Shaera
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 26 Lip 2008 Posty: 692
|
Wysłany: 2009-02-08, 20:37 Chlebek z Ardei
|
|
|
* szkl. mąki pszennej razowej typu 2000, po ½ szkl. mąki kukurydzianej i ryżowej, 2 łyżki granulatu sojowego, 2 małe posiekane cebule, szkl. zsiadłego mleka sojowego, ½ szkl. wody, po łyżeczce siemienia lnianego i sezamu, ¼ łyżeczki sody, 2 łyżeczki octu jabłkowego, ok. łyżeczki oleju z pestek winogron; świeżo mielony czarny pieprz, sól morska;
* foremka 15 cm x 8 cm x 7 cm - wysmarowana olejem z pestek winogron i wysypana kaszą manną
Na małej patelni uprażyć granulat. Na tej samej patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, usmażyć, dodać granulat sojowy, przyprawić. Sodę rozpuścić w occie jabłkowym. Mąki wymieszać, wsypać ½ łyżeczki soli, wlać roztwór sody i octu, zsiadłe mleko sojowe i wodę, dodać zawartość patelni, dokładnie wymieszać, przełożyć do przygotowanej foremki, posypać siemieniem lnianym i sezamem. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec - w odpowiednim momencie sprawdzić patyczkiem |
|
Shaera
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 26 Lip 2008 Posty: 692
|
Wysłany: 2009-02-10, 11:00
|
|
|
Tosiek napisał/a: | Pamiętajcie by mieszać i dodawać składniki nie dotykając ich bezpośrednio palcami i rękoma.
Nie stosując się do tej rady chlebek może wyjść dla kanibali (z naskórkami z palców i/lub rąk) |
He...? Ja zawsze mieszam łyżką metalową, a jak inaczej, hehehe |
|