteczka. Ciasteczka smarować oliw± i posypywać sezamem. Upiec na blasze wysmarowanej oliw± przez około 10-20 minut.




Kuleczki bakaliowe z makiem. (AniaD.)
1 szkl. sezamu (zmielonego w młynku)
1/2 szl maku (jw)
1 szkl daktyli
1 szkl rodzynek
1 szkl migdałów
1/ szkl orzechów włoskich
1/2 szkl wiórów + 2 opakowania do obtoczenia kulek

Składniki (poza wiórkami) przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy trochę gor±cej wody, tyle, by masa była zwarta i można było robić kulki. Dodajemy wiórki, mieszamy. Robimy kulki, obtaczamy je z wiórkach. Schładzamy. Doskonała przek±ska.
Nie trzeba się trzymać ¶ci¶le składników i proporcji. Można dać figi zamiast roczynek, więcej orzechów itp.

Kuleczki bakaliowe (AniaD.)
1 szklanka migdałów
1 szklanka daktyli
1 szklanka fig
1/2 szklanki sezamu
30 dag wiórków kokosowych
1 szklanka gor±cej wody

Sezam zemleć w młynku. Migdały, daktyle, figi i sezam przepu¶cić przez maszynkę. Dodać 3 łyżki wiórków kokosowych. Je¶li masa jest sucha, to wlewać po trochę wodę – aż masa będzie zwarta. Lepić kulki wielko¶ci orzecha włoskiego, obtaczać je w wiórkach, schłodzić w lodówce.
Doskonała przek±ska, któr± można przez tydzień trzymać w lodówce (najlepiej w zamkniętym pojemniku, by kulki nie przeszły lodówkowymi zapachami).


CIASTECZKA RAZOWE:(AniaD.)
2 szkl. m±ki razowej
3/4 szkl. białej m±ki
1 szkl. płatków owsianych (2/3 zmielić w młynku do kawy)
szczypta soli
3 łyżki oliwy z pestek winogron
łyżka miodu (nie jest konieczny)
słonecznik
wiórki kokosowe
karob lub kakao (1 łyżka)
siemię lniane (2 łyżki)
sezam (2 łyżki)
3/4 szkl. rodzynek
cynamon
kurkuma
Mieszam m±kę, sól, cynamon, kurkumę (dwie ostatnie w niezbyt dużych ilo¶ciach), dodaję oliwę, płatki (całe i zmielone), słonecznik, siemię i sezam, karob, 1/3 rodzynek. Pozostałe rodzynki miksuję z miodem i zimn± wod±. Wlewam płyn do ciasta. Ciasto powinno być nieco luĽniejsze niż na zwykłe ciastka, jak jest zbyt zwięzłe, to dodaję wody. Odstawiam na 20-30 min. Przygotowuję miseczkę z grubymi wiórkami kokosowymi, łyżeczk± nabieram ciasto, kładę porcję do wiórek i obtaczam j± ze wszystkich stron, po czym formuję niezbyt gruby placuszek.
Piekę w nagrzanym piekarniku (je¶li ciastka wyjd± za grube, to wiórki mog± się spalić zanim ciasto będzie gotowe).
Jest to doskonała przegryzka na wędrówkę.
Doskonałe s± też z orzechami, ale ja akurat ich nie miałam.



CIASTKA:
2szkl. m±ki razowej
3/4szkl. białej m±ki
1szkl. płatków owsianych (2/3 zmielić w młynku do kawy)
szczypta soli
3 łyżki oliwy z pestek winogron
łyżka miodu (nie jest konieczny)
słonecznik
wiórki kokosowe
karobl ub kakao (1łyżka)
siemię lniane (2łyżki)
sezam (2łyżki)
3/4szkl. rodzynek
cynamon
kurkuma

