|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Domowa piekarnia - Magiczne ciasto Czarownicy
LaMandragora - 2010-06-29, 15:18 Temat postu: Magiczne ciasto Czarownicy * 1/4 kubka (ok. 250 ml) maki orkiszowej
* 1/4 kubka pelnoziarnistej maki pszennej
* 1/4 kubka platkow owsianych (drobnych)
* 1 lyzeczka proszku do pieczenia
* 1 marchewka starta na grubych oczkach
* 1 jablko starte na grubych oczkach
* garsc rodzynek
* garsc ziaren slonecznika
* 30 ml oleju slonecznikowego
* 70 ml soku jablkowego
Make i platki owsiane wymieszac z sokiem jablkowym i olejem slonecznikowym. Dodac marchew, jablko, ziarnka slonecznika i rodzynki i proszek do pieczenia i wymieszac na gladkie ciasto. Ciasto wylozyc do natluszczonej formy keksowej i piec ok. godzine w nagrzanym do 180°C piekarniku.
Lily - 2010-06-29, 15:20
LaMandragora napisał/a: | * 1/4 kubka (ok. 250 ml) maki orkiszowej | Hmm, ale to jest chyba cały kubek? Ja mam kubki o tej wielko¶ci mniej więcej
LaMandragora - 2010-06-29, 15:22
Lily napisał/a: | LaMandragora napisał/a: | * 1/4 kubka (ok. 250 ml) maki orkiszowej | Hmm, ale to jest chyba cały kubek? Ja mam kubki o tej wielko¶ci mniej więcej |
Chodzilo mi o wielkosc kubka, ze ok. 250 ml i oczywiscie 1/4 z tego... Troche tak nieprzejrzyscie wyszlo...
Capricorn - 2010-06-29, 17:53
brzmi bardzo apetycznie.
A na czym polega jego magia?
dynia - 2010-06-29, 18:45
Capricorn napisał/a: |
A na czym polega jego magia? |
Nie tuczy
LaMandragora - 2010-06-29, 18:54
dynia napisał/a: | Capricorn napisał/a: |
A na czym polega jego magia? |
Nie tuczy |
Nie mam pojecia na czym ma polegac ta magia... Ciasto sie tak po prostu nazywa. W oryg. Magische Hexenkuchen...
rosa - 2010-06-29, 19:29
wydaje się smakowite, jutro spróbuję upiec (miałam nie piec bo się odchudzam co prawda)
gemi - 2010-07-13, 15:55
no to teraz będzie za mn± chodzić, póki się nie wezmę i nie zrobię...
[ Dodano: 2010-07-21, 07:45 ]
może nawet dzi¶ się wezmę i zrobię
już siedzi w piekarniku...
gemi - 2010-07-23, 10:57
PYCHA!!! zajadamy się z Pawełkiem od wczoraj.
Zrobiłam od razu podwójn± porcję i wcale nie jest za duża.
Aha - w prowadziłam kilka modyfikacji:
1) z powodu "niemania" soku jabkowego dodałam wody i łyżkę miodu.
2) zamiast drobnych płatków owianych sypnęłam m±ki owsianej
3) sypnęłam jej proporcjonalnie 2 x więcej, niż płatków w przepisie. Bo ciasto wydało mi się za rzadkie.
W ogóle ¶wietna baza do wszelkich modyfikacji
rosa - 2010-07-23, 15:21
też robiłam już kilka razy z podwójnej porcji
nawet dla Ziemka - z m±ki kuku i drobnych płatków owsianych, bez słonecznika, lekko zblendowane - bardzo mu smakowało
dynia - 2010-07-25, 12:56
Dobre ciacho ,dobre Zrobiłam z podwójnej porcji plus gorzka czeko na wierzch mniami
lilias - 2010-07-26, 21:39
zrobiłam od razu na dwie keksówki (czyli wszystko x 4- no może oprócz proszku do pieczenia). smaczne, ale wydawało mi się lekko gliniaste. może to wina m±ki? zamiast pszennej pełnoziarnistej dałam mieszankę pszennej razowej i białej? Wczoraj poszła pierwsza czę¶ć, dzisiaj zanim wróciłam z pracy zniknęła druga. moja córcia do 15 zjadła prawie 3/4 keksówki sama
gemi - 2010-08-23, 16:09
Zrobiłam kolejny raz - znów rewelacja!.
lilias napisał/a: | smaczne, ale wydawało mi się lekko gliniaste. może to wina m±ki? zamiast pszennej pełnoziarnistej dałam mieszankę pszennej razowej i białej? | lilias, całkiem możliwe Choć ja już drugi raz dałam pełnoziarnist± pszenn± + orkiszow± biał±, więc chyba na to samo wychodzi. A próbowała¶ wersję z mocno zmnielonymi płatkami owsianymi lub m±k± owsian±? Ja daję ich 2x więcej niż w przepisie, bo mi się rzadkie to ciasto wydaje. I wychodzi naprawdę super
lilias - 2010-08-23, 19:35
gemi, trzeba będzie powtórzyć pieczenie
gemi - 2011-03-26, 14:42
popełniłam po raz trzeci
Trudno się powstrzymać od dokładki. Schowałam tak, by nie mieć w zasięgu wzroku, bo nie skończyłoby się na jednej dokładce
|
|