wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ketchup vel keczup
Autor Wiadomość
Agnieszka
Gość
Wysłany: 2007-06-25, 13:49   

Z musztardą nie mam doświadczeń bo nie lubię.
Wariant keczupu domowego robiłam mniej więcej tak:
-do gara umyte pomidory, pokrojone na połówki, ćwiartki (ze skórką), bulgotały we własnym sosie, rozpadały się
-po uzyskaniu stanu rozpadu wszystko przecierałam przez gęste sitko, skórki, pestki itp wyrzucałam
- masę pomidorową mocno odparowywałam i dodawałam przyprawy (sól, pieprz, słodka papryka, imbir itp, czasem cukier)
- masę przekładałam w słoiki i pasteryzowałam

Czasem były wariacje smakowe więc razem z pomidorami bulgotały warzywa (pietruszka, seler, marchewka, cebula, czosnek) potem też były przecierane. Fajny efekt wyszedł z połączenia pomidorów ze śliwkami w wariancie doprawianym na słodko-ostro.
 
 
hans 
jestem słowianinem


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-07-21, 10:51   

Robię podobnie, można zrobić też z przecieru wersja "pospieszna", ja dodaję bazylię, oregano, cebulę i oliwę z oliwek do wersji włoskiej, a czosnek, rozmaryn i tymianek do greckiej (również z oliwą oczywiście)...praktycznie nieskończona liczba kombinacji smakowych :mrgreen:

ps.
może bardziej to do przetworów pasuje?
_________________


hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,26 sekundy. Zapytań do SQL: 12