|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
Wielkanoc |
Autor |
Wiadomość |
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2009-04-04, 14:59
|
|
|
ag napisał/a: | w tym klops kukurydziany z cukinią, |
ag, proszę wrzuć przepis, |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-04, 15:11
|
|
|
ag, a ja bym poprosiła na pasztet z soczewicy zielonej |
|
|
|
|
kejzi
Dołączyła: 06 Kwi 2009 Posty: 17 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-06, 15:30
|
|
|
Nie wiem, czy ktoś już dawał przepis na keks i mazurka, nie wiem skąd mam, jak autor rozpoznaje, to proszę się przyznać
Mazurek z płatków owsianych
2 szklanki płatków owsianych, 2 szklanki mąki pszennej razowej, 3 łyżki miodu lub słodu lub trochę ekstraktu ze stewii (hxxp://www.joga-joga.pl/index.php?art=1&dzial=459&dzial2=1088), pół szklanki oleju tłoczonego na zimno, 20 dag bakalii: rodzynek, orzechów, daktyli, migdałów, śliwek suszonych, pestek z dyni.
1 szklankę mąki posiekać z olejem, dodać płatki i tyle wody, aby ciasto nadawało się do wywałkowania.
Nasmarować formę tłuszczem, wywałkować ciasto na grubość około pół cm. i ułożyć w formie. Bakalie namoczyć około pół godziny do napęcznienia, wymieszać ze szklanką mąki i wodą. Położyć na cieście. Piec w gorącym piekarniku około 30-40 minut.
Keks z kaszy jaglanej
1 szklanka suchej kaszy jaglanej, 2,5 szklanki wody, 2 łyżki wywaru z korzenia lukrecji lub trochę miodu lub słodu lub trochę ekstraktu ze stewii, garść migdałów, garść rodzynek, moreli suszonych lub śliwek, 1/3 szklanki płatków owsianych
Przygotować wywar z lukrecji: 3 łyżki ususzonego korzenia lukrecji zalać około 0,5 litra wody i gotować na małym ogniu 15 minut. Przecedzić. Kaszę z dodatkiem wywaru z lukrecji rozgotować na wolnym ogniu. Do kaszy dodać pokrojone w drobną kostkę bakalie i płatki owsiane. Masę nakładać do natłuszczonych foremek lub na wysmarowaną olejem blachę. Piec w piekarniku około pół godziny.
Ja na te święta planuję zrobić. Jak ktoś wcześniej "popełni" to proszę podzielcie się wrażeniami. |
|
|
|
|
ag
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-06, 15:39 pasztet z soczewicy na Wielkanoc
|
|
|
pasztet z soczewicy
25 dag zielonej soczewicy
2 cebule
3 ząbki czosnku
sól
1 jajko
2 łyżki oliwy
6 młodych marchewek
1 pęczek koperku
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
Soczewicę moczymy przez godzinę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy zmiażdżony czosnek, podsmażamy aż się zeszklą. Przekładamy do garnka, dodajemy soczewicę, po szczypcie tymianku i kolendry. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 20-25 minut. Zdejmujemy z ognia, odcedzamy resztki płynu. Miksujemy na puree, dodajemy jajko, oliwę, plasterki marchewki, posiekany koperek, resztę tymianku i kolendry, chilli. Mieszamy. Pieczemy 45 minut w formie keksowej w temp. 160-180C. |
|
|
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-04-06, 16:21
|
|
|
bajaderka napisał/a: | jajka wegańskie robione z mleka kokosowego i agaru | piękne jajeczka zrobiłaś wspaniały pomysł!!!
