menu na roczek |
Autor |
Wiadomość |
strzeszynek
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 31 Paź 2007 Posty: 851 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2008-06-16, 23:29 menu na roczek
|
|
|
No właśnie. W niedzielę robimy przyjęcie urodzinowe. Uparłam się, by nie ograniczać się do ciasta i kawy, tylko dać jeszcze coś ciepłego. Wymyśliłam zupę-krem (jaką, to jeszcze zobaczę, co kupię:P )+ grzanki i chciałabym coś pieczonego. Chciałabym zaskoczyć mięsożerne towarzystwo czymś innym niż jedzą na co dzień i mięso mi się nie widzi No to jestem otwarta na sugestie |
_________________
|
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-06-17, 12:06
|
|
|
Falafel? (zawsze to piszę ) |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-06-17, 12:09
|
|
|
No to proponuję paszteciki, które mozesz sobie upiec wcześniej (albo w nocy ), a potem tylko odgrzać/dopiec:
np. z 1/2 kg mąki (lub więcej, na zasadzie "ile się wgniecie")
1 kostki margaryny (no tak jest w przepisie)
4 dkg drożdży
kilku łyżek smietany
łyżeczki soli
- to wszystko zagniecione, nawet nie musi rosnąć, chociaż możesz zostawić na pół godziny
potem wkładamy jakiś farsz: grzybki przesmażone, tofu z warzywkami, po najmniejszej linii oporu - mrożone warzywa na patelnię (np. chińska mieszanka Hortexu), po większej i lepsze - cukinia, papryka, fasolka, cebula albo pory, marchewka, co tam jeszcze chcesz, np. kukurydza.
Ja sobie wałkuję to ciasto na ok pół cm i wycinam prostokąty, wkładam ten farsz tak, żeby było maksymalnie dużo na jedną połowę, składam na pół ( to cały czas leży na blacie i zaciskam brzegi). Możesz robić kółko - jak do pierożków, ale wtedy wchodzi trochę mniej farszu. Piecze się w temp. 180-200 stopni tak ze 30 min.
Oczywiście można czymś posypać, co tam rodzinka lubi. Ja sypię kminkiem, albo sezamem. Dobre z dynią, tylko wtedy trzeba byłoby czymś posmarować, żeby nie odpadła (jajkiem).
Inna wersja ciasta (tzw. półfrancuskie):
25 dag mąki
25 dag margaryny
25 dag twarogu (mielimy)
łyżeczka soli
zagniatamy bardzo ładne i bardzo proste w obsłudze ciasto.
Niestety te przepisy są z margaryną i nie próbowałam jej niczym zastępować.
Wiem za to, że smakują mięsożercom.
Wczoraj jadłam u sąsiadów dobrą kapustę smażoną na oleju z marcheką i pomidorami oraz koperkiem, możesz dać do tego. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
YolaW
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5462 Skąd: Południe :)
|
Wysłany: 2008-06-17, 12:27
|
|
|
Będę śledzić wątek, bo w sierpniu czekają nas chrzciny i chciałabym wegetariańskie, a będą sami mięsożercy, więc muszę wymyślić coś na serio atrakcyjnego... |
_________________ hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17] |
|
|
|
|
Tobayashi
Pomogła: 34 razy Dołączyła: 03 Sie 2007 Posty: 1507
|
Wysłany: 2008-06-17, 13:45
|
|
|
Ja zwykle serwuje moją ratatuję - z cukinią i papryką, bez pomidorów, tylko z przecierem. Do tego ryż jasminowy lub basmati plus ciecierzyca. Nikt nie pogardzi A wszystko wygląda ładnie i znajomo dla mięsożerców, tyle, że smak ciekawszy. Do ratatuji można dodać kostkę sojową. |
|
|
|
|
Tusia
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 557 Skąd: Czę100chowa
|
Wysłany: 2008-06-17, 15:00
|
|
|
strzeszynek, polecam Ci "bigos bez kapusty" AniD.. Przepyszne, a mięsożercy na święta wcieli mi sporą ilość, a do tego zabawna nazwa |
_________________ hxxp://www.forumveg.webd.pl] |
|
|
|
|
strzeszynek
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 31 Paź 2007 Posty: 851 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2008-06-17, 17:37
|
|
|
na razie najbardziej pasują mi paszteciki, sama myślałam o czymś takim, tylko brakowało mi koncepcji. bigosik bardziej lubię jesienią, co do innych rzeczy, wpierw sprawdzę co to, bo nie mam pojęcia.. Tak czy inaczej wszystkim bardzo dziękuję za pomysły!!!
