|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegañskich i wegetariañskich |
|
Dania gor±ce - placuszki s³onecznikowe
idare - 2010-07-04, 09:00 Temat postu: placuszki s³onecznikowe sk³adniki:
ok 300g s³onecznika, 1 du¿y pomidor, 1 cebula, ok 5 ³y¿ek bu³ki tartej, koperek
namoczony s³onecznik zmieliæ razem ze ¶wie¿ym pomidorem i ¶wie¿a cebula. Do masy dodaæ posiekany koperek i bu³kê tart± (najlepiej razow±), przyprawiæ - ja dodajê tylko sól morsk±, ale mo¿na jak kto¶ lubi wcisn±æ z±bek czosnku. Masa powinna nie byæ taka zwarta jak na kotlety, odrobinê lu¼niejsza.
Niedu¿e placuszki, grube na ok 0,5 cm uk³adaæ na blasze, na papierze do pieczenia najlepiej, piec do zarumienienia, delikatnie ¶ci±gaæ z blachy.
Nam bardzo smakuj± w lecie te placuszki, bo s± lekkie, bezt³uszczowe, no i pyszne
mandy_bu - 2010-07-04, 13:54
brzmi bardzo smacznie
kociakocia - 2010-07-04, 16:01
te¿ mi siê wydaj± smakowite, bardzo prosty przepis, wypróbujê napewno, z tym, ¿e najpierw na patelni, mo¿e siê udadz±, dziêki
dynia - 2010-07-04, 16:22
Kocia ja zrobi³am sma¿one i....nie wysz³y Rozwalaj± siê straszliwe a cebula miksowana sprawia,¿e s± gorzkie .Lepiej ja pokroic w mikro kosteczkê .Trzebaby popracowac nad konsystencj± bo ten sk³ad jest smakowity
kociakocia - 2010-07-04, 16:42
dynia, uuu... czyli dobrze przypuszcza³am, mo¿e po prostu tak jak mówisz, posiekaæ dobrze i ew. dodaæ jakiego¶ sklejacza... bo prawdê powiedziawszy nie zawsze mi siê chce robiæ co¶ w piekarniku
idare - 2010-07-04, 23:01
hmm... te placuszki nadaj± siê tylko do pieczenia
dla tych którzy wol± sma¿one polecam jako sklejacza u¿yæ kaszy jaglanej, to te¿ super po³±czenie smakowe, wtedy te¿ cebulê lepiej posiekaæ i poddusiæ.
ja zdecydowanie wolê oryginalny przepis piekarnikowy aromat placuszków z piekarnika unosi siê po ca³ym domu
olgasza - 2010-07-07, 18:26
super te placuszki s±! tylko szkoda, ¿e tak ma³o, bo ca³± blachê ju¿ wciê³o...
Na szczê¶cie szybko siê robi i pachn± naprawdê smakowicie. Dziêki za przepis!
moony - 2010-07-08, 18:20
A ile trzeba moczyæ s³onecznik?
olgasza - 2010-07-08, 21:50
no, ja zostawi³am na noc po prostu.
moony - 2010-07-09, 10:25
No to idê go odlaæ, bo ski¶nie
[ Dodano: 2010-07-09, 20:20 ]
Zrobi³am. Pyyyszne. Nawet miêso¿erny wcina³ ze smakiem
poughkeepsie - 2010-07-14, 17:27
jutro zrobiê i wrzucê na Zieleninê. Ile ich wychodzi, z 300g to nie bêdzie za du¿o na dwie osoby?S± dobre te¿ na zimno?
moony - 2010-07-14, 17:59
Ja robi³am z ilo¶ci na oko - mo¿e i by³o tam 300 g. Kotlecików wysz³o mi ok. 10-12, w zale¿no¶ci oczywi¶cie od wielko¶ci i stopnia rozplaszczenia Na zimno te¿ dobre, ale na ciep³o (podgrzane na drugi dzieñ szczególnie) lepsiejsze
rosa - 2010-07-14, 20:47
mi wysz³o sporo, ale s³onecznika da³am wiêcej
na zimno z kanapk± ok, ja lubiê kotlety na kanapce z pomidorkiem i musztr±
musze nastêpnym razem mocniej przyprawiæ, bo jak dla mnie by³y nieco bezsmakowe, dobre do dipu albo sosu
poughkeepsie - 2010-07-15, 12:19
o to ja je zrobiê z jogurtowym sosem czosnkowym albo w ogóle cacykami.
[ Dodano: 2010-07-15, 20:13 ]
zrobi³am, tutaj opis i zdjêcia hxxp://zielenina.blogspot.com/2010/07/placuszki-sonecznikowe-czyli-szalenstwa.html zapraszam!
rosa - 2010-07-16, 10:01
pough ¶wietne zdjêcia, mniam mniam
maga - 2010-07-16, 17:13
idare napisa³/a: | bo s± lekkie, bezt³uszczowe, no i pyszne |
no polemizowa³abym z t± bezt³uszczowo¶ci±
Przepis brzmi nie¼le. Muszê wypróbowaæ!
idare - 2010-07-17, 10:23
mam na my¶li, ¿e placuszki poza swoim w³asnym s³onecznikowym t³uszczem nie maja innego dodatkowego, poniewa¿ nie s± sma¿one, tylko pieczone no i w takim oto sensie s± bezt³uszczowe
maga - 2010-07-17, 13:01
idare, przeca wiem. Dlatego u¿y³am tej emotki
nika - 2010-07-18, 13:14
wczoraj zrobi³am i mi sie uda³o efekt jast taki, ze posz³am spaæ na¿arta jak ma³o kiedy, z obietnica, ¿e nie jem ju¿ nigdy nic, a dzi¶ rano wsta³am i zjad³am resztê s± pyszne, ale trochê suche wiêc sos jak najbardziej wskazany.
