|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Przetwory - Dzem skandynawski
margot - 2007-08-12, 12:16 Temat postu: Dzem skandynawski Dżem skandynawski
Nie wiem czemu taka nazwa ,a dzem pyszny
1 kg jabłek
1 kg śliwek
1kg gruszek
Jabłka i gruszki obrać ,usunąć komory nasienne,śliwki wypestkować ,wrzucić do garnka ,podlać pdrobina wody i pod przykryciem na gazie lub piecyku rozgotować ,odkryć
i w kilku ratach dosmażyć lub dopiec
Dobry z letnich owoców jak i z jesiennych
[ Dodano: 2007-08-12, 12:18 ]
oczywiscie ,mozna nałożyć do słoików i pasteryzować (ok 20 minut) na zimę będzie
k.leee - 2007-08-13, 17:01
Brzmi bardzo apetycznie Mniam
Cytrynka - 2007-08-14, 08:54
Brzmi pysznie
margot - 2007-08-14, 15:12
jest prosty i pyszny ,inacze smakuje taki letni ,inaczej późno jesienny
kamma - 2007-08-22, 12:47
o, bez cukru?
Capricorn - 2007-08-22, 12:56
mogę malutki off-topic?
kiedy wiele lat temu obierałam dziesiątki kilogramów jabłek na dżem (z cukrem), starannie wybierałam pestki z gniazd nasiennych, po czym nawlekalam je na nitkę i miałam eko-naszyjnik
hans - 2007-08-22, 14:17
Supcio i bez cukiera...dzięki za inspirkę margot,
kamma - 2007-08-22, 18:15
Zrobiłam dzisiaj coś w tym stylu, ale jednak za kwaśne dla mnie było i koniec końców dosłodziłam cukrem i daktylami. Ja muszę mieć słodkie, bo lubię kalorie niestety bez wzajemności
Ewa - 2007-09-04, 21:15
kamma napisał/a: | o, bez cukru? |
Ja robię wszystkie dżemy bez cukru, ale z daktylami. Jedynie jabłka i wiśnie robię bez niczego - z jabłek taki mus, a wiśnie tylko trochę przesmażam i ładuję do słoików takie z sokiem. Sama byłam zaskoczona efektem wiśni bez cukru, bo bałam się, że będą kwaśne, a są po prostu pyszne. Za to np. powidła ze śliwek dla mnie są niejadalne bez dodatku dosładzacza, więc daktyle muszą być, a wydawałoby się, ze śliwki słodsze od wiśni.
Joaśka - 2007-09-05, 19:26
ja robiłam podobny dżemik ale dodawałam rodzynki i włoskie orzechy.Jest przepyszny bo orzechy fajnie chrupią.Trzyma się w słoiczkach przez całą zimę.
margot - 2007-09-08, 14:21
super pomysł ,zrobię i z rodzynkami ,orzechami
i ten z daktylami
choć sam też jest bardzo słodki i pyszny
adriane - 2007-09-09, 00:39
Ewa napisał/a: | Sama byłam zaskoczona efektem wiśni bez cukru, bo bałam się, że będą kwaśne, a są po prostu pyszne. Za to np. powidła ze śliwek dla mnie są niejadalne bez dodatku dosładzacza |
A ja najpyszniejsze powidla jadłam wlaśnie ze śliwek i bez dosładzacza, z węgierek dokladniej. Z wiśniami nie probowałam, moja mama robi konfitury lekko slodzone cukrem, smakują mi, bo sa lekko kwaskowe.
Lily - 2007-09-09, 00:59
Musza być chyba dojrzałe, takie niedojrzałe wyjdą kwaśne.
puszczyk - 2007-09-09, 16:36
Ten dzemik robilam juz dwa razy i zniknal w oka mgnieniu. margot, pycha.
margot - 2007-09-09, 16:38
tak lubi znikać
Puszczyku bardzo sie cieszę ,ze smakuje
gosia_w - 2009-09-23, 12:29
Pyszny! Wyszły mi tylko 2 słoiki dżemowe (plus trochę zostało w miseczce), więc pewno zrobię powtórkę. Dzięki za przepis margot.
margot - 2009-09-23, 22:15
Gosia , bardzo się cieszę ,że smakuje
Jak pisałam to jeden z lepszych dżemów wg mojego zdania
gosia_w - 2009-09-25, 21:47
Druga porcja opuściła dzisiaj garnek i powędrowała do słoików. Tym razem dodałam łyżeczkę cynamonu i orzechy włoskie. Pycha! Niestety nie zostało nic w miseczce , dobrze trafiłam z przygotowaniem słoików.
