wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Produkty spożywcze - Alpro soya

Anna M - 2010-06-10, 14:09
Temat postu: Alpro soya
Hello :) Chcialam się Was zapytać w imieniu Alpro soya, jakie produkty Alpro najbardziej lubicie, czego Wam brakuje, czy coś byście dodali, zmienili? I czy może już używaliście śmietany sojowej?
dynia - 2010-06-10, 14:14

Jadłam kiedyś za gramanicą pyszne tofu burgery Alpro u nas chyba ich nie można kupic.Fajnie się sprawdzają na jakieś szybkie akcje.No i przede wszystkim jogurty,pyszne ,kwaśne, owocowe,naturalne (nie mylic z deserami budyniowatymi :-P ) Zmieniłabym(tzn obniżyła) oczywiście cenę mleka Alpro :-P Śmietana sojowa ok :-)
rosa - 2010-06-10, 14:32

ten budyniowy o smako gorzej choco jest pycha :-)

śmietany jeszcze nie widziałąm, ale chętnie wypróbuję, mleko używam na codzień, jest bardzo smaczne

Alispo - 2010-06-10, 14:47

Wszystko lubie,z tego co probowalam,smietany nie znam,mleka i deserki sa dobre.Tylko juz nie pamietam kiedy probowalam...bo cena niestety dla wielu zaporowa.
Lady_Bird - 2010-06-10, 14:55

Zdecydowanie brakuje mi owocowych jogurcików, które po zamrożeniu są smacznymi lodami i dużego jogurtu naturalnego.
Generalnie wszystkie produkty alpro mi smakują, tylko ta cena...

margot - 2010-06-10, 16:18

ja znam tylko mleka i deserki i są pyszne , chętnie spróbuję śmietanki i oczywiście chętnie bym widziała takie jogurty zwłaszcza naturalny
kociakocia - 2010-06-10, 16:21

śmietana się chłodzi i czeka na zupę pomidorową, jestem bardzo ciekawa jej smaku, jogurty, to byłoby coś!!! deseki puddingowe są smaczne, ale na mój gust za słodkie 8-)
Anna M, a ja chciałabym się zapytać co Alpro szykuje w najbliższym czasie nowego? :)

Tempeh-Starter - 2010-06-10, 18:32

cena spada ale jednak wysoka :(
jakiś polski sub-brand kupiliście (nie pamiętam już który) tam by można zjechać z ceną choć pewnie jeszcze nie ma miejsca (wolumenu) na półkę ekonomiczną (no i wszyscy się na półce premium gniotą ;-)

produkty jakości Q :)

bojster - 2010-06-10, 20:23
Temat postu: Re: Alpro soya
Anna M napisał/a:
Hello :) Chcialam się Was zapytać w imieniu Alpro soya, jakie produkty Alpro najbardziej lubicie, czego Wam brakuje, czy coś byście dodali, zmienili? I czy może już używaliście śmietany sojowej?


Czego brakuje? Produktów! Deserki są smaczne, mleko też (w porównaniu do polgruntu – niebo a ziemia), ale na tym asortyment się kończy. No, ostatnio doszła śmietana, której jeszcze nie miałem okazji wypróbować, ale gdzie jogurty? Gdzie smarowidła? Dania gotowe można pominąć, bo pewnie by były za drogie, ale nieobecności jogurtów nie rozumiem. W wielu innych krajach są, np. w Finlandii się nimi zajadałem.

malina - 2010-06-10, 20:27

bojster napisał/a:
ale nieobecności jogurtów nie rozumiem. W wielu innych krajach są, np. w Finlandii się nimi zajadałem.


O ,własnie.

Lily - 2010-06-10, 20:28

Zmieniłabym ceny ;) I produktów jest mało, w sumie u mnie tylko mleko, może gdzieś deserki widziałam. Mleko cenowo zdecydowanie przegrywa z konkurencją.
kociakocia - 2010-06-10, 20:52

ja mam tylko fotkę 8-)
eMka - 2010-06-10, 21:03

używałam śmietanki i jest ok.
ja też dołączę do opcji jogurtowej, najlepiej w takiej wersji (dużej) jak podała euri. bo deserki są w miarę, ale trochę za słodkie, za małe i za drogie. ja potrafię zjeść 4-pak na raz... :roll:

bojster - 2010-06-10, 21:04

euridice napisał/a:
bojster napisał/a:
(w porównaniu do polgruntu – niebo a ziemia)

No ale smakowo i jakościowo też się różnią, zdecydowanie ;)


Dlaczego napisałaś "ale" i dalej to samo co ja? :P

Lily - 2010-06-10, 21:12

hxxp://www.kmdelikatesy.pl/node/44741 o tę śmietanę chodzi?
Lily - 2010-06-10, 22:52

hxxp://www.alprosoya.pl/fileadmin/www_alpro-soya_com/content/www.alpro-soya.pl/PDF/Cuisine/Specyfikacja_Alpro_Cuisine_250ml.pdf tu jest skład, oczywiście syrop glukozowo-fruktozowy :>
kociakocia - 2010-06-10, 22:54

euridice, jak często podajesz to mleko Łucji w tygodniu?
kociakocia - 2010-06-10, 23:10

chodzilo o Alpro Light, spoko 8-) wszystko juz jasne. a bo tak nad tą soją w sojowym się zastanowiłam, ile dawać dziecku bez szkód :P , a wiem, że dziecie Twe dożywione odpowiednio :)
u mnie to samo, kupuję najczęściej orkiszowe i ryżowe z migdałami, rozcieńczam i jest amok 8-)

i nie wiem tylko, czy te mleka waniliowe, czeko, etc są z cukrem?

Kat... - 2010-06-10, 23:32

kociakocia napisał/a:
tak nad tą soją w sojowym się zastanowiłam, ile dawać dziecku bez szkód
Pani Desmond mówiła, że do szklanki sojowego dziennie.
kociakocia - 2010-06-10, 23:37

oooo, wow! a parówek sojowych w tygodniu ile? :mryellow: pytam poważnie, bo moja niewiele je... :roll: a to jakoś idzie w momentach głodowania 8-)
Lily - 2010-06-10, 23:42

W szklance mleka sojowego (250 ml) jest ok. 8 gramów białka, w 100 gramach parówek np. takich hxxp://www.vitabasta.cz/rostlinne-salamy/parky-sojove-chilli jest 17,2, można przeliczyć białko i tyle dziennie dawać :P (czyli te 8 gramów). Chyba że ktoś ma jeszcze jakiś przelicznik fitohormonów ;)
Anna M - 2010-06-11, 10:14

euridice napisał/a:
A ma ktoś skład tej śmietany? Dobry jest?


Na hxxp://alprosoya.pl]ALPRO SOYA są wszystkie produkty wraz z opisem i dokładnym ich składem. łatwo znaleźć :)
Polecam też zakładkę "przepisy". Nie wszystkie są wegetariańskie, jednak można znaleźć inspirację i zmodyfikować na własny sposób ;)

kociakocia napisał/a:
i nie wiem tylko, czy te mleka waniliowe, czeko, etc są z cukrem?

Zawierają nierafinowany cukier trzcinowy oraz dekstrozę

kociakocia napisał/a:
Anna M, a ja chciałabym się zapytać co Alpro szykuje w najbliższym czasie nowego?


A nie wiem :P Ja jestem jednostką wykonującą i nie znam wszystkich planów i poczynań Alpro, ale kto wie, może coś się święci?