Anja - 2010-07-19, 21:28
s± ¶wietne! wretka nas dzi¶ poczêstowa³a - muszê sama zrobiæ.
[ Dodano: 2010-07-23, 16:55 ]
Zrobi³am dzi¶ z pestek dyni - równie dobre. Jak siê M³ody nimi zajada! Dziêki za ten przepis.
mono-no-aware - 2010-08-04, 20:43
W mojej ocenie - dobre . Natomiast mój m±¿ i mama stwierdzili, ¿e s± ¶wietne. Szybko siê robi i ku mojemu zdziwieniu nic siê nie rozpada. A ... ja nie u¿y³am ¿adnego papieru do pieczenia, piek³am na blasze wysmarowanej oliw± z oliwek. Bardzo syte, po dwóch/trzech mia³am dosyæ . Majka te¿ siê zajada³a.
¶liwka - 2010-09-08, 19:48
Dzi¶ zrobi³am te placuszki, chocia¿ bardziej wygl±da³y jak kotlety.
Przepyszne, bêdê je robiæ czêsto, bo ³atwo i szybko siê robi i do tego takie zdrowotno¶ciowe
Fotka: hxxp://picasaweb.google.pl/108069175256279193911/NaszeZareKo#5514584958030472498
¶liwka - 2010-09-09, 00:05
Dziêkujê Ci, Euridice. Nie jest ³atwo, ale siê staram ile mogê. Mam dla kogo . Sama lubiê co¶ smacznego przek±siæ a na WD i nie tylko jest tyle fajnych przepisów, ¿e chce mi siê wszystkie wypróbowaæ. Jeszcze trochê mi zosta³o... A zdjêcia to tak bardziej pod rodzinê robiê, ¿eby pokazaæ, ¿e dieta wegan jest bardzo urozmaicona. Moja mama mówi: " najlepiej to w ogóle nic nie jedz".
(sorry za OT)
Lily - 2010-09-09, 00:10
Iw, wow, jestem pod wra¿eniem Twoich dokonañ kulinarnych
¶liwka - 2010-09-09, 01:12
Dziêkujê, Lily , to bardzo mi³e, chocia¿ wg. mnie to nic takiego. Ja prawie wszystko robiê z przepisów. Np. te wspania³e placuszki s³onecznikowe
gemi - 2010-09-09, 08:38
Iw, ja równie¿. Po przejrzeniu picassa zrobi³am siê straszliwie g³odna
Anja - 2010-09-09, 08:48
Iw, o matko (bli¼niaków)! nie mogê, ale¶ zdolna! a wrzuci³aby¶ jakie¶ przepisy? np. na musakê, czy tofuklopsiki?
Katioczka - 2010-09-09, 08:53
Iw, mia³am wczoraj zatrwa¿aj±cy ¶linotok, jak zobaczy³am Twoje kulinarne cuda
Szacun!
¶liwka - 2010-09-09, 09:01
O kurczê, nie spodziewa³am siê takich komplementów. Bardzo Wam dziêkujê dziewczyny. A¿ siê wzruszy³am
Anja wys³a³am Ci przepisy na pw.
Katioczka - 2010-09-09, 09:05
Iw, wstaw co¶ na wd w dziale kuchnia
bardzo proszê (mam wra¿enie, ¿e nie tylko ja)
Anja - 2010-09-09, 09:13
Katioczka napisa³/a: | bardzo proszê (mam wra¿enie, ¿e nie tylko ja) |
no w³a¶nie
olgasza - 2010-09-09, 10:20
a mi siê ostatnio rozwali³y, chyba zbyt wodnista masa wysz³a. Ale wersja pt. Podpieczone Grudki te¿ jest dobra
agaB - 2010-09-14, 00:01
Iw, zdjêcia super, ¶linka te¿ mi polecia³a i zachêci³a¶, a raczej zmobilizowa³a¶, aby te¿ robiæ zdjêcia.
¶liwka - 2010-09-14, 00:44
agaB, dziêkujê
neina - 2010-09-14, 19:46
Wlasnie siedza w piekarniku, w wersji dyniowej, bardzo jestem ciekawa efektu.
priya - 2010-09-14, 20:34
Ja te¿ dzi¶ pope³ni³am. Bardzo fajne
neina - 2010-09-14, 22:18
Niezle, Franek mi pomagal i potem nie chcial jesc nic innego.
nieznajowa - 2010-10-02, 11:07
idziemy dzis na imprezkê wieczorem a ze gospodarz jest wegetarianinem to pomyslalam, ¿e super pomys³ zrobic co¶ fajnego, nowego, wege. Slonecznik ca³a noc sie moczy³, zaraz idê robiæ.
|
|