wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Zupy - Zupa dahl (z soczewicy czerwonej)

śliwka - 2010-12-12, 13:57
Temat postu: Zupa dahl (z soczewicy czerwonej)
Przepis pochodzi z książeczki dostępnej chyba w każdym hipermarkecie, o oryginalnym tytule "Kuchnia wegetariańska" ;) , seria "Z kuchennej półeczki" , autor: Jenny Stacey.

25g masła (ja daję zawsze ok.3 łyżek oleju)
2 ząbki czosnku, zmiażdżone
1 cebula posiekana
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka garam masala
1/4 łyżeczki chilli w proszku
1 łyżka kminku, zmielonego (nigdy nie dodałam kminku, zawsze mielę w młynku ok. 1 łyżeczkę nasion kolendry i ok.1 łyżeczkę kuminu- kminu rzymskiego)
1 kg krojonych pomidorów z puszki, odcedzonych (ja daję ok. 2,5-3 puszki całe, nic nie odsączam)
175g suchej czerwonej soczewicy (suchej znaczy surowej, bez gotowania)
2 łyżeczki soku z cytryny
600ml wywaru z warzyw
300ml mleka kokosowego
sól i pieprz
posiekana kolendra i plasterki cytryny do dekoracji
chleb naan, do podania - ja podaję z chapati (roti), bo wg. mnie łatwiejsze do zrobienia i nie na głębokim tłuszczu, tylko na suchej patelni

1. Na dużej patelni roztopić masło (lub wlać olej) i mieszając przez 2-3min. obsmażać czosnek i cebulę. Dodać przyprawy i dusić 30 sekund.
2. Dodać, mieszając pomidory, soczewicę, wlać sok z cytryny, mleko kokosowe i wywar, zagotować.
3. Zmniejszyć ogień i gotować 25-30 min. aż soczewica będzie miękka. (ja gotuję pod przykryciem)
4. Doprawić solą i pieprzem (ja doprawiam tylko pieprzem) do smaku, przelać zupę do ogrzanej wazy. Przybrać kolendrą i plasterkami cytryny, podawać z ciepłym chlebkiem naan.

Smacznego.

hxxp://picasaweb.google.com/108069175256279193911/NaszeZareKo#5516407560072851202]Tutaj zupka ta zrobiona przeze mnie, ale wtedy podałam do niej pitę zamiast chapati.

dynia - 2010-12-12, 14:50

Iwona ,mam ślinotok po wejściu do Twojej galerii jadła :lol:
śliwka - 2010-12-12, 14:56

dynia, rozumiem, że mam się z tego cieszyć,tak? ;) Bo nie wiem czy lubisz mieć ślinotok ;)
Dziękuję :)

dynia - 2010-12-12, 15:19

Nie lubię mieć go(tego ślinotoku :P ) jak pod ręka nie mam takich pyszności ;-)
kofi - 2010-12-12, 17:29

dynia napisał/a:
Iwona ,mam ślinotok po wejściu do Twojej galerii jadła :lol:

Oj, ja też, dzięki za inspiracje, ostatnio nie chciało mi się gotować. I bardzo ładnie sfotografowane - tak apetycznie, ładne światło. :-P

śliwka - 2010-12-12, 19:32

kofi, bardzo dziękuję. Nie znam się na fotografowaniu, ale czasem wyjdzie przypadkiem jakieś fajne zdjęcie :)
malina - 2010-12-12, 20:09

euridice napisał/a:
Iw, bosssska jest Twoja galeria,


Dokładnie!!! Z chęcią bym się wprosiła na taki obiadek ;-) ,pięknie i apetycznie wszystko wygląda.

śliwka - 2010-12-13, 00:04

euridice, malina, dziękuję, bardzo mi miło. Trochę się starałam, więc cieszę się, że doceniacie.
rosa - 2010-12-13, 13:06

Iw, ta zupa jest genialna, wczoraj wykonczyliśmy obiadowo
zazdroszczę ci kulinarnego talentu :-)

Capricorn - 2010-12-13, 13:19

Iw, omatko, obejrzałam galerię i niniejszym popadam w kolejne kompleksy.
Tempeh-Starter - 2010-12-13, 13:49

dahl czyli soczewica ;)

zupa zup :) klasycznie i prosto
ja używam zielonej (się nie rozgotowującej)

a z czerwoną postępuję bardzo podobnie tylko nie daję mleka kokosowego za to daję więcej wody, więcej (ostrych) przypraw i ziemniaka w drobniutką krostę na koniec i wychodzi mi sambar - rzadki sosik do zwilżania białego ryżu

śliwka - 2010-12-13, 15:47

Sambar też robię ale też dodaję mleko kokosowe, bo je uwielbiam w zupach z indyjskimi przyprawami. Daję wtedy dużo różnych warzyw. Lubię i sambar i zupkę z tego przepisu. Do sambara już nie pasują chapati, jeśli się daje ziemniaki.
Tytuł spisałam z książki, bo przepis nie mój.

fylwia - 2011-08-25, 22:14

Iw, dzieki za przepis! Jeszcze nigdy nie zrobilam takiej pysznej zupy z soczewicy (a robilam juz nie raz ;) ).
Wlasnie zjadlam miseczke, a jestem juz po kolacji i mialam tylko sprobowac czy dobrze doprawiona ;)
Moja jest bez chili bo okazalo sie ze nie mam, ale za to skorzystalam z dobrej rady aby zmielic kmin i kolendre, a na koniec dodalam lyzeczke koncentratu z tamryndu indyjskiego, takiego: hxxp://www.spicesofindia.co.uk/acatalog/Indian-Food-Natco-Tamarind-Concentrate.html
I to cudnie uwieczylo dzielo 8-) Ale jestem zadowolona :mryellow:

@Lilith - 2011-10-12, 11:34

Zupa genialna. Byłam ciekawa miksu mleka kokosowego i pomidorów, no i całej zupy jako całości.... Smak niesamowity. Zrobiłam na ostro, moja córa się zajadała.
diancia - 2011-12-17, 23:37

Zupa przepyszna! Nie dałam mleka koko, bo zupa będzie na jutro dla gości i nie byłam pewna czy wszyscy lubią takie smaki, dodałam za to trochę papryki w płatkach oraz chilli - jak dla mnie rewelacja :D
Madź - 2011-12-18, 00:18

Ooooooo tak, uwielbiam. Robiłam nie raz i jest wspaniała :mrgreen:
Kawonka - 2011-12-18, 01:11

Ukochana zupa mojej rodziny.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group