A tak w ogóle, jak jest z dostępnością produktów Alpro u Was w miastach/sklepach? Podstawowe mleka pewnie nie są problemem, ale jak jest z deserkami, mlekiem Cappuccino?

kociakocia - 2010-06-11, 10:49

Lily dzięki :)
Anna M napisał/a:
ale kto wie, może coś się święci?
noooo dooobrze, to też jakaś odpowiedz 8-)
mam szczęście, że pod nosem mamy sklep z mini działem eko i na alpro nie mogę nażekać

Kat... - 2010-06-11, 11:03

U mnie nie ma nigdzie. Niby 10 minut od centrum autobusem mieszkam a o kaszę jaglaną czasem trudno, o tofu mogę tylko pomarzyć i jak coś takiego potrzebuję to się zaopatruję w innych częściach Warszawy.
Lady_Bird - 2010-06-11, 11:21

Anna M napisał/a:


A jak jest z deserkami, mlekiem Cappuccino?


no właśnie...z tym mlekiem to np. w Krakowie lipa, tylko w jednym sklepie je dostałam i to też nie zawsze je mają. Szkoda, że nie ma go w Tesco czy innym markecie.

rosa - 2010-06-11, 11:26

mleka capuczino to nie widziałam na oczy, ale pozostałe to są w sklepie, zwykłym spożywczaku
Lady_Bird - 2010-06-11, 11:53


Tempeh-Starter - 2010-06-11, 12:37

jestem w Gdańsku pn. + wt. i już szykuje się na tamtejszą biedronkę, na wprost parku im Rpnalda Regana (:lol: jak można tak nazwać park?)
ostatnio kupiłem litrowe austriackie poniżej 4zł za ltr !!!

problem z ceną jest taki że dla "normalnych" osób produkty sojowe to jest taki delikates - ciekawostka, że zdrowe, że bez cholesterolu, że izoflawony to penie na cerę dobre itd
podczas gdy dla wegan substytuty nabiału to są produkty pierwszej potrzeby
i płacić za każdy litr mleka
3,89zł a 8,90zł to jest bardzo konkretna różnica...

arahja - 2010-06-11, 20:28

Tempeh-Starter napisał/a:
podczas gdy dla wegan substytuty nabiału to są produkty pierwszej potrzeby


Z tym się nie zgodzę, w mojej kuchni w ogóle nie widzę potrzeby stosowania mleka czy śmietany. Od bardzo niedawna kupuję mleko sojowe (krowiego nigdy nie piłam) i nie znajduję dla niego innego zastosowania niż jako szybkie śniadanie z płatkami. ;)
Gdy mieszkałam w Czechach, hurtowo kupowałam w drogeriach DM niemieckie mleka owsiane, ryżowe i sojowe w cenie odpowiadającej naszym 4,5 zł. Były ekstra!

excelencja - 2010-06-11, 21:12

Anna M,
Jest mleko (tylko mleko) i to nie zawsze.
I nie każde. Czasem rzucą deserki :)tyle/
lipa generalnie.

Sarah - 2010-06-11, 23:00

Tempeh-Starter napisał/a:
[...]
ostatnio kupiłem litrowe austriackie poniżej 4zł za ltr !!!

problem z ceną jest taki że dla "normalnych" osób produkty sojowe to jest taki delikates - ciekawostka, że zdrowe, że bez cholesterolu, że izoflawony to penie na cerę dobre itd
podczas gdy dla wegan substytuty nabiału to są produkty pierwszej potrzeby
i płacić za każdy litr mleka
3,89zł a 8,90zł to jest bardzo konkretna różnica...


W UK litr Alpro kosztuje tyle samo co litr marketowego mleka krowiego, czyli ok. 60p.
W Polsce - 4x więcej!!!!!

To po prostu nieprzyzwoitość i zdzierstwo - zróbcie coś z tym wreszcie!!!!!

Malinetshka - 2010-06-12, 01:08

To Cappuccino jest super 8-) (słodkie bardzo, ale smaczek kawki taki jak lubię), jednak z jego dostępnością kiepsko.. Właściwie widuję je tylko w jednym sklepie ze zdrową żywnością..
Ogólnie cenię sobie Alpro smakowo. Do picia mleko naturalne, to niebieskie, natomiast waniliowe do ciast.
Z chęcią zapoluję na śmietanę ;)

neina - 2010-06-12, 01:50

Sarah, gdzie kupujesz alpro za 60p? Bo ja zawsze place ponad funta.

[ Dodano: 2010-06-12, 00:51 ]
Ale to i tak mniej niz w PL - ponad 8 zl, tak?

Sarah - 2010-06-12, 10:38

neina napisał/a:
Sarah, gdzie kupujesz alpro za 60p? Bo ja zawsze place ponad funta.

[ Dodano: 2010-06-12, 00:51 ]
Ale to i tak mniej niz w PL - ponad 8 zl, tak?


Edynburg - Lidl, Aldi i tego typu markety.

A w PL - tak, ponad 8zł (a litr krowiego można kupić za 2 zł).

dynia - 2010-06-12, 11:21

Masakra ja w Es płacę 1,2 euro za litr Alpro,zarobki mają wyższe niż u nas to czemu w Polszy takie ceny tych mlek :roll: :shock:
agus - 2010-06-12, 14:28

dynia napisał/a:
czemu w Polszy takie ceny tych mlek :roll: :shock:
Może Anna M będzie nam w stanie odpowiedzieć? Przecież tam jest tylko woda i kilka procent ziarna soi.
bojster - 2010-06-12, 19:54

agus napisał/a:
dynia napisał/a:
czemu w Polszy takie ceny tych mlek :roll: :shock:
Może Anna M będzie nam w stanie odpowiedzieć? Przecież tam jest tylko woda i kilka procent ziarna soi.


Kiedyś były po ~6 zł, to kupowałem, teraz są po 9, to już podziękuję. To chyba było tak, że podrożały jak euro poszło w górę, ale potem „zapomniały” z powrotem potanieć. W sumie „norma”. :evil:

Ptaszka - 2010-06-12, 19:57

a ja ostatni pisałam do alpro w sparwie jogurtów i substytutów mięsa ( W Belgii mają tego od cholery).
Poinformowano mnie, że w tym momencie to niemożliwe...brak możliwości dostawy ze względu na konieczność warunków chłodniczych

[ Dodano: 2010-06-12, 20:00 ]
w Piotrze i Pawle zawsze jest!

neina - 2010-06-12, 22:47

Dzieki Sarah, lidla mam pod nosem, sprawdze. W ogole wiele produktow wegetarianskich/weganskich "zastepujacych" mieso i nabial jest tu tansze niz w PL, tez sie zastanawialam nad przyczyna takiego stanu rzeczy.
Ptaszka napisał/a:
.brak możliwości dostawy ze względu na konieczność warunków chłodniczych
Co za bujda! przeciez trasport produktow wymagajacych takich warunkow to norma, przeciez nie zyjemy w sredniowieczu. I na miejscu tez mozna by wyprodukowac. Moze nie ma jeszcze zapotrzebowania na zadawalajacym dla alpro poziomie?
kofi - 2010-06-12, 22:55

Jedyne, co mi smakuje to deser o smaku gorzkiej czekolady (ale tylko wylizuje kubki, bo drogi i tylko dziecko dostaje) i mleko o smaku owoców leśnych. Za innymi nie przepadam. Mleka cappuccino nie piłam, bo nie lubię kawy z cukrem. U nas raczej osiągalne, ale tylko w wybranych sklepach, w "zwykłym spożywczaku" nie uświadczysz.
tęczówka - 2010-06-13, 12:23

u mnie na wsi mleko kosztuje ponad 10 ziko,więc nie piję wcale.
kiedyś(5 lat temu?) były desery czekoladowe po 60 groszy,teraz te same są po 6 złotych tak więc również nie spożywam.
innych rzeczy nawet na oczy nie widziałam :mrgreen:

agus - 2010-06-13, 14:10

bojster napisał/a:
Kiedyś były po ~6 zł, to kupowałem, teraz są po 9, to już podziękuję.
Chyba alpro powinna przemyśleć swoją politykę cenową. ;)
W marketach na południu Anglii litr mleka kosztuje ok. 1,30 funta, więc tak wysoka cena w Polsce nie ma sensownego uzasadnienia wg mnie.
Ja kupuję tutaj tańsze i nie mniej smaczne odpowiedniki. Z alpro tylko jogurty sojowe, bardzo dobre zresztą. :)

malinowomi - 2010-06-13, 20:42

Jeżeli chodzi o produkty Alpro to w Kielcach dostępne są jedynie mleka sojowe (zwykły, light, waniliowe, czeko i to dla dzieci, cappucino nigdy jeszcze na oczy nie widziałam) i deserki budyniowe, z czego smakuje mi jedynie ten o smaku gorzkiej czekolady. Śmietankę gdzieś tam, kiedyś zakupiłam i była całkiem okej. Generalnie produktów Alpro w Polsce jest za mało i są zbyt drogie niestety, a szkoda bo znam wielu potencjalnych mięsożerców, którzy to wolą mleko sojowe od krowiego, acz cena ich przerasta.
Arielka.v - 2010-06-14, 16:35

Jeśli chodzi o dostępność produktów:
u mnie mleko jest w większości supermarketów, deserki w niektórych, mleko owocowe w jednym, mleka cappuccino ani śmietany nie widziałam w żadnym.

