Niby-nutella z węgierek |
Autor |
Wiadomość |
Marcela
Pomógł: 38 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1417
|
Wysłany: 2008-09-26, 23:09
|
|
|
dżo napisał/a: | jeśli dziecko zje jedną kanapkę z taką niby-nutellą to kakao jest tam w śladowych |
No tak, zgadzam się, ale idąc tym tropem można by pokusić się o stwierdzenie, ze konserwanty w małych ilościach tez właściwie nie szkodzą. Że 1 łyżeczka cukru jeszcze nikogo nie zabiła. Że 1 papieros dziennie nie jest szkodliwy itd...
Nie zamierzam nikogo przekonywaćo wyższości karobu nad kakao. Po prostu w sprawach dotyczących maluchów ważna jest według mnie jakaś ostrożność i roztropność. Nawet w detalach. |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-09-26, 23:12
|
|
|
No ale kakao to nie jest jakaś straszna toksyna, nie zawiera substancji smolistych ani nie jest rakotwórcze. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Marcela
Pomógł: 38 razy Dołączył: 04 Cze 2007 Posty: 1417
|
Wysłany: 2008-09-26, 23:18
|
|
|
Lily, teobromina jest podobna w działaniu do kofeiny. Czy to oznacza, ze dziecku nie zaszkodzi łyk kawy? |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2008-09-27, 07:49
|
|
|
Oprócz tego kakao jest bardzo często silnym alergenem, więc warto i to wziąć pod uwagę.
Tym razem zrobiłam z kakao, kupiłam je pierwszy raz od 5 lat.
Może skupmy się na przepisie, a każdy sam podejmie decyzję czy podać to dziecku czy nie. |
|
|
|
|
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-09-27, 13:32
|
|
|
Spróbuję z karobem, bo właśnie mam w kuchni 20-kilogramową skrzynkę śliwek |
|
|
|
|
frjals
ískalt tófa
Pomogła: 23 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1706 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2008-10-09, 11:17
|
|
|
No więc zrobiłam to dziwo i o dziwo wyszło dobre . Nawet bardzo dobre. Nie zostało co prawda nic na zimę bo robiłam z ok. 1,5 kg, a i tak pewnie nie umiałabym zapasteryzować.
Ale nie miałam jeszcze czegoś co by zrobiło większą masakrę w kuchni . Zmiksowane śliwki gotowane w garnku strzelały jak gejzery na metr w górę parząc i brudząc!!! . Nie mówiąc o kocie który przyszedł i utopił w garnku pokrywkę No syf totalny , ciekawe ile kuchnia będzie czekaś na mycie . |
_________________
|
|
|
|
|
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-10-09, 11:47
|
|
|
Ja też zrobiłam. Mi nie strzelało i syfu nie narobiło, ale... dawno nie jadłam nic bardziej bleee Zrobiłam z karobem i odrobinę z kakao, coby wiedzieć jak ma smakować oryginał. Obie wersje to obrzydlistwo, stanowczo wolę zwyczajne powidła ze śliwek Jednak jakby na to nie patrzeć robiłam to dla dzieci, a im smakuje |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2008-10-09, 12:14
|
|
|
Mi też nie smakuje. Ale reszcie rodziny na szczęście tak. |
|
|
|
|
frjals
ískalt tófa
Pomogła: 23 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1706 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2008-10-09, 12:27
|
|
|
Ja dałam chyba mniej kakao niż powinno być w przepisie, może dlatego wyszło dobre |
_________________
|
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2008-10-09, 21:10
|
|
|
ja właśnie pisałam coby dodawać kakao stopniowo,żeby nie przesadzićz jego ilością - w oryginale jest sporo cukru to tam mozna zapakować dużo kakao, a w tej wersji bezcukrowej to wszystko zalezy od śliwek
Ewa tak podejrzewałam, że z tymkarobem wyjdzie odrobinę inne
najważniejsze, że dzieciakom smakuje |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2008-10-09, 21:38
|
|
|
dort napisał/a: | Ewa tak podejrzewałam, że z tymkarobem wyjdzie odrobinę inne | Wiesz, ale mi to z kakao też nie smakuje |
|
|
|
|
yolin
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 08 Mar 2008 Posty: 513 Skąd: sudety
|
Wysłany: 2008-10-13, 21:56 Re: Niby-nutella z węgierek
|
|
|
[quote="dort"]
na koniec dodać kakao (powoli dodawać i próbować, żeby nie wyszło zagorzkie) -wymieszać i jeszcze 5-8min. smażyć
gorąca masę przekadać do słoików i pasteryzować 15min.