Mieszam m±kę, sól, cynamom, kurkumę (dwie ostatnie w niezbyt dużych ilo¶ciach), dodaję oliwę, płatki (całe i zmielone), słonecznik, siemię i sezam, karob, 1/3 rodzynek. Pozostałe rodzynki miksuję z miodem i zimn± wod±. Wlewam płyn do ciasta. Ciasto powinno być nieco luĽniejsze niż na zwykłe ciastka, jak jest zbyt zwięzłe, to dodaję wody. Odstawiam na 20-30 min. Przygotowuję miseczkę z grubymi wiórkami kokosowymi, łyżeczk± nabieram ciasto, kładę porcję do wiórek i obtaczam j± ze wszystkich stron, po czym formuję niezbyt gruby placuszek.
Piekę w nagrzanym piekarniku (je¶li ciastka wyjd± za grube, to wiórki mog± się spalić zanim ciasto będzie gotowe).
Jest to doskonała przegryzka na wędrówkę.
Doskonałe s± też z orzechami, ale ja akurat ich nie miałam.


wegańskie kulki bakaliowe (bez cukru):
daktyle - jakies 2 opakowania
figi - 1 opakowanie
kokos - cała paczuszka (100 g)

Trzeba pokroic daktyle i figi, wrzucamy do garnka i dolewamy trochę wody. Podgotować to, żeby owoce rozmiękły i zrobila się z nich gładka masa (z figami może być problem, ale wystarczy, że daktyle będ± miekkie). Wył±czamy, dodajemy wiórek kokosowych, kulamy kulki wielko¶ci orzechów włoskich a nawet większych. Obtaczamy dodatkowo w kokosie i dajemy do lodówki, bo zimne s± najsmaczniejsze.

Można dowoln± ilo¶ć dać bakalii i fig.



PIERNICZKI:
2 szkl. m±ki pszennej, 1 szkl m±ki żytniej. 3 łyzki margaryny bezmlecznej, 1 łyzeczka sody oczyszczonej, 2,5 łyzki slodu jeczmiennego.
Wszystkie składniki poł±czyć ze sob± i wyrobic ciasto. Nadać kształt pierniczków, posmarowac z wierzchu margaryn±, ulozyc na wysmarowanej tłuszczem blasze i piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.

lub:
1,5 szkl m±ki razowej, 1/2 szklanki karobu lub kakao, 3 łyzki syropu jęczmiennego lub innego, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, szczypta galki muszkatolowej, imbiru, cynamonu.
wykonanie jak wyzej.


PIERNICZKI (dżo)
2 szklanki m±ki razowej lub graham
1/3 szklanki cukru
2 duże łyżki miodu
2 dkg drożdży
1/2 kostki masła lub 1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki ciepłego mleka lub wody
1 przyprawa do pierników

M±kę przesiać, poł±czyć z cukrem i pokruszonymi drożdżami. Zalać ciepłym mlekiem lub wod±.
Dodać miód, masło lub olej, przyprawę do pierników i zagnie¶ć miękkie, daj±ce się rozwałkować ciasto. W razie potrzeby dodać więcej mleka lub wody.
Odstawić do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Rozwałkować na grubo¶ć 0,5 cm. Wycinać foremkami ciasteczka na posypanej m±k± stolnicy.
Ułożyć na blasze. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190st.C.



Pierniczki (dżo)
3 1/2 szklanki m±ki
1/4 szklanki oleju(tak jest w przepisie ,a ja się pomyliłam i dałam1/2 szklanki)
1/2 szklanki cukru (ciemny)
1/2 szklanki miodu
1łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki zmielonych goĽdzików
1/2 łyżeczki imbiru
1łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
Olej, cukier ,miód wymieszać. Dodać przesian± m±kę, przyprawy, sodę, sól i 1/4 szklanki wody, zagnie¶ć ciasto. Schłodzić (moje leżało w lodówce 3 godziny),wałkować na 0,5cm i foremk± wycinać pierniczki. Piec 10-15 minut w 170 stopniach.
Zimne polać lukrem z cukru pudru utartego z ciepł± wod± lub sokiem z cytryny.


