wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Co dobrego z... - Co dobrego z bakłażana?

Cytrynka - 2007-07-29, 09:55
Temat postu: Co dobrego z bakłażana?
Mam jednego sporego bakłażana. Potrzebuję rady, co dobrego i nieskomplikowanego mogę z niego zrobić. Odpada pieczenie na grillu, gdyż grill mamy jeden (służy mężowi do pieczenia mięsa).
margot - 2007-07-29, 11:09

ja polecam to
http://wegedzieciak.pl/vi...er=asc&start=25

taniulka - 2007-07-29, 11:33

Polecam sałatke.
Przepis z Uzbekistanu.
Bakłażana obieramy ze skóry, i kroimy tak jak na frytki.
Bez soli ani żadnych dodatków kawałki dusimy w oleju do którego dodaję wody. Mozna też go zrobic w samym oleju tak jak frytki. Następnie kroimi pomidora, ogórka dodajemy ziół i sałatka gotowa.
Można też udusic warzywa w garnku ( fasolka, pieczarki, cukinia, - wszystko wedle uznania) i dodać na końcu bakłażana i będzie potrawka.

Agnieszka - 2007-07-29, 12:58

uwielbiam bakłażany
warto czasem pozbyć się goryczki czyli pokroić w plastry, posypać solą a jak wydzieli sok ściągnąć go nożem lub opłukać
moje wariacje:
-smażony lub z grila - krojony w plastry lub po długości (uwaga bardzo chłonie tłuszcz) można jeść samodzielnie albo zwijać z jakimś nadzieniem (np tofu z oliwkami, ulubionymi przyprawami i natką pietruszki wersja nie wegan to feta albo z ugotowanym ryżem z koperkiem/szczypiorkiem/natką i oliwkami lub kaparami)
-upieczony (wkładamy do piekarnika i obracamy, dodatkowo piekę paprykę, czosnek), po upieczeniu obieramy warzywa (papryka, bakłażan) i miksujemy z dodatkiem oliwy, soli, pieprzu i ulubionych przypraw (czasem dodaje ugotowaną z zupy marchewkę) + pomidor lub koncentrat. Może być wówczas smarowidłem kanapkowym lub dipem do kaszy/ ryżu
-czasem nacinam ale nie do końca (tak jak wachlarz - najlepsze są małe), nacięcia przekładam pokrojoną papryką, plastrami cebuli, pomidorów, posypuję przyprawami i piekę (pod koniec pieczenia można powkładać lub posypać serem żółtym/mozarelą) do tego ryż, sos a`la cacyki
- czasem smażone plastry są bazą do zapiekanki a farsz to przegląd lodówki (dobrze pasują: pomidory, cebula, czosnek, papryka lub pieczarki + ulubione przyprawy- pieczarki można wcześniej poddusić), oczywiście można dodać ser żółty lub mozarelę a dla fanów treściwszych potraw plastry bakłażana układać na podgotowanych/ podpieczonych/podsmażonych plastrach ziemniaków

hans - 2007-07-29, 14:30

Bakłażan idealne nadzienie do naleśników: pokrojony w drobna kostkę i uduszony z sosem pomidorowym...mniam, poza tym do spaghetti, podobnie jak powyżej + oliwki, pietrucha zielona i bazylia, no i z indyjska sabdżi: ziemniaki, marchewka, kalafior + smażony bakłażan...pyyycha ;-)
Izzi - 2007-07-29, 14:49

Bakłażan ze szpinakiem

1 bakłażan
25 dkg szpinak
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
sól

Sposób przyrządzenia:
Szpinak opłukać, grubo pokroić. Bakłażana pokroić w kostkę. Czosnek obrać, pokroić drobno. Na patelni rozgrzać oliwę obsmażyć na złoty kolor kostki bakłażana, dodać posiekany czosnek, chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojony szpinak. Smażyć razem około 2 minuty, przyprawić i podawać.
stąd

Ja lubię bakłażana zapiekanego z cukinią, pomidorami i z czosnkiem ;-) Posypany świeżymi ziołami ..mmm pyszota!

honey - 2007-07-29, 17:32

leczo z baklazana ....??


