wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Sprzęty kuchenne - szybkowar

Sylwiaca - 2010-09-29, 08:14
Temat postu: szybkowar
witajcie...

Rozmawialam ostatnio z koleznka, ktora od kilku lat uzywa regularnie szybkowaru, tzn. gotuje w nim codziennie obiady. Bardzo go sobie chwali, glownie ze wzgledu na krotki czas gotowania. Podobno ziemniaki po zalaniu wrzatkiem sa gotowe w 6 min, a brokuly na parze potrzebuja tylko 2 min. Przyznam, ze brzmi to bardzo zachecajaco, ale tak sie zastanawialam, czy takie jedzenie jest aby zdrowe... czy nie traci wiecej wartosci odzywczych niz podczas tradycyjnego sposobu gotowania/ parowania... Wiecie cos na ten temat? Czy ktoras z Was posiada takie cudo i czy go uzywacie?

pozdrawiam :)

Tempeh-Starter - 2010-09-29, 08:33

nie wiem ale zabiorę głos (typowe :-P )

temperatura gotowania w domowym szybkowarze to 120-125'C
i trzeba by pójść tym tropem

co jest bardziej korzystne / szkodliwe dla składników odżywczych:

100 + 25'C ale gotowanie o 30-50% krótsze
czy
100'C i gotowanie w dłuższym czasie

ciekawe też jaki jest bilans energetyczny
dłuższe podgrzewanie do niższej temperatury
czy
krótsze podgrzewanie do wyższej

a to ci dopiero... ;-)

Sylwiaca - 2010-09-30, 07:57

Tempeh-Starter: co jest bardziej korzystne / szkodliwe dla składników odżywczych:

100 + 25'C ale gotowanie o 30-50% krótsze
czy
100'C i gotowanie w dłuższym czasie


No wlasnie... orientuje sie ktos??

DagaM - 2010-12-28, 15:23

Sylwiaca napisał/a:
Bardzo go sobie chwali, glownie ze wzgledu na krotki czas gotowania
Ze względu na krótki czas i niższą temperaturę niż 100 stopni, szybkowar jest korzystniejszy niż tradycyjne gotowanie w garnku. Dlatego tez zamierzam zakupić i chciałam się popytać Was, czy ktoś poleca jakiś konkretny model?
maga - 2010-12-28, 18:34

DagaM, jak to niższą? W/g mnie temperatura jest wyższa :roll:
Cytat:
Typowy domowy szybkowar pracuje w nadciśnieniu około 1 atmosfery (ciśnienie absolutne około 202 kPa). Przy tym ciśnieniu, woda wrze w temperaturze około 120 °C.

z wikipedii

Lily - 2010-12-28, 18:38

maga napisał/a:
W/g mnie temperatura jest wyższa :roll:
No tak.
hxxp://szybkowary.com/dlaczego-szybkowar/co-to-jest-gotowanie-pod-cisnieniem/

DagaM - 2010-12-28, 19:00

ach, to najwyraźniej coś mi się pomyliło :lol: , co nie zmienia faktu, że wszędzie jest napisane, że szybkowar bardziej oszczędza witaminy niż zwykłe gotowanie
maga - 2010-12-28, 19:12

DagaM, tak. Ponoć szybkie gotowanie pod ciśnieniem zapobiega utracie witamin.
My używamy niemieckiego szybkowara firmy WMF i jesteśmy bardzo zadowoleni. Niestety nie znalazłam takiego w Polsce. Ostatnio troszkę się interesowałam tym tematem - szukaliśmy szybkowara na prezent. Finalnie zkupiliśmy ten: hxxp://www.spam/kombiwary/fagor-szybkowar-combi-chef-4-6-8412788031343.html ale o ponad stówę taniej w sklepie megamedia
Nie wiem, jak sie sprawuje, bo dopiero tydzień temu go sprezentowaliśmy.

DagaM - 2010-12-28, 19:19

Dzięki maga, zauważyłam, że firma Fagor cieszy się sporym powodzeniem.
bronka - 2010-12-29, 10:58

Ja mam Berghoffa i jestem zadowolona.
Wyciągam go zimą, aby potrawy były bardziej rozgrzewające. Gotuje strączki głównie i kasze/ ryż. Zupy lubię pomieszać w trakcie więc odpada.
Jest duży garnek, mały garnek, sitko do gotowania na parze, zwykła pokrywka i pokrywka do szybkowara. Fajnie to wszystko współgra. Są też dwa gwizdki do ustawienia ciśnienia, ale mam go dopiero 6 lat i jeszcze nie doszłam o co chodzi ;-)

maga - 2010-12-29, 14:20

A ja zupy też przeważnie gotuję w szybkowarze. Wrzucam wszystko, zamykam, czekam aż zacznie się zagotowywać, wyłączam i samo sobie dochodzi. Bosko! :-D
bronka - 2010-12-29, 14:21

maga, to chyba też muszę spróbować z zupami.
maga - 2010-12-29, 14:32

Tylko trzeba bardzo pilnować, bo łatwo przegotować. Ja słucham, czy już w środku się zaczyna coś dziać i wyłączam. Stoi sobie zupka w szybkowarze jakiś czas i jest w sam raz ;-) Gdy mi się bardziej spieszy, czekam aż ten grzybek zacznie wychodzić.
bronka - 2010-12-29, 14:36

Ja lubię długo gotowane zupy. Zimą gotuję ponad godzinę :-> Muszę się zaprzyjaźnić z szybkowarem w kwestii zup. Oszczędność prądu będzie :-)
maga - 2010-12-29, 14:49

bronka, w takim razie musisz metodą prób i błędów dociec, jaka opcja najbardziej Ci odpowiada. Moje początki szybkowarowe obfitowały w zupy-kremy tudzież puree ze strączków :lol:
bronka - 2010-12-29, 15:04

maga napisał/a:
Moje początki szybkowarowe obfitowały w zupy-kremy tudzież puree ze strączków :lol:

:mrgreen:
najwyżej będę częściej piekła pasztety :-P

LavandUla - 2015-02-05, 14:41

Podnoszę...
Mam pewną wątpliwość...
Chodzi mi mianowicie o kasze (szczególnie jaglankę), ryż i strączki (np. soczewicę).
Widziałam kilka przepisów w internecie, ale też... kilka artykułów oraz instrukcje, że nie powinno się powyższych gotować w szybkowarze ze względu na możliwość zatkania zaworu

I co teraz?! Jak żyć

Gotujecie? da się jednak? Jakieś środki ostrożności zachować?
:lol:


Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group