świeże zioła - jak przechowywać? |
Autor |
Wiadomość |
ajanna
Pomogła: 75 razy Dołączyła: 11 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: Barcelona
|
Wysłany: 2008-08-10, 18:23 świeże zioła - jak przechowywać?
|
|
|
mam pytanie - co zrobić ze świeżymi ziołami, którymi zostałam obdarowana: miętą, szałwią, tymiankiem, bazylią czerwoną i zieloną?
nie chcę ich suszyć. z bazylii mogę ewentualnie zrobić pesto (może dowiem się z innego wątku, jak je zapasteryzować). ale co z resztą? czy ktoś np. mroził świeże zioła? jeśli tak to jak - umyte, porcjowane, w czym? a może macie jeszcze jakieś inne patenty? solenie? |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
loika
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 20 Paź 2007 Posty: 346
|
Wysłany: 2008-08-10, 19:06
|
|
|
ajanna, ja mrożę zioła, głównie koperek i natkę, rzadziej bazylię, myślę, że z innymi możesz spokojnie spróbować. Zioła myję, czekam aż wyschną, siekam, wkładam do pojemnika i do zamrażarki. Potem po prostu posypuję nimi gorące danie, i za sekundę są jak świeże. |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2008-08-10, 19:30
|
|
|
Na bieżące potrzeby wystarczy opłukać, zakręcić w słoiku i do lodówki. Wytrzymają dość długo, może nawet do 2 tygodni. |
|
|
|
|
ajanna
Pomogła: 75 razy Dołączyła: 11 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: Barcelona
|
Wysłany: 2008-08-10, 19:33
|
|
|
loika: dzięki a powiedz proszę - jak to robisz z porcjami? bo pewnie mrozisz więcej niż zużyjesz na raz? porcjujesz je jakoś? czy odskrobujesz, tyle, ile potrzeba? |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
olgasza
królowa życia
Pomogła: 124 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3140
|
Wysłany: 2008-08-10, 19:44
|
|
|
ajanna, ja mroze posiekane ziola w pojemniku na kostki lodu (mam taka tacke z kwadratowymi wglebieniami). Taka kostka to akurat jest porcja na jedna osobe do zupy. Dobre sa tez takie male sloiczki po przecierze pomidorowym (te naprawde tycie). |
_________________ hxxp://ekostyl.blogspot.com/ |
|
|
|
|
loika
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 20 Paź 2007 Posty: 346
|
Wysłany: 2008-08-10, 19:59
|
|
|
ajanna napisał/a: | a powiedz proszę - jak to robisz z porcjami? bo pewnie mrozisz więcej niż zużyjesz na raz? porcjujesz je jakoś? czy odskrobujesz, tyle, ile potrzeba? |
Ja siekam suche zioła,dodatkowo po pokrojeniu zostawiam zioła na jakieś piętnaście min. żeby trochę wyschły, potem wszystko wrzucam do większego pojemnika. Ja mam tzw. bezszronową zamrażarkę, więc zioła pozostają mniej-więcej sypkie.
Jeżeli Twoja zamrażarka ma tendencję do mocnego zbrylania mrożonych produktów, to pomysł olgasza, jest super praktyczny. |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
ajanna
Pomogła: 75 razy Dołączyła: 11 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: Barcelona
|
Wysłany: 2008-08-10, 21:05
|
|
|
dzięki dziewczyny |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
|