dort a trzeba pasteryzowac? nie wystarczy odwrocic do gory dnem? Pytam bo zamierzam wyprobowac, brzmi zachecajaco |
_________________ To co dajesz swiatu, swiat zwraca ci.... madrosc ludzi wschodu
hxxp://miyo.rybczynski.net/
hxxp://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>
|
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2008-10-14, 11:41
|
|
|
wprzepisie napisali,e wystarczy odwrócićdo góry dnem, ja nie pasteryzowałam, nie wiem jak inne dziewczyny
Ewa przecież nie każdemu to samo smakuje |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2008-10-14, 11:44
|
|
|
ja tez nie pasteryzowałam, niczego nigdy nie pasteryzuję tylko odwracam gorące słoiki do góry dnem (dobrze się trzymają przez okres zimowy) |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2008-10-14, 13:38
|
|
|
Ja też odwróciłam do góry dnem i jest ok. |
|
|
|
|
yolin
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 08 Mar 2008 Posty: 513 Skąd: sudety
|
Wysłany: 2008-10-20, 21:28
|
|
|
no wiec.... moja mala probka z 1/2 kg wyszla calkiem calkiem, tylko malo slodkie (daktyle, ktore kupilam nie byly nic a nic slodkie) ale znajomy pozeracz i znawca nutelli bardzo pochwalil te wersje sliwkowa
musze kupic sliwki ...
[ Dodano: 2009-03-29, 16:20 ]
no i otworzylam... wszystkie jeden po drugim lekko splesnialy za malo slodkie moze, albo nie zbyt dokladnie wyparzylam sloiki? |
_________________ To co dajesz swiatu, swiat zwraca ci.... madrosc ludzi wschodu
hxxp://miyo.rybczynski.net/
hxxp://www.wegestudio.pl/NOTESY-k30-0-3-default.html
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-17, 21:29
|
|
|
ja dzisiaj zrobiłam z 3/4 kg śliwek. Dałam jedną dużą łyżkę kakao i 2/5 tabliczki gorzkiej czekolady. Wyszło mocno czekoladowe (moim zdaniem trochę za mocno, chociaż ja lubię gorzką czekoladę) i mega kwaśne, dodałam więc syropu z agawy, bo był pod ręką. Ciekawe, co rodzina powie |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-09-17, 21:34
|
|
|
Uwielbiam tą nutellę, z naleśnikami albo goframi . |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-17, 21:39
|
|
|
dżo, a jak robisz? Bo moje proporcje chyba takie sobie. Ale nie miałam możliwości sprawdzenia przepisu w trakcie robienia. |
|
|
|
|
karmelowa_mumi
Pomogła: 41 razy Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 2305 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-09-17, 21:40
|
|
|
no ciekawa jestem, kusi mnie, żeby wypróbować... |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]
ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE |
|
|
|
|
panikanka
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 24 Mar 2012 Posty: 888 Skąd: Toronto
|
Wysłany: 2014-09-12, 19:29
|
|
|
długo się czaiłam na ten przepis, w końcu zrobiłam! Jak dla mnie bomba! Miałam tylko 2 kilo śliwek, więc wyszły mi dwa średnie słoiki + to co wyżarłam z gara i to co odłożyłam do bieżącej konsumpcji Gdybym miała siły, to bym chyba z 10 kilo robiła, śliwki teraz takie tanie po 1,50 za kilo te najdojrzalsze na przetwory. No ale odłożę to sobie na nastęony rok. Dziękuję za przepis |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
www.wegeblw.pl
www.zdrowieodkuchni.info |
|
|
|
|
eM
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 12 Lip 2013 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-09-13, 09:44
|
|
|
Robiłam podobne w zeszłym roku, dojrzała śliwka + karob, pyszne były.
W tym roku planuję też zrobić, tylko może z kakao lub pół na pół z karobem. |
_________________ A. 03.2017
M.I. 11.2020 |
|
|
|
|
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2014-09-13, 10:58
|
|
|
o narody! zrobiłabym, bo akurat sezon na węgierki, a moje dzieciaki kochają naleśniki ze słodkim wkładem, no ale nie mam daktyli... |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
|
eM
Pomogła: 3 razy Dołączyła: 12 Lip 2013 Posty: 416 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-09-13, 11:29
|
|
|
Capricorn napisał/a: | o narody! zrobiłabym, bo akurat sezon na węgierki, a moje dzieciaki kochają naleśniki ze słodkim wkładem, no ale nie mam daktyli... |
jeżeli śliwka jest bardzo dojrzała to nie potrzeba daktyli, ale to pewnie zależy co dla kogo jest słodkie |
_________________ A. 03.2017
M.I. 11.2020 |
|
|
|
|
malwiska
Doula
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 14 Sty 2013 Posty: 751 Skąd: Olkusz, Kraków,(Katowice)
|
Wysłany: 2014-09-15, 11:56
|
|
|
ja dałam 2x tyle daktyli |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
www.nadobrypoczatek.com - MOBILNA Aktywna Szkoła Rodzenia |
|
|
|
|
|