wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
poszukuję przepisu na kruche ciastka
Autor Wiadomość
Marcela

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1417
Wysłany: 2008-08-29, 22:31   poszukuję przepisu na kruche ciastka

Może znacie taki przepis? Ciastka maja być dla mojej 19 miesięcznej córeczki. Byłabym wdzięczna. Nie chcę używać amoniaku, sody, proszku do pieczenia. (Mój mąż twierdzi, że są totalnie niezdrowe) Wyjdzie mi ciastko bez tych dodatków? Przepraszam za takie banalne pytania, ale nic a nic nie mam doświadczenia z pieczeniem... :-|
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-08-29, 23:32   

hxxp://www.odzywianiedlazdrowia.pl/content/view/95/48/ może tu Cię coś zainteresuje?
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Marcela

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1417
Wysłany: 2008-08-29, 23:36   

Dzięki Lily, jak zwykle jesteś szybka ;-) Bez proszku do pieczenia są tylko te miękkie... Potrzybuję czegoś, co da sie porządnie wziąć w łapkę i się nie "rozlezie"...
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-08-29, 23:41   

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=81&highlight=ciastka jeszcze tu na forum są przepisy ;)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Marcela

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1417
Wysłany: 2008-08-30, 13:15   

Lily, Dziękuję Ci, znalazłam to czego szukałam! :-)
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-08-30, 13:25   

Marcela a czemu soda jest szkodliwa dla zdrowia?
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
Marcela

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1417
Wysłany: 2008-08-30, 22:23   

Karolina,
Proszek do pieczenia zawiera wodorowglan sodu (tzw. sodę oczyszczoną ), która zmienia kwaśność w żołądku, ogranicza naturalne wydzielanie kwasów trawiennych i tym samym powoduje pewne zaburzenia trawienia. To produkt całkowicie chemiczny, sztuczny. Dodatkowo przy jego produkcji uzywany jest amoniak - a ten jest toksyczny i działa drażniąco na błony śluzowe.Ciastka z amoniakiem to już dla mnie total. Co prawda są to małe stęzenia (np w ciasteczkach),ale z tego samego powodu nie chcę w swoim jedzeniu konserwantów, barwników, polepszaczy, które też są dodawane w małych - rzekomo bezpiecznych - ilościach. Ciastka chcę upiec dla mojej maleńkiej córeczki, więc tym bardziej mi zależy.
Poza tym zawsze wyczuwam sodę w wypiekach. Jeśli zjem coś takiego - długo czuję jak "leży mi na żołądku", mam wrażenie że nie trawi się normalnie.
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-08-30, 22:45   

Marcela napisał/a:
Jeśli zjem coś takiego - długo czuję jak "leży mi na żołądku", mam wrażenie że nie trawi się normalnie.
o, a ja się przerzuciłam właśnie na sodę, ze względu na zgagę po proszku do pieczenia - soda tak na mnie nie działa ;)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Marcela

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1417
Wysłany: 2008-08-30, 22:57   

Lily napisał/a:
zgagę po proszku do pieczenia - soda tak na mnie nie działa

Ale Lily, w proszku do piecznia jest właśnie soda ;-)
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-08-30, 23:02   

W moim jest jeszcze pirofosforan dwusodowy.
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Marcela

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1417
Wysłany: 2008-08-30, 23:12   

Lily napisał/a:
pirofosforan dwusodowy

Lily, to konserwant.
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-08-30, 23:19   

no to może ten konserwant mnie gryzie ;)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-09-01, 11:51   

Marcela w takim razie czym proszek różni się od sody? Ja w kuchni używam tylko jej, myślałam, ze jest neutralna. Tym bardziej, że uzasadawia organizm i nawet zaleca się kurację sodą...
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
Marcela

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1417
Wysłany: 2008-09-01, 13:09   

Karolina, nie wiem dokładnie jaki jest skład proszku do pieczenia, ale na pewno oprócz sody jest w nim coś , co "polepsza" ciasto - m.in. konserwant, o którym pisała Lily. Soda nie uzasadawia organizmu tylko soki trawienne. Dla mnie to jest jakaś wielka pomyłka, że ludzie chcąc odkwasić swój organizm jedzą sodę. Ona działa głównie w zołądku i moim zdaniem bardzo psuje jego pracę, uniemożliwiając mu naturalne funkcjonowanie. A cała reszta organizmu spokojnie może być zakwaszona dalej. Odkwaszanie organizmu to całkiem inna rzecz... tu się liczą owoce, warzywa, dieta wegańska a nie picie sody :-/ . W zołądku ma być "kwaśno", mocz ma być kwaśny, a krew zasadowa. Nie uzyska się tego jedząc/pijąc sodę.
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2008-09-01, 13:52   

