wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Bigos
Autor Wiadomość
hans 
jestem słowianinem


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-06-12, 19:12   Bigos

Pragnę zaprezentować Wam, naszą domową wersję "bigosu", jest w 100% roślinny, a smakuje nawet zatwardziałym mięsożercom...

Aby przygotować bigosik będziemy potrzebowali:

1 kg białej kapusty
1 czerwona papryka (zielona, żółta, pomarańczowa też mogą być)
1 kostka wędzonego tofu (ok. 200 - 250 g)
100 ml oliwy z oliwek
Ok. 3 łyżki stołowe mąki z cieciorki, lub zwykłej białej (razowa może się zbrylić, no chyba że macie chapati flour)
1 słoiczek 200 ml. przetartych pomidorów, ewentualnie koncentrat wtedy mniej ok. ½ słoiczka
Do przyprawienia liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, asafetyda (ewentualnie cebula lub czosnek)

Przygotowanie:
Kapustę wymyć pokroić (dość drobno, ale bez przesady), wrzucić na wrzątek tak aby w nim nie pływała. Dodać liść laurowy 1 – 2 listki nie więcej (gdyż zawierają dość dużo goryczki) oraz 5 – 6 ziarenek ziela angielskiego, przykryć, gotować ok. 20 min na średnim ogniu. Kiedy kapustka z przyprawami się gotuje, paprykę płuczemy , wykrawamy nasiona, następnie kroimy w kostkę o średnicy ok. 1 cm, można w paski jak kto woli. Wędzone tofu kroimy w kosteczkę i razem z papryką i przecierem pomidorowym dodajemy do kapusty, solimy do smaku ile kto lubi i gotujemy pod przykryciem jeszcze 5 -7 min.
Oliwę z oliwek rozgrzewamy na małym ogniu, dodajemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania złocistego koloru i orzechowego aromatu, w trakcie mieszania dodajemy szczyptę asafetydy i pieprz by wydobyć ich aromat. Gotową zasmażkę łączymy z naszą kapustką i bigosik gotowy.

Porady:
Kapusta gotowana krócej jest bardziej chrupka (i ta w naszym domu króluje), natomiast gotowana dłużej bardziej się rozgotowuje przypominając klasyczny bigos.

Asafetyda – jest przyprawą przypominającą swym aromatem, cebulę czy czosnek, moim zdaniem gdzieś tak po środku…

Życzę smacznego :-D
_________________


hxxp://www.suwaczek.pl/]
Ostatnio zmieniony przez hans 2010-03-29, 07:35, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
 
kamma 
Magellan


Pomogła: 147 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 7442
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2007-06-12, 19:32   

a może do tego parę suszonych grzybków? Sezon już się rozpoczął :)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"
 
 
 
Ewa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-06-12, 19:32   

Strasznie mi się podoba Twój sposób pisania przepisów. Nawet dla osób początkujących, które dopiero się zaznajamiają z kuchnią, są one bardzo łatwe do opanowania :-) . Bigosik spróbuję. Szczególnie zaintrygował mnie pomysł dodania mąki z cieciorki. Może nadać faktycznie fajny posmaczek.
 
 
hans 
jestem słowianinem


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-06-12, 19:45   

Ewa napisał/a:
Strasznie mi się podoba Twój sposób pisania przepisów. Nawet dla osób początkujących, które dopiero się zaznajamiają z kuchnią, są one bardzo łatwe do opanowania

sie staram :mrgreen:
_________________


hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2007-06-15, 13:13   

dzięki za przepis,
lubię bigosik :mrgreen:
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
mossi 


Pomogła: 20 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 2010
Skąd: Sari/Wro
Wysłany: 2007-06-15, 13:27   

ooo od dawna taki bigos za mną chodzi!!!
_________________
Ja chcę dobrze ale nie udaje mi się to jak Kaliszowi dieta
 
 
hans 
jestem słowianinem


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-06-16, 10:19   

rosa napisał/a:
dzięki za przepis

proszę bardzo :-)
mossi napisał/a:
ooo od dawna taki bigos za mną chodzi!!!

pora by wszedł do żołądka :lol:
_________________


hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
 
honey 


Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 08 Cze 2007
Posty: 428
Skąd: hameryka
Wysłany: 2007-06-16, 12:37   

bigos kojarzy mi sie ze swietami grudniowymi:) zawsze
_________________
dzisiaj liczy sie tylko teraz,teraz licze tylko na dzisiaj ..a jutro....to sie zobaczy jutro
 
 
magdusia 

Pomogła: 42 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 1992
Skąd: HRLM
Wysłany: 2007-06-16, 22:52   

ja też bigos tyko w grudniu jadam
_________________

hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein
 
 
honey 


Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 08 Cze 2007
Posty: 428
Skąd: hameryka
Wysłany: 2007-06-17, 00:18   

ja znalazlam w sklepie nawet taki gotowy...tylko podgrzac.. ze sloika...
kapucha kiszona z sosem pomidorowym i suszonymi sliwkami...
_________________
dzisiaj liczy sie tylko teraz,teraz licze tylko na dzisiaj ..a jutro....to sie zobaczy jutro
 
 
rebTewje 
tatanaty


Pomógł: 12 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1323
Skąd: Kalisz
Wysłany: 2007-06-18, 04:38   

ja zrobie taki bigosik, niech no sie tylko w domeczku pojawie ;)

ale ale...
hans napisał/a:
Kapustę wymyć pokroić (dość drobno, ale bez przesady), wrzucić na wrzątek tak aby w nim nie pływała
O co tutaj chodzi?
_________________
Widmo krąży nad Europą, widmo weganizmu...
 
 
 
hans 
jestem słowianinem


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-06-18, 09:04   

:-D
Cytat:
hans napisał/a:
Kapustę wymyć pokroić (dość drobno, ale bez przesady), wrzucić na wrzątek tak aby w nim nie pływała

O co tutaj chodzi?

pokroić dość drobno - czyli tak mniej więcej jak poszatkowana kapusta kiszona... są też inne szkoły krojenia kapusty np. hindusi kroją kapustę do subdżi w „kostkę” 2x2 cm, i wtedy wygląda zupełnie nie bigosiasto :mryellow:
tak aby w nim nie pływała - powinna wystawać nad powieżchnię wody (objętość zmniejszy się w trakcie gotowania)
_________________


hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2007-06-18, 20:23   

Mniamku.. z miłą chęcią wypróbuję :-D
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
bodi 
lucky lucky me :)


Pomogła: 91 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 4234
Skąd: UK
Wysłany: 2007-06-22, 01:02   

wypróbowałam i jest SUPER :D mniam mniam i palce lizać :D jadłam z kaszą jęczmienną i to był strzał w dziesiątkę :D
_________________

 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 12