Z kolei jeśli chodzi o mnie:
nie kupuję produktów tej firmy.
Powodem jest cena, którą uważam za maksymalne przegięcie!!! :roll:
Nikt mi nie wmówi, ze wyprodukowanie 1 litra mleka sojowego, które zawiera wodę i 6% ziaren soi kosztuje 9-10 złotych :shock:
Tym bardziej, że w innych krajach mleko ma normalną cenę.
Zamiast kupować gotowe mleko robię swoje.
Opakowanie ekologicznej soi kosztuje 7 złotych a wystarcza na dobre kilka litrów mleka więc po co przepłacać. :mryellow:
Domowa produkcja wychodzi mi kilka razy taniej.
Już na temat ceny deserków, których 4-pak zjadłabym za jednym powiedzeniem sie nie wypowiem (u mnie 11 złotych :shock: ).
Deserki też robię sama podobnie jak kefir z grzybków.
Z resztą w tym drugim przypadku nie mam nawet alternatywy bo nie ma jogurtów alpro.
Myślę, że fajnie by było gdyby się pojawiły na polskim rynku, tylko nie wiem czy moglibyśmy liczyć na rozsądną cenę.
Mam przeczucie, że jednak nie :roll:

kociakocia - 2010-06-14, 16:55

śmietana smaczna, polecam :)

zrobiłam dziś też ptasie mleczko z mleka waniliowego :-D

ag - 2010-06-14, 17:40

kociakocia napisał/a:
zrobiłam dziś też ptasie mleczko z mleka waniliowego

poproszę o przepis!

isadora - 2010-06-14, 18:30

ag napisał/a:
kociakocia napisał/a:
zrobiłam dziś też ptasie mleczko z mleka waniliowego

poproszę o przepis!


ja też!!!!!

a co do mnie, to mleko jest zawsze w lodówce. Deserków nie lubię, ale używam też śmietany, tego mleka z owocami leśnymi. Cappuccino też jest dobre, ale jak dla mnie trochę za słodkie.

kociakocia - 2010-06-14, 18:42

mleko waniliowe, mały kartonik, 4 czubate łyżki poppingu amarantusowego i 2-3 łyżeczki czubate agaru :) potraktować mocno blenderem aż powstaną pęcherzyki powietrza, zmieszać ciepłą masę z agarem i do lodówy :)
Anna M - 2010-06-16, 13:03

arahja napisał/a:
w mojej kuchni w ogóle nie widzę potrzeby stosowania mleka czy śmietany. Od bardzo niedawna kupuję mleko sojowe (krowiego nigdy nie piłam) i nie znajduję dla niego innego zastosowania niż jako szybkie śniadanie z płatkami. ;)

Czemu nie znajdujesz innego zastosowania? A naleśniki, omlety, ciasta, zupy kremy, majonezy, lody? Jest masa przepisów, w których można wykorzystać mleko sojowe :) Zresztą tutaj na forum można znaleźć ich od groma i ciut ciut.

Coco - 2010-06-16, 13:26

Zachecona wlasciwie tym watkiem ostatnio kupilam jogurty Alpro. Niestety sa baaaardzo slodkie, a szkoda , z mniejsza iloscia cukru bylyby pyszne.
Sarah - 2010-06-16, 13:35

Anna M, nie uchylaj się od odpowiedzi na nasze uwagi dotyczące polityki cenowej Alpro. Nie wyjdzie to firmie na zdrowie w dłuższej perspektywie.
Tempeh-Starter - 2010-06-16, 16:02

ciężko jest odmówić sobie pokusy wysokich cen gdy się jest w zasadzie samotnym białym żaglem na rynku (a na podbieranie klientów zwykłym mleczarniom szans póki co brak - wegetarianie to max 2% a weganie? nawet szkoda myśleć)
ale wege jest modne, rynek rozwojowy, pojawi się odpowiedni potencjał (wolumen), wskoczy konkurencja, ceny spadną - teki jest mechanizm trzeba cierpliwie czekać ;-)

o przypomniało mi się co Alpro kupiło w Polsce kupiło markę Orico dawnego PolGruntu
cenowo niższy segment (i niższa cena utrzymana) ale jeśli chodzi o dystrybucję (napoju) to kiszka

Amanii - 2010-06-16, 16:13

Anna M napisał/a:
A naleśniki, omlety, ciasta, zupy kremy, majonezy, lody? Jest masa przepisów, w których można wykorzystać mleko sojowe

ale tez w wiekszosci dan, ktore wymienilas, mozna mleko spokojnie pominac, zastapic woda czy sokiem. co w przypadku, gdy jest to produkt tak drogi, jest raczej oczywiste.
ja mleko sojowe kupuje tylko w biedronce, za 8 czy 9 zl nigdy bym nie kupila, a jakby juz mnie ktos obdarowal to traktowalabym to jak jakas swietosc i "szkoda by bylo" dac je do czegokolwiek. :lol:

lilias - 2010-06-16, 16:28

Alpro zamiast przyzwyczaić nas do marki, w porównywalnej cenie jak produkty niewege, to przyzwyczaja nas do tego, że ich produkty są luksusowe, a więc drogie i nie dla każdego. Konkurencja jak wejdzie na rynek (a wejdzie i zakorzeni się :-P ) będzie miała ułatwione zadanie, bo przy niższych cenach mało kto powstrzyma się od zakupu na próbę, a potem to już z górki :-P Zostanie marka luksusowa Alpro i inna dla normalnie zarabiających ;-) Jeszcze trochę :-)

[ Dodano: 2010-06-16, 16:34 ]
p.s. a ja myślę o zakupie robota do wyrobu mleka na własny użytek, więc odpadnę całkowicie jako klient :-)

gosia_w - 2010-06-16, 16:34

U mnie na bazarku jest mleko w różnych smakach i wielkościach, śmietana, napój cappuccino, deserki. Ja mam inne pytanie -a nie dałoby się tego mleka i innych produktów wytwarzać w taki sposób, żeby skład był krótszy - tzn. bez tych wszystkich chemicznych dodatków? Ja może i czasem był kupiła mleko sojowe (np. żeby grzybka podkarmić), ale ten skład mnie skutecznie odrzuca.
arahja - 2010-06-16, 16:55

Anna M napisał/a:
Czemu nie znajdujesz innego zastosowania? A naleśniki, omlety, ciasta, zupy kremy, majonezy, lody? Jest masa przepisów, w których można wykorzystać mleko sojowe Zresztą tutaj na forum można znaleźć ich od groma i ciut ciut.


