|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
Ciasto korzenne z Mora Sul |
Autor |
Wiadomość |
Shaera
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 26 Lip 2008 Posty: 692
|
Wysłany: 2009-02-08, 21:06 Ciasto korzenne z Mora Sul
|
|
|
* szkl. mąki kukurydzianej, mały, dojrzały banan, ½ szkl. mleka sojowego, ½ szkl. hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=181398#181398]syropu-miodu daktylowego, 5 suszonych daktyli bez pestek, 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich, łyżka skórki z cytryny, ¼ łyżeczki sody, łyżka przyprawy korzennej - piernikowej, 1/5 łyżeczki soli morskiej; orzechy włoskie do dekoracji;
* polewa - 2,5 łyżki kakao, łyżka rumu, ¼ szkl. hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=181398#181398]syropu-miodu daktylowego;
* foremka 15 cm x 8 cm x 7 cm - wysmarowana olejem z pestek winogron i wysypana kaszą manną
* Daktyle drobno pokroić. Skórkę cytrynową umyć, usunąć białą część, pokroić w drobną kostkę, namoczyć w gorącej wodzie. Banana obrać i zmiksować. Do małego garnka wlać syrop daktylowy i mleko sojowe, zagotować, wsypać przyprawę korzenną i sól, lekko ostudzić. Do ostudzonej mikstury dodać zmiksowanego banana, mąkę kukurydzianą, sodę, daktyle, orzechy, skórkę cytrynową, dokładnie wymieszać, przełożyć do przygotowanej foremki. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec - w odpowiednim momencie sprawdzić patyczkiem, wystudzić.
* Polewa - składniki polewy dokładnie wymieszać, polać ciasto - i udekorować orzechami. Ciasto wyjąć z foremki po zastygnięciu polewy |
|
|
|
|
Jattaveien
Ania
Dołączyła: 11 Lis 2008 Posty: 216 Skąd: Norway
|
Wysłany: 2009-03-14, 15:48
|
|
|
Mniam wydaje sie fajny przepisik. Produkty wszystkie mam to zabieram sie za pieczenie bo straszna cukiernica ze mnie
Shaera - dzieki za przepisik |
|
|
|
|
Shaera
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 26 Lip 2008 Posty: 692
|
Wysłany: 2009-04-08, 16:05
|
|
|
Jattaveien napisał/a: | Mniam wydaje sie fajny przepisik. Produkty wszystkie mam to zabieram sie za pieczenie bo straszna cukiernica ze mnie
Shaera - dzieki za przepisik |
Jattaveien, poważnie masz (dopiero teraz widzę, że Twój post był w połowie marca ) wszystkie produkty? Nawet ten syrop daktylowy z mojego przepisu? Łał, dobra jesteś Ciasto nie wychodzi za duże, jakby co W smaku przypomina bakaliowy pierniczek Heh, nawet mojej mamie bardzo smakuje Jeśli się zdecydujesz upiec, daj znać, jak wyszło
P.S. Temp. piekarnika (u mnie chyba elektryczny ) to 180*C, a piecze się troszkę więcej, niż 30 min. - jak patyczek jest suchy, ciacho gotowe |
|
|
|
|
Jattaveien
Ania
Dołączyła: 11 Lis 2008 Posty: 216 Skąd: Norway
|
Wysłany: 2009-04-08, 19:54
|
|
|
Shaera - oj ciacho wyszlo bardzo fajne - dzieki za przepisik |
|
|
|
|
Shaera
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 26 Lip 2008 Posty: 692
|
Wysłany: 2009-04-08, 22:44
|
|
|
Jattaveien napisał/a: | Shaera - oj ciacho wyszlo bardzo fajne - dzieki za przepisik |
Nie ma sprawy Bardzo się cieszę, że smakuje |
|
|
|
|
Jattaveien
Ania
Dołączyła: 11 Lis 2008 Posty: 216 Skąd: Norway
|
Wysłany: 2009-04-09, 21:02
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|