margot napisał/a: | hxxp://www.good-cook.ru/tort/tort_342.shtml | a ta strona mi sie nie otwiera |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2009-04-06, 17:01
|
|
|
oj bo zapomniałam tam trzeba się zarejestrować ,żeby widzieć zdjęcia i przepisy
tam sa takie baranki drożdżowe |
|
|
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-04-06, 17:43
|
|
|
margot, mi ta strona wogóle się nie otwiera (czy tylko mi ), mam prośbę zatem, czy mogłabys te fotki baranków tu wkleić? |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2009-04-06, 18:10
|
|
|
Ja widzę bez logowania. |
|
|
|
|
kociakocia
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-04-06, 18:13
|
|
|
spróbuję z innego kompa w takim razie, myślałam, że może strona wygasła, thx |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-06, 18:51 Re: pasztet z soczewicy na Wielkanoc
|
|
|
ag napisał/a: | pasztet z soczewicy |
Bardzo dziękuję! |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2009-04-06, 20:42
|
|
|
Wprawdzie nikt nie pisze ,że chce ale co tam ,może się komuś przyda
Wegetariański pasztet
wg pani Anny Czelej
jeden z ulubionych mniami wg pięciu przemian
4 łyżki mielonych włoskich orzechów
1/2 szklanki soczewicy
50 dag ziemniaków puree
4 jajka
20 dag pieczarek
4 marchewki
1 cebula
1/ 2 kostki masła
1/ 2 pęczka natki pietruszki
1/ 2 szklanki bułki tartej
1 łyżka majeranku
po szczypcie pieprzu ,imbiru i gałki muszkatołowej
sól
Dwa jajka ugotować na twardo,ostudzić,obrać Pieczarki opłukać ,odsączyć zmielić wraz z jajkami..Dodać ziemniaki puree,3i1/2 łyżki masła oraz pozostałe jajka.Marchew obrać i ugotować(najlepiej na parze).Cebulę posiekać i udusić na 1 łyżce masła z dodatkiem 2-3 łyżek wody.Soczewice opłukać i ugotować w 1 i 1?3 szklanki wody ,aż wyparuje woda.Marchew ,soczewicę i cebulę zemleć i połączyć z masą .Dodać pieprz imbir, gałkę,sól ,posiekana natkę,bułkę tartą oraz majeranek Przełożyć do formy wysmarowanej pozostałym masłem i wysypanej bułka tartą ,przełożyć starannie wymieszaną masę i piec 50 min w 180 stopniach,ostudzić w formie ,wyjąć ,podawać do kanapek ,sałatek
Pasztet sojowy wegetariański
bardzo wilgotny ,bardzo smaczny
40 dag soi lub lepiej z dodatkiem ciecierzycy,soczewicy lub fasoli(np;20 dag soi i 20 dag ciecierzycy lub inaczej)
40 dag pieczarek
50 dag cebuli
3 jajka(bo to wegetariański ,jak robię wegański to daję 25 dag płatków
owsianych ,które trzeba zalać małą ilością wody i namoczyć 2-3 godziny,a potem zmielić z resztą)
3 ugotowane ziemniaki
kilka łyżek sosu sojowego np tamarii lub sojowo-grzybowy
3 ząbki czosnku-jak ktoś lubi to można więcej
3 łyżki majeranku
2łyżki (to konieczne mielenie) zmielonego kminku
pieprz
sól,ew jakieś przyprawy np;gałka muszkatołowa
Strączkowe namoczyć na noc(każde osobno -soczewicy nie moczyć)i osobno ugotować.Jeszcze ciepłe(ważne) zmielić.Pieczarki pokroić i poddusić na oliwie.Cebulę zeszklić w dużej ilości oleju.Zemleć razem ziemniaki ,pieczarki ,cebulę i ew płatki.Obie masy połączyć.Dodać całe jajka i dokładnie wymieszać.Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i doprawić do smaku ,jeśli jest za rzadkie dodać bułki tartej-trochę.Włożyć do foremek (ja wykładam papierem ,maślę i posypuję bułką tartą)Piec ok 1-1,5 godziny w ok.180 stopniach ,można na wierzch położyć kawałek papieru do pieczenia lub obłożyć wierzch płatkami masła-ładnie się zrumieni ,wystudzić.
Ja robię 1/2 porcji bo z tej wychodzi sporo pasztetu .Dobry do chleba +
chrzan ,ćwikła ,pomidor ,ogórek kiszony....
