dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2008-12-26, 13:25 kugiel szpinakowo-porowo-cukiniowy
|
|
|
Kugiel szpinakowo-porowo-cukiniowy
500 g szpinaku • 1 mała cukinia • 2 duże pory • 1 ziemniak • pół cebuli • 3 ząbki czosnku • 3 jajka • 3 łyżki mielonej macy • 2 łyżki siekanego koperku • pół łyżeczki żółtego curry • 100 ml oliwy • sól i pieprz
Szpinak umyć i ugotować do miękkości. Odcisnąć i posiekać. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pory (tylko białe części) pokroić na cienkie plasterki i podsmażyć na oliwie.
Dodać szpinak i cukinię, wymieszać i jeszcze krótką chwilę podsmażyć.Ziemniaka zetrzeć na tarce o dużych otworach i odcisnąć z soku. Dodać do jarzyn razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Doprawić curry i szczodrze posolić i popieprzyć.
Jajka roztrzepać z koperkiem i wymieszać z jarzynami. Dodać zmieloną macę, w takiej ilości, żeby dało się wyrobić gęste ciasto.
Resztę oliwy (sporo) wlać do żaroodpornego naczynia lub metalowej formy i wstawić na 5 minut do piekarnika. Po wyjęciu ułożyć w naczyniu masę i podlać ją tą gorącą, skwierczącą oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec dalej 15 – 20 minut, aż kugiel będzie brązowy z wierzchu i twardy w dotyku.Przed podaniem posypać świeżym koperkiem.
– Curry można zastąpić kurkumą, wtedy potrawa będzie łagodniejsza, ale i bardziej wonna. |
|