wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
świeże zioła - jak przechowywać?
Autor Wiadomość
ajanna 

Pomogła: 75 razy
Dołączyła: 11 Cze 2007
Posty: 1651
Skąd: Barcelona
Wysłany: 2008-08-10, 18:23   świeże zioła - jak przechowywać?

mam pytanie - co zrobić ze świeżymi ziołami, którymi zostałam obdarowana: miętą, szałwią, tymiankiem, bazylią czerwoną i zieloną?

nie chcę ich suszyć. z bazylii mogę ewentualnie zrobić pesto (może dowiem się z innego wątku, jak je zapasteryzować). ale co z resztą? czy ktoś np. mroził świeże zioła? jeśli tak to jak - umyte, porcjowane, w czym? a może macie jeszcze jakieś inne patenty? solenie?
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
loika 

Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 20 Paź 2007
Posty: 346
Wysłany: 2008-08-10, 19:06   

ajanna, ja mrożę zioła, głównie koperek i natkę, rzadziej bazylię, myślę, że z innymi możesz spokojnie spróbować. Zioła myję, czekam aż wyschną, siekam, wkładam do pojemnika i do zamrażarki. Potem po prostu posypuję nimi gorące danie, i za sekundę są jak świeże.
_________________
hxxp://www.alterna-tickers.com]
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2008-08-10, 19:30   

Na bieżące potrzeby wystarczy opłukać, zakręcić w słoiku i do lodówki. Wytrzymają dość długo, może nawet do 2 tygodni.
 
 
ajanna 

Pomogła: 75 razy
Dołączyła: 11 Cze 2007
Posty: 1651
Skąd: Barcelona
Wysłany: 2008-08-10, 19:33   

loika: dzięki :-) a powiedz proszę - jak to robisz z porcjami? bo pewnie mrozisz więcej niż zużyjesz na raz? porcjujesz je jakoś? czy odskrobujesz, tyle, ile potrzeba?
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
olgasza 
królowa życia


Pomogła: 124 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3140
Wysłany: 2008-08-10, 19:44   

ajanna, ja mroze posiekane ziola w pojemniku na kostki lodu (mam taka tacke z kwadratowymi wglebieniami). Taka kostka to akurat jest porcja na jedna osobe do zupy. Dobre sa tez takie male sloiczki po przecierze pomidorowym (te naprawde tycie).
_________________
hxxp://ekostyl.blogspot.com/
 
 
loika 

Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 20 Paź 2007
Posty: 346
Wysłany: 2008-08-10, 19:59   

ajanna napisał/a:
a powiedz proszę - jak to robisz z porcjami? bo pewnie mrozisz więcej niż zużyjesz na raz? porcjujesz je jakoś? czy odskrobujesz, tyle, ile potrzeba?


Ja siekam suche zioła,dodatkowo po pokrojeniu zostawiam zioła na jakieś piętnaście min. żeby trochę wyschły, potem wszystko wrzucam do większego pojemnika. Ja mam tzw. bezszronową zamrażarkę, więc zioła pozostają mniej-więcej sypkie.
Jeżeli Twoja zamrażarka ma tendencję do mocnego zbrylania mrożonych produktów, to pomysł olgasza, jest super praktyczny.
_________________
hxxp://www.alterna-tickers.com]
 
 
ajanna 

Pomogła: 75 razy
Dołączyła: 11 Cze 2007
Posty: 1651
Skąd: Barcelona
Wysłany: 2008-08-10, 21:05   

dzięki dziewczyny :-)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 13