wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Amasake
Autor Wiadomość
vlada 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 671
Wysłany: 2007-08-01, 15:19   Amasake

Czy używacie amasake?
Czytałam ostatnio o nim i mam ochotę spróbować. Zobaczę co mi z tego wyjdzie
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-08-02, 16:41   

Vlada
ja dość dawno robiłam domowa i potem pamietam ,że ta amasake miksowałam z owocami jagodowymi na koktajle oraz jedno ciasto zrobiłam ,chcesz przepis?
 
 
vlada 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 671
Wysłany: 2007-08-02, 16:42   

margot napisał/a:
chcesz przepis?

oczywiście.
Ja nigdy tego nie jadłam. Dobre to jest w smaku?
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-08-02, 16:56   

Vlada
to była domowa z ryżu i kiełek(albo z kaszy jaglanej nie pamiętam ),jest to leciutko słodkie i z owocami zmiksowanw smakowalo fajnie
Ciasto z amasake z kaszy jaglanej z kuchni makrobiotycznej Kowalewskiej
2 szklanki amasake
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka płatków owsianych
1 spora garść rodzynek(ja dałam śliwki suszone)
spora garśc posiekanych orzechów
1 cukier waniliowy
dwie szczypty soli
masło(olej) do formy i otreby
Wszystkie składniki wymieszac i odstawić na godzinę w przykrytym naczyniu
Prostokątną formę wysmarować obficie masłem o osypać bułką tarta /otrębami
Przełżyć ciasto do formy i piec w srednio goracym(z 170-180 stopni) piekarniku ok godzinę
Dzięki amasake ciasto będzie miało łagodny słodki smak

p.s to jest takie ciasto zakalcowate ,deserkowe
Nam smakowalo

[ Dodano: 2007-08-02, 17:59 ]
tu może tez być o amasake
hxxp://www.hito.pl/przepisy.html?PHPSESSID=57010b9b1cde8928a76f7a5cd9847c2f
i tu
hxxp://www.wakame.pl/index.php?m=3&s=l
 
 
vlada 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 671
Wysłany: 2007-08-02, 18:51   

Dzięki margot za przepis. Na pewno wkrótce wypróbuję. ;-)
Ja właśnie nastawiłam pszenicę na kiełki i zobaczę co z tego wyjdzie.

Dzięki za linki, ale stronki już znam i czasami przeglądam. :-D
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-08-02, 19:17   

Vlada sama chcesz robić amasake czy kupisz?

p.s przepis masz na amasake?
 
 
vlada 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 671
Wysłany: 2007-08-02, 19:28   

Sama chcę zrobić a przepis mam stąd

hxxp://walden.except.one.pl/kulinaria.htm
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-08-02, 19:40   

Ja robiłam taka samą
 
 
vlada 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 671
Wysłany: 2007-08-02, 20:40   

robiłaś tylko raz czy robisz częściej a może kupujesz. Jest to produkt, który warto włączyć do swojej diety?
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 6526
Wysłany: 2007-08-02, 21:21   

Ha ha. chciałam sobie wygooglować, co to jest to amasake, żeby nie wyjść na jelenia. :D I wygooglował mi się link do tego wątku :D Ale na szczęście znalazłam definicję w języku obcym ;-)
_________________
this is the strangest life I've ever had...

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-08-03, 14:44   

Vlada ,dawno nie robiłam,robiłam kilka razy i z jaglanki i ryzu(chyba białego ,ale tak dokładnie to nie pamietam) z 5 razy robiłam ,a moze więcej ,ale to kilka lat temu ,trzeba zrobić :mrgreen:
Tak wegedzieciak to skarbnica wiedzy :-)
 
 
vlada 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 671
Wysłany: 2007-08-03, 14:58   

nastawiona pszenica wylądowała dzisiaj w garnku, później w mikserze a zaraz znajdzie się na moim talerzu w postaci kotlecika ;-)
ech naszła mnie dziś straszna ochota na owe kotlety. No cóż muszę udać się do sklepu po kolejną porcję pszenicy :lol:

[ Dodano: 2007-08-03, 15:59 ]
Capricorn napisał/a:
I wygooglował mi się link do tego wątku

:lol: :lol: :lol:
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
hans 
jestem słowianinem


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-08-03, 15:02   

vlada napisał/a:
Czy używacie amasake?

W życiu :lol: pierwszy raz w Twoim poście o czymś takim przeczytałem, no ale dzięki wegedzieciakowi to pewnie ekspertem w tej dziedzinie zostanę :mrgreen:
_________________


hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
 
agazima 
jesteś tym co jesz

Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-23, 09:09   

ja kupilam sobie amasake ostatnio jaglane po prostu bomba jest tak pyszne ze szok!!!

vlada i co wyszlo ci to amazake?to ze strony

Ja czytalam ze inaczej sie robi amazake. Gotuje sie ryz i dodaje bakterie koji to jest prawdziwe amazake.
_________________
zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
 
 
bajaderka 


Pomogła: 53 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 647
Skąd: Poznań
Wysłany: 2008-07-23, 21:26   

agazima, ja właśnie szukam tego zaczynu koji ale nigdzie go nie ma ...trzeba będzie chyba poprosić kogoś z zagranicy aby sprawdził czy tam mają...może jakieś wyspowe wegedzieciaki ;-)
 
 
agazima 
jesteś tym co jesz

Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-24, 07:39   

w polsce mozna amazake kupic za sloiczek 20 zl nie tak zle ale taka pychota mowie wam
_________________
zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
 
 
zojka3

Pomógł: 30 razy
Dołączył: 21 Cze 2007
Posty: 1916
Wysłany: 2008-07-24, 10:44   

rzeczywiście dobre toto jest ale bardzo szybko się psuje. Nie opłaca sie otwierać tak do "pociumciania" chyba że od razu się jakieś ciacho zrobi :-D
 
 
agazima 
jesteś tym co jesz

Dołączyła: 23 Cze 2008
Posty: 320
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2008-07-24, 13:05   

ja to zjadlam w 3 dni sama takie pyszne bylo 1 dnia polowe a kalorii wcale duzo nie ma !

[ Dodano: 2008-11-06, 20:40 ]
hej jak wy robicie te amazake jak to molziwe trzymac przez 10 godzin w 60 stopniach?
_________________
zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 13