Bigos |
Autor |
Wiadomość |
hans
jestem słowianinem
Pomógł: 13 razy Dołączył: 05 Cze 2007 Posty: 1018 Skąd: śmiesznogród
|
Wysłany: 2007-06-12, 19:12 Bigos
|
|
|
Pragnę zaprezentować Wam, naszą domową wersję "bigosu", jest w 100% roślinny, a smakuje nawet zatwardziałym mięsożercom...
Aby przygotować bigosik będziemy potrzebowali:
1 kg białej kapusty
1 czerwona papryka (zielona, żółta, pomarańczowa też mogą być)
1 kostka wędzonego tofu (ok. 200 - 250 g)
100 ml oliwy z oliwek
Ok. 3 łyżki stołowe mąki z cieciorki, lub zwykłej białej (razowa może się zbrylić, no chyba że macie chapati flour)
1 słoiczek 200 ml. przetartych pomidorów, ewentualnie koncentrat wtedy mniej ok. ½ słoiczka
Do przyprawienia liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, asafetyda (ewentualnie cebula lub czosnek)
Przygotowanie:
Kapustę wymyć pokroić (dość drobno, ale bez przesady), wrzucić na wrzątek tak aby w nim nie pływała. Dodać liść laurowy 1 – 2 listki nie więcej (gdyż zawierają dość dużo goryczki) oraz 5 – 6 ziarenek ziela angielskiego, przykryć, gotować ok. 20 min na średnim ogniu. Kiedy kapustka z przyprawami się gotuje, paprykę płuczemy , wykrawamy nasiona, następnie kroimy w kostkę o średnicy ok. 1 cm, można w paski jak kto woli. Wędzone tofu kroimy w kosteczkę i razem z papryką i przecierem pomidorowym dodajemy do kapusty, solimy do smaku ile kto lubi i gotujemy pod przykryciem jeszcze 5 -7 min.
Oliwę z oliwek rozgrzewamy na małym ogniu, dodajemy mąkę i mieszamy do momentu uzyskania złocistego koloru i orzechowego aromatu, w trakcie mieszania dodajemy szczyptę asafetydy i pieprz by wydobyć ich aromat. Gotową zasmażkę łączymy z naszą kapustką i bigosik gotowy.
Porady:
Kapusta gotowana krócej jest bardziej chrupka (i ta w naszym domu króluje), natomiast gotowana dłużej bardziej się rozgotowuje przypominając klasyczny bigos.
Asafetyda – jest przyprawą przypominającą swym aromatem, cebulę czy czosnek, moim zdaniem gdzieś tak po środku…
Życzę smacznego |
_________________
hxxp://www.suwaczek.pl/] |
Ostatnio zmieniony przez hans 2010-03-29, 07:35, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
kamma
Magellan
Pomogła: 147 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 7442 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2007-06-12, 19:32
|
|
|
a może do tego parę suszonych grzybków? Sezon już się rozpoczął |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś" |
|
|
|
|
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-12, 19:32
|
|
|
Strasznie mi się podoba Twój sposób pisania przepisów. Nawet dla osób początkujących, które dopiero się zaznajamiają z kuchnią, są one bardzo łatwe do opanowania . Bigosik spróbuję. Szczególnie zaintrygował mnie pomysł dodania mąki z cieciorki. Może nadać faktycznie fajny posmaczek. |
|
|
|
|
hans
jestem słowianinem
Pomógł: 13 razy Dołączył: 05 Cze 2007 Posty: 1018 Skąd: śmiesznogród
|
Wysłany: 2007-06-12, 19:45
|
|
|
Ewa napisał/a: | Strasznie mi się podoba Twój sposób pisania przepisów. Nawet dla osób początkujących, które dopiero się zaznajamiają z kuchnią, są one bardzo łatwe do opanowania |
sie staram |
_________________
hxxp://www.suwaczek.pl/] |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2007-06-15, 13:13
|
|
|
dzięki za przepis,
lubię bigosik |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
mossi
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2010 Skąd: Sari/Wro
|
Wysłany: 2007-06-15, 13:27
|
|
|
ooo od dawna taki bigos za mną chodzi!!! |
_________________ Ja chcę dobrze ale nie udaje mi się to jak Kaliszowi dieta |
|
|
|
|
hans
jestem słowianinem
Pomógł: 13 razy Dołączył: 05 Cze 2007 Posty: 1018 Skąd: śmiesznogród
|
Wysłany: 2007-06-16, 10:19
|
|
|
rosa napisał/a: | dzięki za przepis |
proszę bardzo
mossi napisał/a: | ooo od dawna taki bigos za mną chodzi!!! |
pora by wszedł do żołądka |
_________________
hxxp://www.suwaczek.pl/] |
|
|
|
|
honey
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 08 Cze 2007 Posty: 428 Skąd: hameryka
|
Wysłany: 2007-06-16, 12:37
|
|
|
bigos kojarzy mi sie ze swietami grudniowymi:) zawsze |
_________________ dzisiaj liczy sie tylko teraz,teraz licze tylko na dzisiaj ..a jutro....to sie zobaczy jutro |
|
|
|
|
magdusia
Pomogła: 42 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 1992 Skąd: HRLM
|
Wysłany: 2007-06-16, 22:52
|
|
|
ja też bigos tyko w grudniu jadam |
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein |
|
|
|
|
honey
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 08 Cze 2007 Posty: 428 Skąd: hameryka
|
Wysłany: 2007-06-17, 00:18
|
|
|
ja znalazlam w sklepie nawet taki gotowy...tylko podgrzac.. ze sloika...
kapucha kiszona z sosem pomidorowym i suszonymi sliwkami... |
_________________ dzisiaj liczy sie tylko teraz,teraz licze tylko na dzisiaj ..a jutro....to sie zobaczy jutro |
|
|
|
|
rebTewje
tatanaty
Pomógł: 12 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1323 Skąd: Kalisz
|
Wysłany: 2007-06-18, 04:38
|
|
|
ja zrobie taki bigosik, niech no sie tylko w domeczku pojawie
ale ale... hans napisał/a: | Kapustę wymyć pokroić (dość drobno, ale bez przesady), wrzucić na wrzątek tak aby w nim nie pływała | O co tutaj chodzi? |
_________________ Widmo krąży nad Europą, widmo weganizmu... |
|
|
|
|
hans
jestem słowianinem
Pomógł: 13 razy Dołączył: 05 Cze 2007 Posty: 1018 Skąd: śmiesznogród
|
Wysłany: 2007-06-18, 09:04
|
|
|
Cytat: | hans napisał/a:
Kapustę wymyć pokroić (dość drobno, ale bez przesady), wrzucić na wrzątek tak aby w nim nie pływała
O co tutaj chodzi? |
pokroić dość drobno - czyli tak mniej więcej jak poszatkowana kapusta kiszona... są też inne szkoły krojenia kapusty np. hindusi kroją kapustę do subdżi w „kostkę” 2x2 cm, i wtedy wygląda zupełnie nie bigosiasto
tak aby w nim nie pływała - powinna wystawać nad powieżchnię wody (objętość zmniejszy się w trakcie gotowania) |
_________________
hxxp://www.suwaczek.pl/] |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2007-06-18, 20:23
|
|
|
Mniamku.. z miłą chęcią wypróbuję |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
bodi
lucky lucky me :)
Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2007-06-22, 01:02
|
|
|
wypróbowałam i jest SUPER mniam mniam i palce lizać jadłam z kaszą jęczmienną i to był strzał w dziesiątkę |
_________________
|
|
|
|
|
|