baklazan pokroic w drobna kostke.....
cebulka ..
papryka...
moze byc cukinia lub cokolwiek innego z tego gatunku warzyw..
groszek z puszki
pomidory , marchewka...
nie musisz uzywac wszystkich warzyw jezeli nie masz po reka...


podsmazyc lekko cebulke na masle lub oleju ...wrzucic baklazan ...podduscic
a pozniej reszte warzyw ... dusic....
nawet nie musisz dolewac wody ..wystarczyc dodac trohe soli w trakcie ..warzywa puszcza sok...
pomidory polecam wrzucic na koncu ...najlepsze sa takie sparzone i obrane ze skorki...z braku czasu pasta pomidorowe jest rownie dobra....
ja dodaje na koncu odrobine smietany jezeli uzywam pasty pomidorowej....

bardzo szybki przepis ..calosc razem z krojeniem zajmuje mi 20 minut..
w tym samym czasie mozna gotowac w drugim garnku ryz..ktory dobrze " idzie"
z takim leczo...
przyprawy..?
praktycznie tylko sol i pieprz....ja tam lubie smak warzyw...

Karolina - 2007-07-29, 21:07

Agnieszka napisał/a:
warto czasem pozbyć się goryczki

warto a nawet opwinno się bo to podobno trucizna...

martika - 2007-07-31, 20:28

ja najczęściej robię tak:

skladniki:
- dwa srednie baklazany
- 0,5 litra smietany gestej 12%
- czarna gorczyca ( plaska lyzeczka )
- 1/3 lyzeczki czarnego mielonego pieprzu
- olej ( dwie lyzki )
- pestka dyni ( garsc )
- cury plaska lyzeczka

wiec kroimy baklazan w kostke ( srednia ) potem rozgrzewamy olej w jakims szerokim rondelku lub patelni wrzucamy pestke dyni prazymy okolo 1 min i wrzucamy gorczyce prazymy az zacznie strzelac potem cury i po chwili zalewamy wszystko 1/4 szlanki wody i wrzucamy baklazan . dusimy okolo 10 min az zmieknie dodajemy soli i pieprz zalewamy smietana ofiarowujemy krysznie i mozna podawac z ryzem


albo

składniki:
- cukinia
- bakłażan
- sól
- ser mozzarella

Cukinię i bakłażana kroimy na długie plastry - po całej długości, następnie smażymy na oliwie do miękkości. Ser mozzarella kroimy w kostki a następnie zawijamy go w plaster bakłażana oraz w plaster cukinii i spinamy wykałaczką. Jeżeli bakłażan będzie jeszcze ciepły to mozzarella rozpuści się w środku.

gosia_w - 2010-08-12, 21:58

zrobiłam dzisiaj bakłażana w pomidorach. Rodzina zachwycona, mi też bardzo smakowało.

składniki:
2 bakłażany
4 pomidory
5 ząbków czosnku
4 większe chlusty oliwy
sól
pieprz
natka pietruszki - dużo

przygotowanie:
Bakłażana umyć i pokroić dość drobno (ja kroiłam na pół, potem każdą połowę znów na pół, potem każdą część wzdłuż na kilka pasów i potem już w poprzek na cienki plasterki). Wyłożyć na posmarowaną oliwą formę. Pokroić czosnek na plasterki i posypać nim bakłażana. Pokroić pomidory w kostkę i posypać bakłażana. Posolić. Polać jeszcze oliwą. Wstawić do piekarnika na 200 stopni (góra-dół) na ok. godzinę. W czasie pieczenia wymieszać (ja mieszałam 2 razy). Wyjąć z piekarnika, posypać drobno pokrojoną natką. Postawić na stole sól i pieprz, żeby każdy mógł do smaku doprawić.
Smacznego :-)

dżo - 2010-08-12, 22:03

gosia_w, mniam, wypróbuję na dniach :-D
mimish - 2010-08-12, 22:21

A ja polecam
KAWIOR Z BAKLAZANA:

-1 garsc ziaren slonecznika (ja uzylam orzechy nerkowce)
-2 baklazany
-oliwa z oliwek (ja uzylam olej rzepakowy)
- sok z polowy cytryny
-kardamon w proszku