No właśnie Amanii ujęła sedno problemu: równie dobrze można użyć wody albo soku, fakt - do ciasta czasem rzeczywiście kupuję mleko, ale jednak większość wegańskich przepisów obywa się bez niego. Z całego tego szeregu faktycznie tylko ciasta czasem piekę, reszty sama nie wyrabiam. ;)

Arielka.v - 2010-06-16, 17:08

Anna M napisał/a:
A naleśniki, omlety, ciasta, zupy kremy, majonezy, lody? Jest masa przepisów, w których można wykorzystać mleko sojowe


nie koniecznie trzeba dodawać tutaj mleko sojowe.
ja do pieczenia i ciast smażonych (naleśniki, racuchy, itp) dodaje mleko ryżowe.
ma ono lekko kleistą konsystencję więc skleja składniki co jest bardzo pożądane w przepisach wegańskich, w których nie ma jajek.

majonez można zrobić chociażby na mleko migdałowym, lody na bazie bananów lub innych owoców a zupa krem obejdzie się bez śmietany.

lilias napisał/a:
p.s. a ja myślę o zakupie robota do wyrobu mleka na własny użytek, więc odpadnę całkowicie jako klient :-)


polecam, spraw sobie od razu grzybka - będziesz miała super kefirek :mryellow:

Mam nadzieję, że za jakiś czas rzeczywiście pojawi się jakaś tańsza konkurencja.
Tylko tak z drugiej strony myślę, że jeszcze trochę czasu minie zanim to nastąpi.
Widziałam ostatnio, że skład mleka biedronkowego uległ zmianie na lepsze.
Nie jest już tak sztuczne jak dawniej.
Zatem jeśli miałabym ochotę na mleko czekoladowe to niestety ale skłaniałabym się jednak bardziej ku biedronce niż alpro.

Wydaje mi się, że firma bardziej by skorzystała wprowadzając niższe ceny.
Przecież mleko sojowe to napój nie tylko dla wegetarian.
Myślę, że mięsożerni równiez chętnie by sięgali na półkę gdyby cena była bardziej przystępna.
Widzę to chociażby na przykładzie tego w jak zastraszającym tempie znika w mojej biedronce to mleko.
Mam paru znajomych nie wegan a nawet nie wege regularnie kupujących mleko sojowe (właśnie w biedronce) ale gdy go nie ma to nie decydują się na droższe odpowiedniki.

Lily - 2010-06-16, 17:11

Anna M napisał/a:
A naleśniki, omlety, ciasta, zupy kremy, majonezy, lody? Jest masa przepisów, w których można wykorzystać mleko sojowe :)
Hmm, ja np. kupuję mleko owsiane w proszku za 47 koron ;) , czyli jakieś 7,50 i starcza mi przynajmniej na kilka tygodni do wymienionych przez Ciebie celów, więc po co miałabym kupować z 8-9 zł mleko sojowe, które trzeba zużyć w ciągu 2-3 dni i jest go o wiele, wiele mniej?
Zdecydowanie, cena 4 zł to maksimum wg mnie.

[ Dodano: 2010-06-16, 17:12 ]
Arielka.v napisał/a:
Przecież mleko sojowe to napój nie tylko dla wegetarian.
Kupują go także osoby, które nie mogą pić mleka krowiego, nawet bym się nie zdziwiła, gdyby były one głównymi konsumentami.
lilias - 2010-06-16, 17:16

Arielka.v napisał/a:
...
lilias napisał/a:
p.s. a ja myślę o zakupie robota do wyrobu mleka na własny użytek, więc odpadnę całkowicie jako klient :-)


polecam, spraw sobie od razu grzybka - będziesz miała super kefirek :mryellow: ...


już mam :mryellow: :mryellow: :mryellow:

Tempeh-Starter - 2010-06-16, 17:25

fakt, może tak być, że to nie dla vege-dziwaków ale głównie dla dla uczulonych na laktozę (czyli z tak zwaną skazą mleczną)
dlatego dominują (wiadomo mleko niezbędne nie jest) produkty deserowe - zaspokajające popyt na przekąski rozbudzony przez Danona, Bakomę itp

dżo - 2010-06-16, 21:28

gosia_w napisał/a:
nie dałoby się tego mleka i innych produktów wytwarzać w taki sposób, żeby skład był krótszy - tzn. bez tych wszystkich chemicznych dodatków? Ja może i czasem był kupiła mleko sojowe (np. żeby grzybka podkarmić), ale ten skład mnie skutecznie odrzuca

Dokładnie. Nie dość, że cena wysoka to jeszcze produkt mało wartościowy - to skutecznie odstrasza klientów (szczególnie tych namiętnie czytających etykiety).

gosia_w - 2010-06-16, 21:35

dżo napisał/a:
szczególnie tych namiętnie czytających etykiety

:mryellow: to o mnie, nie przepuszczę żadnej :mrgreen:

dżo - 2010-06-16, 21:37

nieee, to o mnie :mrgreen: , lubię czytać etykiety 8-)
lilias - 2010-06-16, 23:09

ja też namiętnie je czytam, ale niektóre są napisane takim drobnym maczkiem, że lupa by się przydała :-P
neina - 2010-06-17, 01:11

Bylam dzis w lidlu, niestety za 60p bylo tylko jakies inne mleko, produkowane dla rzeczonego sklepu.
alcia - 2010-06-17, 09:45

U mnie Alpro jest dostępne w cenie 8-10zł - w paru sklepach. I tyle z produktów Alpro.. no czasem deser się gdzieś trafi, ale takich produktów nie kupuję, bo nie mam po co :)
Więc mleka sojowego Alpro nie kupuję. Nie jestem raczej osobą oszczędną, jeśli chodzi o kasę na jedzenie, ale to mi się wydaje po prostu totalnie absurdalne, by kupić litr jakiegoś zbędnego płynu za prawie 10zł.
A mi mleko w kuchni nie jest do niczego wogóle potrzebne, więc nie czuję się przyparta do muru, by to Alpro kupować.
Ale ogólnie - lubimy. Tylko inne marki (jak już) wybieramy - dla zasady, mimo, że mniej smaczne.

Anna M - 2010-06-17, 10:42

Nie no jasne, ja osobiście lubię mleko sojowe Alpro, szczególnie naturalne i śmietanę sojową (cieszę się, że powstała, bo np. zupa szpinakowa o wiele lepiej smakuje zabielona), dobrze sie po nich czuje (może to z tego powodu że mam grupę krwi A :P ), ale stosuję też inne produkty jak mleko ryżowe czy owsiane. W imieniu Alpro soya tutaj założyłam ten temat, jednak niezawodowo przyznaję, że źle toleruję laktozę i nie spożywam przez to mleka krowiego, śmietany a nawet lodów nie mogę. I np. do muesli uwielbiam naturalne Alpro, już nie mówiąc o koktajlach owocowych i sernikach na zimno w lecie :)

Co do cen, to Alpro zdaje sobie sprawę z tego, że obniżając je więcej ludzi kupowałoby te produkty i zależy im na tym :) Ale produkty te nie są produkowane w Polsce, lecz importowane, co nie pozostaje bez wpływu na cenę. W Anglii Alpro ma natomiast swoją fabrykę.

Tempeh-Starter - 2010-06-17, 14:21

to akurat nie Alpro (tylko inna firma) ale śmietana sojowa pod wpływem łyżki musztardy zmienia się w świetny gęsty sos (16% tł.) + koncentrat pomidorowy + zioła i wychodzi fajny dressing.

zastanawiam się czy to w musztardzie jest jakiś emulgator czy po prostu mielona gorczyca działa jak emulgator

przypomniało mi się, że jak mój dziadek raz w roku (na święta) robił domowy majonez musztarda była obowiązkowo wśród składników

Sarah - 2010-06-18, 22:39

neina napisał/a:
Bylam dzis w lidlu, niestety za 60p bylo tylko jakies inne mleko, produkowane dla rzeczonego sklepu.

Może to zależy od regionu...

A to 'inne mleko' próbowałaś? Ja w Szkocji kupowałam oprócz alpro również 'bebido soya' i, o dziwo, dzisiaj mąż znalazł takie samo w polskiej Almie za 5 zł. Czyli jednak konkurencja w PL zaczyna działać!

