Przecier z daktyli (do słodzenia kaszy, ciast itd) |
Autor |
Wiadomość |
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-04-16, 22:09 Przecier z daktyli (do słodzenia kaszy, ciast itd)
|
|
|
Przecier z daktyli (do słodzenia ciast i deserów, a także do kasz )
50 dag daktyli umyj i zalej w garnku z zimną wodą, tak aby poziom wody był ok. 5 cm powyżej owoców.
Gotuj na średnim ogniu ok. 10-15 minut.
Zmiksuj i przełóż do słoiczków.
Wystudź.
Przechowuj w lodówce ok. 3 tygodni.
Stosuj zamiast cukru jako dodatek do ciast, ciasteczek i deserów.
Przepis p. Bożeny Żak-Cyran. Sprawdziłam i polecam. |
|
|
|
|
Shaera
Pomogła: 8 razy Dołączyła: 26 Lip 2008 Posty: 692
|
Wysłany: 2009-04-17, 09:24
|
|
|
Tak, faktycznie musi straasznie słodzić Ja robię coś podobnego (można hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=4994]TUTAJ zajrzeć ), ale to raczej taki płynny syropik |
|
|
|
|
|