wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

Na słodko - avo-cao

kocham_tramwaje - 2010-12-30, 17:09
Temat postu: avo-cao
jeśli był przepis (szukałam-nie znalazłam) to proszę o usunięcie.
a ponieważ dostałam pierdzielca na punkcie owego-zamieszczam.

-avocado
-4 czubate łyżki (herbaciane) kakao
-2-3 łyżki miodu
-szczypta cynamonu
-ok 1/2 szklanki wody

do blendera i press play.

pycha-idealne do chlebka, jako masa do ciasta, albo po prostu jako pudding.

przepis od znajomej (nie wiem skąd ona go ma)

(ruda-lowe :mryellow: )

Pączuś - 2011-01-10, 20:41

Przepyszne ;)
Tylko zamiast miodu dałam daktyle i trochę mniej wody, moja rodzina oszalała na punkcie tej pasty :)
Dzięki za przepis :)

sunflower_ren - 2011-01-10, 21:55

miałam w planie kupić awokado do guacamole to kupię jeszcze jedno chyba na tą pastę :-)
Amanii - 2011-01-10, 23:39

o, spróbuję :)
Tylko że jak wegańskie to bez miodu. Można dać słód jęczmienny, to prawie to samo :)

Wiem, że głupie pytanie, bo pewnie pasta znika w jeden dzień, ale jak długo coś takiego może stać w lodówce? I jak dużo wychodzi? tak ok. szklanki?

Kat... - 2011-01-11, 00:32

Ja zamiast miodu rozgotowuję kilka daktyli blenduję i nie daję cynamonu. No i wody też nie.
Amanii mi wychodzi z jednego awokadła tyle, że mieści się do pojemniczka po deserku Alpro. Konsystencja identiko. Ja w tym przemycam zmielone pestki. Pycha!

kocham_tramwaje - 2011-01-19, 10:24

Amanii, z tych składników wychodzi-po dodaniu "trochy" wody-wychodzi ok. szklanka. u nas znika zaraz po pojawieniu się. kiedyś zrobiłam andruta z tą masą, na drugi dzień, zrobiło się paskudne :-P gumowate, słonawe, wygladało co prawda jak czekolada hipergorzka, bo było prawie czarne, ale..to zdecydowanie na zjedzenie od razu. nie wiem jak się zachowuje luzem-w sensie w jakimś pojemniczku.
Amanii napisał/a:
Tylko że jak wegańskie to bez miodu. Można dać słód jęczmienny, to prawie to samo :)
ofkors :oops:
Kat... napisał/a:
Konsystencja identiko
o to to :-)
Kat..., a jakie pestki dajesz?

Pączuś napisał/a:
Dzięki za przepis :)

:-D

Kat... - 2011-01-19, 14:25

ivana_markovitz napisał/a:
Kat..., a jakie pestki dajesz?
siemie lniane, sezam, słonecznik, dynia. Oczywiście zmienia to smak ale i tak jest pyszne.
kofi - 2011-01-19, 22:31

ivana wiesz, że śniło mi się, że to robię? Muszę w końcu doprowadzić do spełnienia tego snu.
Yzma - 2011-01-22, 11:48

nie wiem czy coś zrobiłam źle, czy po prostu nie jestem przyzwyczajona do takich smaków ale zrobiłam dzisiaj pierwszy raz i nie powaliło mnie na kolana :oops:
Marcela - 2011-01-22, 11:57

ivana_markovitz, czy kakao takie z pudełka sypane można jeść na surowo? Zawsze mi się wydawało, że trzeba to pogotować, że jest niejadalne jako proszek. Ale może się mylę...
gosia_w - 2011-01-22, 14:38

ja używam surowego kakao i czuję się dobrze :-)
Melis - 2011-01-22, 15:59

Marcela napisał/a:
ivana_markovitz, czy kakao takie z pudełka sypane można jeść na surowo? Zawsze mi się wydawało, że trzeba to pogotować, że jest niejadalne jako proszek. Ale może się mylę...

