Pasztet z pestek dyni |
Autor |
Wiadomość |
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2008-02-04, 14:25
|
|
|
W koncu sie zabralam za ten pasztet Jednak zmodyfikowany bo nie mialam pestek dyni , za to poszedl slonecznik i siemie lniane , wyszedl pyszny |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2008-02-04, 18:59
|
|
|
U mnie w weekend była kolejna modyfikacja
czyli: por, pestki dyni, gryczana niepalona i dogotowałam jeszcze zielonej soczewicy, przyprawy sól, pieprz ziołowy, czerwona słodka papryka, sok z cytryny.
Też wyszło b fajne choć seler wg mnie wzbogaciłby smak. |
|
|
|
|
yetta
Dołączyła: 24 Lip 2007 Posty: 203
|
Wysłany: 2008-06-11, 12:17
|
|
|
Agnieszka napisał/a: | Zrobiłam powtórkę i modyfikację
Selera dałam sporo, dodatkowo także ugotowaną marchewkę, majeranek suszony, mielone: siemię i jaglaną a ponieważ miałam niewykorzystaną kaszę gryczaną (jasną ugotowaną tak mniej więcej szklankę) to dodałam
Nie jestem fanem kaszy gryczanej jednak w tym połączeniu jest ok.
Acha: tym razem obyło się bez chleba bo nie miałam. |
Czy dobrze rozumiem, że dodałaś jaglaną zmieloną, czyli mączkę z jaglanej ?
Zabieram się ponownie za pasztet dzisiaj lub jutro. |
_________________
W życiu piękne są tylko chwile, dlatego czasem warto żyć.
www.babyetta.pl
www.babyetta.fora.pl
|
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2008-06-11, 19:36
|
|
|
Tak w tym wariancie była mielona na mąkę kasza jaglana.
Nie zawsze mam czas na pieczenie chleba, czasem kupuję gotowy chleb lub bułki orkiszowe. Bułki czasem zostawiam do wyschnięcia i przerobienia na tartą bułkę ale świnki dziewczynki zjadają.
Do przepisu na ten pasztet wracam i gotowaną jaglankę też dodawałam bo czasem gotuję więcej na placki/kotlety/farsze/pasztety (taki przegląd lodówki ) |
|
|
|
|
fizia
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Lip 2008 Posty: 408
|
Wysłany: 2008-07-06, 20:58
|
|
|
właśnie zrobiliśmy z Fazim wersję z brokułem (bez selera i pora) + orzeszki piniowe, dyniowe, słonecznik, sezam, chleb słodowy i oliwa z pestek dyni. PYCHA!!!!!!!!
A jeśli o oliwie, polecam tę z pestek dyni, jest niesamowita, jesteśmy całkowicie uzależnieni, dodajemy do każdej sałatki
Wielkie dzięki za przepis |
_________________
|
|
|
|
|
iris
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 30 Lip 2008 Posty: 572
|
Wysłany: 2008-08-04, 11:02
|
|
|
pychota! fizia super pomysł z tym brokułem mojemu mężowi tak zasmakowało, że zeżarł wszystko, a miało być dla dzisiejszych gości. zabieram się więc do produkcji od nowa |
|
|
|
|
fizia
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Lip 2008 Posty: 408
|
Wysłany: 2008-08-04, 19:08
|
|
|
iris, to nie moj pomysł ale ta wariacja najbardziej mi się podoba też ciągle robimy i gdzieś znika |
_________________
|
|
|
|
|
mizumo
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 326 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-08-04, 22:31
|
|
|
fizia, ta oliwa z pestek dyni taka słodkawa jest? |
_________________ "Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..." |
|
|
|
|
fizia
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Lip 2008 Posty: 408
|
Wysłany: 2008-08-04, 23:26
|
|
|
nie mizumo, nie jest ale jest pyszna, do sałatek idealna |
_________________
|
|
|
|
|
mizumo
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 326 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-08-05, 14:22
|
|
|
hm, bo gdzieś czytałam o lekko słodkawym oleju i nie mogę sobie przypomnieć który to był... |
_________________ "Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..." |
|
|
|
|
Martuś
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 3101 Skąd: Langfuhr
|
Wysłany: 2008-08-05, 15:11
|
|
|
mizumo, chyba kokosowy? Ajanna pisała, że go dodaje do dań na słodko (on jest w stałej formie). |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
mizumo
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 326 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-08-05, 19:37
|
|
|
Nie, nie to nie był kokosowy i w formie cieczy - może z orzechów włoskich albo migdałów? |
_________________ "Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..." |
|
|
|
|
fizia
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Lip 2008 Posty: 408
|
Wysłany: 2008-08-05, 20:09
|
|
|
to może z migdałów, bo z włoskich mam i nie jest słodki
[ Dodano: 2008-08-05, 20:10 ]
a może to był "olej ze słodkich migdałów"?
