pomidory na pizzy |
Autor |
Wiadomość |
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2008-06-08, 14:10 pomidory na pizzy
|
|
|
chce mieć pizzę z pomidorami, i już. Gdy kładę plastry pomidora na cieście, podczas pieczenia robi się nieapetyczna ciapa. Wczoraj położyłam suszone pomidory na pizzy - zwęgliły się w kilka minut. Macie jakieś pomysły? |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
|
malina
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2819 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2008-06-08, 14:16
|
|
|
To chyba zależy jakie masz pomidory - ja daję zazwyczaj dosyć twarde i takie, które są 'mięsiste' (co za okropne określenie ).Nic sie z nimi nie dzieje,fajnie się zapiekaja podczas gdy dojrzałe się rozwalają.
Capriocorn,a sos pomidorowy nie wystarczy ? |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2008-06-08, 14:35
|
|
|
Capri
przetestuj wariant pod pomidory coś np cebula, cukinia itp albo zrób sos z żywych pomidorów.
Innym wyjściem jest wybieranie pomidorów mięsistych np malinowe lub wykrojenie środka (pestek i soku)
Ja mam zwykłą gazową kuchenkę i wiem, że od spodu grzeje mocniej a jeden róg bywa mocniej przypiekany więc ciasta, pizze muszę obracać podczas pieczenia. |
|
|
|
|
bojster
Pomógł: 66 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 2847 Skąd: Neverwhere
|
Wysłany: 2008-06-08, 14:50
|
|
|
Z pomidorami na pizzy są same problemy, a to się rozciapkują, a to się nagrzewają bardziej niż cała reszta (przez wodę pewnie), a to – na grubym cieście – nie dopieka się pod nimi... tak że to chyba wyższa szkoła jazdy, ale ja bym właśnie spróbował z podłożeniem czegoś pod pomidory. I chyba nie obędzie się bez wywalenia pestek+soku przed położeniem plasterków... |
|
|
|
|
Alispo
Pomogła: 127 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5941 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-06-08, 17:43
|
|
|
my doszlismy wczoraj do prostego wniosku-mniej pomidorow
ale powyzsze uwagi wydaja sie byc rozsadne. |
_________________ facebook.com/dtogon |
|
|
|
|
Martuś
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 3101 Skąd: Langfuhr
|
Wysłany: 2008-06-08, 19:47
|
|
|
Pomidory są najfajniejsze na wierzch, już na serze, a dodatkowo ja robię sos tak, że dodaję do koncentratu oprócz przypraw jeszcze ze 2 łyżki oleju - dzięki temu na cieście tworzy się taki 'film' ochronny i nic go nie rozmiękcza. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-06-08, 19:49
|
|
|
A ja daję nie w plastrach, tylko pokrojone na kawałki i bez pestek - na wierzch Nie rozciapują się |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
pidzama
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 05 Wrz 2007 Posty: 1145
|
Wysłany: 2008-06-08, 20:09
|
|
|
My tez mamy swoj patent na pomidory na ciescie pizzy:
napierw samo ciasto bez zadnych dodatkow wkladam do piekarnika zeby podpieklo sie a po jakis 10-15 minutach dodaje reszte i z powrotem do pieca; i ciasto jest upieczone a warzywa chrupiace i jedrne;
a z pomidorow to zazwyczaj robie przecier z oliwa czosnkiem i klade na spod a potem i tak jeszcze kilka plasterkow na gore:) |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2008-06-08, 20:38
|
|
|
dzięki wszystkim, ja najbardziej właśnie chcę, żeby na pizzy leżał POMIDOR, najlepiej krążek, ewentualnie pół- czy ćwierćkrążek, sos/przecier ze świeżych pomidorów to nie to samo.
Będę kombinować |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2008-06-08, 20:48
|
|
|
ja zawsze daję pomidory i mi się nie rozwalają
pomidory sparzam, kroję na plasterki i układam na sosie pomidorowym (dla F) lub na pieczarkach i cebuli (dla reszty)
z tym że u nas ciasto jest takie cienkie, bardziej chlebowe niż ciastowe i piecze się całość 12-15 min, więc może pomi nie ma czasu na rozciapanie? |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2008-06-08, 21:04
|
|
|
a dlaczego sparzasz? |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
|
malina
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2819 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2008-06-08, 21:14
|
|
|
Capricorn napisał/a: | a dlaczego sparzasz? |
Może zeby sciągnąć skórke Ja zawsze tak robie. |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2008-06-08, 21:36
|
|
|
malina napisał/a: | Capricorn napisał/a: | a dlaczego sparzasz? |
Może zeby sciągnąć skórke Ja zawsze tak robie. |
no, tyle, to wiem, że sparza się, zeby skórkę ściągnąc. Ale mi wybitnie skórka akurat na pizzę pasuje, trzyma miąższ w ryzach |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
|
agus
Pomogła: 44 razy Dołączyła: 11 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Biała Podl./So'ton
|
Wysłany: 2008-06-08, 21:38
|
|
|
Według znajomego Włocha należy piec pizzę warstwami: najpierw ciasto 3min, potem dodatki (np. ziemniaki - akurat taką byłam częstowana - pycha ) 10min, na końcu sos, ser i pomidory 10-13min. |
|
|
|
|
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2008-06-08, 21:40
|
|
|
agus napisał/a: | Według znajomego Włocha należy piec pizzę warstwami: najpierw ciasto 3min, potem dodatki (np. ziemniaki - akurat taką byłam częstowana - pycha ) 10min, na końcu sos, ser i pomidory 10-13min. |
to pewnie nie dla mnie metoda, zwłaszcza, że my i tak najbardziej lubimy, gdy na cieście jest najpierw sos, potem ser, pieczarki, i inne dodatki, na wierzch sosu nie daję. |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
|
pidzama
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 05 Wrz 2007 Posty: 1145
|
Wysłany: 2008-06-08, 22:58
|
|
|
Mozna tez wykorzystac pomidory bez gniazd nasiennych - tam jest najwiecej wody. miaz jest slodki |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2008-06-09, 08:54
|
|
|
sparzam i zdejmuję skórkę, bo ona mnie na pizzy drażni |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
|