Ziarna zalac wrzatkiem i odstawic na godzinke
Baklazany obrac ze skorki i pokroic w kostke, pzrelozyc do garnka i polac oliwa z oliwek, zamieszac, przykryc pokrywka i dusic co jakis czas mieszjac az baklazany zmiekna i zmienia kolor. Dodac ziarna i sok z cytryny do jeszcze cieplych baklazanow. Zmiksowac na krem, dodac sol i kardamon do smaku. Wstawic do lodowki, podawac zimne na kanapkach, tostach albo po prostu jako przekaska.

samaja - 2010-08-13, 13:56

gosia_w, podoba mi się ten przepis :lol: , tylko czy tego bakłazana nie trzeba odgoryczyć wczesniej ?
Jak robie ratatuje to zawsze czekam az pusci goryczkę ,z tym że tam jest duszony , a tu nie wiem, może do pieczenia nie trzeba :roll:

Dżo , jak Ty bedziesz robić ?

bronka - 2010-08-13, 13:59

samaja, ja tez zawsze nacieram solą i potem myję.
Muszę się zabrać za któryś z Waszych przepisów w weekend :-)

Capricorn - 2010-08-13, 14:03

czy tutaj jakiś witchcraft się odprawia?

właśnie wróciłam z zakupów, z bakłażanem, i z myślą "ciekawe, czy długo będę szukać wątku o tym, co z bakłażana, bo przecież pojęcia nie mam, co z niego zrobić ;-) "

też wybieram przepis gosi_w, proszę mnie oświecić, czy mam solą zasypać, odstawić, i spłukać, czy nie?

bronka - 2010-08-13, 14:06

Capricorn, pokrój, mocno posól, zostaw na 15 minut i potem umyj.
Wypłuczesz gorzki, brązowy sok

karmelowa_mumi - 2010-08-13, 14:56

bronka, ale chyba sporo tej soli trzeba, bo jak robiłam Twe roladki, posypałam tak o, solniczką, i mi prawie nic nie puściło.
bronka - 2010-08-13, 14:57

karmelowa_mumi, ja daję sporo tej soli i wcieram jeszcze.

a jak smakowały?

karmelowa_mumi - 2010-08-13, 15:07

REWELA! no i takie do postawienia na stole, jak jakieś wegedzieciaki nawiedzą :)
Tempeh-Starter - 2010-08-13, 16:37

danie niezmiernie klasyczne stare i powszechnie znane (lakto)

przepis jednego greka urodzonego w Australii z którym przepracowałem ramię w ramię coś z 6 lat (Alex gdzie ty w ogóle teraz jesteś chłopie...) :-)

rozgrzać piekarnik
wsadzić do środka bakłażana (naciąć żeby nie eksplodował) i piec do zupełnej miękkość (jakieś 40 minut)
miąższ wyskrobać ze skórki łyżką,
rozklapaciać praską do ziemniaków
połączyć z greckim joguretm, solą morską, świeżo mielonym pieprzem, siekanym czosnkiem i oliwą z oliwek

podawać jako dip do wybierania z miski chrupiącym pszennym pieczywem 8-)

Capricorn - 2010-08-13, 17:17

właśnie zjadłam z ryżem to, co wyjęłam z piekarnika (czyli, bakłażan z pomidorem i czosnkiem). Zjadłam niepokojąco dużo, ale przynajmniej przed 19 ;-)
iris - 2010-08-13, 18:47

nigdy nie odprawiałam rytuału z solą a nigdy bakłażan nie wyszedł mi gorzki :->
gosia_w - 2010-08-13, 20:13

ja również nie solę, nie płuczę, itd. i nigdy bakłażan nie był gorzki.