Ciasteczka korzenne (DagaM)
- szklanka m±ki pszennej razowej, łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta kurkumy
- 1 szklanka m±ki kukurydzianej, 1/2 szkl oleju (lub 3/4 kostki masla), 3 łyżki miodu, słodu lub melasy, odrobina cynamonu
- 1 szklanka m±ki owsianej (zmielone płatki owsiane), imbir, mielone goĽdziki
- sól, zimna woda
Poł±czyć wszystkie składniki, dodać tyle wody, aby zlepić ciasto. Odstawic na 30 minut do lodówki (ja nie wstawiam). Wykrawac foremk± ciasteczka i piec krótko w 180 stopniach.


Bułeczki bananowe hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/b.html#buleczki_bananowe
1,5szkl. m±ki pszennej razowej
1 szkl. maki owsianej (płatki zmielić w młynku do kawy)
3/4szkl pokrojonych orzechów włoskich
1/3szkl. miodu, 1szkl. rozgniecionych bananów (ok.2szt)
2 łyżki oleju, 1/4szkl. ciepłej wody, 1 łyżeczka drożdży
5 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Przygotować zaczyn - zmieszać wodę, drożdże, 1 łyżeczki miodu i odstawić na 5min. Pozostałe składniki wymieszać dodać zaczyn. Dobrze wyrobić i odstawić na 15min. w ciepłe miejsce. Po wyro¶nięciu ponownie wymieszać i przełożyć do foremek nasmarowanych olejem i piec w temp. 200 stopni przez 30min.



Bułeczki daktylowo-otrębowe hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/b.html#buleczki_daktylowo_otrebowe
3 szkl. startych jabłek
2 1/4 szkl. otr±b pszennych
2 łyżeczki oliwy
1/2 szkl. wody
2 1/4 szki płatków owsianych
1 łyżeczka soli
8-9 pokrojonych daktyli
6 łyżeczek pokrojonych orzechów
Przygotowanie:
Płatki owsiane zmiksować na m±kę. Zmieszać pozostałe składniki i odstawić na kilka minut, aby płatki i otręby namokły. Na posmarowan± oliw± brytfankę wyłożyć bułeczki. Piec około 4o minut. w temp. 180 stopni. Porcja na 12 bułeczek.



Ciasteczka owsiane hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/c.html
1 szkl. utartych jabłek
3/2 szkl. zmielonych w młynku płatków owsianych
2 łyżki oliwy
1/4 szkl. drobno posiekanych orzechów
1/2 - 3/4 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl. rodzynków lub podrobionych daktyli
Przygotowanie:
Jabłka obrać i utrzeć na tarce. Dodać pozostałe składniki i wymieszać widelcem, ale nie zadługo. Odstawić na parę minut. Posmarować brytfanki, ułożyć na nich paluszki i piec 25 min. w temp 220 C.


¦nieżki - kulki z płatków owsianych:
100g platkow ows.
100g margaryny/masla, 75 g cukru,
50 gt posiekanych drobno orzechow
3 lyzeczki kakao
1 lyzeczka kawy rozpustnej
cukier puder
Przepis:
Ukrecic platki, maslo, cukier, orzechy i kakao. Kawe rozpuscic w 3 lyzeczkach zimnje wody.
Dodac do masy. Wymieszac dobrze. Lyzeczka nabierac masy, rekami walkowac kulki, obtoczyc w cukrze pudrze. Wychodza nie za slodkie przez te kawe. Podobno z przpeisu wychodzi ok 15 co jest stanowczo za malo...



Herbatniki z owsa hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/h.html#herbatniki_z_owsa
2 dojrzałe banany
3/4 szkl. masła ro¶linnego
3/4 szkl. miodu
1/4 szkl. wody
3 szkl. płatków owsianych
1 szkl. m±ki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
1 szkl. rodzynek
1 szkl. rozdrobnionych orzechów
Przygotowanie:
Poł±czyć ze sob± masło, miód oraz wodę a następnie mieszać aż do uzyskania konsystencji kremu, po czym dodać resztę składników. Wszystko dobrze wymieszać. Uformować ciasteczka, ułożyć na blasze, a następnie piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 minut.