Marcela, ale wodorowęglan sodu rozkłada się podczas pieczenia do węglanu sodu, wody i dwutlenu węgla, czyli nie jest już tym samym składnikiem, które dodajesz do ciasta,
niestety nie znalazłam nic na temat szkodliwość węglanu sodu, a to ciekawe o czym piszesz, czy te informacje masz z jakiejś książki?

próbowałś upiec ciastka tylko na zakwasie?
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2008-09-01, 14:03   

Do takich kruchych ciastek nie ma potrzeby dodawania jakiegokolwiek spulchniacza. Ja robię czasami takie z mieszanych mąk lub z mąki owsianej mieszanej z płatkami owsianymi (sa smaczniejsze niż z samych płatków). Bardzo smaczne jest połączenie mąki pszennej pełnoziarnistej z mąką owsianą (ok. 2/3 i 1/3), robię z tego albo spód do ciasta (dodaję tylko olej, cos do smaku i wodę) albo paluszki np. z kminkiem (z dodatkiem sodkiej papryki, gałki muszkatołowej, majeranku, kolendry - wychodzą b. smaczne) albo ciastka.
 
 
Marcela

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1417
Wysłany: 2008-09-01, 14:09   

dżo, niemniej jednak zmienia kwaśność w żołądku, to jest dla mnie najważniejszy powód.
Aniu D., jesteś nieoceniona, dziękuję!
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2008-09-01, 16:57   

Marcela napisał/a:
dżo, niemniej jednak zmienia kwaśność w żołądku, to jest dla mnie najważniejszy powód.
dlatego to środek na zgagę, ja mam raczej nadkwaśność, dlatego dla mnie soda jest dobra :)
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
Marcela

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1417
Wysłany: 2008-09-01, 21:42   

Lily, to jest tylko walczenie z objawem, nadkwaśność ma swoje przyczyny. Tabletka od bólu głowy też jest (pozornie) dobra dla kogoś, kogo boli głowa. ;-)
 
 
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Dołączyła: 06 Cze 2007
Posty: 4928
Wysłany: 2008-09-03, 08:36   

A jakie sa przyczyny? Ciekawe ja miałam krótki epizod ze zgagą i wąłśnie nie mogłam znależć nic na temat przyczyn.
_________________
hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/
 
 
 
Marcela

Pomógł: 38 razy
Dołączył: 04 Cze 2007
Posty: 1417
Wysłany: 2008-09-03, 12:59   

Karolina, tak na szybko znalazłam tylko to :
www.aloe.com.pl/sieczka/article_info.php/articles_id/78
Uwagi o mięsie można sobie darować, ale niewłaściwe połączenia pokarmów (szczególnie wysokobiałkowych) na pewno nie są bez znaczenia.
Generalnie to chyba można by się pokusić o takie uogólnienie, że nadkwaśność jest efektem źle przacującego układu trawiennego. Przyczyny? - w zasadzie chyba tylko jedna - jakieś długotrwałe błędy żywieniowe (lub jednorazowe mega nadużycie , np. alkoholu, kawy, słodyczy, sama nie wiem jeszcze czego. Rzadko nadużywam... ;-) )
 
 
Martuś 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 3101
Skąd: Langfuhr
Wysłany: 2008-09-03, 13:06   

Karolina, to zależy od wielu czynników, jeśli miałaś zgagę w ciąży, to wtedy jest to kwestia zmian hormonalnych - progesteron wpływa na rozluźnienie mięśni gładkich, m. in. przełyku, stąd tez bardzo łatwo o 'zarzucanie' soku żołądkowego do przełyku i wywoływanie zgagi (tak samo w ciąży dużo łatwiej jest się zakrztusić, ja pod koniec krztusiłam się niemal ciągle).
A poza tym to jedzenie kwasotwórczych, jak również kwaśnych, ostrych, 'octowych' pokarmów.
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,41 sekundy. Zapytań do SQL: 13