Przepis oryginał z ,,Świat Alicji"-mam tylko wyrwaną tę stronę ,ale to był dodatek do gazety jakieś z Pomorza,z6-7 lat temu |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-07, 19:56
|
|
|
kejzi napisał/a: | Nie wiem, czy ktoś już dawał przepis na keks i mazurka, nie wiem skąd mam, jak autor rozpoznaje, to proszę się przyznać |
Ja kojarzę te przepisy z książki "Kuchnia wegańska". |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-08, 21:45
|
|
|
kejzi napisał/a: | Ja na te święta planuję zrobić. Jak ktoś wcześniej "popełni" to proszę podzielcie się wrażeniami. |
Ja od lat bardzo lubię ten keks z kaszy jaglanej. Oczywiście wprowadziłam pewne modyfikacje. Płatki owsiane dodaję wcześniej, by się chwilę pogotowały razem z kaszą. Wywar z lukrecji rzeczywiście jest fajnym patentem, ale nie każdemu podchodzi ten smak - więc może lepiej założyć sobie plan b, czyli posłodzenie tego w inny sposób.
Dodatkowo, ja ten keks przekładam - przed upieczeniem, po nałożeniu i ugnieceniu połowy masy - startymi jabłkami wymieszanymi z cynamonem i skórką pomarańczową. Wtedy to jest naprawdę pyszne. |
|
|
|
|
isadora
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 18 Gru 2008 Posty: 439 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2009-04-09, 11:55
|
|
|
My się wybieramy na święta do mojej mamy... Tak więc wyżerki nie będzie... Może chociaż uda mi się ugotować wege żurek... |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-09, 21:30
|
|
|
Znalazłam na www.vegavani.com przepis na pasztet z czerwonej soczewicy. Przepis mi się podoba, zastanawia mnie tylko czas pieczenia - 1,5 godziny. Ja zazwyczaj piekę pasztety 20-30 minut. |
|
|
|
|
ag
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-09, 22:37
|
|
|
Bardzo fajny ten przepis Vegavani, na pewno wypróbuję - ale już po świętach. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-11, 21:15
|
|
|
ag napisał/a: | Bardzo fajny ten przepis Vegavani, na pewno wypróbuję - ale już po świętach. |
A ja mam na święta i jest pyszny. Piekłam zgodnie z przepisem 1,5 godziny, nie wiem, czy to niezbędne, ale jest bardzo smaczny, więc nie narzekam na długie pieczenie. Polecam! |
|
|
|
|
Kitten
Pomogła: 16 razy Dołączyła: 06 Wrz 2007 Posty: 1197
|
Wysłany: 2009-04-16, 01:14
|
|
|
Odnotowałam w te święta kolejny sukces kulinarny . Zrobiłam chocoloco, czekoladowy mazurek i marchewkowe kokosanki Ani D., żurek i sałatkę jarzynową wg 5 Przemian, sałatkę grecką i ananasową na bazie pekińczyka, faszerowane pieczarki, faszerowane jajca na gorąco . I pasztet z soi, taki jak na Boże Narodzenie. Był też sernik made by mama, pełen migdałów i skórki pomarańczowej. Wypasss |
_________________ hxxp://www.suwaczek.pl/] |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2009-04-16, 20:38
|
|
|
Kitten poszalałaś |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2009-04-17, 08:27
|
|
|
U nas tradycyjnie pasztet z pestek dyni, ale z jaglanką - o wiele lepszy niż z chlebem. Mazurek Ani i ciasto pomarańczowe z kremem kokosowym. |
|
|
|
|
Anja
Pomogła: 78 razy Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-17, 10:05
|
|
|
My też tradycyjnie już mieliśmy na święta pasztet z pestek z dyni (właśnie z kaszą jaglaną) - to był znowu hicior! A z wielu innych rzeczy, fajnie smakuje żurek z wędzonym tofu i z rzeżuchą. Mój Przemek uwielbia go jeszcze z wędzonymi parówkami sojowymi.
