magdusia
Pomogła: 42 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 1992 Skąd: HRLM
|
Wysłany: 2007-06-27, 20:45 chlebek ze skiełkowanego ziarna wg Małachowa
|
|
|
200-300g pszenicy bio myjemy pod wodą. Wsypujemy do głębokiego talerza z wodą. Woda powinna pokryć ziarno w 1/3.
Nakrywamy talerz przykrywką i pozostawiamy w zacisznym miejscu w pokojowej temperaturze. Od czasu do czasu mieszamy ziarno, aby wierzchnia warstwa nie wysychała. Jeśli trzeba dolewamy wody. Około 2-3 dni w pszenicy pojawią się milimetrowe kiełki. Oznacza to, że ziarno jest gotowe.
Zlewamy wodę, nakrywamy talerz celofanem i wkładamy do lodówki . Będzie to zapobiegać jej dalszemu przerastaniu.
Potrzebną ilość ziarna mielimy w maszynce do mięsa, lepimy niewielkie placuszki i lekko podsmażamy na oliwie z dodatkiem masła. Jemy na ciepło. |
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein |
|