Arielka.v - 2010-06-19, 10:46

Sarah napisał/a:
Ja w Szkocji kupowałam oprócz alpro również 'bebido soya' i, o dziwo, dzisiaj mąż znalazł takie samo w polskiej Almie za 5 zł. Czyli jednak konkurencja w PL zaczyna działać!


nie sadzę, aby to mleko było produkowane w Polsce a jednak jest o wiele tańsze od Alpro, którego producenci tłumaczą się, że to dlatego iż nie ma w Polsce ich fabryki.
Czyżby Alpro miało wyższe koszty transportu? :-/

gosia_w - 2010-06-19, 20:40

kupiłam mleko sojowe ekologiczne (w składzie woda i soja niemodyfikowana) za 6,90 zł. Myślę, że Alpro jest bardzo drogie i do tego ten skład :roll:
Tempeh-Starter - 2010-06-20, 00:04

w makro obok Alpro jest półeczka VALSOIA (Włochy) - deserki (które olewam) w tej samej cenie co Alpro ale mleko (naturalne!) 30% niżej śmietanka 25%
Biedronkwe mleka sojowe (co już pisałem, poniżej 4zł!!!) a z Austrii

Alpro ma największą znajomość marki, jest najdłużej na rynku i ma najlepszą dystrybucję. Na prawdę trudno oczekiwać aby ot tak z dobrego serca obniżyli cenę. Ale obniżą ją pod wpływem konkurencji. Jednak trzeba pamiętać że cena produktów sojowych nigdy nie zbliży się do cen mleczarskich a to za sprawą wolumenów których nie ma nawet jak porównać tak są niestety różne :(

bojster - 2010-06-20, 00:40

Zwróciłem właśnie ostatnio uwagę na valsoia, a to dlatego, że jak weszli na rynek, to produkty były droższe niż alpro! deserki pamiętam były w leclercu po 6 czy 7 zł za dwupak, teraz są za pół tego, i to wcale nie w promocji. Mają też całkiem dobry krem czekoladowy, ale cena ciężkostrawna (18 zł za mały kubek, taki jak ten nutelli, który kosztuje 6 zł), kupiłem tylko kiedyś zapas jak był w promocji po 12.
kociakocia - 2010-06-20, 11:57

mam pytanie, czy ktoś z was wlewał śmietankę do wrzącej zupy? chodzi o to czy się zetnie?
dżo - 2010-06-20, 12:32

kociakocia, wlewałam i lekko się zważyła
kociakocia - 2010-06-20, 12:41

dżo, dzięki, no właśnie, tak myślałam, mi się ścina w kwaśnym bez wrzątku, sprawdziłam :/ no nic, trza ciepłe jeść i dolewać na talerzu
dynia - 2010-06-20, 12:47

Zahartujcie ją tak samo jak zwykłą ,to się nie zetnie ;-)
Tempeh-Starter - 2010-06-20, 14:43

ja wolę dodawać już na talerzu (nie do wrzątku) wtedy daje radę, do sosów podobnie - chwilę po wyłączeniu grzania
to jest generalnie kucharska metoda (wiem że też dla śmietany zwykłej)
po prostu zamiast ryzykować ścięte fusy lepiej poczekać aż temp. potrawy spadnie do 60-70'C

zorro - 2010-06-21, 17:06

Niebieskie mleko Alpro bardzo lubimy nie od dziś. Denerwuje mnie oczywiście jego cena, która zmienia się z każdą dostawą! Kupuję w Wwie w Auchan i cena między dostawami różni się o 2 złote! Ostatnio 'tylko' złotówkę, co oczywiście okazuje się przy kasie. Nie mówi to dobrze o marce. Poza tym mleka capuccino tam nie widziałam, dowiedziałam się o nim z tego wątku. Deserki za słodkie, więc nie kupuję. Śmietany u nas też nie widziałam.
Tasak - 2010-06-21, 19:16

A czy na ten: hxxp://img820.imageshack.us/img820/7922/alpro.jpg temat ktoś coś wie? Jak to jest z tym Dean Foods?
Ja Alpro nie kupuję, bo za drogie. Nie jest to produkt pierwszej (ani nawet drugiej) potrzeby, więc nie widzę sensu przepłacać. Jak potrzebuję to kupuję Biedronkowe (wiem wiem, chemia, skład.. raz na jakiś czas mi nie zaszkodzi.) Poza tym u mnie w mieście spotkałam się tylko z Alpro zwykłym, waniliowym (?) i czekoladowym (?). Deserki też raz kiedyś widziałam ale zniknęły. O cappuccino dowiedziałam się również z tego wątku. Śmietany nie widziałam nigdzie też.

neina - 2010-06-21, 19:27

Tasak napisał/a:
A czy na ten: hxxp://img820.imageshack.us/img820/7922/alpro.jpg temat ktoś coś wie?
O kurcze, ja nic nie wiedzialam, ale nie wyglada to ciekawie :-/
Ostatnio zastanawialam sie, dlaczego w moim lokalnym sklepie ze zdrowa zywnoscia nie ma alpro. Jest kilka marek (najwiecej provamel), ale alpro nie ma, moze to wlasnie dlatego?

[ Dodano: 2010-06-21, 18:29 ]
Znalazlam to: hxxp://www.alprosoya.pl/nowosci-i-wydarzenia/firma-alpro-w-grupie-dean-foods.html
A to strona dean foods, rzeczywiscie produkuja mleko: hxxp://www.deanfoods.com/

Alispo - 2010-06-21, 20:17

Tasak napisał/a:
A czy na ten: hxxp://img820.imageshack.us/img820/7922/alpro.jpg temat ktoś coś wie? Jak to jest z tym Dean Foods?
Wiem,jest tak wlasnie,oczywisice jest to jakis argument za innymi markami,tylko czy zawze kupujemy tylko od vegan firm?Ale jak jest wybor to jasne,mozna bojkotowac,jakis czas temu srodowisko pro-zwierzece sie mocno buntowalo z ww.powodu przeciw Alpro.Szczerze mowiac nie wiem jak jest np.z biedronkowym mlekiem..ale juz sama Biedronka jest kontrowersyjna.
neina - 2010-06-21, 20:22

Mam ten sam dylemat w stosunku do Body Shop - jakis czas temu zostal wykupiony przez Loreal :-| Nadal zdarza mi sie jednak kupowac ich kosmetyki.
Alispo - 2010-06-21, 20:49

hxxp://forum.empatia.pl/viewtopic.php?f=2&t=723&st=0&sk=t&sd=a&hilit=alpro]hxxp://forum.empatia.pl/viewtopic.php?f=2&t=723&st=0&sk=t&sd=a&hilit=alpro
Temat o problemie Alpro.

Tempeh-Starter - 2010-06-22, 09:23

o! a tego nie wiedziałem

PolGrunt kupiony przez Alpro a Alpro kupione przez Dean Foods

ale fakt że koncentracja kapitału cały czas postępuje.
P&G Unilever Danone itd już się nie męczą konkurowaniem z innymi, po prostu ich kupują w całości.
Zostawiają najbardziej rentowne marki a resztę kasują

Za 20 lat będziemy mieli nie kilkaset a kilkadziesiąt marek globalnych
A na koniec w jednym wielkim pakiecie promocyjnym kupi je sobie ktoś z Arabii Saudyjskiej albo koncern TATA :-D

kofi - 2010-06-22, 17:43

Ten wątek zadziałał na mnie zgubnie - jednak jestem strasznie podatna na sugestie - kupiłam to mleko cappuccino i niestety jest pyszne ]:->
Malinetshka - 2010-06-22, 18:28

kofi, ]:-> :mrgreen:
lilias - 2010-06-22, 19:44

wolę czekoladowe :oops: :-P
neina - 2010-06-22, 20:17

Tak z ciekawosci weszlam i sprawdzilam cene, ta smietanke - hxxp://www.sklepdietetyczny.pl/product_info.php?products_id=906 kupuje tu za 99p, a czasem jeszcze taniej, zalezy od miejsca, bez sensu, ze w PL jest tak drogo :-/
Lerka - 2010-06-30, 22:55

