wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Magiczne ciasto Czarownicy

LaMandragora - 2010-06-29, 15:18
Temat postu: Magiczne ciasto Czarownicy
* 1/4 kubka (ok. 250 ml) maki orkiszowej
* 1/4 kubka pelnoziarnistej maki pszennej
* 1/4 kubka platkow owsianych (drobnych)
* 1 lyzeczka proszku do pieczenia
* 1 marchewka starta na grubych oczkach
* 1 jablko starte na grubych oczkach
* garsc rodzynek
* garsc ziaren slonecznika
* 30 ml oleju slonecznikowego
* 70 ml soku jablkowego

Make i platki owsiane wymieszac z sokiem jablkowym i olejem slonecznikowym. Dodac marchew, jablko, ziarnka slonecznika i rodzynki i proszek do pieczenia i wymieszac na gladkie ciasto. Ciasto wylozyc do natluszczonej formy keksowej i piec ok. godzine w nagrzanym do 180°C piekarniku.

Lily - 2010-06-29, 15:20

LaMandragora napisał/a:
* 1/4 kubka (ok. 250 ml) maki orkiszowej
Hmm, ale to jest chyba cały kubek? Ja mam kubki o tej wielko¶ci mniej więcej :)
LaMandragora - 2010-06-29, 15:22

Lily napisał/a:
LaMandragora napisał/a:
* 1/4 kubka (ok. 250 ml) maki orkiszowej
Hmm, ale to jest chyba cały kubek? Ja mam kubki o tej wielko¶ci mniej więcej :)



Chodzilo mi o wielkosc kubka, ze ok. 250 ml i oczywiscie 1/4 z tego... Troche tak nieprzejrzyscie wyszlo... :oops:

Capricorn - 2010-06-29, 17:53

brzmi bardzo apetycznie.

A na czym polega jego magia?

dynia - 2010-06-29, 18:45

Capricorn napisał/a:


A na czym polega jego magia?

Nie tuczy :-P

LaMandragora - 2010-06-29, 18:54

dynia napisał/a:
Capricorn napisał/a:


A na czym polega jego magia?

Nie tuczy :-P


Nie mam pojecia na czym ma polegac ta magia... :mryellow: Ciasto sie tak po prostu nazywa. W oryg. Magische Hexenkuchen... :mryellow:

rosa - 2010-06-29, 19:29

wydaje się smakowite, jutro spróbuję upiec (miałam nie piec bo się odchudzam co prawda)
gemi - 2010-07-13, 15:55

no to teraz będzie za mn± chodzić, póki się nie wezmę i nie zrobię... :mrgreen:

[ Dodano: 2010-07-21, 07:45 ]
może nawet dzi¶ się wezmę i zrobię :mrgreen:

już siedzi w piekarniku... 8-)

gemi - 2010-07-23, 10:57

PYCHA!!! zajadamy się z Pawełkiem od wczoraj.

Zrobiłam od razu podwójn± porcję i wcale nie jest za duża.

Aha - w prowadziłam kilka modyfikacji:
1) z powodu "niemania" soku jabkowego dodałam wody i łyżkę miodu.
2) zamiast drobnych płatków owianych sypnęłam m±ki owsianej
3) sypnęłam jej proporcjonalnie 2 x więcej, niż płatków w przepisie. Bo ciasto wydało mi się za rzadkie.

W ogóle ¶wietna baza do wszelkich modyfikacji 8-)

rosa - 2010-07-23, 15:21

też robiłam już kilka razy z podwójnej porcji

nawet dla Ziemka - z m±ki kuku i drobnych płatków owsianych, bez słonecznika, lekko zblendowane - bardzo mu smakowało :-)

dynia - 2010-07-25, 12:56

Dobre ciacho ,dobre :-) Zrobiłam z podwójnej porcji plus gorzka czeko na wierzch mniami 8-)
lilias - 2010-07-26, 21:39

zrobiłam od razu na dwie keksówki (czyli wszystko x 4- no może oprócz proszku do pieczenia). smaczne, ale wydawało mi się lekko gliniaste. może to wina m±ki? zamiast pszennej pełnoziarnistej dałam mieszankę pszennej razowej i białej? Wczoraj poszła pierwsza czę¶ć, dzisiaj zanim wróciłam z pracy zniknęła druga. moja córcia do 15 zjadła prawie 3/4 keksówki sama :shock:
gemi - 2010-08-23, 16:09

Zrobiłam kolejny raz - znów rewelacja!.

lilias napisał/a:
smaczne, ale wydawało mi się lekko gliniaste. może to wina m±ki? zamiast pszennej pełnoziarnistej dałam mieszankę pszennej razowej i białej?
lilias, całkiem możliwe :-) Choć ja już drugi raz dałam pełnoziarnist± pszenn± + orkiszow± biał±, więc chyba na to samo wychodzi. A próbowała¶ wersję z mocno zmnielonymi płatkami owsianymi lub m±k± owsian±? Ja daję ich 2x więcej niż w przepisie, bo mi się rzadkie to ciasto wydaje. I wychodzi naprawdę super
lilias - 2010-08-23, 19:35

gemi, trzeba będzie powtórzyć pieczenie :-D
gemi - 2011-03-26, 14:42

popełniłam po raz trzeci :mryellow:
Trudno się powstrzymać od dokładki. Schowałam tak, by nie mieć w zasięgu wzroku, bo nie skończyłoby się na jednej dokładce :-D


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group