Capri
, skoro zjadłaś dużo, to pewno Ci smakowało ;-)

dynia - 2010-08-13, 20:19

A trzeba go płukac i solic bo jest ciężkostrawny i powoduje wzdęcia.Nie zaleca się go kobietom w ciąży,małym dzieciom i ludziom schorowanym.
Inesita - 2010-08-13, 20:34

Mój mąż robi pyszne curry z bakłażana. Jemy oczywiście z chapati :-)
Tempeh-Starter - 2010-08-14, 10:16

solenie bakłażana to nie kwestia goryczy
nie nasolony wcześniej może zrobić się w potrawie gąbczasty
nasolony wychodzi potem bardziej miękki i gluciasty - czyli taki jak powinien ;-)

moje ulubuine danie to cienkie plastry ze skórką
nasolone
mocno nagałkowane muszkatołowo
usmażone na oliwie pod przykryciem - az do papkowatości
+ koperek

bronka - 2010-08-14, 10:20

Tempeh-Starter,
Sok z zasolonego bakłażana jest stanowczo gorzki. Druga sprawa, że pozbawiony owego soku mniej pije tłuszcz.

Tempeh-Starter - 2010-08-15, 15:04

gorzkawy jest - fakt
ale ja używam soli by zmiękczyć go przed smażeniem
właśnie żeby nie zrobił się chrzęszcząco - gąbczasty tylko przyjemnie gluciasty.

czy pozbawienie bakłażana nadmiaru wody sprawi że będzie mniej pił.. ?
wątpię,
raczej odwrotnie - odwodniony będzie chciał pić bardziej
ale to już jest skutek uboczny ;-)

mimish - 2010-08-15, 18:08

Takie pozbawianie baklazana goryczy powoduje, iz pochlania on zdecydowanie mniej tluszczu, pochlanianie wody pozostaje bez zmian.
karusia - 2010-11-08, 22:19
Temat postu: Re: Co dobrego z bakłażana?
Mnie, co prawda, bakłażan nie przekonuje, ale podczas dzisiejszej rytualnej coponiedziałkowej lektury prasy znalazłam felieton Magdy Gessler we Wprost, a w nim fragment:

"Jeśli pokroimy bakłażana w bardzo cienkie plastry, możem przyrządzić z nich arcywykwintne pierożki. Bakłażan wystąpi tu w roli ciasta, nie nadzienia. Po odsączeniu goryczki cieniutkie plastry bakłażana wrzucamy na chwilkę na rozgrzaną oliwę i wykładamy na przygotowany wcześniej papier. Po wystygnięciu plastrów układamy na ich środku farsz z prawdziwków, identyczny jak do uszek wigilijnych. Zawijamy, zanurzamy w pianie z białek i smażymy do zrumienienia na rozgrzanej oliwie. POdajemy na musie z pomidorów z odrobiną cytryny i świeżej kolendry."

Mam ochotę spróbować :)

agninga - 2010-11-15, 12:17

bakłażana lubię pod wszelaką postacią, ale niestety nie było tak w przypadku mojego męża ... do wczoraj, kiedy to zaskoczył mnie (i siebie ;-) ) stwierdzeniem że bakłażan był dobry :mrgreen:

a był to po prostu bakłażan zgrilowany w piekarniku:

bakłażan pokrojony w plastry - rozłożony na blasze pojedynczo,
oprószony solą, pieprzem i rozmarynem (świeżym),
plastry pomidora,
plasterki czosnku,
oliwa na wierzch,
(około 190stopni, opcja grill)

po zgrilowaniu posypane pokruszoną fetą.

ps. nie chciało mi się czekać na odciskanie soków więc poszedł do pieca bez tego. Wcześniej zazwyczaj smażyłam na grilowej patelni, ale widać tak nie smakował..

taki bakłażan lubię później na zimno na kanapki najlepiej w połączeniu z humusem :-)

edit: zapomniałam że jeszcze czosnek był..

Tempeh-Starter - 2010-11-16, 17:11
Temat postu: Re: Co dobrego z bakłażana?
karusia napisał/a:
Mnie, co prawda, bakłażan nie przekonuje, ale podczas dzisiejszej rytualnej coponiedziałkowej lektury prasy znalazłam felieton Magdy Gessler we Wprost, a w nim fragment:

"Jeśli pokroimy bakłażana w bardzo cienkie plastry, możem przyrządzić z nich arcywykwintne pierożki. Bakłażan wystąpi tu w roli ciasta, nie nadzienia. Po odsączeniu goryczki cieniutkie plastry bakłażana wrzucamy na chwilkę na rozgrzaną oliwę i wykładamy na przygotowany wcześniej papier. Po wystygnięciu plastrów układamy na ich środku farsz z prawdziwków, identyczny jak do uszek wigilijnych. Zawijamy, zanurzamy w pianie z białek i smażymy do zrumienienia na rozgrzanej oliwie. POdajemy na musie z pomidorów z odrobiną cytryny i świeżej kolendry."