Z tym Dean Foods to jakiś odlot. Dzięki dziewczyny, ze o tym tu napisałyście, bo bym wspierała (choć i tak sporadycznie) taką firmę! Akurat nie wiedząc nawet o tym wątku kupiłam ostatnio sobie śmietanę Alpro w jakimś dużym sklepie (do truskawek), a poza tym uważam, że trzeba próbować co oferują inni. I naprawdę, nie z zawiści, czy czegoś takiego, tylko po prostu uważam tę śmietaną za bardzo kiepską. Za to takie małe mleczka, które też kupiłam, były bardzo smaczne - szczególnie waniliowe, choć smakowało dla mnie jak budyń. Owoce leśne jakieś takie zbyt kwaśnawe, ale też smaczne.
Ja mam za to jeszcze jedno ważne pytanie. Jak uzyskiwane są bakterie wykorzystywane do produkcji jogurtu sojowego. Podaje skład znaleziony gdzieś w necie: "Ingredients
Water, Hulled Organic Soya Beans* (9.4%), Organic Rice Syrup*, Sea Salt, Stabilisers (Pectin and Agar), Acidity Regulator (Citric Acid), Selected Cultures (S. Thermophilus and L. Bulgaricus).
*= Organically Grown/produced." Chodzi mi oczywiście o te bakterie: S. Thermophilus and L. Bulgaricus. Rozmawiałam z czeskimi producentami przepysznych jogurtów sojowych i powiedzieli, że te bakterie namnaża się na mleku krowim, a potem się je zabiera (już bez mleka) i wkłada do mleka sojowego. Do wytworzenia bakterii jogurtowych jest bowiem NIEZBĘDNE mleko tradycyjne. Od razu uprzedzę, że nawet osoby z bardzo dużą nietolerancją i alergią na cokolwiek pochodzącego z mleka mogą to jeść i nie daje to złych skutków. Co nie oznacza jednak, że mleko było wykorzystywane. Ilekroć o tym opowiadam weganom, to są po pierwsze na maxa zdziwieni, po drugie twierdzą, że już nigdy więcej nie kupią takie jogurtu. Ciekawe jakie bakterie wykorzystuje Alpro?

Lily - 2010-06-30, 23:02

Lerka, rzeczywiście, tu też piszą, że hoduje się na pożywce z mleka odtłuszczonego hxxp://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:yTfzoHOkCjMJ:pubserv.uprp.pl/PublicationServer/Temp/7d45b09e5233oacbiv2uccbv42/PL129314B1.pdf+hodowla+L.+Bulgaricus&cd=2&hl=pl&ct=clnk&client=firefox-a
bojster - 2010-06-30, 23:06

Lily napisał/a:
Lerka, rzeczywiście, tu też piszą, że hoduje się na pożywce z mleka odtłuszczonego hxxp://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:yTfzoHOkCjMJ:pubserv.uprp.pl/PublicationServer/Temp/7d45b09e5233oacbiv2uccbv42/PL129314B1.pdf+hodowla+L.+Bulgaricus&cd=2&hl=pl&ct=clnk&client=firefox-a


Co to jest POLSKA BZECZPHSPOLITJ LODOWA? :shock: :-P

Lily - 2010-06-30, 23:38

A tu jest przepis na jogurt sojowy hxxp://www.soya.be/how-to-make-soy-yogurt.php i w nim takie zdanie:
Cytat:
As a starter you can use good quality plain soy yoghurt, or dairy yogurt (if you don't mind dairy products), or a commercial powdered yogurt starter (also dairy based).

O ile dobrze zrozumiałam, ten "yogurt starter" jest też na bazie krowiego mleka, tak?

Tempeh-Starter - 2010-07-01, 11:38

Lerka,

znam się tylko na Rhisopus o. (i jest to grzyb nie bakteria) ale myślę że mogła by wchodzić w grę hodowla na agarze - tylko pewnie cena była by słaba :(

Lerka - 2010-07-01, 14:07

Lily napisał/a:
O ile dobrze zrozumiałam, ten "yogurt starter" jest też na bazie krowiego mleka, tak?

Ja tego nie wiem na 100%, ale jestem na 99,9% pewna, że tak. Tylko fajne jest to, ze nikt o tym głośno nie mówi, podobnie jak producenci sojowych jogurtów na całym świecie... Nasi Czesi od razu opowiedzieli nam cały proces produkcyjny. Ja rozmawiałam z szefową działu produkcji. Jasno i uczciwie opisałam na naszej stronie sposób powstawania jogurtu sojowego, który można u nas kupić na zamówienie i weganie w związku z tym go nie chcą, ale Alpro jogurt bardzo chętnie :) Dlatego zadałam pytanie jak są uzyskiwane te bakterie.
Przykro mi, ale w hodowlę na agarze nie wierzę...
Nie wiem czy znacie stronę hxxp://www.food-info.net/. Polecam - jest skarbnicą wielu informacji. Jakiś czas temu znalazłam tam bardzo ciekawy artykuł dot. probiotyków
hxxp://www.food-info.net/pl/ff/probiotics.htm#1
i prawdy o zdrowotnych walorach bakterii jogurtowych.... Przemysł mleczarski i tworzone przez niego mity...
Poczytajcie na dole, jest tam o tych szczepach.

adriane - 2010-07-01, 16:28

Wracając do tematu głównego i składu mleka Alpro.
Dzisiaj przyjrzałam się mlekom Alpro w Irlandii, są ich 3 rodzaje. Dwa z nich mają bardzo prosty skład: soja i woda, w tym jedno jest organic. Trzecie składa się z soi w 6%, słodzone jest syropem jabłkowym, ma też dodatek witamin. W Polsce nie ma wyboru tych mlek, a przecież też przydałby się wybór. Cena za litr w Irlandii ok. 1,40 euro. Organic kilkadziesiąt centów droższe.

Kat... - 2010-07-03, 01:43

Mieszkam na Mokotowie, prawie przy Belwederze, do Centrum Warszawy mam 10 minut autobusem, w korkach 15 i za przeproszeniem do jasnej cholery szukałam dzisiaj Alpro, a nawet jakiegokolwiek sojowego u mnie na osiedlu, byłam w 9 sklepach i nic. W jednym mieli 4 deserki sojowe ale na tym grzyba hodować nie będę. Jestem rozczarowana.
Alispo - 2010-07-03, 02:13

Chyba faktycznie najbardziej oplaca sie pozyskiwac bakterie na mleku krowim,ale moze bywa roznie,trzeba by zrobic rozeznanie,a poki co pozostaje pytac producenta.
Tu kiedys pisalismy pare slow o tym,ale w sumie chyba nic konstruktywnego,tez gdybanie:

hxxp://www.forumveg.webd.pl/topics10/weganskie-probiotyki-vt1839.htm]hxxp://www.forumveg.webd.pl/topics10/weganskie-probiotyki-vt1839.htm

Ten sam problem jest pewnie z kiszonkami.

Mleko Alpro chetnie bym kupila czasem,moze kiedys cos sie ruszy z tym cenami,jakos mnie przekonuje ta firma ze wzgledu na GMO chociazby..

Tempeh-Starter - 2010-07-03, 08:35

właśnie - kiszonki!
kapusta, ogórki, pomidory, grzyby, mango, japońska morela, rzodkiew czy co tam się jeszcze kisi
w domowej wersji pałeczka kwasu mlekowego bierze się z powietrza
a w przemysłowej???

wygląda na to że zło czi się wszędzie a jedynym sposobem na koszerne jedzenie jest metoda D.I.Y. ;-)

Tasak - 2010-07-06, 19:59

Donoszę, iż deserki pojawiły się w sklepie z którego kiedyś zniknęły (o czym pisałam :D )
Ale to by było na tyle.. :D oprócz tego mleko duże, i mleka takie małe z rurką.

orenda - 2010-07-12, 10:15

My lubimy Alpro, dziewczyny często piją te małe mleczka: owoce leśne, wanilia i czekolada. Kupujemy też to dla dzieci z żyrafą. Czasem najzwyklejsze, te niebieskie lub czerwone.
Na Węgrzech było jeszcze truskawkowe, z tych małych ze słomką, oczywiście spróbowałyśmy, smaczne.
Deserów nie kupuję, bo cena przegięta. Śmietanki sojowej nie używam w ogóle.
Przyłączam się do apelu ogółu co do cen Alpro.

dynia - 2010-07-12, 11:20

W Hiszpanii Alpro jest powiązane z Asturianą jedną z największych mleczarskich firm :->
zojka3 - 2010-07-12, 11:57

euridice napisał/a:
Mój faworyt
Uniwersalne, smaczne, dobre do napojów, koktajli, ciast, świetne jako baza pod kefir tybetański, smaczne na ciepło i na zimno.
Jedyne "ale" to: mogłoby mieć prostszy skład. Ale cóż, nobody's perfect

o to to! Też najbardziej je lubie i do tego świetnie się pieni do kawki mniam

sylv - 2010-07-12, 12:42

euridice napisał/a:
Testowałam oficjalnie kilka produktów AlproSoya, oto moje o nich opinie

heh, ja też.
co do napojów i deserów mam , podobnie - aczkolwiek deser wygrał dla mnie, jest obłędny, a mleko waniliowe regularnie dodaję do płatków.
Granola moim zdaniem nie przesłodzona, ale owoców za mało.
jeszcze mi capuccino zostało.