a dlaczego? moja babcia dawała takie surowe, sypane kakao wymieszane z cukrem swoim dzieciom, jak do słodyczy nie było dostępu. smakowało im, nie mieli problemów, żyją i mają się dobrze. :-D

kocham_tramwaje - 2011-01-23, 12:47

Yzma napisał/a:
nie wiem czy coś zrobiłam źle, czy po prostu nie jestem przyzwyczajona do takich smaków ale zrobiłam dzisiaj pierwszy raz i nie powaliło mnie na kolana :oops:
oooo...szkoda :-| no ja za pierwszym razem robiłam to bez przekonania, po czym oszalałam :-D
Marcela, nie zastanawiałam się nad tym, ale chyba można :roll: . trzeba rawvegan zapytać ;-)
kofi napisał/a:
ivana wiesz, że śniło mi się, że to robię? Muszę w końcu doprowadzić do spełnienia tego snu.
:-D
Yzma - 2011-01-23, 19:02

Ivana - może avocado nie jest moim przeznaczeniem :)
a może to wina tego że miałam tylko z miksera końcówkę do koktajli i nie była to gładka masa?
a może dlatego że dałam karob zamiast kakao?

pewno jeszcze kiedyś zrobię do tego podejście bo skoro tyle osób chwali to musi być dobre!

YolaW - 2011-01-23, 20:44

Muszę wypróbować, bo uwielbiam avokado, ciakawa jestem jak smakuje w słodkim sestawieniu :)
Yzma - 2011-01-23, 21:20

no, to wszystko jasne :D

będzie blender - będzie drugie podejście do avocao bez udziwniania już
ja jestem słodkomaniaczka więc mam nadzieję że mi zasmakuje

ps. offtopując ale w temacie - w Biedronce jest avocado za 1.47 jakby ktoś potrzebował :)

priya - 2011-01-24, 08:03

Ja również kocham awokado. Wciąż mam w planie ten deser, ale zawsze jak juz kupię awokado to znika w mgnieniu oka (moje dzieci też uwielbiają) i jeszcze nie miałam szansy spróbować :-P Wyobrażam sobie, że to ABSOLUTNIE musi być gładziutka masa! :-)
kocham_tramwaje - 2011-01-24, 11:15

priya napisał/a:
Wyobrażam sobie, że to ABSOLUTNIE musi być gładziutka masa!

o taaaaak :-P :mryellow:

priya - 2011-01-24, 13:28

Cytat:
wkładasz do ust łyżeczkę tego kremu.. zamykasz oczy i .. Heaven.. I`m in heaven!
_________________
o nie!!! teraz to ja już nie wytrzymam, muszę to zjeść! NOW!!!
priya - 2011-01-24, 13:30

Aisha, ja Cię proszę, nie przeginaj! ]:->
Yzma - 2011-01-24, 13:46

BLENDER!!!
KRÓLESTWO ZA BLENDER!!

]:-> ]:-> ]:->

gosia_w - 2011-01-24, 14:13

kupiłam wczoraj awokado, resztę składników mam. Poczekam, aż awokado zmięknie i zrobię sobie na deser :-D
sunflower_ren - 2011-01-24, 18:20

Nie wiem czemu, ale moje avo-cao miało trochę dziwny posmak. Samo awokado takiego nie ma..
sunflower_ren - 2011-01-25, 21:58

no właśnie ciężko to opisać.. moja koleżanka określiła to jako "roślinny" co raczej niewiele mówi :-D
gosia_w - 2011-01-28, 13:51

Zrobiłam, zjadłam, smakowało :-D Nawet bardzo, zjadłam całą porcję (dałam 1 czubatą łyżkę kakao i 1 łyżkę słodu, wody mniej).
kocham_tramwaje - 2011-01-29, 01:01

Aisha, ciekawa opcja z tą pomarańczą..a jakby tak jakoś połączyć jedno i drugie?
o kurczę!!! aż dreszcz mnie przeszedł! ;-)
fajnie, że Wam smakuje :-D

kocham_tramwaje - 2011-01-29, 11:15

no co Ty ? pomarańcza z czekoladą?
:-D

Alispo - 2011-01-31, 19:26

Zrobiłam wersję z dodatkiem masła orzechowego,pycha :-D bedzie do rogalikow.
sunflower_ren - 2011-01-31, 22:45