madalenka - 2009-09-27, 21:40
Ja zrobiłam jeden według przepisu, do drugiego dodałam orzechów włoskich (ale następnym razem bardziej rozdrobnię, bo te kawałki trochę przeszkadzały, np. mojemu bratu). Natomiast trzeci zrobiłam tylko z jabłek i śliwek i dodałam cynamonu. Do wszystkich wrzuciłam daktyle, ja jestem zdecydowanie słodkolubna. I zostałam dżemożercą nałogowym. ;P
margot - 2009-09-27, 22:10
cieszę ,że dżem smakuje
a tak sobie myślę ,że dla tych bardzo słodkich to można dodatkowo i 25dag dać daktyli
devil_doll - 2009-09-29, 18:19
jest bombowy musze zrobi wiecej bo ten do zawekowania nie doczekal do rana
Agnieszka - 2009-10-04, 12:44
mam wszystkiego, działkowego po trochu czas na test
margot - 2009-10-04, 13:38
ja też mam wszystkiego po trochu i trochę zrobię na bieżące użycie
Mam nadzieje Agnieszko ,że posmakuje
Agnieszka - 2009-10-04, 13:57
działam i fajnie pachnie i jeszcze dodam szczyptę cynamonu, niestety słoików brak pewnie jutro kupię
gosia_w - 2010-08-15, 07:36
Zrobiłam wersję letnią (śliwki - opale). Dodałam szczyptę suszonego imbiru. Pyszny!
margot - 2010-08-15, 09:40
gosia_w napisał/a: | Zrobiłam wersję letnią (śliwki - opale). Dodałam szczyptę suszonego imbiru. Pyszny! |
i ja zrobię jutro , mam już jabłka , dokupię śliwki i gruszki
gosia_w - 2010-08-15, 20:25
Jutro idę dokupić owoce, wyszły mi tylko 3 słoiczki i pół (to pół przydało się dzisiaj na kolację). Chyba ta wersja letnia smakuje mi nawet bardziej niż jesienna
gosia_w - 2010-09-22, 21:18
Robię wersję jesienną. Ale pewno będę musiała dodać daktyle, bo śliwki mam mało słodkie, a gruszki nieco twardawe Zrobię z cynamonem i orzechami włoskimi - w tej wersji najbardziej nam smakował. Nawet córcia zajada (mamy ostatni słoiczek z zeszłego roku).
puszczyk - 2010-09-22, 21:36
Wczoraj zrobiłąm z samych gruszek i śliwek. Wyszedł różowy.
margot - 2010-09-22, 21:42
a ja tez robię właśnie dziś , jutro skończę
Jabłka mam bardzo słodkie(zdobyczne ,a raczej darowane) resztę dokupiłam , nawet całkiem przyzwoite śliwki i gruszki , chyba obędzie bez jakichkolwiek słodzików(o daktylach myślałam )
gosia_w - 2010-09-22, 21:57
Myślałam margot o Tobie kupując dzisiaj owoce
Ja właśnie spróbowałam i nie jest źle. Jabłka też miałam bardzo słodkie, reszta mniej, ale mam nadzieję, że całościowo wyjdzie pysznie.
diancia - 2012-08-20, 14:08
dzisiaj pierwszy raz popełnię ten dżemik jabłka mam od Cioci, dokupione śliwki i gruszki. Bardzo jestem ciekawa efektu!
Agnieszka - 2012-08-20, 19:27
diancia: pochwal się efektami. My lubimy i w tym roku też planuję jeśli będę mieć owoce.
diancia - 2012-08-20, 20:23
ten dżem jest prze-pysz-ny! postawiłam na opcję 2-3 dniowego smażenia, ale już dziś, na świeżo jest słodziutki i smakowity świetne połączenie! nie dziwią mnie zachwyty nad nim, choć niby banalny - śliwki, gruszki i jabłka to chyba najbardziej "zwyczajne" owoce w Polsce, jakie można sobie wyobrazić czuję, e będą wielokrotne powtórki
margot - 2012-08-20, 21:45
Diancia, bardzo się cieszę , ja robię go kilka razy do roku z różnych owoców -wczesne , średnie , jesienne , późno jesienne , każda opcja pyszna ale smakuje inaczej
diancia - 2012-08-21, 07:21
margot, to głównie Twoje i gosi_w zachwyty zachęciły mnie do przygotowania tego dżemu A Agnieszka zachęca do przetworowania w ogóle mój Mąż tylko zaciera ręce
margot napisał/a: | każda opcja pyszna ale smakuje inaczej | i to też mi się podoba! że nie muszę naraz robić 30 słoiczków, bo owoce są dostępne dłużej niż kilka tygodni uwielbiam przetwory, ale bardzo bardzo nie lubię stać godzinami przy bulgoczących garach
bronka - 2012-08-21, 17:00
diancia napisał/a: | ale bardzo bardzo nie lubię stać godzinami przy bulgoczących garach |
Ja też nie. dlatego Używam piekarnik zamiast garów
diancia - 2012-08-21, 19:58
bronka napisał/a: | Używam piekarnik zamiast garów | ja też, ale niestety szlaban piekarnikowy na upały wprowadzam, dozwolone tylko krótkie seanse mam kuchnię i salon jako jedno pomieszczenie, w dodatku bez drzwi - samo "wejście" i od piekarnika grzeje mi się pół mieszkania i lodówka. Szczególnie dbam o to drugie
Agnieszka - 2012-08-21, 21:21
diancia: zaprzyjaźniam się z wolnowarem bo brak mi piekarnika. I przyznaje czasu mam niedostatek więc coraz mniej robię.