Krakersy owsiane "Easy" hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/k.html#krakersy_owsiane_easy
1 1/4 płatków owsianych
1/3 szkl. wiórków kokosowych
1 łyżka m±ki z pełnego przemiału
1/4 łyżeczki soli
1/3 szkl. zimnej wody
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki i poczekaj kilka minut, aż płatki nasi±kn±. Formuj małe ciasteczka. Aby się nie kleiły użyj m±ki. Piec przez 3O minut w temp. 180 stopni.



Kuleczki owsiane hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/k.html#kuleczki_owsiane
2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki oleju lub oliwy tłoczonej na zimno
1,5 szklanki różnych bakalii: rodzynek, suszonych ¶liwek, fig, orzechów włoskich i laskowych, migdałów, pestek z dyni, łyżka syropu kukurydzianego lub miodu
Przygotowanie:
Pokroić bakalie w drobne kawałki. Poł±czyć z płatkami owsianymi, olejem i wymieszać. Dodać tyle wody, aby można było z masy formować kulki wielko¶ci włoskiego orzecha. Układać kulki na wysmarowanej olejem blasze i piec w gor±cym piekarniku około 25 minut.



Ciasteczka sezamowe hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/c.html
10 dag soi
10 dag ziarna sezamu
10 dag m±ki jęczmiennej
15 dag m±ki pszennej
4 łyżki oliwy
przyprawy korzenne
Przygotowanie:
Soję namoczyć na noc, ugotować około 1,5-2 godziny i przekręcić przez maszynkę. Zagnie¶ć razem m±ki, soję, sezam, 2 łyżki oliwy dodaj±c wody. Wody dodać tyle, aby ciasto miało konsystencję dobr± do wałkowania. Rozwałkować ciasto i szklank± lub foremkami wykrawać ciasteczka. Ciasteczka smarować oliw± i posypywać sezamem. Upiec na blasze wysmarowanej oliw± przez około 10-20 minut.



Ciasteczka z m±ki "karobowej"
hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/c.html
3/2 m±ki pszennej razowej
3/4 szkl. pokrojonych orzechów,
1/2 szkl. m±ki karobowej
2/3 szkl. mleka sojowego
3/2 łyżeczki masła orzechowego
Przygotowanie:
Wymieszać m±kę pszenna, karobow± i orzechy i dodać pozostałe składniki Włożyć a o foremki nasmarowanej olejem i piec w temp. 220 stopni przez 30 min.



Słodkie drożdżówki na zakwasie (AniaD.)
15 dag zakwasu pszennego
1/2 szklanki ciepłej wody
1 szklanka m±ki pszennej razowej

Wymieszać składniki, odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia (nie trzymać bardzo długo, bo zakwas będzie mocno kwaskowaty).

1/2 szklanki ciepłego mleka ro¶linnego (sojowe, migdałowe, z nerkowców lub inne)
1 czubata i 1 płaska łyżka miodu (dla lubi±cych słodkie bułki mog± być 2 czubate łyżki)
2 szklanki m±ki pszennej razowej
1/2 szklanki m±ki jaglanej
1/8 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zapachu ¶mietankowego
1/3 szklanki oleju

Miód rozpu¶cić w mleku. Dodać do ciasta zakwaszonego mleko z miodem, m±kę pszenn±, jaglan±, kurkumę, cynamon, zapach. Wyrabiać przez 10-15 minut ciasta. Dodać ciepły olej, wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Odstawić przykryte do podwojenia objęto¶ci. Formować placuszki, nakładać nadzienie, zalepiać bułki. Piec w ¶rednio nagrzanym piekarniku.

Nadzienie do bułeczek (AniaD.)
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki ro¶linnego mleka (sojowego, z nerkowców lub innego)
1 czubata łyżeczka karobu
2 czubate łyżki miodu
2 czubate łyżeczki m±ki kukurydzianej

Rozpu¶cić miód w gor±cym mleku, dodać karob, wymieszać, zalać wiórki i gotować przez ok. 2 minuty. Dodać m±kę kukurydzian± i trzymać na ogniu jeszcze przez minutę. Odstawić, schłodzić.