Lerka - 2010-07-12, 13:10

Tempeh starter, co do związku kwasu mlekowego z bakteriami jogurtowymi chyba nie ma sensu rozmawiać, bo każdy kto chwilę się zastanowi zauważy jego brak. [aby już wszystko było jasne kwas mlekowy i mleczany mogą być spożywane przez osoby wszystkich wyznań, wegan i wegetarian. Aczkolwiek nazwa odnosi się do mleka, E270 nie jest produkowany z mleka, a więc może być spożywany także przez osoby z alergią na mleko i nietolerancją laktozy.]
Euridice, dzięki za dopisek na dole postu. Dla mnie to niesamowite, że na wegetariańskim forum tak dzielnie rozwija się wątek o Alpro z pominięciem tej niewygodnej informacji, która pojawiła się w nim już kilka razy. Ja też nic wcześniej o tym nie wiedziałam i ostatnio kupiłam kilka produktów Alpro w jakimś sklepie, właśnie dlatego że się pojawiły, czego bardzo żałuję. Zastanawialiśmy się, czemu nagle Alpro "ruszyło" dość powszechnie do sklepów, a to po prostu kampania koncernu mleczarskiego... To bardzo przykre...
Szkoda też, że Pani, które reprezentuje Alpro, ewidentnie czyta ten wątek i czasem w nim odpisuje, nie odezwała się w związku z moimi pytaniami co do bakterii znajdujących się w jogurtach. Z drugiej strony jednak to chyba najlepsza odpowiedź...

[ Dodano: 2010-07-12, 14:06 ]
Ooo, właśnie znalazłam odpowiedź na vegan.de
"Also Zutaten klar, aber damals gab es ja große Aufregung um die Bakterien bei Alpro/Provamel, weil diese auf Milch(zucker) gezüchtet wurden."
Co oznacza, że Alpro i Provamel używają bakterii hodowanych na mleku
hxxp://vegan.de/foren/read.php?27,395577,395577#msg-395577

Alispo - 2010-09-16, 14:52

Zapewnienia Alpro dot.GMO sa sprawdzone przez Greenpeace,jak dotad we wszystkich badaniach produkty były GMO-ujemne z tego co wiem.

Swoją drogą niedługo bedzie dostepny na stronach Greenpeace nowy poradnik dotyczący przebadanych produktow roznych firm,dam znac jak bedzie,ciekawa sprawa .

Lily - 2012-07-09, 13:59

Czy Wam się mleko Alpro też ścina w gorącej kawie? Zamiast kawy z mlekiem mam kawę z farfoclami...
yuka66 - 2012-07-09, 14:50

Trzeba trochę podrzać mleko albo poczekać aż kawa nieco przestygnie.
moony - 2012-07-09, 16:16

dynia napisał/a:
W Hiszpanii Alpro jest powiązane z Asturianą jedną z największych mleczarskich firm

O. A w Polsce Alpro należy do Sante, prawda?
Jak to z nimi jest? Oddział na każdy kraj jest niezależny? Czy jak kupię alpro w Hiszpanii to nie będę w porządku, a jak w Polsce - to tak?

Lily - 2012-07-09, 16:22

moony napisał/a:
O. A w Polsce Alpro należy do Sante, prawda?
A nie do Campiny?
moony - 2012-07-09, 16:28

Zaraz sprawdzę, z ciekawości.
moony - 2012-07-09, 16:34

hxxp://sante.pl/m1/produkty
Lily - 2012-07-09, 16:42

Hmm, to tym bardziej mnie dziwi, że takie to drogie...
an - 2012-07-09, 20:09

Nie wiem jak to w końcu jest, kilka dni temu na forumveg Tequilla napisał:
Cytat:
Jak miło wejść czasem na angielską wiki i dowiedzieć się, że firma Alpro, nomen omen jeden z najpopularniejszych obecnie producentów mleka sojowego i jego pochodnych jest od paru lat częścią... największego na świecie producenta nabiału :-? Ot wielki biznes.. i tak nieświadomi niczego wegetarianie, alienujący się od wykorzystującego zwierzęta przemysłu i tak temu przemysłowi, tyle, że pośrednio portfelik nabijają.

znalazłam to
hxxp://en.wikipedia.org/wiki/Alpro
ale jakie na jakiej zasadzie współpracują z sante, to nie mam pojęcia

Polecam jeszcze komentarz Surri :) hxxp://www.forumveg.pl/viewtopic.php?t=1653&start=30#124360

Lily - 2012-07-09, 20:34

euridice napisał/a:
Mleko zawsze podgrzane i zawsze wklewamy KAWĘ do mleka, nie odwrotnie :)
Sorry, ale nie będę brudzić dodatkowego garnka, żeby podgrzać 2 łyżki mleka ;) Inne mleka się jakoś nie ścinają, Alpro chyba specjalnie coś dodaje ;) Zresztą, sporadycznie piję kawę z mlekiem, w sumie nieistotne to :>
Robi - 2012-07-09, 21:28

Ja dodaje alpro do inki, a inke zwykle zalewam chwile po zagotowaniu wody, i mleko wlewam po cieplej lyzeczce, wtedy jest ok. Ale jak ostatnio moi goscie dolali sobie do swiezo zapazonej kawy to mieli niezle trociny ;-)
malinowomi - 2012-07-10, 23:23

Ja tam leje zimne, prosto z lodówki Alpro do gorącej kawy i nic mi się nigdy nie ścięło :roll:
Alispo - 2012-07-10, 23:52

Dla mnie to niewiadoma z tym warzeniem się.Zależy chyba po trochu od temperatury,od rodzaju kawy i mleka,wody..nie wiem..a chciałabym..
maharetefka - 2012-07-11, 11:13

zauwazylam, ze mleko sojowe nie warzy sie jesli dolac do kawy mielonej (nawet prosto z lodowki); z rozpuszczalna trzeba kminic: cieple mleko albo kawa do mleka a nie mleko do kawy a i tak sie scina.
swoja strona welcome back 8-)

gemi - 2012-07-11, 12:38

maharetefka, to prawda, jednak pod warunkiem, że kawa jest co najwyżej średnio mocna.

Mój ulubiony smak Alpro to unsweeted. Najrzadziej się warzy, dobra do wszystkiego i nie ma jakichś "obcych" posmaków. Poza tym bardzo lubię mleko sojowe BIO z Evergreenu (też niesłodzone)

Ostatnio miałam okazję spróbować ryżowego Alpro. Takie sobie. O ile mnie pamięć nie myli, ma kilka, moim zdaniem, niepotrzebnych dodatków.

go. - 2012-07-11, 13:36

ja na alpro się przerzuciłam, jak biedronowego zabrakło i... nie mam zamiaru już pić nic innego ;)
moritura - 2012-07-11, 13:36

A nikt z Was nie pije Prosoyi? hxxp://www.prosoya.pl/index.php?id=produkty&t=mleczko
Nieporównywalnie smaczniejsze, skład naturalnego: soja, woda, sól (żadnej chemii!) i cena chyba porównywalna, jak nie niższa. Nie rozumiem, skąd to zamiłowanie do Alpro - jedyny argument za, to to, że jest prawie w każdym większym sklepie, ale Prosoyę to już nawet w Kefirkach widuję, więc bez przesady.