Alispo, podaj przepis :-> chętnie wypróbuję z masłem orzechowym :lol:
Alispo - 2011-01-31, 22:56

improwizowałam ;-) z pierwotnego przepisu wyszlo mi zbyt plynne,wiec dodalam dwa razy wiecej wszystkiego tak mniej wiecej(oprocz wody ;-) ),i ze 2 lyzki(duuuze)masla orzechowego.I wiecej kakao,bo mocno maslem orzechowym smakowalo.
amanitka - 2011-01-31, 22:59

dodalam chyba za duzo kakao i miodu. zbyt intensywne wyszlo. dzieci nie byly zachwycone. :-| ale przepis bardzo ciekawy. i konsystencja super. :-)
nastepnym razem sprobuje z maslem orzechowym :-P

sunflower_ren - 2011-02-01, 21:41

Alispo napisał/a:
improwizowałam ;-) z pierwotnego przepisu wyszlo mi zbyt plynne,wiec dodalam dwa razy wiecej wszystkiego tak mniej wiecej(oprocz wody ;-) ),i ze 2 lyzki(duuuze)masla orzechowego.I wiecej kakao,bo mocno maslem orzechowym smakowalo.


dzięki :-) jutro spróbuję wersję z masłem orzechowym, bo został mi kawałek awokado to będzie akurat na kanapki na śniadanie :-D

kocham_tramwaje - 2011-02-02, 00:49

o ja! ale fajne modyfikacje :-D
jedna uwaga-avocado nie można podgrzewać. robi się paskudne.

sunflower_ren - 2011-02-02, 22:46

wersja z masłem orzechowym też bardzo dobra:)
moony - 2011-02-03, 11:23

A melasa się nada?
Czekam aż mi awokadło zmięknie, akurat się remont skończy :mryellow:

bronka - 2011-02-04, 16:20

ivana_markovitz napisał/a:
avocado nie można podgrzewać. robi się paskudne

ja robiłam makaron z sosem avokado. Na ciepło było i było przepyszne

dynia - 2011-02-04, 20:16

bronka napisał/a:
ivana_markovitz napisał/a:
avocado nie można podgrzewać. robi się paskudne

ja robiłam makaron z sosem avokado. Na ciepło było i było przepyszne

To fuks chyba jakis bo faktycznie zagrzane avo smakuje jak wymiot :roll: Albo dodalas na koncu robienia sosu to wszystko sie zgadza,sprobuj je zapiec z czyms,albo ugotowac bleh...
Co do przepisu to ja robilam zawsze z cytryna i miodem,dobre ale dla moich nienawidzacych avocado dzieci nie przeszedl ten przemyt.Z kakao zrobiam dzis i zjadly,dalam im na to fure tryskawek,Jaga,ktorej rzekomo niedobrze juz na sam widok tego owocu tez zjadla aczkolwiek stwierdzila,ze jakis dziwny ten krem ,niezapyszny jak dla niej ,oczywiscie nieswiadoma skladu.Ja tam nie wiem dla mnie avoczek :mryellow: jest w deche ;-)

zou - 2011-02-09, 17:51

Dzień dobry...Niestety - to jest...zaraźliwe. W Tesco 2 avokado po 2.20 za komplet. :)
Zrobiłam...Hm...Po wyglądzie oczekiwałam w smaku kogla-mogla? Przy pierwszym spróbowanu: o fuj..., a idź pan...! Trawa posolona...i już pomyślałam, że wiem co znaczy ten "roślinny posmak" :) . Że chyba oszalałam, przecież tego nie zjem... Ale dodałam więcej, niż 1 łyżeczka fruktozy z wanilią. A potem jeszcze łyżeczkę masła orzechowego naturalnego. Chwile postało, aż kakao "namiękło" i wszystko się przegryzło. I kurcze...to taki etap przejściowy między smakami słodyczy z kolorowych sklepowych półek- po przyzwyczajeniu do nich - to to jest "O fuj...trawa aż chce się pluć do zlewu". Ale zaraz po chwili, e?, jeszcze łyżeczka...No...może, może...I jeszcze i jeszcze i mydlany posmak avocado przestaje przeszkadzać a dodaje lekkości i właśnie surowości i lekkości. No i pusta miseczka. Dzięki. Było pyszne, deserowe i orzeźwiające zarazem.
Dziwne ale smaczne :) Dobrze, że drugie avokado czeka na zmięknięcie ;)
Teraz pewnie po mlecznej czekoladzie będę "a fuj, jakie kleiste, słodkie..." :lol:

[ Dodano: 2011-02-14, 10:47 ]
Dodam, że zrobiłam ponownie:
1. z dojrzalszego (tamto było twardawe) avocado
2. więcej słodkiego dodałam niż poprzednio (bez oszczędności, a co łycha duża cukru brązowego)
3. z 2-4 łyżkami wody a bez kremu orzechowego.

Dopiero teraz się zmiksowało na gładkki krem, połyskujący, czekoladowy jak ...no nie wiem jak co...ale takie to ma być.

Wyszło genialne- aksamitne, bez roślinnego posmaku, lekkie, słodkie, czekoladowe, słowem podpisuję się czterema łapami:
"heaven I'm in heaven" MMMMMMM.....

Irokezik91 - 2011-03-16, 14:43

Zamiast miodu dałam daktyle, cynamon pominęłam, wody wlałam tylko 1/4 szklanki... to jest GEEENIALNE!!! Będę robić często na kanapeczki. :-)
Pączuś - 2011-06-25, 16:00

Zrobiłam dzisiaj i dodałam podsmażone, gęste truskawki. Pyszne wyszło ;)
xocai - 2012-01-19, 22:24
Temat postu: Re: avo-cao
Genialna pasta!
Dzięki za inspirację!

priya - 2012-01-21, 07:55

xocai, czy kiszoną kapustę można również przyrządzić z czekoladą Xocai? ;-) Nie gniewaj się, ale odbieram Twoje posty jako nachalną reklamę. Na forum można, a nawet należy reklamowac się inaczej. A w wątkach byloby miło porozmawiać bez tego, ok?
xocai - 2012-01-21, 09:49

priya napisał/a:
xocai, czy kiszoną kapustę można również przyrządzić z czekoladą Xocai? ;-) Nie gniewaj się, ale odbieram Twoje posty jako nachalną reklamę. Na forum można, a nawet należy reklamowac się inaczej. A w wątkach byloby miło porozmawiać bez tego, ok?


Zwłaszcza z kiszoną kapustą :)

kocham_tramwaje - 2012-01-24, 00:57

xocai napisał/a:

Genialna pasta!
Zmodyfikowałem troszeczkę:
- 4 praliny Nuggets, gorzkiej czekolady wegańskiej Xocai zamiast kakao, trzeba rozpuścić w naczyniu zanurzonym w kąpieli wodnej;
- 3 łyżki syropu klonowego EKO,
- szczypta kardamonu, ale z cynamonem jest lepsze!

pozostałe składniki j.w. tylko wodę dozować, aby konsystencja była odpowiednia.
Dzięki za inspirację!


ej przepraszam Ciebie, ale ta "modyfikacja" do mnie nie trafia.
kompletnie nie czaisz o co chodzi, a sorry-tym bardziej nie chodzi o rozpuszczanie czekolady.
jak byś mógł/mogła usunąć tą nachalną reklamę w mojego wątku-byłabym wdzięczna.
myślę, że na gazeta(.)pl spotkasz się z większym zrozumieniem

bojster - 2012-01-24, 11:10

xocai napisał/a:
Ale nie otrzymałem odpowiedzi na zadane pytanie: czy baner mogę zamieścić w formacie flash-owym? Napisałem do "bojstera" ale cisza :(


Po pierwsze, nie dostałem pm ani maila, po drugie, nie można flasha - animacje gif lub statyczny obraz.

xocai - 2012-01-24, 17:41

bojster napisał/a:
xocai napisał/a:
Ale nie otrzymałem odpowiedzi na zadane pytanie: czy baner mogę zamieścić w formacie flash-owym? Napisałem do "bojstera" ale cisza :(


Po pierwsze, nie dostałem pm ani maila, po drugie, nie można flasha - animacje gif lub statyczny obraz.