Faworki z kminkiem (AniaD.)
2 szklanki m±ki pszennej pełnoziarnistej
2 szklanki m±ki ryżowej
2 łyżki zakwasu pszennego z lodówki
1 1/2 szklanki wody o temperaturze pokojowej
1 łyżeczka soli
4 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry (lub 1 łyżeczka słodkiej papryki)
1/5 łyżeczki kurkumy
1/3 szklanki oleju
kminek do posypania

Wymieszac w misce m±kę pszenn±, ryżow±, sól, majeranek, pieprz, kurkumę, dodac olej, starannie wymieszać. Dodać wode, wymieszać, wstawić przykryte do lodówki do następnego dnia. Wyj±ć ciasto, dodać do niego ok. 1/2 szklanki m±ki pszennej pełnoziarnistej i 1 czubat± łyżeczkę kminku, zagnie¶ć. Wałkować placki, wycinać radełkiem paski (np. 2 x 10 cm), w ¶rodku każdego zrobić nacięcie, przewlekać górn± czę¶ć przez ¶rodek, by powstał faworek. Układać na posypanej lekko m±k± blaszce, spryskać letni± wod± lub smarować mokrym pędzelkiem, posypywać kminkiem i piec z ¶rednio nagrzanym piekarniku. Najlepiej smakuj± przypieczone faworki, sa chrupi±ce.
M±k± ryżowa sprawia, że wypieki z jej dodatkiem s± chrupkie, ale może piec tylko z m±ki pszennej i owsianej.

Gofry hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/g.html#gofry
1/4 szkl. orzechów
3/2 szkl. płatków owsianych
3/4 szkl. kaszy kukurydzianej
3/4 szkl. m±ki z pełnego przemiału
1 łyżeczka soli
5 szkl. gor±cej wody
Przygotowanie:
Wszystko wymieszać i piec w nagrzanej gofrownicy.


Gofry owsiane hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/g.html#gofry_owsiane
4 szkl. wody
3 szkl. płatków owsianych
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki podzielić na połowę i zmiksować na dwa razy w blenderze. Piec w gofrownicy aż będ± gotowe.

Ewa - 2007-06-03, 15:43

Ciasteczka owsiane:
1 i 1/3 szkl. oleju
1 i 1/2 szkl. wody (lub mleka sojowego)
1/2 szkl. melasy lub miodu
1/2 łyżeczki soli
4 szkl. płatków owsianych
4 szkl. m±ki razowej
2 szkl. rodzynek
2 szkl. orzechów ( ja ze względu na alergię Gabry¶ka dodaję zamiast orzechów pestki słonecznika i/lub dynii nie mielone)

Wszystko razem wymieszać, łyżk± kła¶ć niewielkie "placuszki" na blaszkę i piec w temp. 180 stopni przez 20 min. Pychotka. Fajne również dlatego, że nie muszę ograniczać Gabry¶kowi ilo¶ci nawet gdyby nie miał już zje¶ć kolacji - mog± j± swobodnie zast±pić.

marysia - 2007-07-02, 08:11

vlada napisał/a:
Ciasteczka korzenne (DagaM)

Strasznie chciało mi się czego¶ slodkiego, strasznie. Dzięki temu przepisowi zwalczyłam pokusę wysłania męża do sklepu po batona. Lubię takie proste przepisy - ciasteczka robi się błyskawicznie i s± bardzo smaczne. Vlada, dzięki za umieszczenie receptury.

alcia - 2007-07-18, 10:54

Przepis na pyszne ciasteczka (bardzo szybkie w przygotowaniu). Jest to moja modyfikacja przepisu na ciastka owsiane podane wyżej.

półtorej szklanki m±ki owsianej
banan (utrzeć na grubych oczkach)
szklanka - dwie szkl. utartych jabłek
2 łyżki oliwy
1/2 szkl. drobno posiekanych orzechów
1/2 szkl. wody
1/4 łyżeczki soli
1 szkl. rodzynek
pół szklanki daktyli (posiekać na kawałki)
szklanka słonecznika
pół szklanki maku
dwie łyżeczki karobu (niekoniecznie)
pół łyżeczki cynamonu

Składniki poł±czyć, wymieszać dokładnie (konsystencja papkowato-błotkowata ;) ; je¶li za rzadkie - dosypać płatków owsianych, je¶li za gęste - dolać trochę wody) i odstawić na godzinę. Po godzinie zgęstnieje.
Lepić ciasteczka (jest to łatwe, gdy zwilżamy ręce wod±, płuczemy je co jaki¶ czas), układać na blasze, piec w temp. 200-220st. około 20 minut (widać jak się lekko zarumieniaj± - wtedy s± gotowe).

