zamiast cukru do wypieków |
Autor |
Wiadomość |
mizumo
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 326 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-06-25, 14:56
|
|
|
A jak to jest w końcu z tą melasą? Kilka stron wczesniej jest strasznie demonizowana, a mnie się zawsze wydawało, że ta buraczana ma sporo witamin, mikroelementów, ostatnio doczytałam, że nawet wapń.... i generalnie jest polecana, zamiast cukru. |
_________________ "Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..." |
|
|
|
|
Martuś
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 3101 Skąd: Langfuhr
|
Wysłany: 2008-06-25, 15:08
|
|
|
mizumo napisał/a: | ta buraczana ma sporo witamin, mikroelementów, ostatnio doczytałam, że nawet wapń.... i generalnie jest polecana, zamiast cukru. |
Ja właśnie myślę, że tak jest z tą melasą Może nie sporo, ale na pewno dużo, jak na 'słodzik' i na pewno nie jest bezwartościowa. Chociaż moim zdaniem z buraka cukrowego jest ohydna, a trzcinowa przepyszna Jakbym miała wybierać, to wolałabym słodzić melasą niż daktylami, chociaż ona ma mocno specyficzny smak i nie wszędzie pasuje.
A w nadmiarze wszystko szkodzi, kwestią sporną jest tylko, kiedy zaczyna się nadmiar |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
mizumo
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 326 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-06-25, 15:15
|
|
|
A mnie buraczana smakuje I tak szczerze to nie czuję różnicy między buraczaną, a trzcinową
Rzeczywiście jest specyficzna, jeśli ktoś nie lubi, to stosuje słód z brązowego ryżu.
Co do daktyli - ciężko mi uzyskać słodki smak w swoich ciastach, nie wiem, może za krótko gotuję, ale prawie ich nie czuć. |
_________________ "Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..." |
|
|
|
|
zojka3
Pomógł: 30 razy Dołączył: 21 Cze 2007 Posty: 1916
|
Wysłany: 2008-06-26, 08:03
|
|
|
mizumo napisał/a: | Co do daktyli - ciężko mi uzyskać słodki smak w swoich ciastach, nie wiem, może za krótko gotuję, ale prawie ich nie czuć. |
A ile ich bierzesz? Może za mało poprostu? W jednym przepisie na duuuużą blachę podane było 300g. Ja dałam 200g i było takie nie za słodkie ale dla nas ok. Może to też kwestia Twojego przyzwyczajenia do słodkiego? |
|
|
|
|
mizumo
Pomogła: 10 razy Dołączyła: 27 Mar 2008 Posty: 326 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2008-06-26, 13:22
|
|
|
Hm... no ja dałam trochę mniej niż 100 g na zwykłą keksówkę. Poza tym to na pewno nie przyzwyczajenie do słodkiego, bo nie jestem jakąś wybitną miłośniczką słodyczy i większość ciast jest dla mnie za słodka tylko te pieczone przeze mnie są w sam raz |
_________________ "Czasem więcej dobrego może zrobić jeden serdeczny uśmiech, dobre życzliwe słowo, aniżeli bogaty dar pochmurnego dawcy..." |
|
|
|
|
Kamil
Dołączył: 27 Gru 2007 Posty: 14 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-08-22, 16:10
|
|
|
LINK hxxp://www.puszka.pl/przepis/2571-tort_bezjajomlek.html
Zamiast cukru dodaliśmy pół szklanki słodu ryżowego. |
|
|
|
|
Esss
Dołączyła: 15 Maj 2008 Posty: 3 Skąd: cracovia
|
Wysłany: 2008-11-17, 09:49
|
|
|
Czy ktos uzywal do slodzenia stewie?
To takie slodkie ziolko. hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Stewia
Dostalam 4 paczuszki od babci i zastanawiam sie czy mozna tym slodzic tez ciasta. A jesli tak to jak sie tym poslugiwac wogole.. Bo do herbaty czy cos to nie problem, zaparzam je razem z reszta, ale do wypiekow to nie wiem.. |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2008-11-17, 10:25
|
|
|
możesz, nam stewia nie pasowała smakowo stosuję zaparzoną lukrecję, ksylitol, bakalie, słody. |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2008-11-17, 10:34
|
|
|
wikipedia napisał/a: | Stewia nie została dopuszczona jako środek spożywczy w Unii Europejskiej ze względu na niedostateczną liczbę badań przeprowadzonych w instytucjach UE. |
W sklepie zż usłyszałam, że już nie mogą sprzedawać stewii. Jest dozwolona tylko w aptekach.... |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
martina29
Dołączyła: 20 Lip 2008 Posty: 18
|
Wysłany: 2008-11-17, 18:48
|
|
|
sorki za głupie pytanie, ale...
gdzie kupujecie lukrecje ? u mnie w sklepie ZŻ nie ma, ba.. nawet o słodzie pani w sklepie nie slyszala, poprosiłam ją by podzwoniła i zamowila, ale jak na razie wciaz czekam na usmiech losu w tej sprawie |
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-11-17, 19:02
|
|
|
Może raczej w zielarskim... hxxp://www.dlapacjenta.pl/sklep/product_info.php?products_id=754 |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
|