Dziękuję bardzo za informację!
Wkrótce zamieszczę banner :)
Czy jest możliwość otrzymania faktury VAT?

bojster - 2012-01-24, 21:55

xocai napisał/a:
bojster napisał/a:
xocai napisał/a:
Ale nie otrzymałem odpowiedzi na zadane pytanie: czy baner mogę zamieścić w formacie flash-owym? Napisałem do "bojstera" ale cisza :(


Po pierwsze, nie dostałem pm ani maila, po drugie, nie można flasha - animacje gif lub statyczny obraz.


Dziękuję bardzo za informację!
Wkrótce zamieszczę banner :)
Czy jest możliwość otrzymania faktury VAT?


Tak, za reklamę wystawiana jest faktura vat.

dundunkini - 2012-07-04, 21:38

Naszlo mnie okropnie na czekolade, juz mialam sie zabierac za jakies ciasto, kiedy sobie przypomnialam o avo-cao. Mialam bardzo dojrzale avocado. Zrobilam z syropem daktylowym i kakao oczywiscie, o cynamonie zapomnialam, a szkoda, bo ciekawie brzmi. Wyszlo dosc rzadkie i chyba tez za duzo dalam kakao (4 czubate lyzki), ale ogolnie pyszne. Zjadlam cala miske, juz mi przeszla ochota na czekolade. I sumienie tez czyste, na pewno bede powtarzac i wyprobuje wersje z maslem orzechowym i pestkami.
Jadłonomia - 2012-11-12, 22:25

A ja robię podobne tylko z mlekiem ryżowym albo migdałowym zamiast wody i syropem z agawy. Jeee 8-)
sweet cherry - 2013-02-01, 20:25

Ja również wypróbowałam i jestem pod wrażeniem :) co prawda do nutelli trochę brakowało ale na pewno jeszcze zrobię, następnym razem może z daktylami zamiast miodu, no i fajna przekąska do pracy np. z pieczywem chrupkim zamiast jakiegoś tam batonika. Robiłam wieczorem, przez noc w pojemniczku było w lodówce no i następnego dnia było całkiem w porządku, w zasadzie w smaku niczym się nie różniło.
Madź - 2013-02-01, 20:52

a ja musze kiedyś zrobić w końcu, bo tak reklamowane jest na prawo i lewo :lol:
strokotka - 2013-02-04, 17:32

1 (bardzo) duże avocado
2 łyżki kakao
3 łyżeczki miodu
1/3 szkl. mleka roślinnego
1 łyżeczka cynamonu

Zblendowałam na puszystą masę i wrzuciłam do lodowych foremek z Ikei.

Wyszły, pyszne, czekoladowe, kremowe lody.

:)

Zrobiłam jeszcze jedna wersję lodów. Do połowy foremki wlałam zmiksowanego banana z domowym przecierem truskawkowym, a na druga połowę powyższe avo - cao. Wyszły dwukolorowe, dwusmakowe lody.

Kaja - 2013-02-15, 23:02

ja też na pewno popełnię owy przepis- może dziecię się nie kapnie że awokado tam?

Stokrotka- dzięki za inspirację dodatkową ;-)

emkawu - 2013-02-28, 21:33
Temat postu: Re: avo-cao
Och, jakie to jest pyszne :)

Dzięki Wam, którzy wymyślacie tak wspaniałe przepisy!

fila - 2013-03-01, 17:52

O żesz! To jest obłędne! Jeszcze nie ryzykuję z kakao podczas karmienia i zrobiłam z karobem. Karob zyskuje w smaku, bo do picia go nie lubię.. I nawet to ekonomiczne w porównaniu z jakąś nutellą, a jakie pyszne :)

Kaja, chyba nie wyczuło tego awokado?

zlotooka - 2013-11-14, 13:15

Też dzisiaj skosztowałam. Konsystencja genialna, smak bardzo czekoladowy.

Miał to być sposób na spożytkowanie zakupionego awokado w okresie I-trymestrowej awersji do tegoż, udało mi się zjeść :-) Chociaż jestem pewna, że za parę miesięcy będzie mi to dużo bardziej smakować :-)

niedzielka - 2013-11-18, 19:16

Cudne, mogłabym jeść codziennie. Rezygnuję ze sklepowych shitów.

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group