Mam ochotę spróbować :)


widziałem panią Gessler w tiwi i jakoś mi nie przypadła ani osobą ani stylem gotowania ani filozofią odżywiania (obfita i skomplikowana kuchnia środka + objadanie się jako doznanie ;) )
ale pomijając pianę z białek (?) przepis wygląda fajnie
pod jednym warunkiem - że łatwiej zrobić uszka w obwolucie z bakłażana niż w cieście ale chyba łatwiej

alcia - 2011-01-23, 13:33

Moje absolutnie uwielbiane danie z bakłażanem, to focaccia.
To przekąska pochodząca z kuchni włoskiej. Istnieje wiele wersji tego dania. Ja akurat robię taką, jaką znam z mojej ulubionej knajpki z kuchnią włoską.
Więc przepis, to moje próby dojścia do tego smaku, jaki tam uwielbiam :)

bakłażan
mąka (ze 2 szklanki)
czosnek
zioła prowansalskie, oregano
sól
ser (najlepiej parmezan, ale może być inny)
oliwa
troszkę drożdży (około 1-2dg)

robimy zaczyn z droższy - drożde mieszamy z 3 łyżkami mąki, łyżeczką cukru i połową szklanki ciepłej wody. Po paru minutach wyrabiamy ciasto z reszty mąki i pół łyżeczki soli, ew. dodając wodę czy mąkę w razie potrzeby. Ma powstać elastyczne, w miarę miękkie ciasto. zostawiamy je na pół godziny. (w tym czasie można zająć się farszem)
Ciasto wałkujemy na stole podsypując mocno mąką (na tyle mocno, by się nie przyklejało. Wakujemy je baaardzo cieniutko (dosłownie na 1mm-2), wrzucamy na blachę piekarnikową i pieczemy w temp. 200stC. Piecze się to koło 20 minut - wychodzi takie suche, chrupiące, nadmuchane z bąblami powietrznymi. po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy sowicie oregano i posypujemy utartym serem żółtym.

Farsz:
bakłażana po wydrążeniu kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię na kilka łyżek oliwy. Podsmażamy lekko, potem dodajemy z pół szklanki wody i dusimy do miękkości. Solimy do smaku. po chwili bakłażan częściowo rozpada się tworząc fajną masę kawałkowo-paćkową ;) Dodajemy wtedy ze 3 zgniecione ząbki czosnku i trochę pieprzu cayenne, zioła prowansalskie, chwilę jeszcze podduszamy i gotowe.

Podawanie przekąski:
Ciasto kładziemy na wielkim talerzu w kawałkach, obok półmisek z sosem bakłażanowym. Jemy po kawałku ciasto nakładając sobie na wierz masę bakłażanową.
To jest po prostu bosskie! - polecam! :)

rodot - 2011-02-03, 22:15

Zapisuję się do klubu miłośników bakłażana :)

Bardzo fajny i prosty przepis znalazłam kiedyś gdzieś w internecie i polecam:

Bakłażana myjemy, kroimy na pół i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. On się tam powolutku piecze, a w tym czasie mielimy orzechy włoskie, oliwę, sól, czosnek i jakieś ulubione zioła - proporcji nie pamiętam, ale tak wszystko dobrać, by było akurat:) Gdy bakłażan już będzie miękki, to łyżką wybieramy miąższ (zostawiając tak mniej więcej centymetrową ściankę). Orzechy mieszamy z miąższem i nadziewamy łódki bakłażana. I z powrotem na moment do piekarnika, by się to wszystko zagrzało. W oryginale było posypane jeszcze bułką tartą, ale nie jest konieczna. Pyszne! Ja uwielbiam bakłażana z pomidorami, więc jeszcze robię do tego czasem sos pomidorowo-ziołowy.

