|
wegedzieciak.pl forum rodzin wegańskich i wegetariańskich |
|
Domowa piekarnia - Orkiszowy piernik z jabłkami i bakaliami
Katioczka - 2010-12-16, 23:39 Temat postu: Orkiszowy piernik z jabłkami i bakaliami Składniki:
2 szkl. mąki orkiszowej
3/4 szkl. miodu lub słód/cukier brązowy/inne
1 szkl. mleka sojowego/zbożowego lub wody
1/3 szkl. oleju
2 łyżki kakao
2 łyżki przyprawy do piernika (niekoniecznie)
łyżka cynamonu (koniecznie!)
2 płaskie łyżeczki sody
2 średnie jabłka
bakalie-ja najczęściej daję rodzynki i płatki migdałów
Nastawić piekarnik na 190 st., lub trochę mniej,
jeśli pieczecie na termoobiegu. Rodzynki zalać wrzątkiem.
Obrać jabłka, pokroić w kostkę, wsypać do miski i wymieszać
z odrobiną gałki muszkatołowej i imbiru.
Wymieszać mąkę, miód, mleko, olej, kakao, przyprawy, sodę.
Kiedy jabłka "przejdą" przyprawami, wymieszać je z ciastem, dodać bakalie.
Przełożyć ciasto do wyłożonej pergaminem formy.
Piec ok. 40 minut (w termoobiegu krócej, jakieś 20-25 min.)
Robiłam jeszcze w wersji z truskawkami, śliwkami, malinami.
Za każdym razem pyszne!
gosia_w - 2010-12-17, 07:12
Katioczka, to jest to ciasto, które zrobiłaś do rosy, prawda? Pyszne było! Fajnie, że wpisałaś przepis
rosa - 2010-12-17, 07:21
dzięki za przepis
lubię takie zimowe ciasta (moja opona również )
rosa - 2010-12-17, 07:55
Aisha, czy ty nie pisałaś że masz problemy ze wzrokiem?
może byłam zamaskowana, ale opona jest i ma się dobrze
zojka3 - 2010-12-17, 12:01
roska, z taką osobowością to Ty możesz mieć pięć opon i nikt nie zauważy
A ciacho jest silnym kandydatem na zmaterializowanie się na święta!
lilias - 2010-12-17, 12:34
rosa, na zdjęciach widziałam na sportowo ubrana młodą mamę, a nie jakieś tam oponki a jak masz to się nie chwal, bo nie widać (nie prowokuj bo zaczniemy se wirtualnie oglądać oponki i zobaczymy kto ma większą, ha ).
ciasto ciekawe i wypróbuję na pewno
daria - 2010-12-17, 12:44
mniam
sweet cherry - 2013-01-31, 22:26
Mam pytanie do osób, które robiły to ciasto: jakiej mąki orkiszowej użyłyście - pszennej czy razowej? Czy to ciasto jest raczej takie miękkie-wilgotne, czy może bardziej sucho - kruche... akurat z samej orkiszowej nigdy żadnego ciasta nie piekłam dlatego do końca nie wiem czego się spodziewać I w jakiej blaszce? Takiej "tradycyjnej" prostokątnej czy może w keksówce?
dort - 2013-02-01, 13:02
sweet cherry napisał/a: | jakiej mąki orkiszowej użyłyście - pszennej czy razowej? |
maka orikosza to orkiszowa, a pszenna to pszenna
miało być chyba białej czy razowej
używam orkiszowej razowej i wszystko mi pięknie wychodzi
sweet cherry - 2013-02-01, 20:11
dort napisał/a: | sweet cherry napisał/a: | jakiej mąki orkiszowej użyłyście - pszennej czy razowej? |
maka orikosza to orkiszowa, a pszenna to pszenna
miało być chyba białej czy razowej
używam orkiszowej razowej i wszystko mi pięknie wychodzi |
Tak dort, chodziło mi oczywiście o orkiszową białą i razową, pomyliłam się;) dzięki, na początek pewnie wypróbuję pół na pół i zobaczymy co mi z tego wyjdzie
dort - 2013-02-01, 20:31
w takim razie życzę dobrej zabawy z eksperymentowaniem i smacznego
|
|