S± pyszne i naprawdę słodziutkie :)

YolaW - 2007-07-21, 18:45

Wła¶nie upiekłam modyfikację cistek owsianych alci. S± przepyszne!! I jakie szybkie do zrobienia :)
Tylko zamiast maku dodałam sezam i siemię lniane bo nie lubię maku.
Dzięki za przepis alcia :)

Chyba muszę wypróbować więcej przepisów na ciasteczka z tego tematu.

ina - 2008-03-21, 10:09

vlada napisał/a:
Ciasteczka owsiane hxxp://www.zory.chsch.org.pl/html/przepisy/c.html


Robiłam je wczoraj na próbę - to mój pierwszy wegański wypiek ;-)
pyszne wyszły, dzi¶ robię wersję alci :mrgreen:

YolaW - 2008-03-21, 11:22

ina na dodatek to przepis żorski :)
ina - 2008-03-21, 11:46

Cytat:
ina na dodatek to przepis żorski :)


pewno dlatego takie dobre ;-)

malina - 2008-03-22, 19:44

CIASTECZKA SEZAMOWE (chałwowe )

200g sezamu podprażyć na patelni i 2/3 zmielić w młynku.Kilka łyżek miodu(słodu) rozpuscic
w wodzie(na pocz±tek ok 0,5 szklanki).Poł±czyc z sezamem,dodać m±ke z łyżeczk± proszku do pieczenia-ja robie z graham-tak aby zagniotło sie nieklej±ce do ręki ciasto.
Formować małe kuleczki,po czym spłaszczać ja na ok 0,5cm placuszki.Bardzo szybko sie piek±,s± chrupi±ce i nie ma możliwo¶ci zeby nie wyszły :-)

gosia_w - 2008-11-28, 17:24

Herbatniki owsiane ("Kuchnia w trosce o Twoje zdrowie")
3/4 szkl. oleju (ja daję 1/2)
3/4 szkl. miodu (ja daję 1/2 szkl. słodu)
2/3 szkl. wody
3 szkl. płatków owsianych
1 1/2 szkl. m±ki pszennej razowej
1 łyżeczka kardamonu (pomijam)
1 szkl. rodzynek (daję namoczone)
1 szkl. rozdrobnionych dowolnych orzechów (robiłam z namoczonymi włoskimi, robiłam też z namoczonym słonecznikiem zamiast orzechów)
1 łyżeczka soli (daję 1/2)
Trzy pierwsze składniki zmiksować. Dodać pozostałe składniki, wymieszac i odstawić na pół godziny. Następnie uformować ciasteczka i ułozyć je na wysmarowanej olejem formie. Piec w piekarniku w temp. 180 C przez 20-25 minut.
(Ja najpierw mieszam suche, potem dodaję wszystkie mokre składniki i mieszam bez problemu. Na blachę kładę papier do pieczenia).

Ciasteczka s± bardzo smaczne, szczególnie te z orzechami.

Przepis podobny do podanego przez Ewę, tylko inne proporcje płatków i m±ki. Ja robiłam z obu przepisów i mi bardziej smakuj± te z większ± ilo¶ci± płatków.

Wiesława - 2017-04-28, 10:58

Mi smakuj± takie proste ciasteczka:
- 2 duże, dojrzałe banany,
- 8 łyżek płatków owsianych,
- łyżka siemienia lnianego,
- 2 łyżki rodzynek.
- ewentualnie: łyżka otrębów owsianych.

180'C - ok. 20 min.

panimuminek - 2017-09-20, 11:18

Ja polecam mega dobre i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu wege ciasteczka bez pieczenia.

