|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Co dobrego z... - Skorzonera - wężymord
bronka - 2010-04-22, 11:58 Temat postu: Skorzonera - wężymord Mam takie cudo i nie wiem jak to ugryźć.
Czy ktoś miał bliższy kontakt spożywczy z tym warzywem?
Czy mogę podać je dzieciom?
Swoją drogą- jak zobaczyłam nazwę- wężymord- musiałam kupić
Anja - 2010-04-22, 12:47
Ja kiedyś zakupiłam i jadłam - dobrze to wspominamy, smaczne było, choć chyba trochę się narobiliśmy przy obieraniu ze skory (szczegółów nie pamiętam).
Dzieciom zapewne możesz podać - to warzywo jest bogate w wartości odżywcze, więc czemu nie?
bronka - 2010-04-22, 12:59
dzięki Anja, a jedliście tak po prostu jako jarzynkę, czy w potrawie?
Chyba na weekend zaplanuję wężymord z masełkiem- cudownie brzmi
kociakocia - 2010-04-22, 13:12
ja kiedyś jadłam w kosteczke tofu i ten korzeń, sos był maślano śmietanowy, słodko-kwaśny z jakimiś świeżymi ziołami na wierzchu, nie wypowiadam się o smakach, jakoże mi sama marchew gotowana czy pietruszka smakuje rewelacyjnie
kamma - 2010-04-22, 14:43
Moje dzieciństwo upływało pod znakiem skorzonery
Uwielbiam ten smak, szczególnie z podsmażoną bułką tartą. Nic więcej nie trzeba!
bronka - 2010-04-22, 15:26
kamma napisał/a: | z podsmażoną bułką tartą |
tak tez zrobię
Rozumiem, że mam to cudo obrać przed ugotowaniem. A nadaje się do gotowania na parze?
kamma - 2010-04-22, 15:31
tak, obrać. To dość męcząca czynność, ale warto dla smaku, jaki jest w perspektywie
Na parze nie próbowałam. Chyba jednak lepiej w osolonej wodzie. Gotuje się dość krótko, o ile dobrze pamiętam.
Anja - 2010-04-22, 20:06
thehoneypot napisał/a: | a jedliście tak po prostu jako jarzynkę, czy w potrawie? |
jako jarzynkę
tak sobie zerknęłam w necie - cenne warzywko...
Korzeń spichrzowy skorzonery spożywany jest po ugotowaniu . Młode liście można spożywać jako sałatę. W ziołolecznictwie stosowana jest lek nasercowy i przeciwbólowy .Jest to dobry surowiec do produkcji mrożonek i konserw .Skorzonera ma cenne właściwości smakowe i odżywcze. Korzenie zawierają około 20 % sm. oraz znaczną ilość soli mineralnych , węglowodanów, oraz witaminy – C oraz z grupy B. Glikozydy nadają korzeniom przyjemny smak i decydują o ich wartości dietetycznej, zwłaszcza w chorobach przewodu pokarmowego.
Europejska skorzonera jest często traktowana jako odpowiednik znacznie droższych szparagów. Przy wojażach w kuchni ze skorzonerą należy uważać na wydzielany przez nią sok który farbuje na czerwono!
Gotowana skorzonera zawiera sporo wapnia i fosforu.
nika - 2010-04-23, 13:23
Mam na to ochotę od dawna ale na żywo to chyba jeszcze nie widziałam, zastanawia mnie to obieranie, bo może by tak najpierw ugotować a potem obrać, może byłoby łatwiej.
bronka - 2010-04-23, 14:33
Nie ma aż takiej masakry z tym obieraniem. Takie gałązki
Jutro mam na obiad to zdam relację.
nika, jak chcesz to Ci wyślę
nika - 2010-04-23, 19:59
thehoneypot, Dzięki
Kochana jesteś, ale nie chcę Cię naciągać na koszty, jak bęe przejazdem to wproszę się na obiad
pomarańczka - 2010-04-24, 16:20
My też jadaliśmy skorzonerę na jesieni przygotowując ją tak jak szparagi -bardzo smaczna Trochę jest kłopot przy obieraniu,ale jak się ma taki specjalny nóż do obierania warzyw to idzie gładko i bezboleśnie
puszczyk - 2010-04-25, 00:54
pomarańczka, a skąd miałaś?
bronka - 2010-04-26, 10:26
Zrobiłam.
Wyszła bardzo smaczna. Obieranie nie było aż tak kłopotliwe. Poszłam za poradą pomarańczki, i obrałam nożykiem do warzyw. Podczas obierania wydzielała gęsty sok. Takie mleczko. Podobno plamiące, więc musiałam się chować przed Felkiem ( żeby nie chciał pomagać ).
Warte zachodu, bardzo smaczne warzywko
Polecam
alken87 - 2010-04-28, 12:07
pierwszy raz takie warzywo widzę, a myślałam że topinambur był jedynym którego nie znałam
ja chcę takie coś! widział ktoś we Wrocławiu?
pomarańczka - 2010-05-02, 11:44
A tak właśnie wygląda skorzonera
dla wszystkich zainteresowanych troszkę przypomina chrzan świeżo wykopany i jest nawet smaczniejsza od szparagów ( nie ma tyle włókien co one) puszczyk kupowaliśmy ją u jednej fajnej pani na rynku Łazarskim jakby co ,to bliżej sezonu możemy się tam razem wybrać bo trudno mi wytłumaczyć co i jak
daria - 2010-05-02, 20:34
thehoneypot, gdzie kupiłaś to cudo? ja tego nigdy u nas nie widziałam.. a chętnie bym też spróbowała...
bronka - 2010-05-02, 21:15
daria, mam od pośrednika ekologicznego. Poszukaj może na rynku jak pomarańczka, . Mogę Tobie wysłać. to chyba dość odporne warzywo
daria - 2010-05-02, 21:58
thehoneypot, kurde, no właśnie szukam u mnie takowego i nie mogę znaleźć... nie, no daj spokój, jakoś znajdę, a jak nie to przeżyję
|
|