W ogóle, fajnie było w święta się poobżerać tymi wszystkimi pysznościami... |
|
|
|
|
Shaera
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 26 Lip 2008 Posty: 692
|
Wysłany: 2009-04-17, 12:06
|
|
|
Anna córka Róży napisał/a: | (...)A z wielu innych rzeczy, fajnie smakuje żurek z wędzonym tofu i z rzeżuchą.(...) |
Tak, zgadzam się, żurek z tofu wędzonym, to jest to Ostatnio robiłam ze 3 lata temu... A zakwas miałam z mąki kukurydzianej, pomysł podsunął ktoś z tego forum, chyba... I oczywiście to był strzał w 10-tkę, bardzo temu komuś dziękuję, bo żurek praktycznie nie różnił się niczym od tego robionego na mące żytniej
Anna córka Róży napisał/a: | W ogóle, fajnie było w święta się poobżerać tymi wszystkimi pysznościami... |
Noo U mnie były smażone drożdżowe kotlety sojowe, pasztet z gotowanej marchewki, cebuli, z pestkami dyni i słonecznika, sałatka jarzynowa z majonezem z ziemniaków, bigosik z kiszonej kapusty, marynowane kotlety sojowe, sos tatarski z majonezu z ziemniaków z marynowanymi podgrzybkami, mazurek kokosowy - wykorzystałam pomysł - i przrobiłam - na masę z kokosańca isadory (big thx ), ptasie mleczko z wodnistego mleka kokosowego domowej roboty (1/2 szkl. wiórków kokosowych i 1,5 szkl. wody - gotowane, mixowane i przecedzane ) i kaszy manny (ogólnie dobre, ale będę próbować dalej ) i muffinki mocno pomarańczowe i strasznie słodkie (dzięki dojrzałym bananom i kilku daktylom ). Ogólnie było fajnie |
|
|
|
|
ag
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-04-19, 23:11 klops kukurydziany z cukinią
|
|
|
dżo dopiero teraz doczytałam, że pytałaś o klops
klops kukurydziany z cukinią
20 dag kaszki kukurydzianej
4 łyżki masła
2 młode pory (biała i zielona część)
2 cukinie
sól, świeżo zmielony pieprz
100 g prażonych pestek dyni
po 1 czubatej łyżce: bazylii, melisy, mięty, cząbru, majeranku, oregano
4 jajka
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
3-4 łyżki mąki kukurydzianej
4-5 łyżek bułki tartej
Kaszkę gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Przesmażamy na maśle pokrojone pory, dodajemy grubo starte cukinie. Podduszamy 5-7 minut, dolewając 2 łyżki wody. Lekko przyprawiamy solą i pieprzem, łączymy z kaszą. Dodajem połowę pestek dyni. Doprawiamy pieprzem, solą i ziołami. Jajka dokładnie łączymy z jogurtem. Wlewamy do kaszy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka należy dodać trochę mąki i bułki. Formujemy klops, obtaczamy go w panierce z mąki i bułki tartej. Pieczemy w temp. 160-180C przez 45 min aż się zrumieni. Posypujemy pozostałymi pestkami dyni. |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-03-10, 11:59
|
|
|
Myślę, że już czas podbić wątek.
Mam niezłą zagwostkę. Danie główne na ciepło.
Coś naprawdę odświętnego, żeby jedzącym inaczej smakowało.
Umówiłam się z Mamą, że zrobię coś extra, to nie będzie jakichś kotletów itp. |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2010-03-11, 01:00
|
|
|
oj czas , ja w tym roku oprócz pasztetu chce zrobi taka roladę
hxxp://zdrowinacodzien.blogspot.com/2010/03/rolada-sojowa-obiad-kolacja.html
nie jest wegańska, nie wiem czy by się dało ja przerobić
Jak zrobię taka to może później pomyśle czy by się dało te jajka jakoś zastąpić np płatkami owsianymi
a na ciepło to nie wiem -u mnie tylko żurek i herbata są na śniadanie wielkanocne gorące
Później na późny obiad jest np lazania , faszerowane takie muszle makaronowe , czasami papryki |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|