Składniki:
1/4 szklanki mleka ro¶linnego
1/4 szklanki oleju kokosowego
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki gorzkiego, naturalnego kakao
1/4 szklanki masła orzechowego
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1 i 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych

Przygotowanie:
1. W ganrku rozpuszczamy mleko, olej i cukier.
2. Zdejmujemy z ognia i dodajemy resztę składników.
3. Mieszamy aż wszytkie się poł±cz±. Wyjmujemy i formujemy z nich klukli wielko¶ci orzecha włoskiego.
4. Odstawiamy do lodówki na 30 minut.

Czas około 15 minut + czas chłodzenia ;)

Severine13 - 2024-02-23, 11:28

Dziękuję za te pyszne przepisy! Wypróbowałem ciasteczka bananowe i były ¶wietne. Dodałem trochę cynamonu dla dodatkowego smaku. Polecam wszystkim wypróbowanie tych przepisów. Jeszcze raz dziękuję za podzielenie się nimi!

mój blog : pmfg.fr

Severine13 - 2024-02-23, 11:28

Dziękuję za te pyszne przepisy! Wypróbowałem ciasteczka bananowe i były ¶wietne. Dodałem trochę cynamonu dla dodatkowego smaku. Polecam wszystkim wypróbowanie tych przepisów. Jeszcze raz dziękuję za podzielenie się nimi!

mój blog : pmfg.fr

Severine13 - 2024-02-23, 11:28

Dziękuję za te pyszne przepisy! Wypróbowałem ciasteczka bananowe i były ¶wietne. Dodałem trochę cynamonu dla dodatkowego smaku. Polecam wszystkim wypróbowanie tych przepisów. Jeszcze raz dziękuję za podzielenie się nimi!

mój blog : pmfg.fr

Severine13 - 2024-02-23, 11:28

Dziękuję za te pyszne przepisy! Wypróbowałem ciasteczka bananowe i były ¶wietne. Dodałem trochę cynamonu dla dodatkowego smaku. Polecam wszystkim wypróbowanie tych przepisów. Jeszcze raz dziękuję za podzielenie się nimi!

mój blog : pmfg.fr

Severine13 - 2024-02-23, 11:28

Dziękuję za te pyszne przepisy! Wypróbowałem ciasteczka bananowe i były ¶wietne. Dodałem trochę cynamonu dla dodatkowego smaku. Polecam wszystkim wypróbowanie tych przepisów. Jeszcze raz dziękuję za podzielenie się nimi!

mój blog : pmfg.fr

Severine13 - 2024-02-23, 11:28

Dziękuję za te pyszne przepisy! Wypróbowałem ciasteczka bananowe i były ¶wietne. Dodałem trochę cynamonu dla dodatkowego smaku. Polecam wszystkim wypróbowanie tych przepisów. Jeszcze raz dziękuję za podzielenie się nimi!

mój blog : pmfg.fr

Severine13 - 2024-02-23, 11:28

Dziękuję za te pyszne przepisy! Wypróbowałem ciasteczka bananowe i były ¶wietne. Dodałem trochę cynamonu dla dodatkowego smaku. Polecam wszystkim wypróbowanie tych przepisów. Jeszcze raz dziękuję za podzielenie się nimi!

mój blog : pmfg.fr

Severine13 - 2024-02-23, 11:28

Dziękuję za te pyszne przepisy! Wypróbowałem ciasteczka bananowe i były ¶wietne. Dodałem trochę cynamonu dla dodatkowego smaku. Polecam wszystkim wypróbowanie tych przepisów. Jeszcze raz dziękuję za podzielenie się nimi!

mój blog : pmfg.fr

Severine13 - 2024-02-23, 11:28

Dziękuję za te pyszne przepisy! Wypróbowałem ciasteczka bananowe i były ¶wietne. Dodałem trochę cynamonu dla dodatkowego smaku. Polecam wszystkim wypróbowanie tych przepisów. Jeszcze raz dziękuję za podzielenie się nimi!

mój blog : pmfg.fr


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group