ale to do ciała jest taki |
_________________
|
|
|
|
|
mizumo
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 326 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-08-05, 20:32
|
|
|
do ciała nie do jedzenia
no trudno, będę dalej szukać |
_________________ "Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..." |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-08-05, 21:24
|
|
|
hxxp://www.oleofarm.com.pl/sklep/?p=productsList&iCategory=2 może z dzikiej róży albo z orzechów włoskich |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-11-06, 21:50
|
|
|
Zrobiłam po raz kolejny ten pasztet. Troche zmodyfikowałam przepis - zamiast chleba razowego dałam płatki owsiane mieszane z gryczanymi. Myślę, że to będzie jedno z dań często pojawiających się u mnie na stole. Łatwo je przygotować i jest pyszne. |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-11-06, 21:54
|
|
|
Gosiu, cieszę się. A ja idę nanieść poprawki do przepisu, bo od dawna robię go z kaszą jaglaną (z chlebem robiłam, jak mi się skończyła kasza). Bardzo lubię ten pasztet, jest dla mnie najsmaczniejszy. |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2008-11-06, 22:29
|
|
|
Ja też ostatnio robię go co rusz, wszystkim baaardzo smakuje Zdeklarowanym mięsożercom najbardziej Obecnie mam też taki lekko zmodyfikowany, bo są jeszcze inne warzywa obok selera i pora: cebula, marchew i pietruszka, a także jałowiec i lubczyk. Pychozja! |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
magcha
A to Futro właśnie
Pomogła: 14 razy Dołączyła: 06 Mar 2008 Posty: 1007 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-11-07, 15:19
|
|
|
Ja też stałam się zagorzałą fanką tego pasztetu! Zrobiłam go dziś z dodatkiem kaszy jaglanej. I mnóstwo natki pietruszki. Pycha! |
_________________ hxxp://www.baby-gaga.com/]
hxxp://www.suwaczek.pl/]
To jest nasze, przez nas zrobione i to nie jest nasze ostatnie słowo. |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-11-07, 21:40
|
|
|
Malinetshka, Magcha, super |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-11-24, 21:19
|
|
|
Dzisiaj zrobiłam z kaszą jaglaną. Smakuje mi jeszcze bardziej niż z płatkami, jest bardzo delikatny. Polecam! |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2008-11-29, 23:31
|
|
|
Tym razem dodałam pietruchę + natkę pietruchy, a por mi się lekko zrumienił na patelni, co dało jeszcze bardziej wyrazisty smak. Pasztet jest przepyszny |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
fizia
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 05 Lip 2008 Posty: 408
|
Wysłany: 2008-11-30, 00:09
|
|
|
mniam |
_________________
|
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-12-23, 11:17
|
|
|
Bardzo ciekawy smak! Dzięki Aniu D. Zrobiłam ten pasztet na święta - super! |
|
|
|
|
va
Pomógł: 10 razy Dołączył: 03 Cze 2007 Posty: 427 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-01-05, 18:02
|
|
|
rewelacja, wchodzi do repertuaru! |
|
|
|
|
|