Amasake |
Autor |
Wiadomość |
vlada
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 671
|
Wysłany: 2007-08-01, 15:19 Amasake
|
|
|
Czy używacie amasake?
Czytałam ostatnio o nim i mam ochotę spróbować. Zobaczę co mi z tego wyjdzie |
_________________ hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl] |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-08-02, 16:41
|
|
|
Vlada
ja dość dawno robiłam domowa i potem pamietam ,że ta amasake miksowałam z owocami jagodowymi na koktajle oraz jedno ciasto zrobiłam ,chcesz przepis? |
|
|
|
|
vlada
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 671
|
Wysłany: 2007-08-02, 16:42
|
|
|
margot napisał/a: | chcesz przepis? |
oczywiście.
Ja nigdy tego nie jadłam. Dobre to jest w smaku? |
_________________ hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl] |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-08-02, 16:56
|
|
|
Vlada
to była domowa z ryżu i kiełek(albo z kaszy jaglanej nie pamiętam ),jest to leciutko słodkie i z owocami zmiksowanw smakowalo fajnie
Ciasto z amasake z kaszy jaglanej z kuchni makrobiotycznej Kowalewskiej
2 szklanki amasake
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 szklanka płatków owsianych
1 spora garść rodzynek(ja dałam śliwki suszone)
spora garśc posiekanych orzechów
1 cukier waniliowy
dwie szczypty soli
masło(olej) do formy i otreby
Wszystkie składniki wymieszac i odstawić na godzinę w przykrytym naczyniu
Prostokątną formę wysmarować obficie masłem o osypać bułką tarta /otrębami
Przełżyć ciasto do formy i piec w srednio goracym(z 170-180 stopni) piekarniku ok godzinę
Dzięki amasake ciasto będzie miało łagodny słodki smak
p.s to jest takie ciasto zakalcowate ,deserkowe
Nam smakowalo
[ Dodano: 2007-08-02, 17:59 ]
tu może tez być o amasake
hxxp://www.hito.pl/przepisy.html?PHPSESSID=57010b9b1cde8928a76f7a5cd9847c2f
i tu
hxxp://www.wakame.pl/index.php?m=3&s=l |
|
|
|
|
vlada
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 671
|
Wysłany: 2007-08-02, 18:51
|
|
|
Dzięki margot za przepis. Na pewno wkrótce wypróbuję.
Ja właśnie nastawiłam pszenicę na kiełki i zobaczę co z tego wyjdzie.
Dzięki za linki, ale stronki już znam i czasami przeglądam. |
_________________ hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl] |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-08-02, 19:17
|
|
|
Vlada sama chcesz robić amasake czy kupisz?
p.s przepis masz na amasake? |
|
|
|
|
vlada
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 671
|
Wysłany: 2007-08-02, 19:28
|
|
|
Sama chcę zrobić a przepis mam stąd
hxxp://walden.except.one.pl/kulinaria.htm |
_________________ hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl] |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-08-02, 19:40
|
|
|
Ja robiłam taka samą |
|
|
|
|
vlada
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 671
|
Wysłany: 2007-08-02, 20:40
|
|
|
robiłaś tylko raz czy robisz częściej a może kupujesz. Jest to produkt, który warto włączyć do swojej diety? |
_________________ hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl] |
|
|
|
|
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2007-08-02, 21:21
|
|
|
Ha ha. chciałam sobie wygooglować, co to jest to amasake, żeby nie wyjść na jelenia. I wygooglował mi się link do tego wątku Ale na szczęście znalazłam definicję w języku obcym |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-08-03, 14:44
|
|
|
Vlada ,dawno nie robiłam,robiłam kilka razy i z jaglanki i ryzu(chyba białego ,ale tak dokładnie to nie pamietam) z 5 razy robiłam ,a moze więcej ,ale to kilka lat temu ,trzeba zrobić
Tak wegedzieciak to skarbnica wiedzy |
|
|
|
|
vlada
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 671
|
Wysłany: 2007-08-03, 14:58
|
|
|
nastawiona pszenica wylądowała dzisiaj w garnku, później w mikserze a zaraz znajdzie się na moim talerzu w postaci kotlecika
ech naszła mnie dziś straszna ochota na owe kotlety. No cóż muszę udać się do sklepu po kolejną porcję pszenicy
[ Dodano: 2007-08-03, 15:59 ]
Capricorn napisał/a: | I wygooglował mi się link do tego wątku |
|
_________________ hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl] |
|
|
|
|
hans
jestem słowianinem
Pomógł: 13 razy Dołączył: 05 Cze 2007 Posty: 1018 Skąd: śmiesznogród
|
Wysłany: 2007-08-03, 15:02
|
|
|
vlada napisał/a: | Czy używacie amasake? |
W życiu pierwszy raz w Twoim poście o czymś takim przeczytałem, no ale dzięki wegedzieciakowi to pewnie ekspertem w tej dziedzinie zostanę |
_________________
hxxp://www.suwaczek.pl/] |
|
|
|
|
agazima
jesteś tym co jesz
Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 320 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-07-23, 09:09
|
|
|
ja kupilam sobie amasake ostatnio jaglane po prostu bomba jest tak pyszne ze szok!!!
vlada i co wyszlo ci to amazake?to ze strony
Ja czytalam ze inaczej sie robi amazake. Gotuje sie ryz i dodaje bakterie koji to jest prawdziwe amazake. |
_________________ zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
|
|
|
|
|
bajaderka
Pomogła: 53 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 647 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-07-23, 21:26
|
|
|
agazima, ja właśnie szukam tego zaczynu koji ale nigdzie go nie ma ...trzeba będzie chyba poprosić kogoś z zagranicy aby sprawdził czy tam mają...może jakieś wyspowe wegedzieciaki |
|
|
|
|
agazima
jesteś tym co jesz
Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 320 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-07-24, 07:39
|
|
|
w polsce mozna amazake kupic za sloiczek 20 zl nie tak zle ale taka pychota mowie wam |
_________________ zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
|
|
|
|
|
zojka3
Pomógł: 30 razy Dołączył: 21 Cze 2007 Posty: 1916
|
Wysłany: 2008-07-24, 10:44
|
|
|
rzeczywiście dobre toto jest ale bardzo szybko się psuje. Nie opłaca sie otwierać tak do "pociumciania" chyba że od razu się jakieś ciacho zrobi |
|
|
|
|
agazima
jesteś tym co jesz
Dołączyła: 23 Cze 2008 Posty: 320 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-07-24, 13:05
|
|
|
ja to zjadlam w 3 dni sama takie pyszne bylo 1 dnia polowe a kalorii wcale duzo nie ma !
[ Dodano: 2008-11-06, 20:40 ]
hej jak wy robicie te amazake jak to molziwe trzymac przez 10 godzin w 60 stopniach? |
_________________ zdrowe ciało =>czysta dusza=> mądre myśli
|
|
|
|
|
|