Lily - 2012-07-11, 13:52

Ale chyba tylko Alpro ma małe kartoniki. A mnie duże niepotrzebne, zresztą kupuję raz na ruski rok.
kofi - 2012-07-11, 14:30

Ta Prosoya ma małe butelki - chyba 0,3. Ale u nas tylko w jednym sklepie jest - właściwie strasznie dawno nie piłam, muszę spróbować znowu.
Ja najbardziej lubię popijać kawę mlekiem - dzisiaj w zachwyt wprawiło mnie ryżowe z wanilią z Rossmana - zimne plus gorące espresso - potwornie to niezdrowe dla zębów i nie wiem czego jeszcze. :->

Lily - 2012-07-11, 14:36

Cytat:
Ta Prosoya ma małe butelki - chyba 0,3.
Aaa, to. Miałam, niestety wybitnie mi nie smakowało, to już wolę biedronkowe...
Katkamik - 2012-07-11, 14:45

Cytat:
Miałam, niestety wybitnie mi nie smakowało,


Myślałam, że tylko ja tak mam. Kupiłam kiedyś w P&P, ale dałam radę wypić tylko dwa łyki :oops:

Malinetshka - 2012-07-11, 14:50

Mnie też Prosoya nie powaliła... a te aromatyzowane (kosos, banan itp.) to już w ogóle fuj... :>
moritura - 2012-07-11, 15:32

Ojej, a ja Prosoyę naturalną mogłabym pić litrami. Przecież ona po prostu smakuje jak... soja :D
Lady_Bird - 2012-07-11, 15:59

Katkamik napisał/a:
Cytat:
Miałam, niestety wybitnie mi nie smakowało,


Myślałam, że tylko ja tak mam. Kupiłam kiedyś w P&P, ale dałam radę wypić tylko dwa łyki :oops:


dla mnie też prosoya nie do przełknięcia:/

Z alpro nigdy mi sie kawa nie zwarzyła. Z biedronkowym i innymi miałam czasem takie farfocle. Teraz piję głównie inkę z niebieskim alpro i jest git!

Lily - 2012-07-11, 17:45

Lady_Bird napisał/a:
Teraz piję głównie inkę z niebieskim alpro i jest git!
Może w ince się nie warzy, teraz akurat z inką piję - wyjątkowo, bo normalnie zbożówek nie piję. No ale wlewałam delikatnie ;)
Robi - 2012-07-11, 17:55

Ja zwykle kupuje Provamel nie slodzony, ten sam producent co Alpro, tyle, ze organic i jest rozprowadzany przez sklepy ze zdrowa zywnoscia. maharetefka, ja wlasnie zaserwowalam moim znajomym "mlekopijcom" do kawy mielonej i mieli trociny, ale z grzecznosci wypili po pol kubka, dopiero zauwazylam, co pili jak sprzatalam ze stolu :-D Ryzowe waniliowe kiedys kupilam, nie pamietam firmy, ale bylo organic i w ince wydawalo mi sie strasznie "wodniste" prawie go nie czulam. Za to samo bylo calkiem, calkiem.
Alispo - 2012-07-11, 22:34

moritura napisał/a:
Ojej, a ja Prosoyę naturalną mogłabym pić litrami. Przecież ona po prostu smakuje jak... soja :D

No właśnie w tym rzecz :mrgreen: ;-)

go. - 2012-07-16, 09:00



Czy ktoś oglądał skład tego mleka dla dzieci 1-3?
Myślicie, że można by podawać zamiast mm proszkowanego znanych firm?

Poli - 2012-07-16, 13:54

gosia no wlasnie ciekawe co ma w skladzie , czy jest jak mm wzbogacone ? nie widzialam go w sklepach.

Sluchajcie u mnie wprowadzono nowe jogurty alpro soya i nie jestem zbyt szczesliwa, poniewaz w naturalnym jest cukier :!: , tak wygladaja teraz:
hxxp://www.nemlig.com/kol/yoghurt/ovrig-yoghurt/alpro-soya-naturel-naturli-750-ml.aspx

Czy to samo jest w Polsce ?, nigdzie w sklepach nie moge znlezc starych jogurtow wygladajachych tak:
hxxp://www.irmatorvet.dk/products/productinfo.aspx?productid=51525&MenuItemID=23706

go. - 2012-07-16, 14:13

Poli, w PiPach podobno to dziecięce mleko ma być standardowo dostępne. Na razie w PiP'ie najbliżej mnie śledzę puste zejście z ceną od 2 tygodni :mrgreen:
Tych jogurtów też nie widziałam...

orenda - 2012-07-16, 16:44

U nas Alpro dla dzieci jest z Żyrafą i wygląda tak, w PiP cena około 10zł

[ Dodano: 2012-07-16, 16:46 ]
skład Woda, obłuszczone ziarno soi (5%), maltodekstryna, syrop fruntozowo - glukozowy, olej roślinny, węglan wapnia*, regulator kwasowości: (fosforan potasu), aromaty, witaminy (C, D2, E*,ryboflawina, B1, B12) emuglator: (lecytyna sojowa), stabilizator: (guma Gellan), pirofosforan żelaza*.
*substancje wzbogacające

go. - 2012-07-17, 10:29

aha...
orenda, dzięki!
Skład mnie jednak trochę rozczarował :-|

ifinoe - 2012-07-17, 11:31

przez ostatni tydzień miałam do dyspozycji wyłącznie kawę rozpuszczalną (której zwykle nie pijam) ale za to aż dwóch marek - Nescafe i Jacobs - którą uzdatniałam mlekiem waniliowym Alpro...wyniki eksperymentu: w Jacobsie warzyło się od razu i zawsze - nawet ze świeżo otwartego kartonu...w Nescafe dopiero od trzeciego dnia po otwarciu

kiedyś miałam akcję w Coffee Heaven jak zamówiłam nie standardowe latte, ale kawę dnia z ciepłym mlekiem - zwarzyło się, zrobili nową - zwarzyło się, przyniesli nowy karton, mleko podgrzane - zwarzyło się...poprosiłam o czarną ;) okazało się, że akurat tamte ziarna były wybitnie niekompatybilne z mlekiem sojowym

justyna1982 - 2012-07-18, 16:05

A ja myślałam, że coś ze mną nie tak bo ile razy skusiłam się na kawę z mlekiem soj od razu miałam serwatko kawę
zorro - 2012-07-31, 22:45

Mnie się z alpro niebieskim nigdy nie waży (prawdziwa, nie rozp), ale wcześniej ubijam mleko. Może to ma jakieś znaczenie. ;)
Lady_Bird - 2012-08-13, 17:23

Odszczekuję co tam wyżej mówiłam. :-P
Próbowałam dziś 2. razy zrobić inkę z niebieskim alpro i obie się zwarzyły! Nie mam pojęcia why? Otworzyłam nowy karton mleka dziś i inka też nowa, a wczoraj z resztek starego alpro i resztek inki nic sie nie zwarzyło. Może coś jest w powietrzu? :roll:

zorro - 2012-09-04, 00:31

Zauważyłam ostatnio, że z Alpro zginął napis, że jest z soi niemodyfikowanej genetycznie. Czy coś przegapiłam?
bojster - 2012-09-04, 01:29

zorro napisał/a:
Zauważyłam ostatnio, że z Alpro zginął napis, że jest z soi niemodyfikowanej genetycznie. Czy coś przegapiłam?


Było w innym wątku, że teraz już nie można się chwalić tym, że produkt zawiera soję non-gmo. Jednocześnie jest niby obowiązek podawania informacji, że zawiera. Więc jeśli "tylko" zniknął znaczek non-gmo, to chyba wszystko ok.

zorro - 2012-09-04, 01:31

Czyli tak to urządzono. A ja już podejrzewałam Alpro o spisek.
vegevege.pl - 2012-09-20, 18:10

nigdy nie lubilem alpro
firma zostala wykupiona przez koncern mleczny (PS provamel tez jest wlasnoscia alpro)


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group