wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Przetwory - jak zachować zioła?

MartaJS - 2010-09-07, 09:54
Temat postu: jak zachować zioła?
Czy macie jakieś patenty na utrwalenie świeżych ziół?

Oczywiście suszenie, na strychu suszy się u mnie mięta, melisa, tymianek, majeranek, cząber, będzie jeszcze szałwia. Ale np. bazylia czy pietruszka - to po ususzeniu całkiem coś innego, też jest aromat, ale inny. Tak jakby inne zioło, inna przyprawa. Czy da się zachować zapach świeżej bazylii? Czy pozostaje czekać na następne lato? Tyle jej mam i trochę mi szkoda suszyć.

Mrozić? Mam doświadczenie z mrożeniem koperku, wychodzi super, nieźle mrożą się liście selera do zupy, ale czy inne też tak wyjdą - nie wiem. Ktoś próbował?

Może jakieś doświadczenia z konserwowaniem ziół w oliwie? Podobno tak można, ktoś sprawdzał?

Amanii - 2010-09-07, 10:15

moja mama mroziła lubczyk i bazylię - po rozmrożeniu jak nowe :) tylko trochę sflaczałe, ale aromat bardzo intensywny i taki sam jak świeżych
kofi - 2010-09-07, 10:43

Pietruszkę zawsze mrożę, w ub. roku mroziłam bazylię - rzeczywiście pachnie tak samo,l jak świeża, trochę kolor ma kiepski jak się zagotuje - mocno ciemnieje.
W ogóle tak się przyzwyczaiłam do tych świeżych ziół na wyciągniecie ręki, ze chyba wszystkio co się da posieję sobie do skrzynek albo doniczek i spróbuję w domu uprawiać.

rathri - 2010-10-06, 23:04
Temat postu: zioła mrożę
Ja zioła mrożę- podobno zdrowsze są od suszonych
Agnieszka - 2010-10-07, 20:10

U nas raczej suszone i świeże (zawsze można podjąć próbę hodowli na parapecie).
Nie mroziłam ale koperek np drobno pokrojony, ugnieciony w słoiku (warstwy przesypane solą) stał sobie w lodówce i dobrze się sprawdzał - trzeba było pamiętać żeby dodając go do potraw zmniejszyć dawkę soli albo z niej zrezygnować.

pomarańczka - 2010-10-08, 11:03

rathri napisał/a:
Ja zioła mrożę- podobno zdrowsze są od suszonych
to kwestia gustu ;-)
MartaJS - 2010-10-08, 11:21

Ja jeszcze nie wiem, jak powiodły się moje eksperymenty. Zioła generalnie posuszyłam, z wyjątkiem bazylii, którą częściowo zamroziłam, a częściowo dałam do słoiczków z oliwą (3 małe słoiczki - oliwa z oliwek, oliwa z pestek winogron i olej słonecznikowy - ciekawe co się najlepiej sprawdzi). Na razie jeszcze mam trochę świeżej, więc nie wiem co wyszło.
MamaKwiatka - 2010-10-08, 23:14

Polecam mrożenie natka,koperek, bazylia, tymianek, szałwia, mięta fakt, że z własnego ogródka chodwane słońcem i wodą, nie mroziłam nigdy kupnych więc nie wiem jak one się zachowują,
szczypior najlepszy z doniczki na parapecie,
zioła z oliwą polecam,nie korzystam z samych ziół tylko całości jako dodatek smakowy, polecam czosnek+ bazylia lub ostra papryka wyśmienite z samym pieczywem, dodatek do sałat itp

priya - 2012-07-16, 14:05

MartaJS, no i jak ten eksperyment sprzed dwóch lat się udał?
Mia - 2012-07-16, 22:47

Ja zamroziłam w tym roku bazylię, miętę, tymianek i lubczyk, za namową sprzedawcy ziół, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Natomiast teściowa przechowuje koperek i pietruszkę w słojach z solą (tak jak napisała Agnieszka) i też jej się to dobrze sprawdza.

an - 2012-07-16, 22:59

MamaKwiatka napisał/a:
Polecam mrożenie natka,koperek, bazylia, tymianek, szałwia, mięta

Również polecam, moi rodzice mieli kiedyś mnóstwo lubczyku (ma cudowny aromat i smak "magi"),
posiekali go czymś i zamrozili , a kiedy gotowała się zupa, odłamywało się kawałek i wrzucało.

seminko - 2012-07-16, 23:13

Mia napisał/a:
koperek i pietruszkę w słojach z solą (tak jak napisała Agnieszka) i też jej się to dobrze sprawdza.

Tak, sprawdza się świetnie :-D

MartaJS - 2012-07-17, 09:59

priya napisał/a:
MartaJS, no i jak ten eksperyment sprzed dwóch lat się udał?


Mam jeszcze tę bazylię w oliwie i korzystam z niej czasem. Wygląda dość obrzydliwie, bo trochę ściemniała, ale smak i zapach - rewelacja. Dodaję np. do sosów pod koniec gotowania.

Ale najlepiej jednak sprawdziło się mrożenie.

biały lis - 2012-09-19, 15:28

suszę i mrożę. To mój ulubiony sposób hxxp://szelmostwa-lisa.blogspot.com/2012/06/jak-zrobic-zioowe-kostki-smaku.html

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group