wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Domowa piekarnia - Przepis na chleb na zakwasie dla leniwych

rathri - 2010-11-04, 14:47
Temat postu: Przepis na chleb na zakwasie dla leniwych
Może kogoś zaintersuje przepis na chleb na zakwasie dla leniwych hxxp://www.ekorodzice.pl/chleb-na-zakwasie-dla-leniwych,27,53,863.html] CHLEB NA ZAKWASIE DLA LENIWYCH
ganio4 - 2011-01-05, 14:16

O prawie taki sam jak mój:

* zakwas (coś ok 150-200ml)
* 2 łyżki miodu
* 2 łyżki soli
* 1,5 litra ciepłej wody
wszystko mieszam i zajmuję się suchymi:
* 1 kg mąki pszennej
* 2 szkl. mąki żytniej razowej
* szklanka płatków owsianych
* szkl. otrąb pszennych
* szkl. słonecznika
* szkl. dyni
* szkl. siemienia lnianego
od niechcenia rzucę czasem garść sezamu.
Mieszam suche i dodaję do mokrego , przykrywam folią spożywczą aby nie wyschło ciasto i odstawiam na noc w ciepłym miejscu, rano wrzucam do dwóch dużych keksówek (pamiętając o napełnieniu słoika nowym zakwasem - trzymam go w lodówce), piekę ok 1h, w tem ok.180-200C i mniam. Nie wszyscy tolerują tyle ziaren ale ja i mój M ten chleb uwielbiamy i innego jeść nie chcemy.

squamish - 2011-01-06, 07:43

Ganio fajny przepis nie omieszkamy wypróbować jedynie zamiast miodu może damy syropu buraczanego albo klonowego:)Mniami nie ma jak smak swojskiego chlebka
ganio4 - 2011-01-07, 11:43

To jest najprostszy chleb na świecie jaki znam i zarazem jeden ze smaczniejszych. Wczoraj robiłam go u znajomej i ponieważ ma uczulenie na miód wpadłam na pomysł właśnie syropu klonowego.
Po wymieszaniu, bo nawet tego ciasta się nie wyrabia, dzielę na pół i do jednej dodaję ok. pół kilograma rodzynek sułtańskich wymoczonych w czymś tam (ja lubię w prawdziwym kubańskim rumie) i pół kilograma różniastych orzechów i migdałów, po nocnym odpoczynku w ciepełku rzucam łyżką na blachę troszkę przyciskam i po upieczeniu ok. 20 min w ok.180-200 st. mąż ma przez kilka dni wspaniałe energetyczne podpłomyczki.
Polecam bo są przepyszne.

gosia_w - 2011-01-07, 11:58

ganio4, czy dobrze rozumiem, że wkładasz na blachę cienką warstwę tego chlebka orzechowo-rodzynkowego?
ganio4 - 2011-01-07, 15:37

Tak, na papier. Kładę łyżką takie racuszki grubości ok. 2 cm. Jest to przepyszna razowa skórka od chleba napakowana bakaliami. Mniam!!! Przechowywane w odpowiednich warunkach są zjadliwe nawet po tygodniu. Jak mój mąż wyjeżdża, piekę mu wór podpłomyków i nie musi kombinować na trasie, co by tu zjeść. Na dziesięciu dziennie można spokojnie przeżyć. A z porcji, którą podałam wychodzi ok. 30-40 przepysznych podpłomyków. Dziewczyny spróbujcie a będziecie gwarantuję zadowolone. Trzeba uważać na rodzynki, bo lubią się przypiec za mocno.
priya - 2011-01-11, 12:16

Piekę chleb mniej więcej raz w tygodniu i dziś postanowiłam wypróbować ten przepis, bo ja właśnie leniwa jestem ;-)Skończyły mi się pestki dyni, więc nie dałam. W nocy stał koło kaloryfera i choć mamy raczej chłodno w mieszkaniu, 'ruszył' bardzo ładnie. Bałam się, że po włożeniu do piekarnika już nie urośnie, ale się myliłam :-D Pięknie pachnie, cudnie smakuje. Tylko tak nierównomiernie się wybrzuszył przy pieczeniu i trochę pękł. ganio4, Tobie też pęka? Mój wygląda tak:

hxxp://img88.imageshack.us/i/obraz1384.jpg/]

A tak po przekrojeniu:
hxxp://img3.imageshack.us/i/obraz1393.jpg/]

ganio4 - 2011-01-11, 12:56

Mój wybrzusza się i pęka zawsze, teściwej nigdy. Myślę, że to kwestia piekarnika. Dzisiaj rónież go piekłam a podpłomyki zrobiłam inaczej niż zazwyczaj, bakalie dodałam przed samym pieczeniam. Wyszły cudownie przepyszne.
sunflower_ren - 2011-04-15, 08:36