seminko - 2011-02-11, 21:25

A moją, jak dotąd, ulubioną wersją bakłażana, jest po prostu wydrążenie delikwenta (nie zbyt pieczolowite), wrzucenie do środka wcześniej posolonych kawałeczków miąższu, wymieszanych z tym, na co akurat macie ochotę/ co Wam zostało w lodówce- pod warunkiem, że będą to raczej świeże warzywa;) resztki pasztetu się chyba nie sprawdzą;D), z dodatkiem oliwy, gruboziarnistej soli morskiej, ewentualnie czosnku lub/ i susz. słodkiej papryki i koniecznie jakiegoś zielonego zioła (tu pole do wariacji jest rozlegle :-) ). Wrzucamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy, aż zacznie fantastycznie pachnieć 8-)
Można posypać uprażonymi orzechami.
Można mnożyć wariacje w nieskończoność :lol:

[ Dodano: 2011-02-11, 21:30 ]
Rodot, właściwie te nasze przepisy (Twój bardziej "przepisowy", niż moja propozycja;))- są całkiem podobne :-D

Madź - 2011-12-28, 15:40

Najlepsza rzecz pod słońcem Bakłażany z miodem

Składniki:
1 duży bakłażan
1- 2 łyżeczki soli
1 filiżanka oliwy z oliwy virgin extra do smażenia
ok. 125 gr mąki pszennej
60-80 gr miodu (typ wh uznania i upodobania)

Przepis:

Bakłażana umyć i pokroić na plasterki grubości około 3mm
Krążki lekko posypać z obu stron solą i zostawić na około godzinę
Po godzinie wlać oliwę na patelnię. Patelnia ustawiona jest na średnim ogniu
Kiedy oliwa będzie już rozgrzana, krążki bakłażanu obtoczyć lekko w mące (nadmiar strzepać) i włożyc do patelni
Smażyć z obu stron, aż bakłażanowe krążki będą zarumienione z obu stron.
Wyłączyc gaz, wyłożyć bakłażany na papier kuchenny, by ociekły z oliwy
Bakłażany połozyć na talerzyku i przed podaniem polać do smaku miodem. Mniaaaaaaaam.

A wygląda tak:



diancia - 2012-01-01, 22:03

A ja dziś pierwszy raz zrobiłam i od razu bardzo polubiłam musakę, gdzie oczywiście bakłażan gra pierwsze skrzypce :mrgreen: zrobiłam z tego przepisu http://puszka.pl/przepis/...eszamelem_.html pycha!
śliwka - 2012-01-04, 22:51

Ja bardzo lubię taką szybką wersję lecza z bakłażana tj. kroję bakłażana na plastry, gotuję w wywarze warzywnym. Na patelni, na oleju podsmażam cebulę, dodaję koncentrat pomidorowy. Bakłażana jak zmięknie wyjmuję z wywaru i dodaję do cebuli z koncentratem, jak gęste to wywaru wlewam trochę, razem wszystko zagotowuję, mieszam, pieprz,słodka papryka,sól i koniec gotowania. Do tego podaję sos czosnkowy jogurtowy. Do jogurtu (sojowy, z grzybka tyb. lub tradycyjny - co komu pasuje) dodaję ze 2 ząbki czosnku starte, mieszam. Polewam nim tylko wierzch potrawki z bakłażana. Szamiemy z pieczywkiem.
squamish - 2012-04-20, 14:00

Caponata sycylijska ,fajny przepis wpadł mi przypadkiem
http://www.gotujmy.pl/cap...pisy,67245.html

dżo - 2013-02-23, 22:14

Dziś zrobiłam pastę z grillowanego bakłażana i zielonych oliwek, bardzo dobra.
1 bakłażan
6 zielonych oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Bakłażana pokroić na cienkie plastry. Posypać solą, odstawić na 15 minut. W międzyczasie drobno posiekać oliwki.
Bakłażana opłukać pod bieżącą wodą, aby pozbyć się goryczki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na średnio rozgrzanej patelni grillowej. Grillować przez kilka minut z dwóch stron aż zmięknie i zbrązowieje. Posypać solą i pieprzem. Bardzo drobno posiekać i włożyć do salaterki. Skropić sokiem z cytryny, wymieszać z resztą składników. Doprawić solą oraz pieprzem.
stąd:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/baklazan/pasta_z_baklazana/przepis.html


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group