Zachęcam bo warto zrobić i porównać smaki z kupnymi. Najlepiej prościuchy jak ogórki na pierwsze doświadczenie. No i eksperymentować z dodatkami żeby kubki smakowe były usatysfakcjonowane, na nasz smak. A jeśli dokładasz serce i sprawia przyjemność tym bardziej smakowite i niezależnie czy mają cukier, ocet itp tym bardziej. Zawsze się uśmiecham robiąc np. ogórki bo wiem, że dzieć krąży wokół szafki i robię lepsze niż kupne w jej mniemaniu, słoik na raz może zjeść - bezcenne
seminko - 2012-08-21, 23:59
Cytat: | Zawsze się uśmiecham robiąc np. ogórki bo wiem, że dzieć krąży wokół szafki i robię lepsze niż kupne w jej mniemaniu, słoik na raz może zjeść - bezcenne |
diancia - 2012-08-22, 07:12
Agnieszka, ładnie napisałaś o przetworowaniu, tak ciepło miło się Ciebie czyta
ja uwielbiam domową produkcję żywności od podstaw (mój ideał to dom z ogrodem i spiżarnią rozmiarów garażu), przetwory też robię od kilku lat, choć zawsze mam niepokój, czy się nie zepsują, czy doczekają, najczęściej jednak się nie psują Mąż uwielbia nasze (czasem pomaga, głównie przynosi kg warzyw albo znosi słoiki do piwnicy ) przetwory i wytwory, często koledzy w pracy zaglądają mu do pudełka i wypytują, co tam znowu ma, z czym itp. Mam nadzieję, że to się dziedziczy
co do dżemu: wczoraj kolejny raz smażony, jeszcze słodszy niż pierwszego dnia dziś ostatnie smażenie i zamykamy do słoików. Trzeba pasteryzować?
Agnieszka - 2012-08-22, 17:44
diancia: jeśli robiłaś bez cukru na wszelki bym zapasteryzowała. Możesz też na próbę zostawić kilka słoików (bez zabezpieczenia ) i zobaczysz jak się będą przechowywać a doświadczenie z pewnością zaprocentuje w kolejnym sezonie a może jeszcze i w tym, jeśli z jesiennych, późniejszych owoców zrobisz powtórkę.
Prawdę mówiąc wolę inne czynności niż gary ale lato zamknięte w słoikach miło potem konsumować, jest alternatywą, szybkim wariantem a nawet i prezentem. Zawsze masz możliwość dopasowania do swojego smaku, wiesz co tam mieszka a jak kręcisz się przy garach to w tzw "międzyczasie" można zrobić przetwora. O ekonomicznych aspektach (zwłaszcza jak są własne produkty), pielęgnowaniu tradycji, nauczania kolejnych pokoleń tylko wspomnę. Moja córka ma swoje pewne smaki ulubione i składa zamówienia, często myśli kategoriami co z tego zrobić/jak przerobić, czuje różnice między kupnym a domowym. Uśmiecham się pod nosem jak mówi "o ogrom koperku, to co cut (katujemy) i z solą", wymyśla co z tych owoców/warzyw można zrobić... W ogrodniczych kwestiach się nie miga i dzięki niej wiem m.in gdzie czego szukać w polu bo jako najwierniejszy pomocnik dziadka więc zorientowana (miejsca upraw się zmienia, jak dziadek sadził ja byłam pochłonięta innymi pracami i wielu rzeczy nie wiedziałam gdzie szukać zwłaszcza, że teren duży, bardzo zaniedbany, zarośnięty i nietykany po odejściu).
diancia - 2012-08-23, 08:38
Agnieszka, wspaniałą masz Córę! Nie wiem, ile ma lat, ale ewidentnie rośnie Ci kolejne pokolenie zaradnej i ochoczej strażniczki ogniska domowego Agnieszka napisał/a: | Uśmiecham się pod nosem jak mówi "o ogrom koperku, to co cut (katujemy) i z solą" | bezcenne chwile
u mnie w domu było wszystko na szybko, nie było celebrowania, długiego gotowania, żadnych przetworów czy pieczenia, wspólnych posiłków (poza niedzielnym śniadaniem, które weszło mi w krew i które kultywuję) i ogólnej radości wokół prac przetwórczo-gastronomiczno-konsumpcyjnych za to ja mam w sobie olbrzymi pęd, żeby zawsze w domu było czuć domem i przetwory świetnie służą temu celowi
dżem skandynawski zamknięty w słoikach, 2 słoiczki zostawię bez zabezpieczenia , 6 pójdzie do pieca na pasteryzację. Wczoraj był już bardzo bardzo słodki, przepyszny Przyjaciółka najpierw nie chciała spróbować, bo bez cukru, a jak już spróbowała, to nie mogła uwierzyć, że samo z siebie takie słodkie i pyszne na pewno będą powtórki!
gosia_w - 2012-10-08, 20:38
Polecam wersję z dynią, jest pyszna Dodałam pokrojoną w kostkę dynię hokkaido jako czwarty składnik w równych proporcjach (czyli 1:1:1:1).
margot - 2012-10-08, 22:33
chyba zrobię sobie taki skandynawski plus
|
|