chrupiaca cieciorka |
Autor |
Wiadomość |
agazima
jesteś tym co jesz
Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 320 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-07-10, 10:18 chrupiaca cieciorka
|
|
|
ostatnio zostalo mi troche namoczonej cieciorki bo robilam falafle i wlozylam ja do opiekacza posyapalam sola i ziolami i wiecie jaka dobra chrupiaca wyszla?! lepsza od popcornu zapewne
inspiracje zaczerpnelam od wczorajszego prazenia ziaren
Polecam |
_________________ zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
|
|
|
|
|
topcia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 2993
|
Wysłany: 2008-07-10, 19:42
|
|
|
agazima, o proszę
a jakie zioła? |
|
|
|
|
agazima
jesteś tym co jesz
Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 320 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-07-11, 07:35
|
|
|
wiesz co bo ja mam sol z ziolami wiec mysle ze takie ziola jak do salatek |
_________________ zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
|
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-07-11, 10:32
|
|
|
Do jakiego opiekacza? |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
agazima
jesteś tym co jesz
Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 320 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-07-11, 11:15
|
|
|
ja mam taki maly na stol jest on baRDzo stary nowsze wersje to takie male opiekacze zamykane taki do zapiekaek |
_________________ zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
|
|
|
|
|
yolin
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 08 Mar 2008 Posty: 513 Skąd: sudety
|
Wysłany: 2008-08-04, 10:30
|
|
|
o kurcze, musze wyprobowac moze bezie to smakowac mojemu synowi, ktory ogolnie nie lubi zadnych straczkowych
a co to jest/sa falafle? |
_________________ To co dajesz swiatu, swiat zwraca ci.... madrosc ludzi wschodu
hxxp://miyo.rybczynski.net/
hxxp://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>
|
|
|
|
|
topcia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Posty: 2993
|
Wysłany: 2008-09-18, 23:55
|
|
|
agazima, w jakiej temp? piekłam w 50, to tylko wysechła jak kapeć Pewnie dać ze 200 na kilka minut? |
|
|
|
|
rysia83
Dołączyła: 22 Sie 2009 Posty: 114
|
Wysłany: 2010-07-24, 22:18
|
|
|
yolin napisał/a: | o kurcze, musze wyprobowac moze bezie to smakowac mojemu synowi, ktory ogolnie nie lubi zadnych straczkowych
a co to jest/sa falafle? |
Falafel to oryginalny, wegetariański przysmak pochodzący z krajów arabskich. Tradycyjnie, przygotowywany jest z ziaren cieciorki. Roślina ta pochodzi z zachodniej Azji i jest doskonałym źródłem białka, witamin z grupy B, minerałów ( wapnia i żelaza) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Potrzebne produkty:
- 2 szklanki suchej cieciorki
- 1-2 łyżki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka przyprawy włoskiej lub własna mieszanka ziół:
(1 łyżeczka zmielonej kolendry, 1/4 łyżeczki zmielonego kminku, 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu, 1/4 łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu kajeńskiego lub chilli)
- siekana zielona pietruszka
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Namoczoną przez noc cieciorkę płuczemy, a następnie odsączamy i mielimy na drobno w malakserze. Mieszamy z pozostałymi składnikami. Z tak powstałej masy formujemy kulki i smażymy w głębokim tłuszczu (ghee ewentualnie olej np. ryżowy).
Uwaga!
Do falafli używamy zawsze cieciorki niegotowanej. Jeśli użyjemy gotowanej, kulki rozpadną się podczas smażenia. |
_________________ hxxp://www.maluchy.pl]
hxxp://www.maluchy.pl] |
|
|
|
|
nika
Pomogła: 27 razy Dołączyła: 30 Sty 2008 Posty: 508 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 2010-07-25, 00:45
|
|
|
O tej cieciorce to pisałam już dawno
ja ją mocze w wodzie z solą, bo wtedy jest taka słona cała i sól nie spada. |
|
|
|
|
mal.jesionowska
Dołączyła: 29 Lis 2013 Posty: 5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2013-11-29, 11:29
|
|
|
Podobnie robię z grochem.
Ugotuję, do tego przyprawy, oliwa, ew. pietruszka bądź gotowana marchewka i cudo! |
|
|
|
|
|