[ Dodano: 2008-06-17, 17:38 ]
kofi, ta kapusta to kiszona czy biała?(/włoska/pekińska... ) |
_________________
|
Ostatnio zmieniony przez strzeszynek 2008-06-20, 10:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Tobayashi
Pomogła: 34 razy Dołączyła: 03 Sie 2007 Posty: 1507
|
Wysłany: 2008-06-17, 20:07
|
|
|
Ratatujkę robi się banalnie: podsmażasz na oleju/oliwie cebulkę, czosnek, dodajesz przyprawy jakie chcesz, najlepiej zioła prowansalskie, liść laurowy, potem dajesz paprykę pokrojoną w kostkę, a potem cukinię w talarki. Do tego szczypiorek, sól, pieprz, przecier pomidorowy i już. |
|
|
|
|
loika
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 20 Paź 2007 Posty: 346
|
Wysłany: 2008-06-17, 21:48
|
|
|
strzeszynek, a ja proponuję klasyczne, polskie meni: barszcz czerwony z pierogami lub uszkami z soczewicy (mają ten plus, że można je zrobnć dowolnie wcześniej i zamrozić, a tuż przed przybyciem gości ugotować). Danie zadowoli nawet najbardziej konserwatywnych. |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-06-18, 14:18
|
|
|
strzeszynek napisał/a: |
[ Dodano: 2008-06-17, 17:38 ]
kofi, ta kapusta to kiszona czy biała?(/włoska/pekińska... ) |
To była biała, młoda kapusta duszona na oliwie, ale to nie jako farsz do pasztecików, tylko tak "obok". Ale była pyszna i mówię to ja, która za kapustą nie przepadam. Nawet Daniel wcinał, chociaż też nie przepada. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2008-06-18, 14:40
|
|
|
ja ostatnio na Franka rocznicę zrobiłam lazanię ze spinaczem, wszyscy byli zadowoleni. zupa była pomidorowa. no i jakieś 2 sałatki i kapusta, jakby ktos nie lubił lazanii, ale okazało się że wszyscy uwielbiają |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
pidzama
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 05 Wrz 2007 Posty: 1145
|
Wysłany: 2008-06-18, 15:07
|
|
|
No ja w takich sytuacjach mam dwa dania "pokazowe" gołąbki albo lazania; oba pracochlonne ale efekt murowany |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-06-18, 15:13
|
|
|
Zamiast lazanii można zrobić tort naleśnikowy, podobne i można nadziać dowolnie |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2008-06-19, 09:44
|
|
|
no niby tak, ale dochodzi jeszcze czas smażenia naleśników, dla mnie to już za dużo |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
strzeszynek
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 31 Paź 2007 Posty: 851 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2008-06-20, 10:33
|
|
|
No dobra, oto co wymyśliłam:
1)zupa-krem z kalafiora z koperkiem, do tego paszteciki wg przepisu kofi (ew. do zupy grzanki, a paszteciki potem, ale to bez sensu )
2) ratatuja Tobayashi lub leczo. Do tego ryż bądź makaron.
Komponuje się to jakoś?