Zrobiłam ten chlebek, jako że leniwcem jestem, ale też dlatego że chciałam wypróbować jakiś nowy przepis (najlepiej nieskomplikowany :-P ) no i wyszedł lepszy niż taki robiony na zakwasie dokarmianym 3 razy, także na stałe wchodzi do menu :)
priya - 2011-04-15, 13:13

ja od kiedy spróbowałam, piekę już tylko taki :-D
excelencja - 2011-04-15, 20:20

ten nie jest dla leniwych, tylko dla pracusiów :P Chyba, że jestem bardziej leniwa niż wszyscy :P
priya - 2011-04-15, 21:07

excelencja, wymieszać wszystko i odstawic to dużo? (bez "budzenia zakwasu", wyrabiania, czekania, dokarmiania, rośnięcia i innych procedur, które zawsze mnie odstraszały) Jak musiałby wyglądać przepis dla leniwych wg Ciebie w takim razie? ;-)
ganio4 - 2011-05-16, 05:54

Dziewczyny, już wiem dlaczego mój chleb pękał. Od razu po wymieszaniu składników należy ciasto przełożyć do foremek, niech w nich sobie rośnie.
Ostatnio dorzuciłam garść czarnego sezamu, chleb wyszedł przepyszny. Jutro upiekę z czarnuszką :-P

priya - 2011-05-16, 07:01

ganio4, cenna informacja! Jutro piekę, to wypróbuję nowy sposób, dzięki!
ganio4 - 2011-05-16, 07:52

Priya, będziesz zachwycona. Chleb znika jeszcze szybciej :-P
Zapomniałam zamknąć okno w kuchni, było dosyć chłodno- 17'C, a chleb prawie wylał się z foremek-przykryte były tylko ściereczką. Nawet w lodówce zakwas zawsze trochę urośnie. Znaczy to, że wcale chleb nie musi rosnąć w ciepełku :-)

gemi - 2011-05-17, 21:58

ganio4, nie tylko zakwas, ale również i chleb wyrośnie w lodówce :-) Poprawia to ponoć jego smak i ma tę organizacyjną zaletę, iż przy słabym rośnięciu ciasta pod wieczór nie trzeba czatować na nocnej zmianie, niczym piekarz 8-)

Przymierzam się do wypróbowania przepisu. Może i nie leniwam, ale zazwyczaj mam co robić w dzień i w nocy :mrgreen:

lilias - 2011-05-17, 23:25

polecam :-D bardzo smaczny, ale ilości nasion rzeczywiście imponujące. mi pasuje, ale starsze dziecko narzeka na nadmiar błonnika ;-)
fylwia - 2011-10-26, 23:37

ganio4, świetny przepis, uwielbiam ten przepis za jego prostotę - wieczorem mieszam, rano piekę i pyszny chleb gotowy :) .

Teraz piekę już tylko ten chleb, z różnymi modyfikacjami, ostatnio żytnio-orkiszowy (pół na pół) z pełnoziarnistej mąki. Nie używam miody tylko słód i nie dodaję otrąb tylko coś innego w to miejsce (np sezam, chia, zarodki pszenne). A siemię lniane wolę takie lekko zmielone. Mniam. I dodatki różne się sprawdzają - namoczone lub ugotowane kasze, płatki, dowolne nasionka.

Tylko ja robię z połowy porcji - wychodzą dwie keksówki, które wystarczają nam na kilka dni.

ganio4 - 2012-10-12, 10:59

Od dłuższego czasu piekę jeden mały chlebek z czarnuszką, suszonymi , pociętymi w paseczki pomidorami i czarnymi oliwkami. Z oliwą od slaw_mira taki chlebek, to poezja :-D
malwiska - 2013-04-24, 08:54

Upiekłam oczywiście lekko modyfikując proporcje dodatków. Pierwszy w życiu i udany :mryellow:
miia - 2013-04-24, 21:06

W przepisie jest "zakwas". Ale jak go mam zrobić? Jestem zielona w pieczeniu chleba, a przepis wyjątkowo mi się podoba :-)
ganio4 - 2013-04-25, 20:36

W sklepach z tzw. ,,Zdrową żywnością" można dostać sproszkowany, do którego dodaje się wodę i gotowe. Można też zrobić samemu (mi nigdy nie wyszedł) lub dostać od osoby piekącej chleby na zakwasie.
Mirelka - 2016-03-14, 15:52

O to coś dla mnie bo ostanio to już mi sie w ogóle gotować nie chce.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group