magdusia
Pomogła: 42 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 1992 Skąd: HRLM
|
Wysłany: 2007-06-26, 22:04 Babka bezglutenowa na zakwasie Ani D.
|
|
|
4 łyżki zakwasu gryczanego (resztę zakwasu dodałam do chleba na zakwasie)
1/2 szklanki ciepłej wody
2/3 szklanki mąki gryczanej
Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce. Ja postawiłam przykryte na garnku z ciepła wodą, kilka razy wodę trochę podgrzewałam, trzymałam tak ok. 3 godzin. Ciasto nie rośnie za bardzo, ale staje się pulchne, widac to wyraźnie, jak się je potem miesza. Dodałam:
1/2 szklanki mleka roślinnego (ja miałam akurat sojowe)
1 czubatą łyżeczkę karobu (przesiać przez sitko)
1 płaską łyżeczkę cynamonu
3/4 szklanki mąki ryżowej
1 czubatą łyżkę miodu
4 łyżki oleju
Wszystko dokładnie wymieszać, wychodzi gęsty budyń. Wylać do natłuszczonej foremki na babkę z kominkiem (niewielkiej), odstawić w ciepłej miejsce na ok. 2-3 godziny. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
Baba jest mokra, smak ma intensywny (byłam zdzwiona, że tak mocno smakuje z mąki z kaszy niepalonej), ma delikatnie słodki posmak - myślę, że dla wielu osób nie byłaby ona słodka. Warto dodać wiórki, więcej innej mąki, masę daktylową lub rodzynki. |
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein |
|