ag
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-03-03, 21:51 sałatka cztery fasole
|
|
|
sałatka cztery fasole
1/2 szklanki suchej czerwonej fasoli
1 szklanka bobu
1/2 szklanki suchej czarnej fasoli
1 szklanka żółtej fasolki szparagowej pociętej na kawałki
1 czerwona cebula
1/2 szklanki kiełków rzeżuchy lub brokułowych
1/2 szklanki kiełków słonecznika
Na sos:
100 ml oliwy z oliwek
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka miodu
sól, pieprz
Przez noc moczymy suche fasole, potem gotujemy do miękkości. Gotujemy bób i fasolkę szparagową. Wszystkie fasole mieszamy razem, dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulę i kiełki. W oddzielnej miseczce przygotuwujemy sos. Mieszamy oliwę z octem i miodem, przyprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę sosem i mieszamy.
Ta sałatka jest pyszna latem, kiedy jest świeży bób i fasolka szparagowa. W wersji zimowej planuję ją zrobić z fasolą mung zamiast bobu, żeby zachować efekt kolorystyczny.
Przepis z miesięcznika Kuchnia. |
|