[ Dodano: 2008-06-20, 10:41 ]
Zapomniałam wspomnieć, że zależy mi, aby junior też mógł przynajmniej części posmakować. Zupa, nawet paszteciki przejdą. No, może tylko to smażone odpada... Ale ryż może |
_________________
|
|
|
|
|
bajaderka
Pomogła: 53 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 647 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-06-20, 13:49
|
|
|
strzeszynek, moje sugestie tylko...zupę krem z kalafiora możesz wzbogacić mlekiem kokosowym ( dodaje się na samym końcu i tak z 5 minut gotuje )
możesz zrobić pieczarki duszone z rzodkiewką i koperkiem i cytryną - to jedno z moich szybkim bardzo smacznych dań które lubią też jedzący inaczej jak się zdecydujesz to napisz ...wieczorem napiszę dokładniej
a ja za tydzień mam imprezkę Basieńki, w niedzielę zabieram się za kiszenie pekińczyka...kto chce spróbować moich roladek z kiszonego pekińczyka to proszę zakupić ładną dużą kapustę pekińską |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2008-06-20, 18:34
|
|
|
bajaderka napisał/a: | możesz zrobić pieczarki duszone z rzodkiewką i koperkiem i cytryną - to jedno z moich szybkim bardzo smacznych dań które lubią też jedzący inaczej jak się zdecydujesz to napisz ...wieczorem napiszę dokładniej |
szczególiki ,szczególiki
bajaderka napisał/a: | w niedzielę zabieram się za kiszenie pekińczyka...kto chce spróbować moich roladek z kiszonego pekińczyka to proszę zakupić ładną dużą kapustę pekińską |
warto |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-06-20, 18:59
|
|
|
bajaderka napisał/a: | kto chce spróbować moich roladek z kiszonego pekińczyka | bajaderka, bój się Boga, to forum wegetariańskie jest (sorry za OT) |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2008-06-20, 19:01
|
|
|
Lily napisał/a: | bajaderka napisał/a: | kto chce spróbować moich roladek z kiszonego pekińczyka | bajaderka, bój się Boga, to forum wegetariańskie jest (sorry za OT) |
|
|
|
|
|
bajaderka
Pomogła: 53 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 647 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-06-20, 22:28
|
|
|
Lily, margot, kiszony pekińczyk ( patrz kiszona kapusta pekińska - całe liście ) wiedzie u nas prym....
a jeśli chodzi o
pierczarki duszone z rzodkiewką i koperkiem
1 kg pieczarek
3 pęczki rzodkiewek
pół - cały pęczek koperku
sól
pieprz, można dodać tymianek jak ktoś lubi
sok z cytryny
olej lub oliwa
Pieczarki i rzodkiewki obrać, pokroić w plasterki . Pieczarki poddusić na patelni z odrobią soli i pieprzu, rzodkiewki umieścić w większym garnku , także poddusić z solą, pieprzem i rozmarynem. Gdy zmiękną połączyć, dodać pokrojony koperek, sok z cytryną. Chwilę potrzymać jeszcze na ogniu aby połączyły się smaki. Podawać można jako przystawkę do kotletów, do chleba, kasz, ryżu i makaronu. |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-06-20, 22:41
|
|
|
Muszę to wypróbować, bo jak każdy niewiarygodnie brzmiący przepis (połączenie pieczarki - rzodkiewki) budzi nadzieję na coś niezwykle pysznego. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2008-06-20, 22:42
|
|
|
bajaderka napisał/a: | pierczarki duszone z rzodkiewką i koperkiem |
bardzo apetycznie sie zapowiada Mam pieczarki ,rzodkiewki -ciężko do jutro czekać z wypróbowaniem przepisu |
|
|
|
|
zojka3
Pomógł: 30 razy Dołączył: 21 Cze 2007 Posty: 1916
|
Wysłany: 2008-06-21, 08:01
|
|
|
Dziewczyny Wy takie dania wymyslacie, że można się po pachy zaślinić. Pieczarki mam, rzodkiewkę się kupi..... |
|
|
|
|
strzeszynek
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 31 Paź 2007 Posty: 851 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 2008-06-21, 10:18
|
|
|
bajaderka, dzięki. Mleczko wypróbuję, pieczarek na razie nie, bo małemu nie dam. Ale w przyszłości czemu nie? |
_________________
|
|
|
|
|
topcia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 2993
|
Wysłany: 2008-06-21, 12:03
|
|
|
Cytat: | Będę śledzić wątek, bo w sierpniu czekają nas chrzciny i chciałabym wegetariańskie, a będą sami mięsożercy, więc muszę wymyślić coś na serio atrakcyjnego.. |
My robimy w wegetariańskiej restauracji - nie mam kiedy pichcić |
|
|
|
|
|