wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Rogaliki z kminkiem i sezamem
Autor Wiadomość
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2007-06-27, 20:16   Rogaliki z kminkiem i sezamem

Rogaliki z kminkiem i sezamem

2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szklanka mąki jaglanej
1/6 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki soli
1 czubata łyżeczka kminku
2 czubate łyżeczki sezamu + ok. 2 łyżek do posypania
1/3 szklanki oleju
3/4 szklanki wody
1 łyżka pszennego zakwasu

Wymieszać w misce mąkę pszenną, jaglaną, kurkumę, słodką paprykę, pieprz ziołowy, sól, kminek, 2 łyżeczki sezamu. Dodać olej, starannie wymieszać łyżką, by nie było grudek. Dodać wodę z rozpuszczonym zakwasem, szybko zagnieść ciasto. Przykryć, odstawić na ok. 2 godziny. Wałkować cienkie placki, wycinać radełkiem trójkąty i zwijać je w rogalik. Układać na wysmarowanej olejem blaszce, przed włożeniem do piekarnika smarować pędzelkiem maczanym w wodzie, posypywać sezamem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia spodów.
Można je zrobić z niewielkim dodatkiem drożdży lub jakiegoś środka spulchniajacego.
 
 
PiPpi 
:)


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 07 Lis 2007
Posty: 1974
Skąd: wrocław
Wysłany: 2009-02-19, 00:28   

czy jako mąkę jaglaną można uznać zmieloną kasze jaglaną w młynku do kawy? tak robię z płatkami i uznaję ję za mąki;)?
_________________
hxxp://www.fotosik.pl]hxxp://www.fotosik.pl]hxxp://www.fotosik.pl] hxxp://pierwszezabki.pl]
hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2009-02-19, 19:36   

Maga, ja właśnie mąkę jaglaną uzyskuję mieląć kaszę. Można też dać inną mąkę, np owsianą.
 
 
PiPpi 
:)


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 07 Lis 2007
Posty: 1974
Skąd: wrocław
Wysłany: 2009-02-19, 20:21   

dzięki Aniu :-> jestem fanka "słonych" wypieków, zagryzek do barszczu czerwonego najchętniej :-D
_________________
hxxp://www.fotosik.pl]hxxp://www.fotosik.pl]hxxp://www.fotosik.pl] hxxp://pierwszezabki.pl]
hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
 
ag 


Pomogła: 45 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1127
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-02-19, 20:24   

Aniu, czy myślisz że zakwas żytni też by się nadał?
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2009-02-19, 22:51   

ja nie Ania ,ale nada się żytni
zresztą z żytniego w kilka godzin robi się pszenny ( trochę maki pszennej ,wody i trochę tego zakwasu żytniego i po kilku godzinach jest pszenny)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13